maanantai 29. marraskuuta 2010

Otteita pikkujoulupöydästä

Joulutunnelmaan on tänä vuonna ollut helppo hurahtaa, kun talvi vain kiristää otettaan. Toisin kuin ennen, en ole pahemmin palellut. En myöskään kaipaa juuri sen enempää lämmintä ruokaa kuin kesälläkään, sen sijaan tuliset mausteet, pähkinät, juurekset ja kaalit maistuvat, eivät niinkään lehtivihannekset. Eli sesongin mukainen sapuska tuntuu luontevalta. Ja suklaa tietysti maistuu aina :)

Vietimme viikonloppuna pikkujoulua ystävien luona. Pöydästä löytyi raw foodia ja paleoruokaa. Oma panokseni oli marinoidut ja täytety herkkusienet sekä limemarinoitu bataattipasta appelsiinikastikkeella. En erityisesti ole perinteisten jouluruokien perään, joten voisin aivan hyvin tarjota näitä myös joulupöydässä.

Tein myös erän raakapipareita, jotka eivät oikein toimineet pipareina mutta vähän toisella tavalla kyllä. Niistä lisää myöhemmin. Ystäväni sen sijaan teki ihanan (raw) suklaa-kurpitsajuustokakun. Ohje oli Sweet Gratitude-kirjasta, jota pääsin vihdoin hypistelemään. Jos pidät jenkkityylisistä, näyttävistä raw-herkuista, kirja on must hankinta. Toisin kuin kuvittelin, useimmat ohjeet eivät vaikuttaneet edes hankalilta ja näköjään olen jo tehnyt aika saman tapaisia kakkuja aiemmin. Laitankin oman versioni raw kurpitsapiiraasta tähän, koska se oli varsin saman makuinen kuin Sweet Gratituden kakku. Ei tosin yhtä näyttävä ilmestys.... 


Kuva on dagen efter, ja valokin jo hiipumaan päin eli ei ihan tuo oikeutta tälle herkulle.


Limemarinoitua bataattia appelsiinikastikkeessa 4 - 6:lle


Marinointi:
  • 4 pientä bataattia
  • 2 limeä
  • 1 tl laatusuolaa
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • mustapippuria
  • valkosipulinkynsi puristettuna
  • 1/2 dl kylmäpuristettua sesam- tai jotain pähkinäöljyä
Appelsiinikastike:
  • 1 kp cashew-pähkinöitä liotettuna (vähintäin tunti)
  • 1 tl raastettua appelsiinkinkuorta
  • 1/2 appelsiinin mehu
  • 2 rkl (luomu-)omenaviinietikkaa
  • mustapippuria
  • 1 tl laatusuolaa
  • vettä sen verran, että saat haluamasi koostumuksen
Viimeistelyyn:
  •  pakastepuolukoita tai -karpaloita

Näyttävin pasta syntyy spiraalileikkurin pienimmällä terällä, mutta perunankuorimaveitselläkin saa kelpo pastaa. Mitä ohuempia suikaleita jaksat höylätä, sen parempaa tulee.
Sekoita suikaloituun bataattiin marinadiainekset ja laita jääkaappiin vähintäin yön ajaksi, jolloin bataatti raakakypsyy ja pehmenee. Itselläni tuli vähän kiire ja ratkaisin kypsyttelyn marinoimalla bataattia kuivurissa. Parissa tunnissa bataatti oli jo pehmennyt ja maustunut upeasti. Suosittelen siis myös tätä vaihtoehtoa, jos käytössäsi on kuivuri (= makujen maksimoija!).

Ennen tarjoilua sekoita sekoita appelsiinikastikkeen ainekset blenderissä mahdollisimman sileäksi kastikkeeksi. Sekoita 2/3 osaa bataattipastaan ja jätä loput myöhempää käyttöä varten. Viimeistele pasta puolukoilla tai karpaloilla. Toimivat älyttömän hyvin.

Tästä ohjeesta tuli heti oma suosikkireseptini. Myös ystäväni, joka ei yleensä pidä hapanimelästä saatika appelsiinista tykästyi oitis (Onneksi en tiennyt tätä etukäteen!).



Täytetyt, marinoidut herkkusienet

  • 6 herkkusientä
Marinadi:
  • 0,8 dl oliiviöljyä
  • 3 rkl luomu-balsamiviinietikkaa
  • 3 rkl juoksevaa hunajaa
  • 3 rkl tamaria
  • mustapippuria
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna
Vispilöi marinadiainekset sekaisin. Poista herkkusienistä kannat ja säästä täytteeseen. Sekoita sienet huolellisesti marinadiin ja jätä kannelliseen astiaan marinoitumaan vähintäin tunniksi.

Täyte:
  • 1/4 paprikaa pieninä kuutioina
  • 5 sienen jalkaa pienenä silppuna
  • 1 rkl kuivattuja sipulihiutaleita tai ruohosipulia
  • 4 aurinkokuivattua tomaattia
  • 6 saksanpähkinää hienoksi rouhittuna*
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna
  • 1/2 tl luomubalsamicoa
  • mustapippuria
  • 1/4 tl laatusuolaa
  • (tuoretta persiljaa silputtuna)
Sekoita täyteainekset keskenään puristelemalla  joko käsin tai haarukalla siten, että ainekset pehmenevät. Valuta mahdollinen ylimääräinen neste pois. Nostele sienet marinadista ja valuta. Painele täytettä sienten lakkeihin. Sienet voi tarjota jo tässä vaiheessa. Jos haluat huippumaukkaita sieniä, laita ne vielä kuivuriin vähintäin tunniksi. - Itse olen näin pakkasilla käyttänyt kuivuria paljon myös ruokien lämmittämiseen, eikä jääkaappikylmää kannata syödä muutenkaan. Siinä aiheuttaa vain ruoansulatukselle ylimääräistä stressiä.
Ennen tarjoamista valutin sienille vielä vähän bataattipastasta jäänyttä appelsiinikastiketta, joka toimi yllättävän hyvin. Myös cashew-juusto on kiva lisä sienille.


* Olen tehnyt myös pähkinättömän version täytteestä. Siinä korvasin saksanpähkinän hienon hienoksi pilkotulla kukkakaalilla (kuvassa), jota käytin n. 4 reilua kukintoa, ja johon lisäsin hiukan kylmäpuristettua oliiviöljyä. Kuivuroin täytettyjä sieniä pari tuntia, mikä pehmensi kukkakaalin rakenetta ja makua.



Ja lopuksi tosiaan oma kurpitsapiiraani, jota tein jokunen viikko sitten. Ohje on vähän sinne päin, koska tein piiraan rennolla otteella ja nopeasti. Halusin täytteestä myös vähän kevyemmän ja käytin hyydyttämiseen agar agaria normaalin kookosöljyn sijaan. Näin ollen piiras on vain raa'ahko, sillä agar-jauhe täytyy sekoittaa kiehuvaan nesteeseen. Itse kuitenkin pidin agar-versiosta, mutta lopussa myös täysraaka ohje.
Täällä myös viime vuotinen raw kurpitsakakku, joka oli tosi hyvä sekin.

Kurpitsapiiras:

Pohja:
1 kp pekaanipähkinöitä (mielellään liota yön yli ja kuivata 8 t - tai ota sitten vaan sieltä pussista)
1/2 kp manteleita (samat kuin äsken)
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl raakakaakaojauhetta tai carobia
hyppysellinen laatusuolaa
1/2 tl luonnonvaniljaa
10 kivetöntä taatelia

Jauha pähkinät jauheeksi, laita sivuun. Jauha taatelit tahnaksi. Jos ne ovat kuivia, lisää hiukan vettä.
Sekoita kaikki ainekset monitoimikoneen kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Älä ylityöstä, ettei rasva erotu. Levittele piiraspohjan tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille (korkea piiras halk. 20 cm, matalampi, halk. 25 cm)

Täyte:
2 kp talvikurpitsaa (mielellään butternut) raastettuna
1,5 kp cashew-pähkinöitä liotettuna
1 tl sitruunankuorta raastettuna
1 tl appelsiininkuorta raastettuna ( tai pelkkää sitruunaa
1 tl luonnonvaniljaa
ripaus laatusuolaa
4 rkl juoksevaa hunajaa - tai enemmän jos pidät makeasta (maistele siis)
3 rkl agar-jauhetta (Punnitse & Säästä) ja 1,5 dl luomuomenamehua*

Sekoita blenderissä kaikki ainekset agaria ja omenamehua lukuunottamatta. Mitä parempi blenderi, sitä kermaisempi täytteestä tulee. Lämmitä kattilassa omenamehu kiehuvaksi ja vatkaa sekaan agar-jauhe. Keitä jatkuvasti sekoittaen, kunnes agar on liuennut nesteeseen. Lisää tarvittaessa nestettä.

Jos blenderissäsi onnistuu, sekoita agar-liuos kurpitsamassaan ohuena nauhana koneen käydessä. Tai kaada agar-liuos pienissä erissä, välillä blendaten. Kaada täyte pohjavuokaan ja siirrä jääkaappiin hyytymään mielellään yön yli.

*Vaihtoehtoisesti täysin raaka hyydytys: 1 dl kylmäpuristettua  kookosöljyä ja 1/2  dl kaakaovoita - molemmat määrät siis sulatettuna

2 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää ja kuulostaa tuo bataattispagetti. Ja kurpitsapiirakka näyttää hyvältä!Mullahan on tuo Cafe Gratituden kirja,mutta oikeastaan en siitä ole tullut mitään tehdyksi,paitsi just tuota samaa kirjan mukaan tehtyä kurpitsapiirakkaa,josta postasinkin yli vuosi sitten.Mun piirakkani tosin on vähän eri näköinen. Olisi vaan kiva joskus löytää sitä Irish Mossia,jota aika monessa kirjan reseptissä käytetään.

    VastaaPoista
  2. Yaelian, olen tosiaan itsekin jättänyt kirjan hankkimatta juuri tuon irish mossin vuoksi, mutta näytti siinä sittenkin olevan kivoja reseptejä ilman sitäkin. Saiskohan tota levää tilattua netin kautta, kun ei sitä täältäkään saa...

    VastaaPoista