sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Superostoksilla Tampereella...


Kuva täältä.

Suosikkikauppani Tampereella on tietysti Runsaudensarvi. Sinne johtavat luultavasti monen muunkin aidoista raaka-aineista kiinnostuneen, ekosti ja eettisesti suuntautuneen tyypin askelet.

Edellisen visiittini jälkeen Runsis oli muuttanut isompiin tiloihin Kauppakadulle. Vaikka pidinkin aiemmasta pursuilevasta ahtaudesta, uudet tilat olivat hienot. Lisäksi valikoimat vaikuttivat entisestään laajentuneen. Helsingin tarjontaa ei mitenkään voi moittia, mutta löydän Runsaudensarvesta aina jotain jännää, mitä täältä stadista ei saa. Koska perusjuttujen, kuten pähkinöiden, kuivattujen hedelmien, siementen, ryynien tai mausteiden (valikoimat irtomyynnissä vaikuttavat) tarvetta ei nyt ollut, ostoksen menivät tällä kertaa hifistelyn puolelle.


Mukaan tarttui esimerkiksi mahtava kuorituista sesaminsiemenistä tehty raakatahini. Yleensä teen tahinin itse, mutta välillä on ihanaa vain upottaa lusikkansa valmiiseen purkkiin. Kuorittujen siementen vuoksi Carley's Organicin vaalea tahini on lisäksi miedompaa kuin kuin itsetehty. Hinta oli kuitenkin vain murto-osa siitä, jota esim. olen joskus pulittanut DYW:n raakatahinista.


Tällä pikku hiukopalalla jaksoi kivasti seuraavaan ateriaan.


Lisäksi löysin parhaita inkamarjoja ikinä.  Isoja, meheviä ja irtomyynnissä, vieläpä kohtuuhintaan. Wau!
Mikä sopikaan paremmin jo pahaksi päässeeseen puutokseen. Rakastan niiden happamankirpeää makua ja napsin marjoja sellaisenaan, kun kaipaan pientä energiabuustia. Erityistä herkkua ne ovat kuitenkin avokadon kanssa.

Koko ei tästä oikein näy, mutta nämä ovat i s o j a.
Superfood-osastolla oli myynnissä irtona peruskalustoon kuuluvien gojien ja kaakaonibsien lisäksi myös  kuivattuja happomarjoja ja schizandraa. Ostin jälkimmäisiä kokeeksi.


Schizandra on kiinalaisessa yrittilääkinnässä arvostettu marja, jota myydään lisäravinteena (kapselit, puristeet), mutta myös kuivattuina marjoina tai jauheena.
Schizandralle, jota olen nähnyt kutsutavan myös venäjänjuureksi on listattu useita positiivisia vaikutuksia. Ennen kaikkea marja on adaptogeeninen eli taspainoittaa kehon toimintaa ja lisää vastustuskykyä. Sen mainitaan lisäävän hapenottokykyä, fyysistä ja psyykkistä kestävyyttä ja stressinsietokykyä. Schizandralla on joidenkin tutkimusten mukaan myönteisiä vaikutuksia myös maksan toiminnalle ja ruoansulatuselimistölle. Kiinassa yrttiä on perinteisesti käytetty myös ihon nuorekkuuden ja elinvoimaisuuden säilyttämiseen. - Ja naiset huomio, kiinalaisen lääketieteen mukaan schizandra tasapainoittaa ertiyisesti naisten hormonitoimintaa ja lisää seksuaalista kykyä ;)

Sellaisenaan marja maistuu todella pahalle, eli mistään namirusinasta ei ole kyse. (- Hehheh, olisittepa nähneet ilmeeni :) Siitä onkin perinteisesti haudutettu teetä. Se menee alas, kun sekaan laittaa reilusti hunajaa - mutta herättää taatusti! Teellä onkin aktivoiva vaikutus, mutta toisaalta ilta-aikaan nautittuna tee rauhoittaa. Ihmeainetta siis.

Schizandra-tee (One cuppa)
  • 1 rkl kuivattuja marjoja
  • 2,5 dl vettä.
Kiehauta vesi ja lisää marjat kattilaan. Vähennä lämpöä ja hauduttele kannen alla vähintäin 15 min. Siivilöi juoma ja lisää hunajaa tai haluamaasi makeutusta.

2 kommenttia:

  1. P&S:n ohella Runsaudensarvi on minunkin suosikkikauppani, joka kerta tarkoituksena hakea vain tuote tai kaksi ja lopulta on syli täynnä tavaraa kun ei ajatellut tarvitsevansa koria.

    VastaaPoista
  2. Mustikkapöperö, just noin mullekin käy :)

    VastaaPoista