maanantai 18. tammikuuta 2010

Talvisia salaatteja I


Talvi on salaatin ystävälle vähän haastavaa aikaa, varsinkin jos haluaa ekoilla tai pysytellä lähiruokalinjalla. Kotimaiset vaihtoehdot, juurekset ja kaalit tuntuvat jotenkin arkisilta ja itse koen ne myös vähän huonosti sulaviksi. Tässä kuitenkin muutama vaihtoehto. Ehkä Anismarinoitu naurissalaatti ja luumuvinaigrettiä tai Mintun makuinen granaattiomena-punajuurisalaatti puhuttelevat tämän päivän foodieta porkkanaraastetta paremmin.

Vaikka kotimaisuus ja sesonkiajattelu ovatkin näiden juuressalaattien lähtökohtana, meinikiä piristää jokaisessa pieni eksoottinen lisä. Juurekset saavat myös kypsyä marinointiliemessä, mikä pehmentää rakennetta ja syventää makuja. Valitse salaatteihin mieluiten mahdollisimman rapeita luomujuureksia, joiden maku on näin talviaikaan(-kin) parempi.



Granaattiomena-punajuurisalaatti:

5-6 punajuurta
1 granaattiomena

Marinointiliemi:
n. 1 dl kylmäpuristettua puolukkamehua
1 rkl sitruunan tai limen mehua
1/2 tl ruususuolaa
mustapippuria myllystä
1 tl agave-siirappia
1 tl kuivattua viherminttua (esim. Labbyn)

Suikaloi punajuuret mahdollisimman ohuiksi lastuiksi. Tämä käy juustohöylällä, mandoliinileikkurilla tai perunankuorimaveitsellä. Kuten kuvasta näkyy, omat punajuureni olivat erikoisen pitkulaisia, ja niitä oli helppoa suikaloida. Pyöreät käyvät siis kuitenkin yhtä hyvin. Sekoita marinointiliemen ainekset ja kääntele punajuuriin. Anna punajuurien kypsyä kannellisessa astiassa mieluiten seuraavaan päivään, eli n. vuorokaudet. Sekoittele välillä.





Granaattiomena-vinegretti:
Irrota granaattiomenasta siemenet. Ota puolet erilleen ja murskaa loput. Sekoita siemenmurskaan:

2 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa tai omenaviinietikkaa
1 -2 tl vaahterasiirappia
2 rkl kylmäpuristettua sesam-öljyä
mustapippuria
ruususuolaa

Valuta punajuurisuikaleet/viipaleet. Sekoita niihin vinegretti ja loput granaattiomenan siemenet. Koristele tuoreella mintulla tai persiljalla.




Puolukkamehu on happamuutensa vuoksi mainio raakakypsyttäjä ja sen maku tuli valmiissa salaatissa hienovaraisesti esiin.





Anismarinoitua naurista ja luumuvinegrettia:

5-6 naurista tai 1 iso lanttu
3 tähtianista murskattuna
1 rkl agavesiirappia
1 rkl omena- tai siideriviinietikkaa
1 tl ruususuolaa

Kuori nauriit tai lanttu ja höylää mahdollisimman ohuiksi lastuiksi. Murskaa huhmaressa anikset ja sekoita nauriisiin/lanttuun, samoinkuin agave ja suola. Jätä marinoitumaan kannelliseen astiaan vähintäin 4 tunniksi, mieluiten yön yli. Sekoittele välillä.


Luumu-vinegretti:
2 tuoretta, kypsää luumua
2 rkl omena- tai siideriviinietikkaa
2 tl vaahterasiirappia
1/4 tl ruususuolaa
mustapippuria
3 rkl kylmäpuristettua manteliöljyä (ihanaa,
mutta kallista!) tai mietoa rypsiöljyä





Viimeistelyyn:
tuore luumu viipaloituna
korintteja/pieniä rusinoita

Poista luumuista kivet. Sekoita sauvasekoittimella soseeksi ja lisää muut aineet öljyä lukuunottamatta. Sekoita tasaiseksi seokseksi. Lisää lopuksi öljy ja sekoita sauvasekoittimella nopeasti tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää makeutusta tarvittaessa.

Asettele nauriit/lantut tarjoilukulhoon. Valuta päälle runsaasti luumu-vinegrettiä. Koristele tuoreilla luumuviipaleilla ja korinteilla tai pienillä rusinoilla.

Anis ja nauris kuulostaa ensin aika yllättävältä yhdistelmältä, mutta toimii hyvin. Ohjeessa käyttämäni anis on todellisuudessa tähtianista, joka on kiinalaisen puun tähtimäinen hedelmä. Se ei ole edes sukua sille toiselle anikselle, joka on koiranputkea muistuttava mykerökasvi, jonka siemeniä käytetään mausteena. Molemmissa on anitolia, joka edistää ruoansulatusta ja toimii myös limaa irrottavana aineena eli sopii yskänlääkkeeksi. Tähtianiksen maku on tavallista anista voimakkaampi, joten sopii hyvin marinadeihin ja juomien maustamiseen. Tavis-anis taas antaa pehmeää anisaromia esim. leivonnassa ja kasvissosekeitoissa.


14 kommenttia:

  1. Ensimmäinen kuva on tosi kaunis! Tuollaista punajuuri-granaattiomenakomboa olen minäkin tehnyt,sopivat tosi hyvin yhteen ja ovat kauniitakin. Nauriista ja lantusta en pidä, lapsuuden lanttu-rauman jälkeen,mutta pitäisiköhän sitä joskus taas kokeilla,vaikka tuon vinaigretin kanssa...

    VastaaPoista
  2. Yaelian, lanttu ja nauris ovat aika vaikeita, enkä itsekään ole niiden suuri ystävä. Tää salaatti onkin siltä pohjalta, miten saada niistä syötäviä ilman pahempia traumoja ;)

    VastaaPoista
  3. Oon varmaan kumma, kun nauris on ihan lempparijuurekseni. :) Vaikka hyvältä tuo puolukkamarinoitu punajuurikin kyllä kuulostaa.

    VastaaPoista
  4. Malitsu, naurikset ja lantut on kyllä kypsennettyinä herkkua, kuten sun naurispihvit esimerkiksi. Raakaosasto on jotenkin haastavampi.

    VastaaPoista
  5. Oi wau, näyttävät ihanilta! Mä taas tykkään nauriista ja lantusta mutta en oikeen osaa käyttää niitä innovatiivisesti. Uunijuurekset on se vakio. Mutta tämän innoittavan postauksen myötä ehkä uskallan alkaa testailemaan :)

    VastaaPoista
  6. Jytis, kiitos. Uunisjuurekset onkin ihania!

    VastaaPoista
  7. Onnea vaan hienosta koko sivun jutusta paikallislehdessä!!!
    Todella hienoa näkyvyyttä ja hyvä juttu! Kiitos siitä asianomaisille!

    VastaaPoista
  8. Mahtavaa, nämä reseptit tulivat todella tarpeeseen! Vähän aikaa painiskelin turhautumisen kanssa, kun en saanut omiin talvisalaatteihini tarpeeksi vaihtelua, mutta täältähän se apu löytyikin :)

    Olen muuten valtavan kiinnostunut tekemään hiivatonta ruisleipää, eli perinteisen taikinajuuren avulla. Olen nähnyt juuresta erilaisia versioita (jotkut tehdään jauhoon, jotkut palaan leipää, käymisajat poikkeavat paljonkin jne.). Osaisitkohan opastaa kädetöntä leipuria alkuun esim. jollain toimivalla juuriohjeella (jos sinulla sellainen on)? :)

    VastaaPoista
  9. Daniela, kivaa jos inspiroiduit. Vielä on pari salaattiversiota tulossa... Hmm, ruisleivästä mulla on työn alla postaus, mutta en tän hetkisen valotilanteen takia ole saanut vielä kunnon kuvia aiheesta. Omassa suosikkileivässäni tosin on hiivaa, mutta on tullut muutamalla hapanjuurellakin kokeiltua. Palailen asiaan.

    VastaaPoista
  10. Ihania salaatteja! :) kertakaikkiaan herkullisen oloisia...

    VastaaPoista
  11. ... piti vielä lisätä että tuo luumu ja nauris oli mullakin makuyhdistelmänä kun tein sashimia. Minäkin käytin manteliöljyä siihen lisänä. Se toimii tosi hyvin.

    VastaaPoista
  12. Nelle, joo luumu ja nauris tosiaan tykkää toisistaan jännällä tavalla.

    VastaaPoista
  13. uuliuu... musta tuntuu et failasin tuon punajuuriversion...

    VastaaPoista
  14. Siis kurjuuksien kurjuus. Mutta pidetään peukkuja, että ensi kerralla onnistuu!

    VastaaPoista