Vietän pääsiäisen työn merkeissä retriittikokkina Villa Mandalassa. Siksi piti ottaa varaslähtö ja valmistaa omat pääsiäisherkut jo etukäteen.
Pasha on meillä ollut raw jo monta vuotta. Valmistan sen joko manteleista ja macadamiapähkinöistä (autenttisempi maku, mutta vähän karkea rakenne) tai cashew-pähkinöistä (todella kermaisa koostumus). Mielestäni paras raw-pasha syntyy pitkän kaavan mukaan, jolloin hapatan pähkinäseoksen ja valutan sen muotissa. Juhlaruokaan näen mielelläni vähän enemmän vaivaa. Ja mikä parasta, tämän pashan voi pakastaa, jolloin valmistuksen voi hoitaa hyvissä ajoin ennen juhlakiireitä.
Toinen jälkiruoka on uusi tuttavuus: suklaan ja kahvin makuja sisältävä mämmi-mousse. - Tässä kohtaa on pakko todeta, että mämmin suhteen olen vähän fundamentalisti: "Mämmi mämminä ja muut jälkkärit erikseen." Minua pyydettiin kuitenkin kehittelemään vegaanista reseptiä Alpron vatkautuvalle soijakermalle* ja niinpä se sitten löysi tiensä mämmituokkoseen. Samalla tein ilahduttavan havainnon. - Mutta sitä ennen cashew-pashan ohje.
Cashew Pasha
- 2,5 dl cashew-pähkinöitä
- 1,5 dl vettä
- 1 maitohappobakteerikapselin sisältö
- 1/2 luomu-sitruunan mehu
- hiukan raastettua luomu-sitruunan kuorta
- 3 rkl hunajaa
- 1/2 vaniljatangon sisusta raaputettuna
- 1 rkl kookosjauhoa
- 1 tl psylliumjauhetta
- 1 dl rusinoita karkeasti silputtuna
- 6 kuivattua aprikoosia pieninä kuutioina
- 1/2 tl pomeranssin kuorta
- 1/8 tl laadukasta suolaa
- 1 dl manteleita karkeasti rouhittuna
Valmista ensin cashew-rahka: Liota pähkinöitä vähintään 1/2 tuntia. Siivilöi ja huuhtele. Tehosekoita veden ja maitohappobakteerivalmisteen kanssa paksuksi massaksi. Lisäile vettä vähitellen vain sen verran, että saat kermaisen sileän seoksen. Siirrä massa harsokankaalla tai suodatinpaperilla vuorattuun kahvisuodattimeen tai vastaavaan muottiin, jonka läpi voit valuttaa ylimääräisen nesteen. Jätä valumaan peitettynä huoneen lämpöön n. vuorokaudeksi tai kuunes massa alkaa hapantua.
Kaada hapantunut ja kiinteytynyt massa kulhoon ja sekoita loput aineet annetussa järjestyksessä. Siirrä uudelleen harsokankaalla tai suodatinpaperilla vuorattuun kahvisuodattimeen tai vastaavaan muottiin ja anna tekeytyä seuraavaan päivään. Pashasta ei valu enää kovin paljoa nestettä, joten oma muottini oli ihan vain lautasen päällä jääkaapissa.
Kumoa valmis pasha ennen tarjoilua lautaselle ja viimeistele haluamillasi lisukkeilla. Tänä vuonna pasha sai päälleen ripauksen siitepölyä.
Jos pashaa joutui odottelemaan vesi kielellä, mämmi-mousse valmistui hetkessä luomumämmistä, tummasta luomusuklaasta ja Alpron vatkukermasta. Ja aina kun keittiössä tehdään jotain suklaasta, saan sinne pienen assistentin. Tyttöseni oli myös erittäin hurmaantunut soijakermavaahtoon, joka on todella kevyttä ja ilmavaa. Sen sijaan mämmi aiheutti nyrpistyksiä. Mutta kun nämä kolme tuotetta vatkattiin yhteen, mämminvihaajalapsestani tuli saman tien käännynnäinen. Tiedänpä siis, missä muodossa tästä lähtien tarjoan pääsiäsen perinnejälkiruokaa.
Mokkasuklainen Mämmi-mousse
- 100 maidotonta tummaa luomusuklaata
- 1 tl (kofeiinitonta) pikakahvijauhetta
- 1 rkl kuumaa vettä
- 250 g mämmiä
- 1/2 prk Alpro Airy&Creamy* vatkautuvaa soijakermaa
- 1 rkl hunajaa (jos mämmi on makeuttamatonta)
- kaakaonibsejä
Vatkaa soijakerma tukevaksi vaahdoksi. Säästä osa viimeistelyyn ja kääntele loput mämmin joukkoon. Sekoita mousseen myös ruokalusikallinen kaakaonibsejä tuomaan rouheaa rakennetta.
Lusikoi mämmimousse tarjoiluastioihin. Pursota päälle pilvi sojakermaa ja ripottele kaakaonibsejä.
* Alpro Airy & Creamy on kasvisperäinen vaihtoehto vispikermalle. Se ei ole erityisen makeaa, mutta sopii parhaiten jälkiruokiin. Tuote ei ole luomua, mutta Alprolta kerrotaan, että kerma valmistuu ensiluokkaisista, vastuullisesti korjatuista soijapavuista. Soijakermavaahdossa on 45 % vähemmän rasvaa kuin tavallisessa kermassa. Tässä vielä Alpron reseptivinkki, joka kylläkin sisältää voita ja kananmunia.