maanantai 29. marraskuuta 2010

Otteita pikkujoulupöydästä

Joulutunnelmaan on tänä vuonna ollut helppo hurahtaa, kun talvi vain kiristää otettaan. Toisin kuin ennen, en ole pahemmin palellut. En myöskään kaipaa juuri sen enempää lämmintä ruokaa kuin kesälläkään, sen sijaan tuliset mausteet, pähkinät, juurekset ja kaalit maistuvat, eivät niinkään lehtivihannekset. Eli sesongin mukainen sapuska tuntuu luontevalta. Ja suklaa tietysti maistuu aina :)

Vietimme viikonloppuna pikkujoulua ystävien luona. Pöydästä löytyi raw foodia ja paleoruokaa. Oma panokseni oli marinoidut ja täytety herkkusienet sekä limemarinoitu bataattipasta appelsiinikastikkeella. En erityisesti ole perinteisten jouluruokien perään, joten voisin aivan hyvin tarjota näitä myös joulupöydässä.

Tein myös erän raakapipareita, jotka eivät oikein toimineet pipareina mutta vähän toisella tavalla kyllä. Niistä lisää myöhemmin. Ystäväni sen sijaan teki ihanan (raw) suklaa-kurpitsajuustokakun. Ohje oli Sweet Gratitude-kirjasta, jota pääsin vihdoin hypistelemään. Jos pidät jenkkityylisistä, näyttävistä raw-herkuista, kirja on must hankinta. Toisin kuin kuvittelin, useimmat ohjeet eivät vaikuttaneet edes hankalilta ja näköjään olen jo tehnyt aika saman tapaisia kakkuja aiemmin. Laitankin oman versioni raw kurpitsapiiraasta tähän, koska se oli varsin saman makuinen kuin Sweet Gratituden kakku. Ei tosin yhtä näyttävä ilmestys.... 


Kuva on dagen efter, ja valokin jo hiipumaan päin eli ei ihan tuo oikeutta tälle herkulle.


Limemarinoitua bataattia appelsiinikastikkeessa 4 - 6:lle


Marinointi:
  • 4 pientä bataattia
  • 2 limeä
  • 1 tl laatusuolaa
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • mustapippuria
  • valkosipulinkynsi puristettuna
  • 1/2 dl kylmäpuristettua sesam- tai jotain pähkinäöljyä
Appelsiinikastike:
  • 1 kp cashew-pähkinöitä liotettuna (vähintäin tunti)
  • 1 tl raastettua appelsiinkinkuorta
  • 1/2 appelsiinin mehu
  • 2 rkl (luomu-)omenaviinietikkaa
  • mustapippuria
  • 1 tl laatusuolaa
  • vettä sen verran, että saat haluamasi koostumuksen
Viimeistelyyn:
  •  pakastepuolukoita tai -karpaloita

Näyttävin pasta syntyy spiraalileikkurin pienimmällä terällä, mutta perunankuorimaveitselläkin saa kelpo pastaa. Mitä ohuempia suikaleita jaksat höylätä, sen parempaa tulee.
Sekoita suikaloituun bataattiin marinadiainekset ja laita jääkaappiin vähintäin yön ajaksi, jolloin bataatti raakakypsyy ja pehmenee. Itselläni tuli vähän kiire ja ratkaisin kypsyttelyn marinoimalla bataattia kuivurissa. Parissa tunnissa bataatti oli jo pehmennyt ja maustunut upeasti. Suosittelen siis myös tätä vaihtoehtoa, jos käytössäsi on kuivuri (= makujen maksimoija!).

Ennen tarjoilua sekoita sekoita appelsiinikastikkeen ainekset blenderissä mahdollisimman sileäksi kastikkeeksi. Sekoita 2/3 osaa bataattipastaan ja jätä loput myöhempää käyttöä varten. Viimeistele pasta puolukoilla tai karpaloilla. Toimivat älyttömän hyvin.

Tästä ohjeesta tuli heti oma suosikkireseptini. Myös ystäväni, joka ei yleensä pidä hapanimelästä saatika appelsiinista tykästyi oitis (Onneksi en tiennyt tätä etukäteen!).



Täytetyt, marinoidut herkkusienet

  • 6 herkkusientä
Marinadi:
  • 0,8 dl oliiviöljyä
  • 3 rkl luomu-balsamiviinietikkaa
  • 3 rkl juoksevaa hunajaa
  • 3 rkl tamaria
  • mustapippuria
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna
Vispilöi marinadiainekset sekaisin. Poista herkkusienistä kannat ja säästä täytteeseen. Sekoita sienet huolellisesti marinadiin ja jätä kannelliseen astiaan marinoitumaan vähintäin tunniksi.

Täyte:
  • 1/4 paprikaa pieninä kuutioina
  • 5 sienen jalkaa pienenä silppuna
  • 1 rkl kuivattuja sipulihiutaleita tai ruohosipulia
  • 4 aurinkokuivattua tomaattia
  • 6 saksanpähkinää hienoksi rouhittuna*
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna
  • 1/2 tl luomubalsamicoa
  • mustapippuria
  • 1/4 tl laatusuolaa
  • (tuoretta persiljaa silputtuna)
Sekoita täyteainekset keskenään puristelemalla  joko käsin tai haarukalla siten, että ainekset pehmenevät. Valuta mahdollinen ylimääräinen neste pois. Nostele sienet marinadista ja valuta. Painele täytettä sienten lakkeihin. Sienet voi tarjota jo tässä vaiheessa. Jos haluat huippumaukkaita sieniä, laita ne vielä kuivuriin vähintäin tunniksi. - Itse olen näin pakkasilla käyttänyt kuivuria paljon myös ruokien lämmittämiseen, eikä jääkaappikylmää kannata syödä muutenkaan. Siinä aiheuttaa vain ruoansulatukselle ylimääräistä stressiä.
Ennen tarjoamista valutin sienille vielä vähän bataattipastasta jäänyttä appelsiinikastiketta, joka toimi yllättävän hyvin. Myös cashew-juusto on kiva lisä sienille.


* Olen tehnyt myös pähkinättömän version täytteestä. Siinä korvasin saksanpähkinän hienon hienoksi pilkotulla kukkakaalilla (kuvassa), jota käytin n. 4 reilua kukintoa, ja johon lisäsin hiukan kylmäpuristettua oliiviöljyä. Kuivuroin täytettyjä sieniä pari tuntia, mikä pehmensi kukkakaalin rakenetta ja makua.



Ja lopuksi tosiaan oma kurpitsapiiraani, jota tein jokunen viikko sitten. Ohje on vähän sinne päin, koska tein piiraan rennolla otteella ja nopeasti. Halusin täytteestä myös vähän kevyemmän ja käytin hyydyttämiseen agar agaria normaalin kookosöljyn sijaan. Näin ollen piiras on vain raa'ahko, sillä agar-jauhe täytyy sekoittaa kiehuvaan nesteeseen. Itse kuitenkin pidin agar-versiosta, mutta lopussa myös täysraaka ohje.
Täällä myös viime vuotinen raw kurpitsakakku, joka oli tosi hyvä sekin.

Kurpitsapiiras:

Pohja:
1 kp pekaanipähkinöitä (mielellään liota yön yli ja kuivata 8 t - tai ota sitten vaan sieltä pussista)
1/2 kp manteleita (samat kuin äsken)
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl raakakaakaojauhetta tai carobia
hyppysellinen laatusuolaa
1/2 tl luonnonvaniljaa
10 kivetöntä taatelia

Jauha pähkinät jauheeksi, laita sivuun. Jauha taatelit tahnaksi. Jos ne ovat kuivia, lisää hiukan vettä.
Sekoita kaikki ainekset monitoimikoneen kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Älä ylityöstä, ettei rasva erotu. Levittele piiraspohjan tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille (korkea piiras halk. 20 cm, matalampi, halk. 25 cm)

Täyte:
2 kp talvikurpitsaa (mielellään butternut) raastettuna
1,5 kp cashew-pähkinöitä liotettuna
1 tl sitruunankuorta raastettuna
1 tl appelsiininkuorta raastettuna ( tai pelkkää sitruunaa
1 tl luonnonvaniljaa
ripaus laatusuolaa
4 rkl juoksevaa hunajaa - tai enemmän jos pidät makeasta (maistele siis)
3 rkl agar-jauhetta (Punnitse & Säästä) ja 1,5 dl luomuomenamehua*

Sekoita blenderissä kaikki ainekset agaria ja omenamehua lukuunottamatta. Mitä parempi blenderi, sitä kermaisempi täytteestä tulee. Lämmitä kattilassa omenamehu kiehuvaksi ja vatkaa sekaan agar-jauhe. Keitä jatkuvasti sekoittaen, kunnes agar on liuennut nesteeseen. Lisää tarvittaessa nestettä.

Jos blenderissäsi onnistuu, sekoita agar-liuos kurpitsamassaan ohuena nauhana koneen käydessä. Tai kaada agar-liuos pienissä erissä, välillä blendaten. Kaada täyte pohjavuokaan ja siirrä jääkaappiin hyytymään mielellään yön yli.

*Vaihtoehtoisesti täysin raaka hyydytys: 1 dl kylmäpuristettua  kookosöljyä ja 1/2  dl kaakaovoita - molemmat määrät siis sulatettuna

keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Tattarinäkkäri ja punajuurilevite

Täällä tuiskussa ja tuiverruksessa teki mieli pitkästä aikaa käyttää uunia ihan siihen oikeaan tarkoitukseensa. Leipaisin ilta-aterialle tattarinäkkäriä, jota tarjosin mm. punajuuri-macadamia -levitteen kanssa. Tattari ja punajuuri ovat kaksi kestosuosikkiani, eivätkä ne pettäneet tälläkään kertaa.

Olen kyllä tehnyt säännöllisesti raakakräkkereitäkin, joista osa on ollut todella herkullisia. Mutta itse asiassa koen ne aika huonosti sulavina, kuten monet muutkin kuivurilla valmistetut jutut. Nämä miedossa lämmössä paistetut näkkärit sen sijaan sulivat sekä suussa että vatsassa. Tattari maistuu näissä sen verran muhevasti, että jos sen maku ei miellytä, niin kannattaa kokeilla jotain muuta.


Tattarinäkkäri (kypsennetty): 

Taikinaneste:
  • 2 dl manteleita
  • 4 dl vettä
  • 1 pienehkö kesäkurpitsa (omani painoi kuorimisen jälkeen 140 g)
  • 1/2 omenaa
  • 4 taatelia

Kuivat aineet:
  • 5 dl tattarijauhoja
  • 1 1/4 dl tattarihiutaleita
  • (1 tl jauhettuja psyllium-siemeniä)
  • 2 tl Himalajasuolaa
  • 3 rkl jotain mietoa kylmäpuristettua öljyä

Pinnalle:
  • Pellavansiemeniä

Lämmitä uuni 120 asteeseen.
Laita tehosekoittimeen mantelit, vesi ja taatelit. Blendaa, kunnes saat tasaisen mantelimaidon (huom. EI siivilöidä). Lisää (kuorittu) kesäkurpitsa ja omena paloiteltuina. Jatka blendaamista, kunnes seos on tasaista.

Lisää suureen kulhoon 6 dl manteli-kesäkurpitsamaitoa. Taikinanestettä jää jonkin verran yli, käytin sen raakakeiton pohjaksi. Sekoita joukkoon suola, tattarijauhot ja -hiutaleet, (psyllium) ja lopuksi öljy. Sekoita tasaiseksi. Seos muodostaa löysähkön taikinan.

Levitä leivinpaperilla päälystetylle uunipellille lastan avulla ohueksi kerrokseksi. Taikina on tarttuvaa ja tämä on leipomisen hankalin vaihe. Voitele pintaa hiukan vedellä ja ripottele pellavansiemeniä.

Paista 120 asteisessa uunissa 1 tunti. Vähennä lämpöä 100 asteeseen ja anna näkkärin kuivua uunissa vielä toinen mokoma. Vahdi kuitenkin, ettei pääse palamaan. Leikkaa heti uunista otettuasi sopiviksi paloiksi.



Napsin näkkäriä ihan sellaisenaankin, mutta varsinaisesti tarjosin sitä punajuurilevitteen kanssa. Punajuuren kanssa tuskin voi epäonnistua ja tämä herkku oli vielä nopea ja vaivaton - elleivät sitten kokin punajuuren punaiset kädet laske pisteitä. Levitte toimi myös salaatin kastikkeena ja hiukan ohentamalla jämistä syntyi raakakeitto huomisen lounaalle. Arki-illan ykkösreseptejä siis! Vaikka tämä kyllä käy mielestäni myös vaikka joulupöytään.

Punajuuri-macadamialevite (Raw):

- 2 dl macadamia-pähkinöitä

- 4 keskikokoista punajuurta raastettuna
- pieni pala juuriselleriä raastettuna
- hiukan sitruunakuorta raastettuna
- 1 cm pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna*
- 1 rkl tamaria
- 1/2 valkosipulinkynsi tai hyppysellinen kuivattua - valkosipulia
- reilu hyppysellinen kuivattuja sipulihiutaleita tai 2 tl  sipulijauhetta
- mustapippuria myllystä
- 1 tl omenaviinietikkaa
- Himalaja-suolaa maun mukaan


Viimeistelyyn:
- 1/2 dl kapriksia

Jauha pähkinät tehosekoittimessa. Raasta yllä mainitut kasvikset. Lisää raasteet monitoimikoneen kulhoon loppujen ainesten kanssa. Blendaa mahdollisimman tasaiseksi massaksi. Jos blenderisi on heikkotehoisempi, saattaa olla järkevää jauhaa ensin pähkinät jauheeksi ja sekoittaa tämän jälkeen kaikki aineksen sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Jos haluat levitteestä kiinteämpää, lisää vielä 1 rkl jauhettuja psylliumin siemeniä. Kaada tarjoilukulhoona ja viimeistele kapriksilla.

*Jos piparjuuri nappaa inkivääriä paremmin, käytä sitä inkiväärin sijaan. Sopii myös hyvin punajuuren kanssa.

torstai 18. marraskuuta 2010

Päärynä-fenkolipizzaa ja salaatteja



Raakaruoka on toki terveellistä, mutta kyllä todellinen syy sille, miksi jaksan innostua siitä päivästä toiseen on, että se on  yksinkertaisesti niin hyvää! Tässä siitä muutama esimerkki kuluneelta viikolta:

Pizzan ei tarvitse aina tarkoittaa tomaattikastiketta. Rosmariinilla maustettu fenkoli-päärynä -täyte on sellaisenaankin herkullista. Pohjassa oli enemän tavanomaisia pizza-makuja, kuten oreganoa ja aurinkokuivattua tomaattia. Käytin kuorellisia hampunsiemeniä, mutta jos et pidä rouskuttelusta, kannattaa käyttää kuorittuja.

Päärynä-fenkolipizza
Pohja:
  • 1 kp kurpitsansiemeniä
  • 1/2 kp hampunsiemeniä
- liota n. 8 tuntia. Kaada lävikköön ja anna kuivahtaa.

Hienonna monitoimikoneen s-terällä. Lisää joukkoon 10 aurinkokuivattua tomaattia (ei öljyyn säilöttyjä vaan kuivia). Jatka hienontamista. Lisää 1/2 keskikokoisesta kesäkurpitsasta paloiteltuna, hyppyselliset kuivattua sipulia ja valkosipulia, 1/4 tl laatusuolaa, mustapippuria myllystä, 1 tl hunajaa, 2 tl kuivattua oreganoa. Anna koneen käydä niin, että saat melko tasaisen massan. Lisää lopuksi 1/4 kp pellavansiemeniä ja sekoita joukkoon käsin.

Levitä kuivurin tasolle leivinpaperin päälle tai pellille uunin alaosaan ohueksi kerrokseksi ja kuivattele n. 4 tuntia. Jos haluat ihan kuivan pohjan aika on pidempi, mutta pizzapohjaksi sopii pehmeä pohja.

Päärynä-fenkolitäyte:
  • 1 fenkoli
  • 1/2 isoa päärynää
  • hyppysellinen kuivattua sipulia tai 1/2 ohueksi suikaloitua punasipulia
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna
  • mustapippuria
  • 1/4 tl laatusuolaa
  • 1/2 tl rosmariinia
  • 2 tl punaviinietikkaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
Suikaloi fenkoli ja päärynä ohuen ohuiksi. Itse käytin mandoliinileikkuria, mutta onnistuu terävällä veitselläkin. Sekoita loput ainekset ja jätä marinoitumaan jääkaappiin, kannelliseen astiaan pohjan kuivattelun ajaksi.

Pizzan kokoaminen:

Levitä pohjan päälle ohuelti cashew- tai macadamiajuustoa tai avokadoa ja lusikoi sitten päärynä-fenkoliseosta. Viimeistele tuoreella basilikalla.

...........................................


Erilaiset täyttävät salaatit ovat peruspurtavaa. Vaihtelun vuoksi kokosin annokset vähän eri tavalla. Varsinainen juttu oli kuitenkin paksu cashew-inkiväärikastike, joka teki annoksesta vähän enemmän kuin pelkän salaatin. Käy myös dippailuun. Hyvät kastikkeet ovat raw foodissa ihan must!

Salaattitorni:


Cashew-inkiväärikerma:
  • 1 kp cashew-pähkinöitä, liota n. 1 tunti
  • 1 cm pätkä inkivääriä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 tl tamaria
  • 1/4 tl laatusuolaa
  • 1 tl hunajaa
  • 2 tl omenaviinietikkaa
  • mustapippuria
  • 1 tl sinappia
  • vettä
Blendaa kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi, kuohkeaksi massaksi. Lisää vettä vain sen verran, että saat ainekset kunnolla blendattua. Kastiketta tulee reilu annos.

Vaihoehto 1)
  • tammenlehtisalaattia tai baby-pinaattia
  • kourallinen arame-levää huuhdeltuna ja liotettuna
  • kevätsipulia tai kuivattuja sipulihiutaleita
  • 2 tomaattia pilkottuna
  • porkkana ohuina suikaleina (perunankuorimaveitsellä)
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • tuoretta korianteria
  • laatusuolaa ja mustapippuria
  • kylmäpuristettua sesam-öljyä
Laita salaatinlehdet tai pinaatti suureen kulhoon ja sekoita joukkoon reilut kaksi ruokalusikkaa cashew-inkväärikermaa. Sekoittele käsin huoellisesti niin, että salaatinlehdet ovat kunnolla kastikkeessa. Pilko tomaatti, sipuli ja suikaloi porkkana toiseen kulhoon. Mausta suolalla, mustapippurilla, etikalla ja sesam-öljyllä. Lisää joukkoon vielä 1 rkl cashew-inkiväärikermaa. Sekoita hyvin. Valuta levä kunnolla kuivaksi ja lisää joukkoon hiukan laatusuolaa ja sekä 1 rkl cashew-kermaa. Sekoita hyvin.
Kokoa torni asettelemalla tarjoilulautaselle kerroksittain ensin salaattia, sitten tomaattiseosta ja lopuksi levää. Toista ja pyri pitämään ainekset tiiviinä kekona tai tornina. Viimeistele tuoreella korianterilla tai basilikalla.


Vaihtoehto 2)
  • romaine tai jäävuorisalaattia
  • 1/2 tavallinen tai keittobanaani paloiteltuna
  • pun. chiliä hienonnettuna
  • punainen paprika ohuen ohuina suikaleina
  • kylmäpuristettua sesam-öljyä
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • laatusuolaa ja mustapippuria
  • tuoretta korianteria
Suikaloi salaatti ohuelti. Laita suureen kulhoon ja sekoita joukkoon reilut kaksi ruokalusikkaa cashew-inkväärikermaa. Sekoittele käsin huoellisesti niin, että salaatinlehdet ovat kunnolla kastikkeessa.
Suikaloi paprika joko veitsellä tai mieluiten mandoliinileikkurilla. Mausta suolalla, mustapippurilla, etikalla ja sesam-öljyllä sekä tuorellaa, silputulla korianterilla. Lisää joukkoon vielä 1 rkl cashew-inkiväärikermaa. Sekoita hyvin.
Viipaloi banaani ja sekoita hienonnetun chilin kanssa.
Kokoa torni asettelemalla tarjoilulautaselle kerroksittain ensin salaattia, sitten paprikaa ja lopuksi chili-banaaniviipaleita. Toista ja pyri pitämään ainekset tiiviinä kekona tai tornina. Viimeistele tuoreella korianterilla

sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Marjajauheita Biokialta


Toisin kuin monet muut ruokabloggaajat, olen toistaiseksi saanut olla rauhassa valmistajien ja tuote-edustajien yhteydenotoilta. Raakapainotteinen kokkaus katsotaan ilmeisesti sen verran marginaaliseksi ilmiöksi. Nyt kuitenkin Biokia rohkaistui ja tarjosi kokeiltavaksi marjajauheita, jotka ovat äskettäin ilmestyneet kauppoihin. Mikäs siinä, marjajauheet kuuluvat perussettiin ruokakomerossani, ja on kivaa että valikoima kasvaa.

Biokian valikoimasta löytyy mustikka, puolukka ja karpalo, joita myydään myös kuivattuna ja suklaakuorrutettuina. Biokia on tarttunut ajan henkeen ja markkinoi tuotteita avoimesti supermarjoina. Jokaisesta pussukasta löytyy vähän mytologiaa marjojen voimasta Kalevalasta ja Pohjois-Amerikan intiaanesta lähtien sekä hiukan terveystietoa. Marjajauheiden raaka-aineina käytetään Suomalaisia villimarjoja, jotka ova pakastekuivattuja. Kuivatut ja suklaakarpalot tulevat Pohjois-Amerikasta, koska Suomessa on niiden osalta pieni sato. Lisäaineita jauheissa ei ole, kuivamarjoissa sokeria, suklaajutuista en tiedä, kun niitä en kokeillut. Olen aiemmin käyttänyt  Greenfinn's marjarouheita sekä Marjatila Raitaniemen jauheita, joissa löytyy huomattavasti Biokiaa enemmän valikoimaa. Suosikkijauheitani ovat mm. tyrni ja mansikka. Biokian eduksi on kuitenkin mainittava ylivoimaisesti kätevin pakkaus, uudelleen suljettava pussi. Pussin takan on myös pieni ohjevihkonen, ellei oma mielikuvitus ja kokeilunhalu sattuisi riittämään reseptien kehittelyyn.

Marjajauheita olen käyttänyt jo aiemmissakin resepteissäni, mutta tässä vielä muutama uusi kokeilu. Ensin superhelppo raw-kiisseli persimonista ja kirpeästä karpalo- tai puolukkajauheesta. Persimonit ovat taas tulleet kauppoihin ja käytän niitä erityisesti makeutukseen. Tämäkään kiisseli ei välttämättä muuta makeutta kaipaa.

Karpalo-persimonikiisseli (2-3:lle)
  • 2 suurta, mahdollisimman kypsää persimonia
  • 1 rkl karpalo- tai puolukkajauhetta
  • 2 rkl chia-siemeniä
  • 1/2 dl vettä
  • (hunajaa, jos makeahammasta kuitenkin kolottaa)
  • (1/2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna)
Kuori persimonit ja paloittele tehosekoittimeen. Lisää marjajauhe ja hiukan vettä. Blendaa tasaiseksi. Lisää lopuksi chia-siemenet ja sekoita käsin, kunnes ne ovat sekoittuneet tasaisesti. Siirrä jääkaappiin ja sekoittele 15 min. kuluttua, niin että chia-siemenet muodostavat mahdollisimman tasaisen hyytelön.

Lusikoi annosmaljoihin. Viimeistele pakastepuolukoilla tai karpaloilla sekä marjajauheella. Tarjoa sellaisenaan tai esim. mantelimaidon kanssa. Oli aika hyvää myös tattarihiutalepuuron kaverina.



Myös kräkkereissä, korpuissa ja muffineissa marjajauheet toimivat. Nämä kuivuroidut kaurakorput ovat vähän paksumpia ja ruokaisampia kuin useimmat kräkkerit ja maistuvat erityisen hyviltä iltapäivällä, teen, hunajan ja cashew-juuston kanssa. Myös persimoneista tehty tuorehillo (=soseutettu hedelmäliha) sopii hyvin. Kaurasta valmistuu aika tuhti ja vahvan makuinen korppu, joten yksikin riittää tyydyttämään välipalanälkää.



Kaura-mustikkakorput:
  • 1 kp liotettuja kuorittuja kauranjyviä (tai -helmiä)
  • 1 rkl mustikkajauhetta
  • 1 tl hunajaa
  • 1/4 tl kardemummaa
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 rkl sesamöljyä
  • 1/2 kp pellavansiemeniä
  • 1 dl kuivattuja mustikoita, puolukoita tai karpaloita
Liotin korppuja varten ensin kuorittuja kauranjyviä yön yli. Kaadoin veden pois ja blendasin sauvasekoittimella karkeaksi massaksi. Lisäsin loput ainekset ja sekoitin käsin tasaiseksi taikinaksi. Jos kuivattuja marjoja ei ole, myös hiukan pienemmiksi saksitut rusinat toimivat. Levitä leivinpaperilla vuoratulle kuivurin tasolle tasaiseksi levyksi. Vaihtoehtoisesti uunipellille, jos kuivattelet uunin alaosassa. Kuivasin omia korppujani yön yli, eli n. 8 t. Kuivattelun loppuvaiheessa käänsin levyt ja jatkoin kuivattamista vielä n. tunnin. Leikkaa levyt annospaloiksi, kun ne ovat vielä vähän pehmeitä. Säilytä tiiviissä, kannellisessa rasiassa, mieluiten jääkaapissa.







Taannoisesta suklaakeskustelusta innostuneena kehittelin pari "suklaatonta suklaareseptiä". Vähän vaikeaa on keksiä näille makeisille muutakaan nimeä, sillä koostumus on niin samanlainen kuin raakasuklaassa. Kaakao vain on korvattu carobilla ja tocorienols-jauheella ja rasvana käytin pelkkää neitsytkookosöljyä. Tein inkiväärillä maustettua "valkosuklaata" sekä jouluista mustikka-carobherkkua, jonka resepti on alla. Molemmat olivat ihania, ja tyydyttivät naminälkää loistavasti. En tosin itse kieltäydy myöskään aidosta tavarasta, koska nautin raakasuklaata muutenkin kohtuudella. Se ei ole aiheuttanut mitään ikäviä oireita ja pitäähän sitä pieniä paheita olla, muuten elämä kävisi ihan tylsäksi ;)




Choco sin cocoa, eli Jouluinen mustikka-carobnami:
  • 1 kp (2,5 dl) neitsytkookosöljyä
  • ripaus Himalaja-suolaa
  • 3-4 rkl juoksevaa luomu-hunajaa
  • 3 rkl mustikkajauhetta
  • 1 rkl carob-jauhetta
  • 3 rkl tocotrienols-jauhetta
  • 1 tl Classic Yogi-teetä, jos käytät irtoteetä, jauha tehosekoittimessa, huhmaressa tai maustemyllyllä. (Tämän voi korvata myös sekoituksella kardemummaa, kanelia, inkivääriä ja neilikkaa)
Lisäksi:
  • 1 dl mulperimarjoja
  • 1 dl cashew-pähkinöitä
Sulata suuressa kulhossa vesihauteessa kookosöljy ja lisää suola ja hunaja. Anna myös hunajan sulaa ja vispilöi sekaan loput ainekset. Ota pois vesihauteesta ja anna seoksen jäähtyä hiukan aina välillä vispilöiden.

Vuoraa n. 20 x 20 cm neliömallinen vuoka leivinpaperilla. Levitä pohjalle mulperimarjoja tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele myös cashew-pähkinöitä sekaan.

Kun carob-seos on hiukan jäähtynyt ja paksuuntunut, vispilöi se vielä tasaiseksi ja kaada varovasti mulperimarjojen ja pähkinöiden päälle vuokaan. Laita jääkaappiin tai pakastimeen jähmettymään. Ota ennen tarjoilua hetkeksi lämpimään, jolloin levystä on helpompi leikata paloja terävällä veitsellä. Itse pidän vähän krouvimmista nameista. Mikään ei kuitenkaan estä tekemästä näitä herkkuja myös suklaamuotteihin, jolloin mulperimarjat ja pähkinät lisätään luonnollisesti muotin pohjalle ja makeismassa niiden päälle.

tiistai 9. marraskuuta 2010

Mandariini-tahinikastike ja ruusukaalia

Olin jotenkin ajatellut että tahinin tekeminen on vaikeaa. Ja ensimmäiset yritykset eivät kyllä tuottaneetkaan toivottua lopputulosta. Pienellä säätämisellä homma on kuitenkin alkanut sujua, ja nykyisin en koe enää tarvetta syytää rahojani aika huikean hintaiseen kaupan raakatahiniin. Sesaminsiemenethän ovat itsessään aika edullisia.
Hyviä tahiniohjeita on muuallakin, mutta koska sitä on välillä minulta kyselty, tässä vielä oma versioni.


Ehdottomasti paras oivallukseni on ollut käyttää monitoimikonetta ja jauhaa kerralla riittävän iso määrä siemeniä. Tähän käytän s-terää huippunopeudella. Blenderissä on kyllä tehoja, joilla sesaminisiemenet saa näppärästi jauheeksi, mutta pienikokoinen terä ja kapea kannu menevät nopeasti tukkoon siemenmassasta ja isompien erien valmistus on työlästä.

Tämän kertaiseen erään jauhoin
  • n. 7,5 dl kuivia, kuorellisia (ja paahtamattomia) sesaminsiemeniä.
Parasta olisi liottaa siemeniä 2 tuntia ja kuivattaa sen jälkeen ennen jauhamista. Tällöin ravintoaineet olisivat parhaiten käytettävissä. Aina ei ehdi, joten tällä(-kin) kertaa meni siemeniä ihan pussista.

Kaada siemenet monitoimikoneen kulhoon ja laita kone käyntiin huipputeholle. Aluksi tuntuu, ettei tapahdu mitään. Anna koneen kuitenkin käydä. Vähitellen siemenet alkavat jauhautua. Tämä vie muutaman minuutin.


Kaavi lastalla reunoille kertynyt massa ja siirrä kulhon keskelle. Jatka koneen käyttämistä jälleen muutama minuutti (en katsonut kellosta tarkemmin). Jos kone tuntuu kuumeneva liikaa, pidä taukoa ja anna koneen jäähtyä välillä.


Mitä pidempään jaksat jauhaa, sitä hienojakoisempaa tahnaa saat. Itse pidän karkeammasta rakenteesta, joten käytin konetta yhteensä n. 5 min. Tässä vaiheessa lisäsin seokseen reilut 1/2 dl kylmäpuristettua sesamöljyä ja jatkoin sekoittamista, kunnes seos oli tasaista eli n. minuutin.


Tahini on valmista, mutta lisäsin omaani vielä 1 tl hunajaa ja 1/2 Himalaja-suolaa. Tahinia tuli reilut 3 dl.


Tahini-bisneksen sivutuotteena tein ilta-aterialle ruusukaalia mandariini-tahinikastikeessa. Tahinikastikkeet ovat mielestäni ihan parhaita, eikä tämäkään tehnyt poikkeusta. Ruusukaalini nautin mieluiten kevyesti höyrytettyinä sekä maun että sulavuuden vuoksi. Lisänä tarjosin kuitenkin muita kasviksia kypsentämättöminä. Helppoa, nopeaa ja herkullista arkikokkausta koko perheelle.

Mandariini-tahinikastike ruusukaalille tai muille kasviksille 
  • 250 g ruusukaaleja
  • Himalajasuolaa
  • 1 tl hunajaa
  • hiukan kylmäpuristettua sesamöljyä 
Poista ruusukaaleista kanta ja päällimäiset lehdet, jos niissä on tummentumia. Halkaise isokokoiset puoliksi. Laita kattilan höyrytysosaan ja kypsennä pehmeiksi (n. 10 min.) Sekoita kaalien joukkoon loput ainekset, ja jätä odottamaan siksi aikaa, kun valmistat kastikkeen.

Kastike:
3 rkl tahinia
1 dl tuorepuristettua omenamehua
1 tl omenaviinietikkaa
1 mandariini kuorittuna ja lohkoina
1/2 valkosipulinkynttä puristettuma
mustapippuria
2 tl misoa tai soijakastiketta
(laatusuolaa maun mukaan)
1 tl hunajaa

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai sauvasekoita tasaiseksi kastikkeeksi. 

Tarjosin ruusukaalit kasvispediltä, jossa pohajalla reilusti villirucolaa, raastettua porkkanaa sekä tuoretta basilikaa. Ripottelin näille hiukan suolaa ja kylmäpuristettua oliiviöljyä. Asettelin päälle ruusukaalit ja valutin tahinikastikkeen. Viimeistelyyn tomaatteja ja lisää tuoretta basilikaa revittynä. Kesäinen basilika toi lämpöä ja aurinkoa pimeään iltaan.

Ja räntämyrskyn riehuessa ulkona, oli todellakin mukavaa olla sisällä, juoda teetä ja syödä jälkkäriksi pala raw-kurpitsapiirasta, jota olin onnistunut jemmaamaan viikonlopulta.




Ja lopuksi hiukan kuulumisia. Muistatte ehkä Mr. Peetsin, jonka sairastumisesta kerroin jokin aika sitten. Sydänsairas kisumme on toipunut aivan ihmeellisellä tavalla ja tässä entinen jalkapuoli kiipeää jo ketterästi parvelle. Kiitos teille kaikille, jotka lähetitte Peetsille parantavia ajatuksia. Niiden voima on ihmeellinen! Ja kai siinä sanonnassakin on jotain perää, että kissalla on 9 henkeä...




perjantai 5. marraskuuta 2010

Kanelikierteitä kynttilän valossa

Monessa blogissa on jo nostatettu pientä joulun odotusta. Itse en niinkään ole jouluihminen mutta tunnelmointi kynttilänvalossa on ehdoton juttu tähän aikaan vuodesta. Myös ns. joulumausteiden, eli kardemumman, kanelin ja inkiväärin kulutus nousee selväsi kohti vuoden pimeintä aikaa, samoin chilien. - Ruokahan voi lämmittää muullakin tavoin kuin olemalla kirjaimellisesti kuumaa.

Lämmittävien mausteiden kaipuu on esimerkki siitä kehon viisaudesta, jota kannattaa kuunnella. Mausteiden terveyttä edistävät vaikutukset ovat olleet tiedossa jo vuosituhansia, mutta myös nykytiede tunnustaa asian. Mausteiden ja yrttien sisältämillä fytokemikaaleilla ja antioksidanteilla on todettu olevan sekä fyysisiä että psyykkisiä vaivoja lievittäviä tai ehkäiseviä vaikutuksia. Edellisistä mainittakoon mm. erilaiset immunipuolustukseen ja aineenvaihduntaan liittyvät häiriöt (diabetes, reuma, syöpätaudit jne.). Lisäksi tällaisena flunssakautena kanelin, inkiväärin ja chilien tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet ovat aika loistojuttu.

Kaamosmasiksessa kannattaa muistaa kardemumma ja chilit, joilla on todettu olevan (muiden hyvien ominaisuusien lisäksi) mielialaa kohottavia vaikutuksia. Samaa voi sanoa myös sahramista, (jouluinen mauste sekin). Monilla muillakin mausteilla ja yrteillä on huomattavia terveyshyötyjä. Lisätietoa voi lueskella esim. täältä.

Kanelista kuitenkin vielä sen verran, että kaneliksi kutsutaan useita eri lajikkeita. Meillä suurin osa kaupassa myytävästä kanelista on itse asiassa kassia-puun kuorta. Jotkut varmaan muistavat jokin aika sitten olleen kohun kanelin sisältämästä kumariinista, jonka on todettu olevan suurina määrinä haitallista maksalle. Tästä syystä mm. päiväkodeissa vietiin kanelisokerit lasten aamupuuron päältä. Eri  kanelilaatujen kumariinipitoisuudessa on kuitenkin huomattavia eroja (kassiassa eniten) eli jos haluaa vältellä liikaa kumariinin saantia, kannattaisi tietysti valita kaneli, jossa sitä on vain vähän tai ei ollenkaan. Tällainen on mm. Ceylonin kaneli (cinnamon verum). Sitä on kuitenkin vähän vaikeampi löytää ja useinkaan tavallinen kuluttaja ei voi tietää, mitä lajiketta kanelipussista löytyy. Toisaalta kassia-kanelinkin normaalikäytössä kumariinipitoisuus jää pieneksi, eli jos sitä ei ihan lusikka kaupalla syö pävittäin, haittavaikutuksia ei pitäisi olla.  Itse olen kuitenkin siirtynyt käyttämään Sonnentorin Ceylon-kanelia, joka on kylläkin aika mietoa omaan makuuni. Mutta koska käytän kanelia runsaasti ja lähes päivittän, on parempi pelata varman päälle.

Viime postauksen kommenteissa vähän kyseltiin ja ehdotettiin jotain, missä ei olisi pähkinää tai kookosta. Omia suosikkejani tosiaan molemmat, mikä näkyy reseptivalikoimassa. Mutta, yllätys yllätys seuraava ohje ei sisällä kumpaakaan. Tosin jos myös mantelit ja siemenet ovat ongelma, niin sitten en voi kuin pahoitella.

Pidin ystäväni kanssa neulontailtaa ja samalla nautiskelimme Yogi-teetä ja (raw-)kanelikierteitä. Miettiessäni tarjottavia selailin mm. erilaisia raw-korvapuustiohjeita, joista monet ovat tosi houkuttelevia, mutta vähän monimutkaisia arki-iltana toeutettaviksi. Kehittelin sitten vähän yksinkertaisemman mantelimassataikinan eri ohjeiden pohjalta.


Siitä tulikin ihan hyvä, mausteinen mutta ei kovin makea. Täytteestä sen sijaan tuli todella herkku.  Soseutin siihen kuivattuja aprikooseja ja sharon-hedelmän, joita on taas ilmestynyt kauppoihin. Lisäsin sekaan vähän lisää lämmittäviä mausteita. Myös ystäväni, joka ei ole mikään raw foodie, piti näistä kovasti.

Kanelikierteet:

Pohja:

  • 3 dl manteleita
  • 1,5 dl auringonkukansiemeniä
- liota 8 t. Laitoin omani likoamaan Yogi-teehen (Classic), mikä syvensi taikinan mausteista makua. Anna kuivahtaa liottamisen jälkeen n. tunti.
  •  7 taatelia ja n. 1 dl vettä.
Liota taateleita muutama tunti. (Jos pidät makeasta, laita muutama taateli lisää.) Soseuta sauvasekoittimella tai benderissä taateli + liotusvesi. Laita odottamaan.

Jauha mantelit ja siemenet mahdollisimman tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneen s-terällä. Lisää seokseen taatelisose, sekä
  • 1/4 tl Himalaja-suolaa
  • 1- 2 tl kaardemummaa
  • 2 tl kanelia
  • 1/2 tl luonnon vaniljaa
  • (1 rkl luomu-hunajaa). 
Sekoita vielä hetki. Lisää lopuksi käsin sekoittaen
  • 0,5 dl chia-siemeniä jauheeksi jauhettuna tai
  • 1 dl pellavansiemeniä jauheena
Täyte:
  • 15 kuivattua luomu-aprikoosia + 1,25 dl vettä liotukseen
  • 1 sharon-hedelmä kuorittuna ja kuutioituna
  • 1 tl inkiväärijauhetta
  • 1 rkl lucuma-jauetta
  • 1 tl psylliumin siemeniä
  • 1 tl sitruunanmehua ja 1 tl raastettua kuorta.
Soseuta kaikki ainekset blenderissä tai monitoimikoneessa.

Muotoile taikinasta leivinpaperin päällä levy. Levitä päälle täyte. Itse ripottelin täytteen päälle vielä unikonsiemeniä ennen rullaamista. Jos taikina ja täyte tuntuvat hyvin kosteilta, voit kuivattaa levyä uunin alaosassa 40 asteessa n. 2 tuntia. Tällöin rullaaminen helpottuu.
Rullaa levy mahd. tiukaksi kääryleeksi leivinpaperia apuna käyttäen. Itselläni tämä onnistui kohtuullisen helposti. Anna vetäytyä jääkaapissa n. tunti ja leikkaa sitten n. 2 cm viipaleiksi. Jos haluat oikein napakat kierteet,  kuivata niitä uunissa tai kuivurissa vielä n. 4 tuntia. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Kierteet ovat hyviä jo näin, mutta ne voi myös kuorruttaa.

Kuorrutus:
  • 3 rkl kaakaovoita
  • hiukan hunajaa makeutukseen
Sulata kaakaovoi, lisää hunaja seokseen. Anna jähmettyä hiukan välillä sekoitellen, jolloin kuorruttaminen helpottuu. Sivele kierteet kuorrutuksella ja ripottele päälle kanelia.