tiistai 30. lokakuuta 2012

Tahmean herkulliset kaura-browniet kahdella tapaa (vegaaninen)



KaurahaasteSuomen Kaurayhdistys haastoi ruokabloggarit kehittelemään uusia kaurareseptejä ja tapoja käyttää kauraa kokkailuissa. Sain iloksen kutsun kilpailuun ja luonnosvihkoni alkoi oitis täyttyä erilaisista ideoista. Odotin jo kapustat tanassa postipojan tuomaa tuotepakettia. Harmi vain, se ei sisältänytkään suosikkutuotettani eli suurimoita, joille olin jo keksinyt käyttöä.
Sen sijaan lapset iskivät välittömästi silmänsä gluteenittomaan suklaamuffini-seokseen. Ready-to-mix -pussukan kaverina paketista löytyi myös kaurainen leipäjauhoseos. Molemmat asioita, joita en yleensä keittiössäni käytä, sillä pohjimmiltani olen leipuri, joka jauhaa jauhonsakin itse.

Muffinien manku ei ottanut laantuakseen, joten päätin leipaista ne pois alta. Pussin kyljessä oli ohje, jota en noudattanut. Enkä jaksanut näprätä muffinivuokien kanssa. Ja sitten halusin kokeilla myös leipäjauhoseosta. 

Se mitä tästä kaikesta seurasi, oli gluteeniton, maidoton ja vegaaninen kurpitsa-suklaa-kaura-banaani-brownie. Ja lopulta oli ehkä leipurillakin pää pyörällä, mutta vain siksi, että pikku leivospaloista tuli aivan jumalaisia. Suomenkielessä ei ole oikein kunnon ilmaisua asialle, mutta nämä olivat fudgy. Tahmean herkullisia siis.

Lapset vaativat, että juuri tämä resepti nostetaan kisaan. Tai oikeastaan reseptejä tuli kaksi yhdellä iskulla, sillä pellillisen toinen puoli oli suklaataikinaa ja toinen banaania. Keskelle tuli sekoitus molempia vähän tiikerikakun tapaan. Halutessasi voit tehdä pelkästään toisen taikinan mutta koko pellin mittoihin ohje täytyy siinä tapauksessa tuplata.


Tahmean herkulliset kaura-browniet kahdella tapaa


Suklaa-kurpitsa -brownie:
  • 1 pss  gluteenitonta suklaa-kauramuffinijauhoseosta
  • 1 rkl pellavansiemeniä jauhettuna 
  • 2,5 dl kurpitsasosetta* 
  • 1/2 tl kanelia 
  • 1/2 tl kardemummaa 
  • 4 rkl neitsytkookosöljyä 
  • reilu 1,5 dl  kaurajuomaa 

*Käytin kypsennetystä talvikurpitsasta valmistamaani sosetta. 
Sekoita kuivat aineet suuressa kulhossa. Sekoita kurpitsasoseeseen hieman pehmennyt kookosöljy. Sekoita vuorotellen jauhoseokseen kurpitsasose ja kaurajuoma. 

Kaura-banaani -brownie:
  • 1 iso banaani 
  • 4 rkl neitsytkookosöljyä 
  • 1/4 tl suolaa 
  • 2,5 dl intiaanisokeria 
  • 2,5 dl gluteenitonta kauraleipäjauhoseosta 
  • 1/2 tl inkivääriä 
  • vaniljaa 
  • 1 rkl pellavansiemeniä jauhettuna
  • 0,75 dl kaurajuomaa 

Soseuta banaani haarukalla. Sekoita joukoon hieman pehmennyt kookosöljy. Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa. Sekoita joukoon vuorotellen banaaniseos ja kaurajuoma.

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Päällystä uunipelti leivinpaperilla. Levitä pellin toiseen puoliskoon suklaataikinaa ja toiseen banaanitaikinaa. Vetele taikinoita keskeltä haarukalla muutaman kerran sekaisin samaan tapaan kuin tiikerikakussa.

Paista vajaa 1/2 tuntia. Brownieiden on tarkoitus jäädä tahmeiksi, joten älä kypsennä yli. Anna jäähtyä ja leikkaa annospaloiksi.

 


Hämärän sunnuntaiaamun täydellinen kahvihetki.


Ohjeen kauratuotteet sponsoroi Suomen Kaurayhdistys.

12 kommenttia:

  1. Nuo näyttävätkin niin tahmean herkullisilta!Namilta kuulostavat molemmat browniet:)

    VastaaPoista
  2. Huomasin,että noissa ensimmäisissä brownieissa ei ole makeutusta.Onko tuossa valmiissa sekoituksessa se jo mukana?

    VastaaPoista
  3. Yaelian, muffini-mix sisältää jo valmiiksi sokeria ja nostatusiaineita . Ohjeen mukaan taikinaan pitäisi lisätä vain kananmunia, rasvaa ja nestettä. Muuntelin sitä kuitenkin. Kokeilen jossain vaiheessa vielä ohjetta alusta alkaen itse tehtynä.

    VastaaPoista
  4. Kekseliäs ja kiva ohje valmiista aineksista, mahtavaa! (: Olisiko sinulla antaa jotain vinkkiä tulevaan isänpäivään (kenties jopa kokonainen postaus)? Koska rakastan ja arvostan omaa isääni valtavasti, tahtoisin tietysti myös osoittaa välittämiseni hänelle tarjoamalla isänpäiväkakkua/-leivoksia, jotka tekevät hyvää ja välittävät myös kehosta!

    Kiitos kovasti blogistasi, tämä on parasta, mitä ruokablogirintamalta löytyy! <3

    VastaaPoista
  5. Mukava nähdä, että kaurajauho sopii näin hyvin leivontaan. Itselläni on asiasta kokemusta vasta yksien keksien verran, mutta kiinnostusta sitäkin enemmän. Pitäisi tosissaan alkaa tähyilemään luomukaurajauhon perään.

    VastaaPoista
  6. Ihania brownieita! Tuolta pohjalta voisi kokeilla soveltaa jauhojen ja sokerin määrää, että itsekin pääsisi näitä testaamaan, vaikka tuota valmista jauhoseosta ei käyttäisikään :)

    VastaaPoista
  7. Hei Outi! Tuli näistä ihanan näköisistä leivonnaisista mieleen, että oletkos koskaan tehnyt gluteenittomia korvapuusteja? Näin syksyn kylmetessä huomasin yhtäkkiä himoitsevani kanelisia korvapuusteja, mutten ole löytänyt oikein mitään hyvää gluteenitonta reseptiä. Luotan, että sinulta löytyy ainakin ideoita niiden väsäämiseen :)

    VastaaPoista
  8. Gluteeniton ja (ainakin lähes)terveellinen korvapuustiresepti olisi ihana! <3 Mitään muuta "tavis"-leivonnaista minun ei ole tehnyt mieli paleo-raaka-vegaani-mikälie-ruokavalioon siirymiseni jälkeen, mutta korvapuustien tuoksu on vain jotain ylivoimaisen ihanaa <3 Valitettavasti (tai en nyt tiedä onko se niin valitettavaa.. :) )nekään eivät vain enää maistu kovinkaan kummoisilta kun on tottunut niin paljon aidompiin ja parempiin makuihin. Eikä olo korvapuustin syömisen jälkeen ole se kaikkein mukavin.. Silti mielikuva lapsuudenajan korvapuusteista on edelleen vahvana mielessä!

    VastaaPoista
  9. Paula, kaura on yllättävän hyvä varsinkin silloin, kun ei tarvita sitkoa. Yleensä jauhan kaurajauhon itse suurimoista, kun tahtoo härskiintyä aika nopeasti.

    Anni Minerva, seuraavana to do-listallani ;) onkin näiden testaaminen from scratch. Käytännössä valmisjauhot sisälsivät jotain sitovaa ainetta kauran lisäksi, joka tässä tapauksessa oli perunajauhoa. Lisäksi oli kohotusaineita. Laittaisin näihin leivinjauhetta ja himpun soodaa.

    Tuulia, laskiaisena tein gluteenittomia laskiaispullia, joista tuli ihan todella herkullisia. En ole postannut reseptiä minnekään, vaikka tarkoitus oli. Mutta hyvä idea, kokeilen taikinaa korvapuusteihin.

    Anonyymi, ihan sama juttu, korvapuustien tuoksu ja makumuisto ovat minullakin vahvana mielessä, mutta todellinen makuelämys ei enää samaa. Ja jälkioloakaan en erityisemmin kaipaa. Raakaversiot korvapuusteista ovat ihan kivoja, mutta ovat ihan eri asia, kuin sitkeän tuore pulla. Mutta korvapuustihaaste on nyt otettu vastaan :D

    VastaaPoista
  10. Mahtavaa, korvapuustien kuvia ja reseptiä odotellaan innolla! :)

    VastaaPoista
  11. Lienen nyt vihdoin selättäneeni sokerikoukun :) tässäpä ideaa herkkuihin. Isäinpäivä tulossa ja isäni on keliaakikko. Tsekkailen jotain ässää reseptikansiostasi :)

    ja tosiaan korvapuustit! ja neuvo tarkkaan, miten niistä saa kauniita ;) pretty cinnamon rolls = mission possible?

    Sanna/comp...

    VastaaPoista
  12. Tuulia ja Sanna, Kameleonttikeittiössä kun ollaan, niin ihan normi puusteja ei kannata odottaa.. ;) Mutta nättejä niistä pitää tulla, se on selvä se!

    VastaaPoista