tiistai 25. elokuuta 2009

Kesäkurpitsapiiras


Tässä piiraassa pähkinäinen pohja täydentää mietoa kesäkurpitsaa. Pohja valmistuu paahdetuista pähkinöistä ja kaurajauhosta. Valmista kaurajauhoa on joskus vaikeaa löytää ja kauran sisältämän rasvan vuoksi se on melko huonosti säilyvää. Toimiva vaihtoehto on jauhaa tarvittava määrä kaurahiutaleita tehosekoittimella. Saksanpähkinät ja kaura ovat täyteläinen yhdistelmä, ja kun osan pähkinöistä jättää rouheeksi, saa pohjasta ekstra rapean. Uunissa hyytyvä soijajugurtti kuorruttaa piiraan ja tekee siitä ruokaisan lounaan tai iltapalan.



Kesäkurpitsapiiras:
  • iso kesäkurpitsa
  • valkosipulin kynsi puristettuna
  • ripaus hienoa merisuolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • 1 tl ruokosokeria tai agavesiirappia
  • kuivattua oreganoa ja timjamia
Viipaloi kesäkurpitsat n. 1/2 cm paksuisiksi. Mausta puristetulla valkosipulilla, kuivatuilla yrteillä, mustapippurilla, ripauksella suolaa ja agavesiirapila/sokerilla. Anna maustua sillä aikaa, kun valmistat pohjan.

Pohja:
  • 2 dl saksanpähkinöitä
  • 3 dl kaurahiutaleita
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
  • 2 rkl soijajugurttia
  • kylmää vettä
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Paahda saksanpähkinöitä uunipellillä välillä sekoitellen, kunnes ne alkavat tuoksua ja saavat hiukan väriä. Ole tarkkana, etteivät kärähdä. Ota pähkinät uunista ja anna jäähtyä. Laita kaurahiutaleet tehosekoittimeen ja käytä hetki (n. 10 s). Lisää 1,5 dl saksanpähkinöitä ja jatka jauhamista, kunnes saat tasaista hienoa jauhoa. Rouhi loput pähkinät (n. 1/2 dl) rouheeksi ja sekoita muuhun jauhoseokseen. Lisää myös suola. Nypi kookosöljy jauhoseokseen sormenpäillä, kunnes saat sen sekoittumaan tasaisesti. Lisää soijajugurtti ja sen verran kylmää vettä, että saat muodostettua levitettävän, mutta kiinteän taikinan. Jos taikina tuntuu takertuvan liikaa käsiin, laita se 1/2 tunniksi jääkaappiin.
Täyte:
  • 3 dl maustamatonta soijajugurttia
  • 1 tl sinappia
  • 1 rkl hiivahiutaleita
  • 1/2 tl sipulijauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 2 tl omenaviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl agavesiirappia tai vaahterasiirappia
  • mustapippuria
  • 1 rkl rypsiöljyä
Viimeistelyyn auringonkukan siemeniä
Sekoita täytteen ainekset keskenään mieluiten sauvasekoittimella tai voimakkaasti vatkaten, kunnes saat kermamaisen seoksen.
Levitä pohjataikina 30 cm halkaisijaltaan olevan piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Lado maustuneet kesäkurpitsaviipaleet pohjalle ja kaada päälle soijatäyte. Ripottele pinnalle siemenet ja paista 200 asteisessa uunissa n. 30 min. Kytke uuni pois päältä ja anna piiraan kypsyä jälkilämmössä vielä 10 min.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä,vielä kun sais täällä tuota naturelli soijajugurttia,niin voisi tuota tehdäkin.Hyvältä kuulostava pohja;olen käyttänyt kaurajauhon ja pähkinöiden seosta pikkuleivissä ,ja hyvin on toiminut.

    VastaaPoista
  2. Joo, kaura on aika ihana juttu monella tapaa, mutta nyt tuli siis kokeiltua suolaisessakin taikinassa. Pehmeästä, soijamaidolla notkistetusta tofusta saa mielestäni ihan hyvän korvikkeen soijajugurtille, kuten siinä sun taannoisessa tofupiiraassa. Lisäisin sitten ehkä vähän viinietikan määrää ohjeeseen, kun tofu ei ole sillä tavalla hapanta.

    VastaaPoista