lauantai 6. lokakuuta 2012

Fargo-korput (Raw)


Tähän vuodenaikaan kaivan mehulinkoa esille tavallista useammin. Ehkä sesongin mehuisat juurekset innostavat tähän, tai ehkä vaistomaisesti järjestän väriterapiaa synkkeneviin syyspäiviin.

Mehustuskärpänen on puraissut muitakin, sillä serkkuni kyseli vinkkejä hyvistä mehuaineksista. Suosittelin punajuurta. Neuvo otettiin kiitollisena vastaan, mutta mehu ei lopulta oikein napannut. Punajuuri synnytti kuitenkin uuden termin mehustukselle: fargottaminen. Punajuuri ei ehkä ollut hyvää, mutta fargottaminen oli kuulemma kivaa. - No, ehkä ei siitä sen enempää...


Punajuurimehu on sellaisenaan aika tujakkaa tavaraa, mutta sen paras puoli onkin mehustamisesta yli jäävä kuitu, jota omalla lingollani syntyy vieläpä aika paljon. Hyvä pihvi- ja pyörykkäaines mutta olen tykästynyt siihen erityisesti kräkkereissä, kekseissä ja korpuissa.

Nykyään teen juureskorppuja aika yksinken kaavan mukaan. Taikinaan käy melkein mikä vain juuresten mehustusjämä, mutta erityisesti siis, jos siinä on punajuurta. Oma suosikkini tällä hetkellä on ABC eli omena-punajuuri-porkkana, jota fargotan... siis mehustan muutenkin eniten. Lasten suosikkimehua nimittäin. Jos et omista kuivuria tai jaksa odotella, kräkkerit voi myös kypsentää miedolla lämmöllä uunissa n. 100 asteessa, jolloin valmistuvat parissa tunnissa.


Fargo-korput eli juureskräkkerit

 • n. litra mehustuskuitua, esim.  2 punajuuresta, 4 porkkanasta ja 2 omenasta
 • 2 dl pellavan siemeniä
 • 1/2 l idätettyä tattaria
 • 1-2 dl vettä (riippuen, miten kuivaksi mehukone puristaa kuidun)
 • 1/2 tl suolaa
 • 1/2 tl sipulijauhetta
 • 1/2 tl valkosipulijauhetta
 • 1 tl tamaria
 • (yrttimausteita, kuten oreganoa, basilikaa tai timjamia)

Sekoita kaikki ainekset keskenään suuressa kulhossa ja vaivaa käsin. Anna pellavansiementen turvota 1/2 t.
Levittele kuivurin tasolle tai uunin alaosaan leivinpaperin päälle. Ohjeen määrillä tein melkein kaksi levyllistä.
Kuivattele 40 asteessa täysin kuivaksi ja rapeaksi (12 t. tai enemmän). Jos haluat siististi leikkautuvia paloja jaa levy veitsellä paloihin jo ennen kuivattelua.
Säilytä kannellisessa purkissa.

Punajuureva kräkkeri maistui erityisen hyvältä herne-dipin kanssa. 6 kommenttia:

 1. Fargottaminen, voi ei! :D:D

  Punajuuri on huippujuures ja sen voimakas värikin jo saa jotain kohotusta aikaan mielialassa. Hyvän näköiset korput ja mehut, harmi kun en omista mehulinkoa.

  VastaaPoista
 2. Anni Minerva, käsittääkseni punajuuressa on myös tryptofaania ja antioksidantteja tietysti, joten peiraatteessa se saattaa ihan oikeastikin kohottaa mielialaa. Mutta värihän siinä on ihan paras.
  Sellainen peruslinko on aika edullinen hankinta, mutta hifeimmistä laatuvehkeistä saa kyllä maksaa itsensä kipeäksi. Ihan kivat kräkkerit syntyy kyllä juuresraasteestakin, mutta sitten taikinaa kannattaa vähän sössätä sauvasekoittimella tai monitoimikoneella.

  VastaaPoista
 3. Punajuurikräkkerit ovat ihania;punajuuresta tulee niin kivasti makuakin ja väriä.-Hih fargottaminen,ihan uusi termi minulle! Mulla on ihan hyvin toimiva mehulinko,mutta enemmän tulee käytettyä blenderiä kuin sitä.Se on sitäpaitsi kauhean äänekäs..

  VastaaPoista
 4. Yaelian, heh tästä lähtien meillä tosiaankin "fargotetaan", kiitos kielivirtuoosi-sukulaiseni :) Vaikkakin mehulingoilla on jotenkin poikkeuksellinen kyky hautautua kaapin perälle... Niin hyviä, kuin itse puristetut mehut ovatkin.

  VastaaPoista
 5. Yks historian parhaista leffakohtauksista toi :D

  VastaaPoista