perjantai 18. maaliskuuta 2011

Treenipäivän suosikkipuuro


Johtuuko kevätauringon paisteesta, lisääntyvästä valosta vai mistä, mutta viime aikoina on treeni maistunut. Olen aina nauttinut liikkumisesta mutta nyt siihen on ollut suorastaan himo. Normaalin juoksun ja joogan lisäksi ole huhkinut salilla ja lyhyessä ajassa on tullut tulosta. Painot nousevat kevyesti, fiilis on mahtava ja palautuminen nopeaa. Pidän kropastani ja kroppani pitää minusta. Ja arvaatkaa miksi.  Siksi, että ravitsen sitä hyvällä ruoalla ja kuuntelen, mitä se milloinkin tarvitsee.

En kuitenkaan ole sitä mieltä, että meidän pitäisi ensisijaisesti riehua salilla tai hikijumpassa vaan olennaista on fyysinen aktiivisuus yleensä. Olen ennen kaikkea arki- ja hyötyliikunnan ystävä. Valitsen kävelyn autokyydin sijaan, kiipeän portaita, käppäilen työkaverin huoneeseen sen sijaan että lähettäisin mailia. Kauppakasseja raahaan mielelläni ja imuroinnin ajaksi laitan taustalle tanssijytkettä. Ärsyttävän reipashenkistä jonkun mielestä, mutta minut on luotu liikkumaan ja rakastan sitä. Omalla kohdallani fyysinen vireys heijastuu suoraan henkiseen jaksamiseen ja tunne-elämän tasapainoon ja väitän, etten ole ainoa.

Koska takana on jo parikymmentä vuotta aktiiviliikkumista, en voi olla ajattelematta, että viime aikojen fiiliksissä myös raakapainotteinen, superfoodeilla terästetty ruokavalio kantaa hedelmää. Vaikka kiinnostus raakailuun on kohdallani herännyt alunperin gastronomisesta uteliaisuudesta, on fyysisen kunnon kasvaminen ja lisääntynyt hyvinvointi toki mieluisa sivutuotos ja yksi syy sille, että raakailu rulettaa edelleen.

Treenipäivien suosikkiaamiaiseni on viime päivinä ollut vanha kunnon kaurapuuro, raakaversiona tosin. Herätessäni olen yleensä nälkäinen ja haluan syödä sen verran tukevasti, että pärjään aamiaisella reippaasti lounasaikaan. Jos kotimaisten viljojen kanssa ei ole ongelmia ja energian kulutuksesi on korkea, kaura on hyvä alku päivälle. Sen kuidut sulavat hitaasti ja pitävät nälän poissa pitkään. Ne myös nostavat verensokeria tasaisesti, ja pitävät insuliinitasot matalina. Kaurasta saa runsaasti hyvälaatuista proteiinia, mikä tietysti kiinnostaa aktiiviurheilijaa. Itseäni kauran maku myös miellyttää, ja vesiliukoisten kuitujen vuoksi blendattuun puuroon syntyy miellyttävän kuohkea rakenne.

Kuohkea kaurapuuro syntyy seuraavasti:

Laita illalla kippoon likoamaan
  • 1,25 dl höyryttämättömiä kaurahiutaleita (esim. Riihipuodin luomukaurahiutaleet)
  • 2 viikunaa
  • n. 2,5 dl itse tehtyä mantelimaitoa (tai muuta siemen-/pähkinämaitoa)
--> Jääkaappiin yöksi. Aamulla puuropohja kumotaan blenderiin ja lisätään banaania, pakastemarjoja ja jotain mieluista proteiinijauhetta. Itse käytän simppelisti hamppuproteiinia. Sekaan voi heittää myös kourallisen vihreitä lehtiä ja jotain suosikki superia. Itse olen löytänyt ashwagandhan (Kiitos Sepi!). Mahtava tuote, jonka hyvistä ominaisuuksista voi tarkemmin lukea esim. täältä. Itselläni sen positiiviset vaikutukset ovat todella tuntuneet, toisin kuin monien muiden superjauheiden, joiden ihmevoima on jäänyt lähinnä myyntipuheiden varaan.



Yönsininen mustikkaunelma:

Kumoa yön yli lionnut puuropohja blenderiin ja lisää:
  • pieni banaani
  • reilu kupillinen (2 dl vähintäin) mustikoita
  • 1 tl spirulinaa
  • 1 rkl hamppuproteiinijauhetta (tai vastaavaa)
  • tarvittaessa hiukan luomuhunajaa makeutukseksi
  • kourallinen pinaattia tai muuta mietoa vihreää
  • 1 tl ashwagandha-jauhetta (tai muuta mieluista superyrttiä, esim. macaa)

Blendaa riittävä kauan, jolloin saat kuohkean puuron.



Mansikka-herukkaherkku:

- Valmista kuten edellä, mutta käytä
  • Mustikoiden tilalla 2 dl pakastemansikoita + 1/2 dl pakastettuja mustaherukoita
  • Spirulinan tilalla siitepölyrakeita
Muut ainekset kuten mustikkaunelmassa ja blendaile jälleen kuohkeaksi puuroksi. 













..................................................
Ja lopuksi vielä päivän löytö: Luomuappelsiineja ja -omeinoita Lidlissä! Ylipakattuina tosin, mutta muuten mahtavaa. Hyvä Lilli!


11 kommenttia:

  1. Hyvä postaus! Tuosta tuleekin mieleen,että pitäisi liikkua enemmän;tosin kävelen paljon joka päivä,nostan kotona hieman puntteja ja jumppailen,käytän portaita hissien sijaan,mutta kuitenkin pitäisi tehdä enemmän.Ja totta ,ruualla mitä syöt on tuohonkin vaikutusta,sillä raaka-ruuasta tulee kevyt ja energinen olo:) Ja mielenkiintoista tuo ashawagandha,pitääkin etsiä sitä täältä.Ihanat aamupuurot;itsekin tykkään sellaista,tänään oli vuorossa chia+mansikkapuuro. Ja Hyvä Lidl tosiaankin:)

    VastaaPoista
  2. Yaelian, mielestäni kävely on oikeastaan parasta liikuntaa ja ihanne elämäntyylini olisikin sellainen, että päivään sisältyisi paljon luonnollista liikkumista, ja huomattavasti vähemmän tietokoneen ruutuun tuijottelua ;) Chia-mansikka on ihanaa (varsinkin jos se on sitä, josta joskus postasitkin!

    VastaaPoista
  3. Hienoa nähdä että Lidl saa luomua!Meilläkin kaksi pientä lasta ja huomannut kyllä selkeän eron vuoden takaisiin tunnelmiin että virtaa riittää aivan eri tavalla kun on raakalinjalla pääosin,vaikka heräilen imettämään vielä pari kertaa yössä.Vielä ei olla ihan vanhoissa mitoissa mutta kyllä suunta on oikea,varsinkin kun ulkoilee tuplavaunujen kanssa mahtavassa kevätilmassa,hikoilulta ei voi välttyä:)

    VastaaPoista
  4. ansku, muistan itsekin piiiitkät ihanat kävelylenkit vaunuja työnnellen, Parasta liikuntaa! Eikä tarvinnut liukastella, kun oli "rollaattori" omasta takaa ;)

    VastaaPoista
  5. Samantyyppinen kaurapuuro on suosiossa meilläkin, tosin itse sekoitan hedelmänpalaset ynnä muun joukkoon vain lusikalla. Tiskien minimointia, meidän kivikautisen tehosekoittimen pesu on tuskaa :D

    VastaaPoista
  6. Kaurapuurolla minunkin päivä lähtee käyntiin.

    VastaaPoista
  7. metavega, blenderin pesu ei kyllä ole munkaan suosikkipuuhia.

    Nelli, :)

    VastaaPoista
  8. Kiitos puuro-ohjeesta, tein ton mansikkaversion ja oli ihan mahtavan makusta :), vähän hirvittää tuo hiilarien määrä, niitä kun on ollut tapana vähän kartella.... Ja kiitos ihanasta blogista, seuraavaksi on tarkotus koettaa sitä hesarissa ollutta ohjetta omenapähkinätortusta... Joskus saa ja PITÄÄ herkutella :)

    VastaaPoista
  9. Moi,

    mä oon raakaruokailun vasta-alkaja, mutta puuroistahan mä oon aina tykännyt kuin hullu puurosta! Ostin siis höyryttämättömiä kaurahiutaleita, mutta mitä kummaa: niissä on tympeä happamankarvas maku. Se miedontuu hieman liottaessa ja peittyy muiden makujen alle, mutta kaurapatukoita niistä ei voi tehdä. Sekin selvisi yrityksen ja erehdyksen kautta kun käytin hiutaleita ihan ensimmäiseksi just niihin. Siinä sitten yritin turhaan peittää makua lisäämällä massaan ties mitä, mutta kitkeryys pysyi pinnalla ja roskiin meni koko satsi!

    Niin sitä vain että onko tuo asiaankuuluva juttu vai onko mun hiutaleissa jotain vikaa?

    VastaaPoista
  10. tanja, kiva kun maistui. Mä en itse laske hiilareita, mutta joo tässä on niitä aika paukku. Kaura on muutenkin sellainen, että ihan hirveitä määriä en sitä syö vaan enemmän aika ajoin. Tattaria ja hirssiä menee sitten enemmän puuron muodoissa.

    Ville, onpa tylsä juttu! Kuulostais vähän siltä, että olet saanut vanhoja hiutaleita. Kaurassa on aika paljon rasvaa, joka härskiintyy ajan myötä varsinkin hiutaleissa ja jauhossa. Parasta olis tietysti tehdä hiutaleet itse suoraan kuorituista jyvistä, mutta siihen harvalla on mahdollisuus. Tuoreessakin kaurassa on kyllä hiukan kitkerä/karvas sivumaku, jonka aistii varsinkin jos raakaruoka on aika uusi juttu tai on muuten herkkä makuaisti. Jos kaurahiutaleet ei nappaa, mutta haluaa kauraa kuitenkin käyttää, itseasiassa paras vaihtoehto on käyttää idätettyä kauraa. Maku on mielestäni parempi, samoin ravintoainekoostumus.

    VastaaPoista
  11. Jees, kiitos vaihtoehdon vinkkaamisesta - kokeilen sitä seuraavaksi!

    VastaaPoista