maanantai 28. maaliskuuta 2011

Goji-appelsiini-valkosuklaa-tiesmikä-kakku






Tämä kakku on siitä harvinainen ilmestys meikäläisen keittiössä, että se sisältää ei-raakaa ja prosessoitua ainesosaa nimeltään Yosa. Mutta osallistunkin tällä reseptikilpailuun. Kilpailukutsun saatuani selvittelin Yosan valmistusprosessia vähän tarkemminm. Terhi Halsvaha Biofermeltä kertoi mm. seuraavaa:

"Yosan valmistusprosessi on monivaiheinen. Tuotteen kaurapohja on kypsytetty, eli kuumennettu yli neljässäkymmenessä asteessa. Tässä vaiheessa lisätään neljää probioottista bakteeria. Lisätyt bakteerit muodostavat entsyymejä ja happoja. Eli vaikka kaurapohja on kypsytetty, tuote on kuitenkin elävää ravintoa.

Raakaa viljaa käytettäessä mukana on usein fytiinihappoa, joka puolestaan sitoo kivennäis- ja hivenaineita, eikä elimistö saa niitä käyttöönsä. Kaurapohjan kuumentaminen ja sen jälkeinen fermentaatio eli hapattaminen hyvillä bakteereilla hajottaa fytiinihapon ja näin viljan sisältämät kivennäis- ja hivenaineet saadaan liukoiseen hyvin imeytyvään muotoon ja hyödyksemme. Fermentaation merkitys on erityisen suuri tässä ympäristössä. Bakteerit synnyttävät tuotteessa uudelleen elävän ympäristön. Elävyys ja entsymaattisuus on siis äärimmäisen tärkeää Yosa – tuotteiden valmistuksessa ja optimaalisen lämpötilakäsittelyn eteen on tehty paljon tutkimustyötä. Ainutlaatuisen valmistusmenetelmän ansiosta tuotteissa ei käytetä lainkaan säilöntäaineita vaan kuluttaja saa aina käsiinsä tuoreen Yosan."

Tiedustellessani, miksi vain osa Yosasta on luomua, vastaus kuului: 

"Koko Bioferme Oy:n toiminta on alkanut kovasta uskosta luonnonmukaiseen viljelyyn. Helmikuun uutuudet sitrus sekä tumma suklaa ovat molemmat luomumakuja. Kuitenkin jostain syystä luomu ei vielä ole suuren yleisön suosikki Suomessa, eivätkä eniten myydyt tuotteet ole luomuja.Mitä enemmän kuluttajat ostavat luomua, sitä enemmän sitä valmistamme. Pitkän tähtäimen tavoitteenamme on olla vain luomujalostaja."

Hmph... ihan kuin olisin kuullut tuon luomuselityksen ennenkin... Että kyllähän me, mutku kuluttajat ei halua. Jos se on näin, niin mikä meitä suomalaisia vieläkin vaivaa?!






Pakkaustyylistä kahden pikarin settiin en muistanut kysyä, vaikka tämä ylipakkaaminen onkin minua vähän ärsyttänyt.

No, mutta asiaan siis. Kelpuutin keittiööni Yosa naturellen, joka ei sisällä sokeria ja ainesosat ovat muutenkin melko luonnollisia (osasin lausua niistä melkein kaikki ;). Yosa taipui kaakaovoin ja kookosöljyn kanssa ihan kivaksi kakkutäytteeksi. Koostumus oli kermainen mutta keveä. Appelsiini ja goji ovat aina varma kombo ja toimivat yosan ominaismaun kanssa hyvin. Täyte oli itseasiassa niin hyvää, että olisin voinut lusikoida sitä ihan sellaisenaankin.



Goji-appelsiinikakku

Pohja:
  • 2,5 dl manteleita (kuorimattomia) 
  • 1,25 dl cashew-pähkinöitä 
  • 8 pehmeää taatelia (kivet poistettuna) 
  • 1 rkl hunajaa 
  • 1/8 tl suolaa 
  • 1 rkl raakakaakaojauhetta 
  • 1 tl vaniljauutetta tai -jauhetta 
  • (1 rkl sulatettua neitsytkookosöljyä) 
Täyte:

  • 70 g kaakaovoita sulatettuna 
  • 3 rkl neitsytkookosöljyä sulatettuna 
  • 1 prk maustamatonta Yosaa (500g) 
  • 60 g gojimarjoja, jauheeksi jauhettuna 
  • 1 keskikokoisen luomuappelsiinin kuori raastettuna 
  • 2-3 rkl hunajaa 
  • 1 tl jauhettua vaniljaa 

Puolukkainen appelsiinikastike:
  • 1 appelsiini soseutettuna 
  • 60 g gojimarjoja liotettuna appelsiinisoseessa n. 1 t 
  • 2 rkl pakastepuolukoita sulatettuna 
  • 2 rkl hunajaa 



Jauha mantelit ja cashew-pähkinät jauheeksi tehosekoittimella, kahvimyllyllä tms. Soseuta taatelit + hunaja monitoimikoneen kulhossa leikkuriterällä (s-terä), kunnes saat niistä mahdollisimman tasaista tahnaa. Jos taatelit ovat kuivia, lisää hiukan vettä. Kaavi taatelimassa kulhon reunoilta keskelle ja lisää manteli-pähkinäjauhe + loput pohjan ainekset. Käytä monitoimikonetta sykäyksittäin niin, että saat tasaisen taikinan. Älä sekoita liikaa, ettei pähkinöiden rasva ala erottua. Jos taikina jää liian kuivaksim etkä saa muotoiltua siitä palloa, lisää 1 rkl sulatettua kookosöljyä. Muotoile palloksi ja siirrä jääkaappiin lepäämään siksi aikaa kun valmistat täytteen.


Täytettä varten sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa nestemäiseksi. Kaakaovoin raastaminen helpottaa tasaista sulattamista. Jauha gojimarjat jauheeksi esim. monitoimikoneessa tai kahvimyllyllä. Sekoita kulhossa yosa ja muut täyteaineet sekä lopuksi sulatetut kaakaovoi ja kookosöljy vatkaten samalla voimakkaasti esim. lankavispilällä.

Painele pohjataikina n. 18 cm halk. irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Kaada pohjalle appelsiinitäyte. Tasoita pinta ja siirrä jääkaappiin.

Valmista kastike soseuttamalla ensin paloiteltu appelsiini ja liottamalla siinä gojimarjoja. Sekoita sitten kastikkeen ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Jos haluat tehdä marmorointikuvioita kakun pintaan, pudota muutama pisara kastiketta kakkutäytteelle ja sekoita varovasti puutikulla.



Anna kakun hyytyä jääkaapissa useamman tunnin. Jos on kiire, laita kakku n. tunniksi pakastimeen, jolloin täyte hyytyy nopeammin. Tarjoa puolukkaisen kastikkeen kanssa.


20 kommenttia:

  1. Sanonpa taas että vau. En ole nähnyt noita Yosa-reseptejä vielä missään muualla, mutta tämä taitaa kyllä joka tapauksessa olla mun ennakkosuosikki :) Itselläni jää näillä näkymin osallistumatta - pää lyö ihan tyhjää, ja ainoa hyvältä tuntunut smoothieidea olikin jo Yosan omilla reseptisivuilla. :D

    VastaaPoista
  2. Näyttää kyllä aivan ihanalta kakulta! Täällä ei ole Josan tapaista tuotetta,ainoastaan kauramaitoa,joten olen yleensä kaurakermat tehnyt itse.Voisin yrittää kokeilla kaurakerman fermentoimista,jospa siitä tulisi Josan tapaista ja sitten tehdä siitä tuontapaista kakkua.(tosin en ole vielä koskaan maistanut Josaa..tuntuuko siinä kauran maku? Anyway,paljon onnea kisaan!

    VastaaPoista
  3. Näyttää TODELLA herkulliselta. Täyte näyttää hyvälle. Miten tuo Yosa sulautuu joukkoon..maistuuko yhtään läpi..hunaja taitaa kyllä sopivasti makeuttaa.

    VastaaPoista
  4. Näyttää ja kuulostaa UPEALTA! Tässä on voittaja-ainesta!!

    VastaaPoista
  5. Nammmm mikä ihana herkkupläjäys!

    VastaaPoista
  6. Näyttää ja kuulostaa ihanalta! Paitsi että en tykkää gojeista. Tällainen "puoliraakuus" kuitenkin houkuttaa minua. Millä korvaisit nuo gojit? Sopiskohan kuivatut aprikoosit tai rusinat appelsiinin kanssa..

    VastaaPoista
  7. Kiitos rakkaat ystävät kommenteista!
    Tiia, kesti mullakin hetken puristaa joku uudenlainen yosa-resepti ulos. Kilpailuhan on ollut käynnissä "vaan" 2 kk...
    Yaelian, kyllä yosassa se kaura mielestäni jollain lailla maistuu. En itseasiassa ole mikään mieletön fani. Toi omatekoinen juttu kuulostaa kiinnostavalta. Aluperin idea yosaan on käsittääkseni kehittynytkin karjalaisesta hapatetusta kaurakiisselistä.
    Hovkonditorn, kiitos!
    Kaisu, yosa ei maistu läpi oikeastaan mitenkään, mutta tuo kivasti massaa täytteeseen. Makeuttakin oli riittävästi.
    Tuittu, kiitos! Sitten vaan peukuttelemaan.
    Katja, =)
    annika, kokeilisin itse tilalla ruusunmarjajauhetta tai jotain muuta vastaavaa punaisista marjoista jauhettua. Aprikoosi vois olla kiva myös, mutta niiden rakenne on erilainen, kun ovat kosteita. En tiedä, miten toimisi siinä mielessä.

    VastaaPoista
  8. Liityn kehujoiden joukkoon :)Tuo marmorikuviointi antaa lopullisen silauksen. Muutenkin ihastellen seuraan blogiasi. Itse olen vielä aivan alkumetreillä.

    VastaaPoista
  9. Hieno blogi tämä, liityn lukijoihin! Olen gluteeniton ja karppaaja, joten täällähän on ihania reseptejä. Oma blogini on osoitteessa villatarja.blogspot.com...

    VastaaPoista
  10. Tarja, kiitos ja tervetuloa lukijaksi!

    VastaaPoista
  11. Ok, no ruusunmarjajauhetta meillä onkin. Ihmeellistä kyllä, kun kaupoista ei täällä tunnu löytyvän tuota maustamatonta Yosaa. Kaikista Yosista se on ainoa, mikä minua erityisesti houkuttaa.

    VastaaPoista
  12. annika, joo sitä saa täällä H:gissäkin vain isoimmista kaupoista.

    VastaaPoista
  13. Jos vielä vastaat tuonne Yosan valmistajalle niin kysy, että miksi luomutuotteissa on aina sokeria ja sokerittomat tuotteet ovat sitten ei-luomua. Tästä syystä ostan sokerittomia, ja silloin valitettavasti joudun tyytymään ei-luomuun.

    Niin, ja herkullisen näköinen kakku! Onneksi huomenna tulee vieraita niin saa tekosyyn testata...

    VastaaPoista
  14. Maija, hyvä pointti tai siis juuri näin itsekin teen. Jatkanpa siis vielä tenttaamista :)

    VastaaPoista
  15. Näiden reseptien jälkeen kaikki vehnähöttö piirakat maistuvat ja myös näyttävät hirveltä kuralta! Olisi hienoa saada raakaherkkumaistatusta johonkin liikkeeseen samaan tapaan kuin Kamomillankonditoria (http://kamomillankonditoria.blogspot.com/2011/02/synttarimaistatuksessa-oli-kivaa.html#comments) on tehnyt muutamaan otteeseen. Voin löydä vetoa, että kiinnostus ja kysyntä raakaleivontaa kohtaan kasvaisi silmissä niin tavisten kuin jo hifimpienkin ruokailijoiden parissa!

    Iloa ja aurinkoa kevääseenne! (=

    VastaaPoista
  16. Anonyymi, juu ei se vehnähöttö enää oikein inspiroi. Tuota maistatusta olen itsekin miettinyt, joten tiedä vaikka olisi piankin todellisuutta :)

    VastaaPoista
  17. Ihanalta näyttävä kakku... valitettavasti mun lähikaupassa oli Yosaa vain maustettuna, joten jäi hyllyyn. Mutta miten luulet tämän toimivan soijajogurtin kanssa??

    Ja tämä blogi on kyllä huikea... itse olen vasta lapsenkengissä raakaravinnon (ja ylipäätään kasvisruoan) suhteen... Mutta täältä niitä ideoita löytyy :)

    VastaaPoista
  18. Täytyy kommentoida vielä tätä samaa, kun vihdoin sain laitettua palautetta keskustan Cittariin, ja siellä pitäisi nyt olla maustamatonta Yosaa. Eli pääsen kokeilemaan tätä kakkua. :) Asiani koskee noita kakun reunoja: tein aiemmin sitä pähkinäistä omenatorttua irtopohjavuokaan, ja vielä kevyesti öljysin vuoan reunat kookosöljyllä, mutta silti pohja tuntui tarttuvan reunoihin ja repeili ikävästi, kun nostin sen vuoan reunuksen irti. Miten saat reunan säilymään noin hyvänä?

    VastaaPoista