keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Chia-goodness eli Raw Pikapuuro (Raw)


Tiedättehän ne pienet Elovena-pussukat, joita pyörii työpaikkojen taukotiloissa, kaiken varalta. Jos  vaikka palaveri venyy, eikä ehdi lounaalle. Tai aamulla tulee kiire. Pussin sisältö vain mukiin ja vedenkeittimestä kuumaa vettä päälle. Puuro on minuutissa valmis ja melkein voi kuvitella syöneensäkin jotain.

Ihan rehellisesti sanottuna, olen vähän kaivannut tällaista hätävaramuonaa silloin, kun olen tien päällä ja ulkoruokinnassa. En ilmeisesti ole ainoa, sillä löysin pari vuotta sitten San Diegon Whole Foodsista pussillisen Raw pikapuuro-mixiä. Pussukka piti sisällään mm. tattaria, chia-siemeniä ja kuivattuja marjoja. Koska matkalaukun kantokyky on rajallinen, tuliaispussit loppuivat pian ja siitä lähtien olen yrittänyt kehitellä vastaavaa arjen helpottajaa itsekin.

Yllättäen simppelin sekoituksen viilaaminen täydellisesti puuroutuvaksi ja vieläpä hyvän makuiseksi pikalounaaksi osoittautui haasteelliseksi. Useimmiten lopputulos on ollut raw mysliä, mikä on ihan kiva sekin, mutta kuitenkin eri asia. Jos puuron puolelle on menty, maun suhteen on tapahtunut kompromisseja.

Sinnikkyys palkitaan, sillä nyt vihdoin sain aikaiseksi seoksen, joka sekä muodostaa täyteläisen puuron, että maistuu maukkaalle. Yksi onnistumisen salaisuus oli kuivatussa banaanijauheessa, jota ostin Kaisun putiikista. Kiva, liemeen liukeneva makeuttaja.

Valmistus vaatii kuivuria tai kiertoilmauunia, monitoimikonetta ja hieman aikaa ja kärsivällisyyttä. Lopputuloksena on kuitenkin purkillinen nopeita ja helppoja eväitä, lounastunnin pelastuksia tai välipaloja. Ohjeen määristä syntyy n. 1/2 l valmista seosta (n. viisi annosta valmista puuroa), joten annos kannattaa ehkä tuplata, jolloin samalla vaivalla synty kunnon satsi.


Raw Pikapuuro-mix

  • n. 6 taatelia + 2 dl vettä
  • 1/2 l idättettyä tattaria
  • 2 dl chia-siemeniä
  • 1/4 tl laadukasta suolaa
  • 1/2 tl kanelia
  • 1/4 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 rkl mesquite-jauhetta tai lucumaa

Liota taateleita vedessä n. 4 tuntia tai kunnes ovat niin pehmeitä, että saat blendattua seoksesta siirapin.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna turvota n. 10 min. Sinulla pitäisi olla karkeaa kräkkeritaikinaa.
Levitä taikina ohuelti mutta tasaiseksi kerrokseksi kuivurin tasolle tai leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kuivattele 40 asteessa, kunnes saat täysin kuivan ja rapsakan levyn. Tämä vie kuivurin tehoista riippuen 12 tai enemmän tuntia.

  • 1 dl cashew-pähkinöitä
  • 2-3 rkl kuivattua banaanijauhetta TAI riisinlesejauhetta (tämä toimii myös hyvin)
  • 3/4 dl (kultaisia) pellavansiemeniä
  • 2 dl kuivattuja omenakuutioita tai jotain kuivattuja marjoja
  • 2 dl kuivattuja mulperinmarjoja, rusinoita, silputtuja viikunoita tms.
  • (laitoin myös Kaisulta ostamiani appelsiinihiutaleita)

Jauha cashew-pähkinät jauheeksi tehosekoittimella tms. Paloittele kuiva tattari-levy monitoimikoneen kulhoon (s-terä). Lisää cashew-jauhe. Aja pulssitoiminnolla tai välillä konetta pysäytellen seos karkeahkoksi rouheeksi. Siitä ei ole tarkoitus tulla jauhoa! Lisää loput ainekset, suurikokoiset marjat ja mulperit kannattaa silputa. Myös marjajauheet saattaisivat olla ihan kiva lisä pieninä määrinä. Rouhaise muutaman kerran sekaisin monitoimikoneessa ja puuro-mix in valmista. Siirrä kannelliseen lasipurkkiin ja säilytä kuivassa, viileässä ja valolta suojattuna.

Pikapuuron valmistus:

Sekoita puuromixiä ennen käyttöä. Laita puurokippoon 1 osa seosta ja 1 ja 1/2 osaa nestettä, joka voi olla kylmää tai haaleaa (alle 40℃) vettä, manteli/siemenmaitoa tms. Sekoita ja anna tekeytyä n. 10 min. Sekoittele välillä pari kertaa.


Tänä aamuna päivä lähti käyntii pikapuurolla ja taustalla piileksivällä persilja-mansikka-kiivi -smoothiella. Ei päässyt kuvaan, kun oli raukka niin ruma. (Mutta hyvä :)




4 kommenttia:

  1. Banaanijauhe - miten olen ennen tullut toimeen ilman tuota loistavaa keksintöä! :D

    VastaaPoista
  2. Tuossa puurossa on mahtavat ainekset:)
    Banaanijauhe,onko se tosi makeaa?

    VastaaPoista
  3. nonnis, niin... mitä meillä oli, ennen kuin oli banaanijauhetta ;) Kiva keksintö, jota ei tiennyt kaipaavansakaan.

    Yaelian, tämä ei ole mietenkään supermakeaa. Makeampiakin kai on, sellaisia joilla voi korvata kokonaan muun makeutuksen.

    VastaaPoista
  4. Moi!
    Laitoin jo eilem kommentin mutta katosi bittiavaruuteen, eli käytän tätä postausta aasinsiltana kysymykseen muista helpoista ja nopeista välipaloista. Mulla on usein töissä iltapäivällä nälkä ja samoin usein liikenteessä kun juoksen sinne tänne, ja aina vaan syön omenoita :) Olisi kiva keksiä jotain proteenipitoisempaa ja nopeaa välipalaa, jota voi myös kantaa mukana jne... Terv. ingrid

    VastaaPoista