perjantai 19. lokakuuta 2012

Viikuna-smoothie

Sateisten päivien hämärää teki mieli piristää kesämuistoilla. Tänä vuonna niihin kuuluivat maalla pappamme kasvihuoneessa kasvaneet viinirypäleet ja makeat villiviikunat, joita poimin Kreikassa suoraan puusta. Kumpiakaan ei tietenkään enää ole, mutta tuoreita viikunoita ja luomurypäleitä löytyy kaupasta. Niistä syntyi kesämuisto-smoothie.


Pohjana käytin tällä kertaa itse valmistettua kauramaitoa, mutta mikä vain pähkinä- tai kavismaito sopii varmasti hyvin. Ripaus carob-jauhetta muistutti toisesta aamulenkin aarteesta. Carob-puun hedelmiäkin  kertyi tuliaispussiin Kreikan matkalta. Puusta poimittuna ne ovat ihanan makeita.

Viikuna-smoothie


  • 4 tuoretta viikunaa TAI kuivattuja liotettuna yön yli tilkassa vettä
  • 2,5 dl tummia luomurypäleitä
  • 1 rkl hunajaa,  jos käytät tuoreita viikunoita
  • 2,5 dl kaura- tai muuta kasvismaitoa
  • ripaus kanelia
  • 1 tl carob-jauhetta


Blendaa kaikki tehosekoittimessa samettiseksi smoothieksi. Viimeistele halutessasi kaakao-rouheella.



Helppo kotitekoinen kauramaito


  • 2,5 dl kaurasuurimoita
  • 1/2 l vettä

- Liota suurimoita yön yli. Siivilöi vesi pois ja huuhtaise suurimot. Siirrä tehosekoittimeen ja lisää:
  • 1 rkl hunajaa tai agavesiirappia
  • 1/4 tl laadukasta suolaa
  • 1 rkl soijalesitiinijauhetta
  • 1 rkl mietoa kylmäpuristettua öljyä - käytin safflor-öljyä
  • 1 tl luonnon vaniljaa
  • n. 7 dl raikasta vettä


Blendaa tehosekoittimessa hienojakoiseksi maidoksi. Voit halutessasi myös siivilöidä maidon, jolloin siitä tulee aivan sileää. Smoothieita ja puuroja varten käytän yleensä sellaisenaan. Säilyy jääkapissa kannussa peitettynä tai pullossa pari päivää. Sekoita maitoa ennen käyttöä.




Ps. Jos kiinnostaa voitte käydä kurkkimassa toisesta blogistani, mitä vastasin Jennin heittämään Blogi-reality haasteeseen. Luvassa muhkeita paljastuksia ruoka-bloggaajan arjesta...

7 kommenttia:

  1. Ihanat kuvat! Kuivattu viikuna ei ole koskaan kuulunut suosikkeihini,mutta olen nyt parin viimeisen vuoden aikana tykästynyt tuoreihin viikunoihin.Ihanaa,että sinulla on ihan lähikasvatettuja viinirypäleitä:) Noita carobpalkoja on itsekin tullut poimittua carobpuista;ovat vaan vähän kovia hampaille.kun asuin pohjoiesssa juuri tänne palattuani ja autoin välillä tutun raflassa vegaanikylässä,niin eräs työntekijä siellä teki carobista ihanaa siirappia,ilman mitään sokerilisäystä,Yritin sitä itsekin tehdä,mutten oikein onnistunut;D Kauramaitoa ja etenkin kaurakermaa on useinkin tullut tehtyä,(jätsiohjeissani sitä onkin käytetty usein) koska kaurakermaa en täällä ole nähnyt,kauramaitoa vaan.

    VastaaPoista
  2. Huh,olipa mulla tuolla paljon kirjoitusvirheitä;D

    VastaaPoista
  3. Ihana smoothieohje! Viikunat ovat niin herkkua, toisin kuin Yaelian, minä pidän niistä ehkä enemmän kuivattuna :) Minäkin teen silloin tällöin kauramaitoa itse, nyt viime aikoina on sitä tullut tehtyä enemmänkin.

    VastaaPoista
  4. Yaelian, tarkoitukseni olikin yrittää tehdä carobeista jotain, mutta toistaiseksi en ole raaskinut käyttää tuliaisaarteitani muuhun kuin naposteluun. Oletko itse jauhanut kuivattuja palkoja jauheeksi tai käyttänyt muuten?

    Anni Minerva, itse tykkään myös kuivatuista viikunoista, mutta tuoreista en erityisemmin ole välittänyt. Kunnes maistoin niitä suoraan puusta ja tajusin, että Suomesta saatavat ovat ihan raakoja ja muistuttavat siksi enemmän vihannesta kuin hedelmää.

    VastaaPoista
  5. NOista kuivatuista carobeista tuttavani keitti siirappia.
    http://www.ehow.com/how_7618210_soften-dried-carob.html
    Suurinpiirtein tuohon tapaan.Yritin kerran ja jotenkuten en onnistunut mutta ehkä yritän uudestaan,sillä siihen ei tule lisäksi mitään sokeria. Monet täällä ihan imeskelevät noita palkoja kuten karkkia.

    VastaaPoista
  6. Yaelian, karkilta ne kuivat palot tosiaan maistuvatkin. Kiitos linkistä, ehkä voisin yrittää osasta palkoja tuota siirappia. Lukemani perusteella olen ymmärtänyt, että se on tosi hyvää, vaikka en ole maistanut koskaan.

    VastaaPoista
  7. On hyvää,makeaa ja jännän makuista.Minua kiehtoi siinä se ,että siinä ei ole muuta kuin se carob ja vettä!

    VastaaPoista