torstai 31. maaliskuuta 2011

Happy Meal


Minun piti alunperin blogata ihan muusta aiheesta, mutta nyt on sen verran tyytyväinen hymy  kasvoilla, että haluan jakaa tämän iltaisen happy meal -kokemukseni.

Hääräilin lapsen kanssa keittiössä ja yhteistuumin syntyi tällainen herkkuillallinen: Kesäkurpitsanuudeleita, pinaattia ja mango-guacamolea. Guacamole on 10 v tyttöni käsialaa.


Kesäkurpitsanuudelit:

Työvälineet:
Spiraalileikkuri tai perunankuorimaveitsi
  • 3 isoa kesäkurpitaa kuorittuna
  • 2 tl juoksevaa hunajaa
  • 1/2 tl valkosipulimurskaa
  • 1/2 tl Celtic Sea Salt tai muuta laatusuolaa
  • 2 rkl kookosjauhoja
Leikkaa kurpitsat spiraalileikkurin isolla terällä suikaleiksi. Perunankuorimaveitsikin käy, mutta spiraalileikkurilla suutuntuma on vielä lähempänä oikeaa pastaa. Sekoita isossa kulhossa kaikki ainekset kookosjauhoja lukuunottamatta sekaisin ja jätä marinoitumaan.

Pinaattilisuke:
  • Reilu pussillinen pinaattia (n. 300 g)
  • nippu persiljaa silputtuna
  • 1/2 tl valkosipulimurskaa
  • 1/2 limen puristettu mehu
  • hiukan laadukasta suolaa
  • mustapippuria
  • kylmäpuristettua oliiviöljyä
Laita pinaatti isoon kulhoon ja lisää kaikki ainekset oliiviöljyä lukuunottamatta. Pusertele käsin pehmeäksi. Valuta ylimääräinen neste pois. Lisää lopuksi loraus öljyä ja sekoita tasaiseksi.

Mango-guacamole a la Selma:
  • 3 isoa kypsää avokadoa
  • 1 valkosipulinkynsi 
  • mustapippuria
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • 1/2 limen mehu puristettuna
  • 1/2 punainen paprika kuutioituna
  • 1/2 kypsää mangoa kuutioituna
  • nippu persiljaa silputtuna

Muusaa avokado perunanuijalla. Lisää puristettu valkosipulinkynsi, lime-mehua, persiljasilppu ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Kääntele lopuksi joukkoon paprika- ja mango-kuutiot. Tarkista maku.

Aterian kokoaminen: Sekoita kookosjauho kesäkurpitsapastaan. Se sitoo kivasti kurpitsasta irtoavaa nestettä, eikä annos lillu lautasella. Myös maku on mukavan täyteläinen. Sekoita joukkoon myös pinaattilisuke. Tässä kannattaa laittaa sormet soppaan, eli se onnistuu parhaiten omin pikku kätösin.
Nostele pata syville lautasille. Lusikoi annoksen päälle reilusti mango-guacamolea ja viimeistele rouhitulla mustapippurilla.

Kuva ei anna oikeutta annoksen esteettisille ulottuvuuksille, mutta tämä onkin viime hetken näpsäisy.


Raakapainotteista kasvisruokaa voi siis lisätä myös lasten lautasille. Meillä mm. seuraavat keinot ovat osoittautuneet toimiviksi:

  • Selvitetään, mistä ruoasta lapsi pitää ja rakennetaan ateria sen ympärille - Tällä kertaa kokkaus lähti liikkeelle avokadosta.
  • Tehdään ruokaa yhdessä. - Alussa yhteinen brain storming ja sen jälkeen vähän huumoria peliin. Me oltiin tänään Raw Top Chefejä. Sitäpaitsi spiraalileikkurin pyörittäminen on aina yhtä hauskaa. 
  • Annetaan lapselle vastuuta jonkin ruokalajin valmistamisessa - "Nam nam, tulipas tästä hyvää! Miten sä osasitkin?!"
  • Lisätään ruokaan jotain houkutuksia - Kuka voisi vastustaa kypsää mangoa!
  • Outojen ruokien kohdalla viitataan johonkin tuttuun - Sähän pidät pinaattikeitosta, tässä on sitä samaa pinaattia. Sitäpaitsi siitä saa supervoimat!
  • Tiukan paikan tullen joustetaan - Okei, tehdään sitten niitä oikeita nuudeleita myös.

Tälläkin aterialla ruoka oli herkullista, mutta parasta oli yhdessä puuhailu ja leppoisa iltahetki pöydän ääressä.

9 kommenttia:

  1. KIva happy meal! Ja lapsen ottaminen mukaan keittiöhommiin tosiaankin kannustaa heitä kokeilemaan uusiakin asioita,näin oli ainakin poikani kanssa.Mango ja avokado on kyllä ihana yhdistelmä!

    VastaaPoista
  2. Yaelian, niinpä. Ja lapset rakastavat osallistumista vanhemmille tärkeisiin juttuihin (kenellekään ei liene epäselvää, että meidän perheessä äiti tykkää kokkailemisesta ;)

    Nanna, lisäsin linkin vekottimesta blogitekstiin. On ehdottomasti yks mun lempparikeittiövälineistä, eikä edes kustanna paljoa.

    VastaaPoista
  3. Ihana Okriina! Ihanat vinkit lapsiperheille :) Ja muuten, kävin vihdoin hakemassa Chez Mariuksesta spagettimasiinan! En malta odottaa, että pääsen tekemään nuudeleita ja muita ihanuuksia sillä :)

    Ihana ohje taas :)

    VastaaPoista
  4. Ihana ohje ja blogiteksti!Meille tulee tarpeeseen nämä lapsiystävälliset ohjeet:)Tuntuu,että neljävuotiaalla pojalleni on joku uhma meneillään."isona kuljetan rekalla ulkomaisia lisäaineruokia"(eli täysin meidän ruokafilisofiaa vastaan..)Onneksi raakaruoka maistuu nuoremmalle,kohta kaksivuotta täyttävälle neidille.Sellainen tuli mieleen,että miksi pinaattia ei tarvitsekaan ryöpätä?tätä multa aina kysytään jos tarjoan esim.viherpirtelöä.En ole saanut kunnon vastausta edes raakaruokavalmentajalta ja mietinnön että onko pinaattia oikeasti turvallista syödä?ja antaa raakana lapsille?
    Ihana blogi,saan täältä mahdottomasti inspiraatiota,kiitos!!

    -suvi

    VastaaPoista
  5. Katja, jee säkin pääset spiraloiman herkkunuudeleita. On niin paljon helpompaa ja nopeampaa kuin jollain perunaveitsellä.

    Suvi, kiitos palautteesta =) Olen ymmärtänyt pinaattiasian niin, että ryöppäystä suositellaan pinaatin sisältämän nitraatin vuoksi, jota se imee hanakasti maaperästä. Varsinkin jos se on tehoannoitettua. Nitraattipitoisuus riippuu kuitenkin lajikeesta, kasvuympäristöstä, jopa sääolosuhteista, joissa pinaatti on korjattu. Esim. avomaalta aurinkoisella ilmalla korjattu pinaatti on nitraattipitoisempaa. Samoin Suomessa viljeltävä paksulehtinen avomaanpinaatti sisältää enemmän nitraatteja kuin usein ulkomainen ns. baby-pinaatti, joka on tarkoitettukin syötäväksi salaattina. Luomu sisältää myös vähemmän haitallisia aineita ei-luomuun verrattuna. Joka tapauksessa pinaattia ei kannata syödä päivitäin, ja muutenkin vihreitä kannattaa käyttää vaihdellen, yhtenä päivänä salaattia, toisena herneenversoja, kolmantena pinaattia jne. Olen itse siis antanut lapsille luomu baby-pinaattia raakana/smoothien joukossa ja sitäkin vain n. kerran viikossa.
    Ja mitä tuohon 4-vuotiaaseen protestoijaan tulee, niin kuulostaa kovin tutulta! Itseäni on vähän helpottanut, kun muistan, että tuo uhmakkuus kuuluu lapsen kehitysvaiheeseen, eikä sillä varsinaisesti ole tekemistä esim. minun ruokanäkemyksieni kanssani. Osalla lapsista vastustus menee jossain vaiheessa ohi, osalla ei, mutta jokainen on oman tiensä kulkija. Me vanhemmat voidaan vain tarjota esimerkkejä ja vaihtoehtoja. Iloa ja inspiraatiota teidän keittiöpuuhiin!

    VastaaPoista
  6. Ihanan näköistä!Tommonen spagettikone olisi kyllä huippu:)

    VastaaPoista
  7. ansku, masiina on kyllä ihan ykkösiä :)

    VastaaPoista
  8. Olen tehnyt tätä jo kahdesti ja tämä on niin ihanan helppo (vaikka ensi silmäyksellä ohje vaikutti monimutkaiselta monine "osioineen") ja nopea, ei liotuksia tmv.
    Mango ja paprika -mikä ihana makukombo! Kymmenen pistettä tyttärellesi! ;)

    VastaaPoista