- 250 g kovaa tofua
- 60 ml auringonkukka tai rypsiöljyä (4 rkl) + 1-2 rkl voiteluun
- 1/2 dl kikhernejauhoa
- 2 rkl vehnägluteenia
- 2 rkl norihiutaleita
- 1 rkl vaaleaa (riisi-)misoa
- 1/2 tl sinappijauhetta
- 1/4 tl jauhettua korianteria
- 1/2 tl paprikajauhetta
- 1/4 tl kuivattua kynteliä
- 1/4 tl valkopippuria
- 1 rkl hiivahiutaleita
- 1 tl väkiviinaetikkaa
- suolaa maun mukaan
- korppujauhetta leivitykseen
torstai 26. helmikuuta 2009
Fisumainen juttu
tiistai 24. helmikuuta 2009
Tuotevertailua
Vertailussa käytin GoGreenin kaurapohjaista Vispiä ja Soyatoo!:n soijakermaa. Soyatoo!:n eduksi lasken sen, että tuote on luomua, ja lisäaineiden luettelo on lyhyempi, tai anakin avautuu paremmin maallikolle. (Mitä esim. ovat Vispin sisältämät mono- ja diglyseridien maitohappoesterit, maitohappojen mono- ja diglyseridit, mono- ja diglyseridien diasetyyliviinihappoesterit, polyoksietyleenisorbitaanimono-oleaatti ?) Soyatoo!:ta valmistaa saksalainen Tofutown.com, jonka yritysprofiili on selvästi vegehenkinen. GoGreen on ruotsalainen, mutta tuotteet tulevat ympäri maailmaa. Yritys profiloituu enemmän terveys kuin ympäristönäkökulmalla.
Ja sitten asiaan. Molemmat kermakkeet vatkautuvat pakkauksen ohjeen mukaan kuohkeaksi vaahdoksi. Vispiä joutui kuitenkin työstämään pidempään, jotta sai vaahdosta riittävän ilmavaa, lähes 5 min. Vispin vaahto on todella valkoista ja muistuttaa rakenteeltaan enemmän marenkia (tiivistä valkuaisvaahtoa) kuin kermavaahtoa. Se on sellaisenaan jo valmiiksi hiukan makeaa, mutta jotenkin ohuen makuista. Pakkauksen mukaan tuotteen rasvapitoisuus on 20%. Soyatoo! vatkautui kuohkeaksi n. 3 minuutissa ja muistutti sekä rakenteensa että värinsä puolesta oikeaa kermavaahtoa. Tuote on naturellina jonkin verran makeampi kuin Vispi ja vaahto maistui samalla tavalla soijalta kuin vaniljasoijajäätelö. Tuotteen rasvapitoisuus on 11%, mutta maku Vispiä täyteläisempi. Kumpaakin vaahdoista virittelin vielä jonkin verran ennen käyttöä. Vispiin lisäsin ruokalusikallisen sokeria, 1 tl vaniljasokeria ja pienen hyppysellisen suolaa. Soijatoo! oli itsessään niin makeaa, että lisäsin vain vaniljan suolan. Huom. valmiit vaahdot eivät maistu suolaiselle, mutta suola tekee mausta täyteläisemmän ja häivyttää kasvirasvan makua.
Kuluttajavertailussa kumpikin kerma sai kiitosta pullan täytteenä. Itse asiassa viattomat koehenkilöni eivät edes erottaneet vaahtoja oikeasta kermavaahdosta. - Tosin sellaista ei ollut tarjollakaan. Vegaanin valinta kohdistui tällä maun puolesta kertaa Vispiin. Se oli loppujen lopuksi hiukan tuunattuna herkkua jo sellaisenaan, esim. maroilla höystettynä. Soijatoo! oli pullien täytteenä hyvää sekin, mutta soijan maku tuli jonkin verran läpi. Ja sitten kaikki vegaaniäidit huomio: Lapsimaistaja kommentoi erikseen Vispi-vaahdosta, että tää on parasta kermavaahtoa ikinä! (Kävi vielä keittiön puolella nuolemassa vatkauskulhonkin :)
Ja laskiaispullat... Ne olivat myös hyviä, varsinkin mokkamantelimassalla täytetyt. Onneksi vuodessa on kaksi laskiaispäivää.
lauantai 21. helmikuuta 2009
Kaalikeisari
Rakastan salaatteja. Nyt en tarkoita mitään lisukkeita tai laihdutusruokaa, vaan tuhteja maalaissalaatteja, pastaa ja vihanneksia, oliiveja ja marinoituja kasviksia hyvän kastikkeen ja leivän kera. Suosikki salaattipohjani on veganisoitu versio caesarsalaatista, jota voi jatkaa esim. tofulla, falafeleilla, oliiveilla, aurinkokuivatulla tomaatilla jne. Mutta mutta... salaattimässäily keskellä helmikuuta kolkuttaa ekologista omatuntoa. Kasvihuoneessa kasvatettujen ruukkusalaattien ja tuontivihannesten popsiminen kuulostaa arveluttavalta. Lanttuahan nyt pitäisi järsiä...
Pohdiskelin salaattidilemmaa kaupan vihannestiskillä. Tarjolla olevasta valikoimasta kotimainen kaali lienee salaatteja kestävämpi vaihtoehto, mutta tiivis kaalinpää tuskin taipuisi caesarsalaatiksi. Silmiini sattui kotimainen savoijin eli kurttukaali, joka on rakenteeltaan keräkaalia ilmavampi. Päätin kokeilla. Suikaloitujen kaalinlehtien lisäksi höyrytin kevyesti parsakaalia, joka tuodaan tietysti tähän vuodenaikaan Espanjasta, mutta lienee jonkinlainen kompromissi. Savoijinkaali on itsessään melko voimakkaan makuinen ja rakenteeltaan kovahko, joten parsakaali tuo salaattiin lempeyttä. Lisäsin salaattiin tällä kertaa myös hiukan kokojyväpastaa ja marioitua tofua sekä muutaman oliivin. Lopputulos muistuttaa siis enää etäisesti alkuperäistä caesaria mutta on loppujen lopuksi toimiva ihan omana itsenään. Voi olla, että tämä salaatti kuuluu sarjaan "haastava ei-vegaaneille ruokavieraille" mutta Kahvila Vegaanin vakioporukka söi sitä hyvällä ruokahalulla. Vastaleivottu saksanpähkinäleipä kruunasi aterian.
Kaali-caesar:
Salaatti:
- Pieni savoijinkaali tai myöhemmin keväällä/kesällä varhaiskaalia
- Parsakaali
- Valkosipulikrutonkeja
- Marinoitua tofua suikaleina
- (Paahdettuja auringonkukansiemeniä)
- (Auringonkukan versoja)
- (Oliiveja)
Jaa parsakaali kukinnoiksi ja höyrytä kevyesti. Älä kypsennä liian pehmeäksi, kaali saa antaa vastusta hampaille. Jäähdytä.
Irrota savoijinkaalista ulommaisimmat lehdet johonkin muuhun käyttöön, käytä salaattiin rapeampia sisuslehtiä. Irrota kaalista lehti kerrallaan ja poista keskellä oleva kova lehtiruoti. Suikaloi kaalinlehdet n. 1 cm levyisiksi. Sekoita kulhossa kaali, parsakaalin kukinnot ja krutongit ja joukkoon salaatinkastike:
Vege-caesarkastike:
- 125 g silkentofua (pehmeää tofua) tai 2 dl maustamatonta soijajugurttia
- 6 rkl sitruunanmehua
- 3 valkosipulinkynttä murskattuna
- 3 rkl hiivahiutaleita
- 1 1/2 tl (dijon-) sinappia
- 1/2 tl soijakastiketta
- 1 tl omenaviinietikkaa
- 1 tl intiaanisokeria
- 1/2 tl sipulijauhetta
- 1/2 tl tamarindisosetta (ei välttämätön)
- 1/2 tl hienoa merisuolaa
- 1/2 tl vastajauhettua mustapippuria
- 1/2 tl levähiutaleita (ei välttämätön, mutta tuo anjoviksen kaltaista makua)
- 1 3/4 dl oliiviöljyä + rypsiöljyä (2 rkl öljystä voi korvata myös pellavansiemenöljyllä*)
Sekoita kastikeainekset öljyjä lukuunottamatta sauva- tai tehosekoittimella. Lisää öljy vähitellen ja jatka sekoittamista, kunnes saat tasaisen, kermamaisen kastikkeen.
Kaada valmis salaatti tarjoilukulhoon ja koristele tofulla ja auringonkukan siemenillä ja -versoilla. Tarjoa hyvän leivän kanssa.
tiistai 17. helmikuuta 2009
Kahvia ja pullaa
Kahvila Vegaanissa juodaan espressopohjaisia kahveja. Snobismia tai ei, perinteistä kahvinkeitintä ei meillä ole koskaan ollut. Jos joskus tulee tarve juoda suodatinkahvia (mitä tapahtuu harvoin), onnistuu se kahvisuodattimella suoraan kannuun tai kuppiin. Lopputulos on usein jopa parempi kuin peruskeittimestä tippuva sumppi.
Kahvimme ovat tähän asti porisseet eri kokoisissa mutteripannuissa. Ne ovat esineinä sympaattisia, eikä ylimääräisiä suodatinpapereita tms. tarvita. Pannu mahtuu kaappiin tai sen voi ottaa vaikka mukaan matkalle (edellyttäen, että matkalla on keittolevy). Kahviharrastuksen muuttuessa vakavaksi, ei mutterikahvi kuitenkaan enää ole tyydyttänyt. Kunnon espressoon tarvitaan enemmän tekniikkaa. Pitkällisen pohdinnan jälkeen mutteriliigasta päätettiin hypätä suoraan puoliammattailaisten sarjaan. Tavoitteena oli hyvän kahvin lisäksi myös laitteelle pidempi elinkaari. Ekologisesti ajatellen köyhällä, eikä kellään muullakaan ole varaa ostaa halpaa. Kodinkoneliikkeiden tarjouskeittimistä hiipuu paine usein viimeistään parin vuoden käytön jälkeen ja niissä on liikaa muovia ja hajoavia osia.
Useiden laitevertailujen jälkeen päädyttiin Rancilion Silviaan, joka on valmistajan kotikäyttöön sopiva malli. Kyseisen laitteen ympärille on kehittynyt jopa friikahtavaa harrastusta, joten tietoja oli helppo hankkia keskustelufoorumeilta, myös suomeksi. Kaupan hyllyltä ei tätä babya Suomessa löydä, vaan hintavertailun jälkeen laite tilattiin Ruotsista. Kaffegrossistenin verkkokaupasta tilaus onnistui yhtä helposti, kuin muukin nettishoppailu nykyään. Samalla hankittiin myös kahvimylly, koska neiti Silvia on kranttu myös papujen jauhatuksen suhteen. Kone saapui Matkahuollon noutopisteeseen n. viikossa, ja selvisi matkasta täydellisessä kunnossa.
Vakavan harrastajan kahvinkeitto lähentelee tällä laitteella tiedettä, jossa sekuntikello ja keittövaaka ovat tarpeen - ainakin aluksi. Papujen tuoreus, paahto, ilmankosteus yms. on otettava huomioon ja säädettävä sieltä ja täältä... Siis, jos tavoitteena on täydellinen espresso. Meille vähemmän ryppyotsaisille ihan valmiiksi jauhetusta perus-Pauligistakin syntyi hyvä juoma, varsinkin jos pitää soijalattesta tai -capuccinosta. Soijavaahdosta tällä koneella tulee ihanan kermamaista ja tiivistä.
Tuoksuvan kupposen seuraksi tarjotaan pähkinäkinuskipullia, jotka talvisen iltapäivänä solmivat soijacapuccinon kanssa täydellisen liiton. Pienet puustit on leivottu peruspullataikinaan mutta täyte ja macadamia-pähkinät tekevät niistä todellisen herkun. Täyte on sovellettu Isa Chandra Moskowitzin kirjasta Vegan With A Vengeance, joka on yksi suosikeistani. Alkuperäisessä ohjeessa kinuski kuorruttaa leivoksia, jotka nekin ovat varsinaisia herkkupaloja. Macadamia-pähkinöiden maku on voimainen ja mehevä, siis omiaan karamellitäytteeseen. Ne voi kuitenkin korvata myös muilla miedoilla pähkinöillä tai manteleilla.
Pähkinäkinuskipullat:
Taikina:
5 dl soijamaitoa
50 g tuorehiivaa
2,25 dl sokeria
2 tl hienoa merisuolaa
1 rkl kaardemummaa
2 tl vaniljasokeria
12 - 13 dl luomuvehnäjauhoja*
150 g kasvimargariinia
Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva pieneen maitotilkkaan ja lisää loput maidosta. Sekoita joukkoon sokeri, kaardemumma ja vaniljasokeri. Vatkaa joukkoon 3 dl jauhoista kunnes saat löysän, puuromaisen taikinan. Jatka vatkaamista n. 1 min., jotta taikinaan sekoittuu riittävästi ilmaa. Lisää suola, joka on sekoitettu n. 2 dl jauhoja. Näin suola ei joudu suoraan kosketuksiin hiivan kanssa ja taikina kohoaa paremmin. Lisää taikinaan jauhoja, kunnes olet käyttänyt niistä n. 10 dl. Vaivaa taikina tasaiseksi ja lisää joukkoon huoneen lämpöinen margariini. Jatka vaivaamista, kunnes margariini on sekoittunut taikinaan. Lisää jauhoja, kunnes saat pehmeän taikinan, jota on helppo käsitellä. Taikina saa kuitenkin olla tässä vaiheessa melko löysää. Vaivaa taikinaa yhteensä n. 10 min., kunnes se on kimmoisaa ja alkaa irrota käsistä. Laita peitettynä lämpimään, vedottomaan paikkaan kohoamaan. Taikina saa kohota kaksinkertaiseksi. Valmista sillä aikaa täyte.
Kinuskitäyte:
50 g kasvimargariinia
2 rkl intiaanisokeria
1/2 dl vaahterasiirappia
2,5 dl macadamiapähkinöitä
Rouhi pähkinät siten, että osa on hienoa, osa jää karkeammaksi rouheeksi. Sekoita margariini, sokeri ja siirappi yhteen paksupohjaisessa kattilassa. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes sokeri sulaa. Keitä seosta n. 3 min. Tipauta pisara seosta kylmään veteen. Jos se jähmettyy hiukan, karamelliseos on valmis. Ota seos liedeltä, lisää pähkinärouhe ja anna jäähtyä.
Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja painele tasaiseksi. Käännä taikinan reunat keskelle (kuten taittelisit kirjepaperin), painele taikinaa kämmenellä tasaiseksi ja toista taitokset. Käännä taikina siten, että taitoskohta jää alle (lisää tarvittaessa jauhoja, ettei taikina tartu pöytään) ja painele taikinaa kämmenellä litteämmäksi. Sinulla pitäisi nyt olla kiinteä, melko neliskanttinen köntti taikinaa, jota on helppo käsitellä. Jaa taikina 3 osaan ja kauli n. 25 cm korkeaksi, mutta huomattavasti pidemäksi suorakulmioksi (mikäli haluat pieniä puusteja). Käytä vain sen verran jauhoja, että taikina juuri ja juuri ei tartu alustaan. Liika jauho tekee pullista kuivia ja kovia. Levitä kinuskiseosta levylle melko ohuelti. Täyte pursuilee! Kääri taikina rullaksi ja leikkaa haluamasi kokoisiksi kiekoiksi tai muotoile pieniksi puusteiksi. Kohota voidellulla tai leivinpaperilla päälystetyllä pellillä. Paista 250 asteisessa uunissa n. 10 - 15 min., tai kunnes pullat ovat saaneet kullanruskean värin. Kinuskitäyte valuu uunissa jonkin verran.
Kinuskitäytteen ansiosta pullat säilyvät mehevinä tavallista pidempään, mutta katoavat todennäköisesti nopeasti parempiin suihin. Kestävät myös pakastamista.
..............................
* Leipurin erikoinen: Niin pulla- kuin useimpiin leipätaikinoihinkin kannattaa käyttää vehnäjauhoja, joiden gluteenipitoisuus on mahdollisimman korkea. Tällöin saadaan aikaiseksi hyvä sitko. Suomessa ei jauhopusseja tutkailemalla valitettavasti selviä viljan sisältämän gluteenin määrä, joka tosin myös vaihtelee sadon mukaan. Asiaan perehtynyt leipuri on kuitenin päätynyt suosittelemaan Pirkka luomuvehnäjauhoja, joiden gluteenipitoisuus on melko korkea ja jauhot muutenkin hyvälaatuisia. Myös Liperin myllyn luomuvehnäjauhot toimivat hyvin. Viimeiaikaiset kokeilut niillä ovat olleet erittäin myönteisiä.
lauantai 14. helmikuuta 2009
Bataatticapuccino
- 2 keskikokoista bataattia
- 2 shalotti- tai keltasipulia
- pala juuriselleriä
- n. 8 kynttä valkosipulia kuorittuina
- 0,75 l mietoa, vähäsuolaista kasvislientä
- Kookosöljyä tai rypsiölyä
- 2 laakerinlehteä
- 1/2 tuore chilipalko miedommasta päästä, josta siemenet on poistettu
- 1/2 tl kaakaojauhetta
- 1/2 tl paprikajauhetta
- pari tippaa vaniljauutetta tai 1/2 vaniljatanko
- 1/2 tl kanelia
- 3 kahvipapua
- suolaa ja vastajauhettua mustapippuria maun mukaan
- 2 rkl hiivahiutaleita
- 2,5 dl makeuttamatonta soijamaitoa (esim. Alpron punainen)
- hyppysellinen suolaa
- 1 tl vaahterasiirappia
lauantai 7. helmikuuta 2009
Lattea Japanilaisravintola(-ssa)
maanantai 2. helmikuuta 2009
Vale-Runebergit
Ensinnäkin varoitan uskollisia Runebergin-torttujen ystäviä. Nämä EIVÄT ole Runebergin torttuja, eivät edes yritys veganisoida vanhoja kunnon Runskeja (minkä aion tehdä joskus myöhemmin). Kyse on vähärasvaisista muffineista, joiden idea kyllä syntyi Fredrikan luomusten innoittamana, sekä viimeisistä joulupipareista, joita (hämmästyttävää kyllä) oli jäänyt purkin pohjalle. Sitäpaitsi eko-kokin mieltä lämmittää kierrätys myös ruokakomerossa, joten Fredrikan opit kunniaan!
- 2,5 dl vegaanipiparien/ -keksien/ -pikkuleipien muruja (1/2 pikkuleipien, 1/2 korpunmuruja on myös aika hyvä, jos ei tavoittele maksimaalista makeutta) - Ks. vinkki pikkuleipien jauhamisesta postin alaosassa.
- 1 dl manteleita jauhettuna
- 1 dl grahamjauhoja
- 2 dl vehnäjauhoja
- 2 tl kananmunan korviketta (esim. No Egg) tai 2 rkl jauhettuja pellavansiemeniä
- 1/2 tl ruokasoodaa
- 11/2 tl leivinjauhetta
- 2 tl - 1 rkl kardemummaa
- 1 tl kanelia
- 1 tl vaniljasokeria
- 1/4 tl hienoa merisuolaa
Sekoita kuivat ainekset kulhossa keskenään. Valmista taateliseos:
- 375 g kuivattua taatelia (11/2 pakettia) + 2 dl vettä.
- 3 rkl tahinia
- 2,5 dl soijajugurttia
- 1,5 dl soija- tai muuta kasvismaitoa
- (2 rkl rommia, jälleen Runebergeja seuraillen)
- 1 tl vadelmahilloa (mieluiten hedelmämehulla makeutettu versio)