tiistai 27. marraskuuta 2012

Mantelivoita jouluisilla mausteilla (Raw)

IMG_8790

Jos järjestäisin tänä vuonna pikkujoulut, voisin tarjota niissä alkupalana esimerkiksi mausteisella mantelivoilla täytettyjä selleritankoja. Mutta sattuneista syistä olen ennen joulua (ja vielä joulun jälkeenkin) hieman kiireinen ja liesuan vain toisten järjestämissä pippaloissa.

Niinpä tarjoankin tätä namitahnaa vain teille ja vähän itsellenikin joko sellerin kanssa tai ilman, sillä ainakin oma lusikkani livahti mantelivoipurkkiin kerran jos toisenkin ihan omia aikojaan. Sen verran maistuvaa settiä syntyi taas tehosekoittimessa.

Ennen varsinaista ohjetta kuitenkin vähän kuulumisia, sillä kaikenlaista jännittävää on meneillään. Parasta aikaa toivun vielä hieman viikonlopun mahtirypistyksestä, sillä olin taas kokkina Villa Mandalan Detox-retriitissä. Viikonloppu oli täyteen buukattu, mikä tarkoitti kolmea kolmen ruokalajin kattausta päivässä 24 nälkäiselle. Sain vähän tiskausapua, mutta pääosin hoidin keittiön yksin.

Myönnän, että ruokittavien määrän kuullessani nielaisin ensin pari kertaa tyhjää. Mutta koska olin luvannut hoitaa homman, ei muuta kuin hihat rullalle, essu eteen ja töihin. Kieltämättä siinä vaiheessa, kun edellisen aterian tiskit olivat vielä puolitiessä, seuraavaan kattaukseen oli enää hetki ja merkittävä osa pääruokalajin raaka-aineista paljastui pilallisiksi ajattelin, että nyt saattoi tulla kapasiteettiraja vastaan. Mutta kun on oikein kiire, aikaa ei kannata käyttää ajatteluun saatika murehtimiseen, vaan sitten vain tehdään ja mennään vaistolla. Ja lopulta sunnuntaina, viimeistenkin suupalojen kadotessa lautasilta, saatoin vain hämmästellä, miten sittenkin kaikki sujui varsin mallikkaasti ellei jopa hyvin.

Mutta parasta olivat tietenkin tyytyväiset asiakkaat ja keittiön puolelle jätetty palaute. Jos kokkaukseni inspiroivat jotakuta kokeilemaan uusia makuja ja tapoja valmistaa terveellistä mutta herkullista ruokaa, niin se on todellakin ylävitosen paikka. Ja sitä paitsi tästä lähtien voin vielä vakaammalla rintaäänellä sanoa, että jos yhdeltä ihmiseltä onnistuu kahdessa tunnissa alku- pää- ja jälkiruoka 24:lle, nelihenkisen perheen raakaruokinta ei todellakaan ole ongelma yhtään kenellekään. Mutta tästä aiheesta varmasti lisää myöhemmin. Nyt takaisin hurmaavan hyvään mantelivoireseptiin. (Kuten huomaatte, edes 48 tunnin kokkausmaratoni ei saanut minua pysymään poissa keittiöstä.)

Joulumausteinen cashew-mantelivoi


  • 11/2 dl cashew-pähkinöitä
  • 1 dl (kuorellisia) manteleita
  • 1 appelsiinin raastettu kuori
  • 1/2 tl laatusuolaa
  • 1/4 tl jauhettua inkivääriä
  • 1/4 tl kanelia
  • 1/4 tl jauhettua neilikkaa
  • 1 rkl mietoa kylmäpuristettua öljyä (jokin pähkinäöljy on parasta)  


Laita kaikki tehosekoittimeen öljyä lukuunottamatta ja blendaa niin kauan, että cashewit ja mantelit alkavat muodostaa takertuvaa seosta. Lisää öljy ja tehosekoita voiksi. Kaavi tarvittaessa tahna välillä kulhon reunoilta ja jatka sekoittamista. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Tarjoa pikkuherkkuna sellerinvarsien, omenalohkojen tms. kanssa tai levitteenä kräkkereiden tai suolaisten keksien kanssa

IMG_8793

torstai 22. marraskuuta 2012

Tuoksuva hirssikulho

IMG_8663

Musteneva marraskuinen ilta ja tekee mieli syödä kulhollinen jotain lämmintä ja tyydyttävää. Ehkä jotain piparin makuista intialaista, mutta kuitenkin yksinkertaista ja maanläheistä ruokaa?

Olen elellyt varsin raa'alla kasvisruoalla useamman vuoden. Se on tapahtunut sen kummemmin miettimättä tai suunnittelematta tavalla, joka on tuntunut luonnolliselta. Viime aikoina mieli on tehnyt pitkästä aikaa kypsennettyä ruokaa enemmän kuin aiemmin. Ja jos jotain olen opetellut ja oppinutkin vuosien aikana, se on kehon tuntemusten ja viestien kunnioittaminen. Siispä hop, hellan ja uunin ääreen. Tosin eniten pidän edelleen aterioista, joilla on yhdistetty sekä kypsää että kuumentamatonta ruokaa, kuten tässä kulhollisessa tuoksuvaa hirssiä ja mausteista kukkakaalia. Ja kun lohturuoan kaipuuseen syöty annos saa käyntiin sisäisen hyrinän ja onnentunteen, tietää että kehoa ja mieltä on ruokittu solutasolla.


Tuoksuva hirssikulho


  • 200 g hirssiä
  • kourallinen auringonkukansiemeniä
  • kourallinen kuivattuja aprikooseja
  • 1 rkl kookosöljyä
  • 2 tl seosta, jossa on jauhettuja fenkolinsiemeniä, kardemummaa, jeeraa ja laventelia TAI valmista mietoa curry-jauhetta + jauhettua kardemummaa
  • 1/2 tl kurkumaa
  • 1 tl suolaa
  • n. 8 dl vettä
  • mietoa kylmäpuristettua öljyä


  • 1 iso kukkakaali
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl hunajaa
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 rkl kylmäpuristettua sesam-öljyä tms.
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 tl seosta, jossa on jauhettuja fenkolinsiemeniä, kardemummaa, jeeraa ja laventelia TAI valmista mietoa curry-jauhetta + jauhettua kardemummaa
  • 1/2 tl raastettua appelsiininkuorta
  • mustapippuria myllystä


  • 1/2 avokado pieninä kuutioina
  • 3 vartta kevätsipulia
  • 1 rasia ananaskirsikoita


Aloitin jauhamalla itse mausteseoksen fenkolinsiemenistä, jeerasta, kademumman siemenistä ja laventelista. Tässä kohtaa voi myös oikaista käyttämällä jotain valmista intialaista mausteseosta tai curry-jauhetta.

Kypsennä hirssi:
Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa kookosöjy ja lisää mausteseos. Anna lämmetä sekoitellen, kunnes mausteet alkavat tuoksua. Lisää hirssi ja kuullota mausteöljyssä hetki miedolla lämmöllä. Huom. huuhtele hirssi pakkauksen ohjeen mukaan ennen käyttöä. Lisää suola ja 5 dl (kuumaa) vettä. Paloittele aprikoosit kuutioiksi ja lisää hirssin joukkoon, samoin auringonkukansiemenet. Kypsennä hirssiä n. 20 min., kunnes se on kypsää mutta ei vielä puuroudu. Lisäile (kuumaa) vettä tarpeen mukaan niin, ettei hirssi pääse kuivahtamaan kypsentämisen aikana. Veden on tarkoitus imeytyä hirssiin. Ota kattila liedeltä, lorauta joukkoon jotain mietoa kylmäpuristettua öljyä (käytin safflor-ölyä) ja pyöräytä hirssi kuohkeaksi.

Valmista kukkakaali:
Pieni kukkakaali suupalan kokoisiksi kukinnoiksi. Laita suureen kulhoon ja lisää muut aineet avokadoa, sipulia ja ananaskirsikoita lukuunottamatta. Vaivaa käsin kunnolla puristellen, kunnes kukkakaali pehmenee ja imee itseensä mausteet.

Sekoita keskenään hirssi ja kukkakaali. Viipaloi joukkoon kevätsipuli ja lisää avokado pieninä kuutioina. Puolita ananaskirsikat ja sekoita muihin aineksiin. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai mustapippuria. Tarjoa heti.

IMG_8655

lauantai 17. marraskuuta 2012

Granaattiomenarullat (Raw)


Innostun silloin tällöin ostamaan granaattiomenoita varsinkin, kun niitä tähän vuodenaikaan saa melko edullisesti. Ajatus rubiininpunaisista siemenistä viekoittelee, sillä ne ovat tyylikäs lisä salaateissa ja annosten koristelussa. Granaattiomena on myös huikea terveyspommi ja immuniteetti-boosteri, mutta siitä huolimatta omput päätyvät usein koskemattomina hedelmäkulhon pohjalle. Antioksidantti-cocktailini syntyy sittenkin kotimaisista marjoista. Sillä noh... on se siementen kaivelu vaan aika työlästä. Huolimatta siitä, että takataskussani on parikin tekniikkaa, joilla siemenet saa poistettua ilman sotkua. Periaatteessa.

Kaivoin taas esiin pari hylättyä granaattia ja päätin selviytyä niistä kunniallisesti eroon. Valmistin hedelmärullia, jotka maustoin vähän jo joulumielellä kanelilla ja inkiväärillä. Rullien valmistaminen on helppoa kuin mikä, mutta kuivattelu kysyy kärsivällisyyttä. Kuivasin omiani n. 14 tuntia kuivurin tasolla. Se voi tehdä myös vähän nopeammin 75 asteisessa uunissa, jolloin hedelmäremmit ovat valmiina yöunien jälkeen. Tosin, jos haluat veden kielelle herauttavia terveysnameja, kannattaa nähdä vaiva ja pitäytyä hellävaraisemmassa kuivattelussa. 



Granaattiomenarullat

  • 2-3 granaattiomenaa
  • reilu ripaus kanelia ja inkivääriä
  • 1 rkl chiasiemeniä
  • reilu 1 tl mietoa kylmäpuristettua öljyä


Erottele granaattiomenan siemenet. Jauha chia-siemenet jauheeksi. Blendaa kaikki tehosekoittimessa mahdollisimman hienojakoiseksi massaksi. Rullista tulee rouheita siementen vuoksi, mikä ei ole huono juttu. Kuivattuna rullat ovat muikean makeita, joten jos pidät todella makeasta, lisää seokseen hunajaa tai agave-siirappia. Levitä lastalla leivinpaperilla päälystetylle kuivurin tasolle tai uunipellille. Kuivattele 40 asteessa, kunnes levy on keskeltä nahkea ja reunoilta kuiva. Jos reunat tuntuvat kuivahtaneen liikaa, niitä voi kostuttaa suihkimalla pinnalle vähän vettä. Leikkaa terävällä veitsellä tai saksilla n. 5 cm:n suikaleiksi ja kääräise rullalle. Säilytä rullat viileässä, kannellisessa purkissa.


maanantai 12. marraskuuta 2012

Safkaa isille

Isiä hemmoteltiin eilen hyvällä safkalla. Monet isät pitävät pihveistä. Niitä sai myös meidän isi, tosin tomaateista, täytteenä rouheaa linssipestoa.



Sivelin jo aamusta jättiviipaleille marinadit ja heitin 40-asteiseen uuniin. Tomaatit olivat sen verran äijiä, etteivät mahtuneet kuivuriin.



Meidän isi on pullahiiri, joten aamulla nostin pöytään korillisen puusteja. Isi kävi salaa nappaamassa bagelin, mutta piti myös raaka-mamin leipomista mantelipuusteista. Raw-puustien ohje löytyy tällä kertaa CocoVi:n keittiöstä. Pakurijuoman sain hörppiä itse, sillä isi halusi oikeaa kahvia.



Isi sai myös pizzaa.


Ja illalla tomaattipihvit ja pestolinssejä.

Tomaattipihvit ja linssipestoa

  • Isoja pihvitomaatteja 1-2/ ruokailija (3/ isi)
Marinadi:

  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna
  • mustapippuria (reilusti)
  • 1 tl kuivattua rosmariinia, oreganoa ja timjamia (kutakin)


Sekoita marinadiainekset ja sivele viipaloiduille tomaateille. Asettele tomaatit leivinpaperilla päälystetylle pellille (tai kuivurin tasolle) ja kuivattele uunin alaosassa 40 asteessa, uuniluukku vähän raollaan, n. 4 tuntia tai pidempään.

Linssipesto:

  • 2,5 dl (beluga-)linssejä
  • 10 cm:n pätkä purjoa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl hunajaa
  • mustapippuria
  • muutama aurinkokuivattu tomaatti


  • n. 50 g nippu persiljaa
  • 2 ruukkua villirucolaa
  • reilu kourallinen saksanpähkinöitä
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 valkosipulinkynttä puristettuna
  • 3/4 dl mietoa oliiviöljyä


Keitä linssit ohjeen mukaan. Kaada vesi pois ja sekoita lämpimiin linsseihin etikka, öljy, suola hunaja ja mustapippuri sekä silputut aurinkotomaatit. Viipaloi ohuen ohuelti sekaan myös purjoa. Valmista pesto:

Jauha tehosekoittimessa silputut yrtit, pähkinät, valkosipuli ja suola. Lisää lopuksi oliiviöljy ja pyöräytä pikaisesti sekaisin. Sekoita pesto linsseihin.


Asettele osa tomaattiviipaleista tarjoiluvadille. Lusikoi päälle linssipestoa ja laita toinen viipale päälle. Tee vielä kolmaskin kerros. Tarjoa mahdollisesti yli jäänyt täyte erikseen.


Isi ei ole mikään vegaani ja nautti tomaattipihvinsä raakamaidosta valmistetun vuohenjuuston ja punaviinin kanssa. Taisi olla aika hyvällä tuulellakin se meidän isi.

keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Syksyinen villiriisisalaatti (Raw)

Talven kynnyksellä tekee mieli syödä tukevia ja täyteläisiä aterioita. Sellaisia, joiden äärestä nousee kylläisenä ja tyydytettynä. Ruokaisia salaatteja, sieniä ja juureksia, papuja ja sipuleita. Rakentavia ja lämmittäviä ruoka-aineita.

Villiriisin maanläheinen maku on juuri sopivan juureva marraskuiseen hämärään. Yleensä keitän riisin kypsäksi, mutta tällä kertaa inspiroiduin kokeilemaan valmistamista raw food -style eli liottamalla. Villiriisi ei idä, mutta pehmenee, kun sitä liottelee pari vuorokautta vaihtaen välillä vettä. - Ei siis ihan pikametodi, mutta hauskaa vaihtelua silloin kun ei ole niin kiirettä.

Liotin riisiä väljässä vedessä kaksi vuorokautta ja vaihdoin veden aamuin illoin. Riisi on valmista, kun se on samalla tavalla al dente, kuin esimerkiksi keitetty vehnä. Maistui samalta, kuin kypsennetty riisi, hieman enemmän oli purutuntumaa. (Tilalla voi siis hyvin käyttää myös tavalliseen tapaan keitettyä ja jäähdytettyä riisiä.) Maustoin siivilöidyn, lävikössä hieman kuivahtaneen riisin merisuolalla, mustapippurilla, oliiviöljyllä ja tilkalla balsamiviinietikkaa.

Riisin kumppaniksi syyssalaattiin pääsivät ohueksi höylätty raitajuuri, lehtikaali ja marinoidut suppilovahverot. Juureksena käy myös aivan tavallinen punajuuri, mutta raitajuuren polkkakuvio on aika söpö, vai mitä.



Lautasellinen juurevia makuja ja väri-ilottelua maistui hyvältä myös seuraavana päivänä. Itse asiassa vielä paremmalta, kun ainekset olivat saaneet marinoitua ja maut liittoutua oikein kunnolla.


Ja lehtikaali nyt on muuten vaan ihan super.

Syksyinen villiriisisalaatti


  • 250 g villiriisiä liotettuna* tai keitettynä
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • 1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • 1 tl vaahterasiirappia
  • 2 tl balsamiviinietikkaa

Sekoita riisiin marinadi.

Kasvikset:

  • 2 raita- tai punajuurta
  • n. 4 isoa lehtikaalin lehteä
  • 1 kevätsipulin varsi
  • reilu kourallinen kuivattuja suppilovahveroita liotettuna
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 3 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • 1 tl vaahterasiirappia
  • muutama oksa tuoretta tai 1 tl kuivattua timjamia
  • 5 oksaa persiljaa
  • 10 saksanpähkinää
Liota suppilovahveroita n. 1/2 t. Kaada vesi pois ja puristele kuviksi. Kuori raitajuuri ja höylää ohuiksi lastuiksi mandolinilla. Suikaloi lehtikaalin lehdet ja silppua sipuli. Sekoita keskenään kasvikset, puristettu valkosipulinkynsi ja muut marinadin ainekset. Silppua joukkoon tuoretta persiljaa ja timjamia.

Sekoita kasvikset riisiin. Viimeistele saksanpähkinöillä. Anna salaatin vetäytyä mielellään n. tunnin ajan. Säilyy jääkaapissa kannellisessa astiassa useamman päivän.


Villiriisin liotus:

Huuhtele riisi huolellisesti ja laita kulhoon. Lisää ainakin kaksinkertainen määrä raikasta vettä. Liota huoneen lämmössä kannella peitettynä 2-3 vuorokautta, vaihda vesi aamuin illoin. Siivilöi ja anna hieman kuivahtaa ennen käyttöä.


lauantai 3. marraskuuta 2012

Raw Bread Pudding

Erilaisten kasvismaitojen valikoima kaupan hyllyllä kasvaa ilahduttavaa vauhtia. Kun lattehammasta kolottaa, enkä ole jaksanut surruuttaa mantelimaitoa, suuntaan yleensä lähikauppaan hakemaan Alpron sinistä soijamaitoa. Mieluiten kuitenkin käyttäisin jotain muuta kuin soijaa, joten panin ilolla merkille, että Alpro on ottanut tuotantoon myös mantelijuoman.

Mantelimaitoa voi kaffen lisäksi käyttää myös ruoanlaitossa ja leivonnassa ja minua pyydettiin kehittelemään vegaaninen tai peräti raw food versio oheisen videon leipävanukkaasta.



Leipävanukas on lohturuokaklassikko, mutta ennen kaikkea loistava hävikkiherkku. Sopiva siis tämän päivän teemaan, joka on Roskaruokaillallinen. Raw leipävanukas oli kuitenkin jo ajatuksena niin villi, että päätin säästää leivänkannikat muuhun käyttöön ja kokeilla, olisiko leipäputinki raw food -tyyliin edes mahdollinen.


Ja onnistuihan se. Vanukasmaisesta koostumuksesta vastasi mantelimaidosta ja chiasiemenistä tehty paksu hyytelö. Ajatuksen leivästä purin osiin ja käytin jauhettuja manteleita. Alkuperäisen ohjeen pipareista jäi jäljelle olennainen, eli lämpimät mausteet.

Lopputuloksesta tuli jopa aika äijä, joten voisin suositella reseptiä esim. isänpäivä-brunssille. Jos isukki sattuisi pitämään kypsemmistä herkuista, vanukkaan voi käyttää myös uunin kautta, kuten yläkuvan putingit. Tosin kotikutoisessa äijätestissä kuivurissa valmistunut raaka-vanukas vei tällä kertaa voiton.


Raw Chocolate Bread Pudding eli Pienet suklaamantelivanukkaat


  • 3 dl mantelijuomaa
  • 3 rkl chia-siemeniä
  • 2,5 dl manteleita
  • 1/8 tl suolaa
  • 1,25 dl rusinoita
  • 6 rkl palmusokeria
  • 2 tl jauhettuja psylliumin siemeniä
  • 1/2 tl kanelia, 1/2 tl jauhettua inkivääriä, 1/2 tl kardemummaa
  • 2 rkl raakasuklaarouhetta
  • 1 rkl lucuma-jauhetta
Lisäksi:

  • 1 tl rouhittua raakasuklaata/ vanukas
  • 8 muffinivuokaa


Vatkaa keskenään chia-siemenet ja mantelijuoma. Sekoittele aluksi muutaman minuutin välein, kunnes siemenet alkavat muodostaa hyytelöä. Anna tekeytyä jääkaapissa n. tunnin ajan. Jauha mantelit ja silppua rusinat pienemmiksi. Sekoita keskenään kuivat aineet. Sekoita lopuksi joukkoon chia-hyytelö. Jos käytät paperisia muffinivuokia, sipaise niiden pohjalle ja reunoille hieman öljyä. Näin valmiit vanukkaat irtoavat paremmin. Laita vuokiin reilu ruokalusikallinen vanukastaikinaa. Laita seuraavaksi teelusikallinen raakasuklaarouhetta kunkin vanukkaan keskelle ja lusikoi loppu taikina vuokiin. Siirrä vanukkaat kuvuriin ja kuivattele 40 asteessa n. 8 tuntia tai yön yli. Loppuvaiheessa kumoa vanukkaat vuoista ja jatka kuivattelua ylösalaisin n. tunnin verran, jolloin myös pohja muttuu rapeaksi, mutta sisus säilyy suussa sulavan tahmeana.
Jos haluat kypsentää vanukkaat uunissa, paista niitä 175 asteessa, uunin alaosassa n. 1/2 tuntia.