lauantai 28. joulukuuta 2013

Appelsiiniliköörillä tujautettu sitruskakku ja passionkompottia



Joulu oli ikimuistoisen pimeä ja sateinen, mutta lautasilla hehkui auringon oranssia.

Harvemmin kokkaan mitään reseptin mukaan, mutta tämän joulun herkkuihin sain inspiraation viimeisimmästä Viini-lehdestä. Toteutukset tosin noudattelivat vain etäisesti alkuperäisiä, mutta juomasuositukset toimivat silti. Kaksi parasta olivat Cointreaulla terästetty juustokakku, joka keittiössäni taipui vegeperäiseen muotoon ja sai muutenkin freesimmät lisukkeet. Kakkossijalle ponkaisivat tyrnimarinadissa muhineet jättipavut, jotka esittivät olevansa silakoita. Tyrni on asia, jota himoitsen ainatalviaikaan, mutta maistui lisuke muillekin.


Sitruskakku pääsi pöytään vasta joulupäivänä, aattoiltana herkuttelimme tummalla raakasuklaalla, jäädytetyillä rypäleillä ja grappalla Jamie Oliverin tyyliin. Suklaa ja grappa olivat sukat pyöräyttävän hyvä yhdistelmä. Jäisistä rypäleistä en ole ihan niin varma...


Juustokakun juomasuosituksena oli makea Chateau d'Arche 2007 ja yhdyn ohjeen viiden tähden hehkutukseen, vaikka oma semiraaka kakkuni oli luultavasti melko kaukana tuorejuustotäytteisestä. Ja kun hämmensin kaveriksi vielä yksinkertaisen passionhedelmä-kompotin, kombo muodosti suorastaan enkelimäisen makukokemuksen. Ehdottomasti klassikkoainesta. 

Sitruskakku ja passionkompottia (semi-raw)

n. 12 palaa
valmistusaika n. 1 t + jäähdytysaika

Kakkupohja:

  • 60 g mantelijauhoa (tai jauhettuja manteleita)
  • 60 g pistaasipähkinöitä jauheeksi jauhettuna (paahtamattomia ja suolattomia!)
  • 2 rkl kookossokeria
  • 50 g neitsytkookosöljyä
  • 1/4 tl laadukasta suolaa


Täyte:

  • 1 pkt pehmeää tofua
  • 2,5 dl liotettuja cashew-pähkinöitä (n. 1/2 t)
  • 1 luomu-appelsiinin mehu ja raastettu kuori
  • 1 tl vaniljauutetta 
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa tai agavesiirappia (tai maun mukaan)
  • 4 cl Cointreau-likööriä
  • 1/8 tl laadukasta suolaa
  • 1,5 dl sulaa kaakaovoita


Pinnalle sekä viieistelyyn: kookossokeria, kumkvatti-viipaleita, (veri-) appelsiini ohuina siivuina, ananaskirsikoita ja passionhedelmä

Aseta 24 cm halk. irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Nypi pohjan ainekset käsin sekaisin. Kookosöljyä ei tarvitse sulattaa. Painele pohjataikina kakkuvuokaan. Huom. kakun voi tehdä myös piirasvuokaan, jolloin se tarjotaan luonnollisestikin suoraan astiasta. Laita pohja jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistuksen ajaksi.

Raasta kaakaovoi tarvittaessa keskikokoiseen kulhoon ja sulata vesihauteessa, lämminvesijohdosta tuleva vesi riittää. Siivilöi ja huuhtele cashew-pähkinät ja laita tehosekoittimeen yhdessä muiden täytteen ainesten kanssa kaakaovoita ja likööriä lukuunottamatta. Blendaa sileäksi seokseksi. Lisää likööri ja sekoita. Lisää lopuksi kaakaovoi (ohuena nauhana koneen käydessä, jos mahdollista). Tarkista  makeus ja lisää tarvittaessa. Kaada täyte kakkupohjan päälle ja laita kylmään jähmettymään. Viimeistele pinta kookossokerilla ja kumkvatti- sekä appelsiiniviipaleilla. Ananaskirsikat ja passionhedelmä ovat tyylikäs lisä koristeluun. 

Passion-kompotti

  • 5 passionhedelmän sisus
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa tai agavesiirappia


Sekoita hedelmäliha ja hunaja keskenään pienessä kulhossa. Tarjoa sitruskakun lisänä. 


6 kommenttia:

  1. Oi miten ihanan näköinen kakku! Tämä olisi ihan taatusti hitti uuden vuoden ruokapöydässä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elina, ajattelin itsekin uusintaottoa heti uutena vuonna :)

      Poista
  2. Kuvissasi on paljon aurinkoa,vaikkei ulkona sitä ollutkaan:)Ihana kakku,appelsiini kyllä maustaa kaiken ihanasti:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Appelsiinit ovat kyllä kaamoskauden pelastus. En muista, koska olisi ollut näin sateista ja pimeää. Täytyy tuoda valoa sitten muilla keinoilla :)

      Poista
  3. Samaa olin tulossa sanomaan kuin Jael, että kuvissa on ihan selkeästi aurinkokin jostain taiottu esiin, vaikka ei sitä paljoa näillä leveyksillä ole nähty! Synkkä joulukuu valostui ihan taatusti tuollaisen kakun ansiosta. Todella houkutteleva ohje.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keinovaloa ja kuvankäsittelyä... ;) Mutta kyllä aurinkoisen väriset raaka-aineetkin kantoivat kortensa kekoon.

      Poista