tiistai 22. maaliskuuta 2011

Kun vatsa valittaa...

... papaija ja hapankaali auttaa.

Vatsatautiaalto pyyhkäisi perheemme yli. Itse sain vain lieviä oireita, mutta tunsin kyllä, miten keho teki töitä pöpöjä vastaan. Hoitelin ällöttävää oloa ja väsymystä tuorepuristetuilla vehnänoras- ja porkkanamehuilla sekä 12 tunnin unilla. Seuraavana päivänä olo oli vielä hutera, mutta oli jo nälkä. Silloin maistui tällainen salaatti:


Lautasella on vatsaystävällinen kombo: papaijaa, hapankaalia ja avokadoa. Ja väitän, että se sisältää paremman satsin ruoansulatusta ja vastustuskykyä tukevia entsyymejä ja probiootteja kuin yksikään isolla rahalla markkinoitu ruoansulatusjogurtti.

Papaija ja sen siemenet sisältävät papaiini-entsyymiä, joka tehostaa ruoansulatusta, erityisesti proteiinien hajottamista. Papaijaa kannattaa siis popsia erilaisiin vatsavaivoihin, kuten liikahappoisuuteen ja ilmavaivoihin. Myös huonon ruokahygienian aiheuttamiin oireisiin ja loisten häätöön sitä on käytetty. Erityisesti papaijan siemenillä on todettu olevan antibakteerisia ominaisuuksia ja ne tukevat mm. maksan toimintaa. Monien mielestä ne ovat aika kitkeriä, mutta itse olen rouskutellut niitä salaatin joukossa. Jos siemenet eivät sellaisenaan mene alas, papaijansiemenkastike on hyvä vaihtehto.

Hapankaalin loistavia ominaisuuksia en lähde erikseen hehkuttamaan, mutta jos joku ei vielä lämpene hapikselle, täällä on hyvä katsaus asiasta. Hapankaalista ehkä sen verran kuitenkin, että kaupan on sekä pastöroitua että pastöroimatonta hapankaalia. Edellinen on siis kuumakäsiteltyä, eikä sisällä enää eläviä maitohappobakteereja. Suomalaisten valmistajien tuotteet ovat yleensä pastöroimattomia eli kannattaa ostaa niitä. - Ellei sitten uskaltaudu hapattamaan itse.

Myös avokadon vihreän kuoren alla piilee mahtava ravinnepaketti. Sen lisäksi, että avokado sisältää poikkeuksellisen hyvän yhdistellmän mm. tulehdusta ehkäiseviä antioksidantteja ja hyviä rasvahappoja (omega 3), sen on todettu myös lisäävän muiden ravintoaineiden imeytymistä esim. salaatin joukossa. Eli jos tutkimuksia on uskominen, sain syömästäni salaatista talteen jopa 200-400% enemmän ravinteita kuin ilman avokadoa. I like that! Eli jos et ihan vielä ole ystävystynyt avokadon kanssa kannattaa tehdä siihen tuttavuutta. Smoothien, dipin tai taivaallisen suklaamoussen muodossa avokadon makuun pääsee helposti.

Päivän salaatin resepti ei ole kummoinen, mutta laitan sen vielä tähän:

Olo-salaatti (1:lle)
 • 1/2 papaijaa
 • 1/2 avokadoa
 • 100 g hapankaalia
 • tammenlehväsalaattia
 • laatusuolaa
 • (mustapippuria)
 • hiukan hapankaalin lientä
 • luraus kylmäpuristettua oliivi- tai avokadoöljyä

Asettele lautasen pohjalle tammenlehväpeti ja viipaloi päälle avokadoa. Ripottele hiukan suolaa ja rouhaise halutessasi myös mustapippuria. Lusikoi seuraavaksi hapankaali ja paloittele päälimmäiseksi papaijaa. Voit käyttää myös siemeniä, jos pidät niiden mausta. - Jos et löydä kypsää papaijaa ei huolta, raaka papaija sisältää vielä enemmän hyviä entsyymejä  aivan kypsään verrattuna!3 kommenttia:

 1. Ai ai vatsapöpö on kurja juttu,nyt Suomessa ollessani sain myös sellaisen:( Mutta hyvän palautusmis-salaatin olet tehnyt.En kyllä ole koskaan syönyt papaijansiemeniä,mutta kerran tein sitä peikkojen ihanaa papaijansiemenkastiketta,josta minäkin tykkäsin.Toivottavasti olonne on jo parempi!
  Nam,avokadoa! Eilen söin varmaankin elämäni parhaimman avokadon,jonka ystäväni oli käynyt poimimassa suoraan puusta eräästä luomutarhasta,Se oli vielä niin nättikin;D

  VastaaPoista
 2. Hihi, Okriinan Olo-salaatti vs. Valion Olo RUOANSULATUSJOGURTTI :D :D

  VastaaPoista
 3. Yaelian, tauti on jo ohi kaikilta, onneksi! Oih, avokadoa suoraan puusta! Muistan, kuinka jollain Kanarian reissulla katseltiin kateudesta vihreänä ;) kuinka jossain hedelmätarhassa avokadoja lojui ympäriinsä puiden alla, eikä kukaan näyttänyt olevan niistä kiinnostunut. Jos ei olisi olut ärhäkkää vahtikoiraa pihalla, niin...

  Katja, hih huomasit :)

  VastaaPoista