Olen yleensä ollut laiska paistelemaan lettuja, koska en voi sietää siitä aiheutuvaa käryä, varsinkaan sisätiloissa. Letut ovat kuitenkin takuuvarmoja suosikkeja lasten lautasilla, ja niiden paistaminenkin usein mukava yhteinen ohjelmanumero. Tajusin sitten jossain vaiheessa, että käryongelma poistuu täysin, kun paistan lettuset teflonpannulla ilman rasvaa. Se tosin asettaa taikinalle tiettyjä vaatimuksia, koska lettujen täytyy olla helposti irtoavia ja pysyä koossa. Myöskään samaa rapeutta ja pitsireunoja niihin ei tule. Niinpä halusin kehitellä taikinan, josta saisin ekstramaukkaita lettuja ilman rasvantirinää.
Mielestäni onnistuin täyttämään vaatimukset melko hyvin. Kauraa ja spelttiä sisältävät letut ovat täynnä terveellistä energiaa, mutta silti herkullisia. Pellavansiemen ja kaura sitovat taikinan, ja ripaus mausteita mehevöittää makua. Ripottelin kypsien lettujen päälle pakastekuivattuja mansikoita, jotka pehmenivät ja tarttuivat hauskasti kuuman letun pintaan. Kun lisäsin jokaisen letun pinnalle jo paistovaiheessa hiukan vaahterasiirappia, ei hilloa tarvittu lainkaan. Agavesiirappi käy tähän yhtä hyvin. Letut läpäisivät ehdottomasti lapsitestin, terävä 11-vuotias tosin tarkisti, että "Onks nää jotain ekolettuja"?, mutta se johtui kuulemma siitä, että kamera oli taas keittiössä. (Jotain ovat jo oppineet...) Läjä hupeni nälkäisen jälkikasvun suihin ennen kuin viimeinen lätty oli käännetty, ja ehdin itse testailla vain yhden letun verran. Mutta totuus tulee lasten suusta, vai miten se nyt oli...
Mansikkaiset spelttiletut (kahdelle nälkäiselle tai neljälle aikuiselle)
Esitaikina:
2 rkl pellavansiemeniä
1,5 dl kaurahiutaleita
2,5 dl vettä
1/2 dl rusinoita
1,5 dl kaurahiutaleita
2,5 dl vettä
1/2 dl rusinoita
(1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä)
Jauha pellavansiemenet tehosekoittimessa jauheeksi, lisää kaurahiutaleet ja jatka jauhamista, kunnes saat tasaisen jauhoseoksen. Lisää kulhoon jauhoseos, vesi ja rusinat. Anna seistä muutaman tunnin, kunnes seos paksuuntuu. Surauta seos kertaalleen sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa ennen käyttöä, että rusinat soseutuvat seokseen. Jos käytät kookosöljyä, lisää se joukkoon tässä vaiheessa, kun olet soseuttamassa seosta. Lisää esitaikinaan seuraavat voimakkaasti vatkaten:
- 7,5 dl kauramaitoa
- 1 1/4 tl suolaa
- 1/2 tl hienoksi jauhettua kardemummaa (esim. Sonnentor)
- 1/2 tl kuivattua appelsiininkuorijauhetta
- 1 tl kuivattua viherminttua tai n. 1 rkl tuoretta silputtuna
- 1 tl agave- tai vaahterasiirappia
- 1 tl hiivahiutaleita
- puolikarkeita spelttijauhoja sopivan paksuiseksi taikinaksi, itse käytin n. 4,5 dl
Viimeistelyyn:
- pakastekuivattuja mansikkalastuja
- agave- tai vaahterasiirappia
Jauhojen määrää kannattaa arvioida lisäysvaiheessa. Taikina ei saa olla liian laihaa, muuten letut eivät pysy koossa. Liian paksusta taikinasta taas tulee raskaita ja huonosti paistuvia lettuja. Spelttijauhot kypsyvät hitaammin, kuin esim. tavalliset vehnäjauhot!
Anna taikinan turvota 1/2 t. Tämä parantaa myös paistuvuutta. Paista taikinasta ohuita lettuja teflonpannulla. Pannun lämpötila saa olla hiukan alhaisempi, koska speltti vaatii pidemmän kypsymisajan. Anna taikinan hyytyä kunnolla ja irrottele reunoja varovasti lastalla. Kun lettu tuntuu irtoavan vaivattomasti pannusta, se on valmis heitettäväksi ympäri (siis kirjaimellisesti!).
Ripottele käännetyn letun pinnalle mansikkalastuja....
... ja kaada hiukan agave-/ vaahterasiirappia.
Lado päällekkäin, jolloin letut maustuvat kummaltakin puolelta.
Nauti, jos jotain on vielä jäljellä siinä vaiheessa, kun pääset pöytään!