keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Bataattidippiä




Pidän bataatista raakana ja kypsänä. Choosing Raw -blogissa oli jokin aika sitten kypsennetystä bataatista tehty hummus, joka oli todella hyvää. Bataatti-ajatus jäi muhimaan reseptikoneeseen ja ulos putkahti tällainen raakaversio. Olen tehnyt sitä nyt jo monta kertaa ja se on kerännyt enemmän kannattajia kuin perinteinen kypsä esikuvansa.


Bataattihummus:


  • 1/2 keskikokoista bataattia
  • 1/2 kp (1,25 dl) manteleita
  • 1 rkl tahinia
  • 1/2 sitruunan puristettu mehu
  • 1 tl juoksevaa hunajaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl misoa
  • 1/2 tl jeeraa
  • 1/2 tl paprikajauhetta
  • laatusuola maun mukaan
  • 2-3 rkl mantelimaitoa tai vettä ohentamiseen
  • n. 2 rkl kylmäpuristettua sesamöljyä


Viimeistelyyn: luomu-balsaminviinietikkaa

Liota manteleita väh. 6 t. Kaada vesi pois ja huuhtele mantelit. 
Kuori bataatti ja raasta hienoksi raasteeksi. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen öljyä ja etikkaa lukuunottamatta. Blendaa hienojakoiseksi massaksi. Joudut välillä pysäyttämään koneen ja kaapimaan tahnan reunoilta. Ohenna tarvitaessa mantelimaidolla (--> täyteläisempi maku) tai vedellä (--> menettelee myös). Lisää lopuksi öljyä ja surauta nopeasti tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää mausteita/suolaa tarvittaessa.
Kaavi hummus tarjoilukulhoon. Pirskottele päälle reilusti balsamicoa. Säilyy jääkaapissa pari päivää.

Tämä bataattiherkku piilotteli siis edellisen postauksen pinaattikääreessä, mutta olen keksinyt sille vaikka mitä muitakin loistavia käyttötarkoituksia. Sellaisenaan tietysti dippailuun, jolloin balsamico ehdottomasti viimeistelee makuelämyksen. Vihreän supersalaatin lisukkeena. Bataattidipin kavereita ovat myös eksoottiset hedelmät, kuten papaija ja mango. Ehkä paras kaikista oli eilinen jämäsushi (ei kuvassa), sellaiseen siis upotetaan jääkaapista löytyvät tähteet. Tällä kertaa pilkoin jäljelle jääneen dipin joukkoon mangoa ja silppusin parasta ennen -auringonkukanversot. Vähän tuoretta tilliä mausteeksi, sushi rullalle ja ennenkokematon makuelämys oli valmis.

Yes, can I have some more, please!






7 kommenttia:

  1. Nami,bataatti on kyllä herkkua raakanakin ja tämä kuulostaa tosi hyvältä!Ihanaa varmaankin tuossa sushirullassa:)

    VastaaPoista
  2. Varmaan törkeen hyvää! Itse dippaisin siinä raakoja vihanneksia. Pakko kokeilla! :)

    VastaaPoista
  3. Yaelian, bataatti on kyllä ihanan monikäyttöistä.

    Santra, dippailussa tää onkin parhaimmillaan.

    VastaaPoista
  4. Kiitos tästä! Bataatti on herkkua, mutta olen tehnyt vain keittoa ja raastetta aiemmin. Kokeilin heti ja olipa tosi hyvää. Tämä jää vakkaridipiksi:)

    Tuula

    VastaaPoista
  5. Tuula, kiva kun tykkäsi ja jaoit kokemuksesi. On aina mahtavaa saada suoraa palautetta :)

    VastaaPoista
  6. Levät ja kaikki japanilaistyyppinen ruoka kuuluu omiin suosikkeihini ja on aina kiva löytää uusia japanilaistyylisiä kasvis- ja raakaruoka vaihtoehtoja. Reseptissä oli kuitenkin vain maininta misosta. Minkälaista misoa käytät?

    VastaaPoista