- kypsiä tomaatteja
- kypsiä mutta kiinteitä nektariineja
- tuoretta basilikaa (myös sitruuna- tai kanelibasilika on aika vänkä)
- mustia oliiveja (itse käytin timjamilla marinoituja)
- marinoitua tofua tai soijajuustoa (tofun marinoinnista täällä)
- tuoretta mustapippuria myllystä
- jotain sormisuolaa
- sokeria
- oliiviöljyä
- balsamicoa
tiistai 30. kesäkuuta 2009
Mukavuusruokaa
torstai 18. kesäkuuta 2009
Persikkapiiras
Olen aina ihmetellyt, mitä on tarkoitus tehdä pikku persikoilla ja nektariineilla, joita roudataan näin "persikka-aikaan" Espanjasta. Kypsät persikat ovat oikeasti ihania, mutta nämä hedelmät ovat siitä yhtä kaukana, kuin pingispallo appelsiinista. Eivätkä ne yrityksistä huolimatta muutu ainakaan paremmiksi ns. kotikypsytyksessä, vaan aurinkoisella ikkunalaudalla nahistuvat ja muovipussissa alkavat nopeasti elää uutta elämää jossain muussa, kuin syötävässä muodossa. Olenkin jättänyt persikkaboxit hedelmätiskillä rauhaan, eikä mukana tuleva ylimääräinen muoviroska innosta sekään.
Persikkamuropiiras
n. 1 kg persikoita
2 rkl konjakkia tai viskiä
Pohja:
- 150 g kasvimargariinia
- 1 - 1 1/2 dl sokeria
- 3 dl täysjyvävehnäjauhoja
- 1/2 dl perunajauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 2 tl kuivattuja laventelin kukkia, jauha esim. huhmaressa rakenne rikki
- 2,5 dl kauramaitoa
- 75 g manteleita, jauhettuna
- 75 g kasvimargariinia
- 1 dl sokeria
- 1 dl kaurakermaa
- 2 dl kaurasuurimoita
- 2 rkl täysjyvävehnäjauhoja
- 1/2 tl leivinjauhetta
keskiviikko 10. kesäkuuta 2009
Sellerikookossalaatti ja sovelluksia
- 4 rkl maustamatonta soijajugurttia
- 2 valkosipulinkynttä murskattuna
- 1 tl (luomu) limen kuorta raastettuna
- 1 limen mehu
- 1 rkl vaahtera- tai agavesiirappia
- 8 pitkää sellerinvartta erittäin ohuelti viipaloituna
- 1/3 tuoretta kookosta raastettuna
- hienoa merisuolaa
- mustapippuria myllystä
- tuoretta persiljaa tai korianteria silputtuna
sunnuntai 7. kesäkuuta 2009
Ohravoimaa
- 1 kkp (2,5 dl) kuivattua ananasta, liota yön n. 1,5 dl vettä
- 100 g kasvimargariinia/ 80 g neitsytkookosöljyä
- 3 rkl jauhettuja pellavansiemeniä + 9 rkl ananaksen liotusvettä, anna seistä n. 2 t
- 4 dl täysjyväohrahiutaleita jauhoksi jauhettuna (tehosekoitin toimii hyvin)
- 1 dl grahamjauhoja
- 2 rkl perunajauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 3/4 dl (intiaani-)sokeria
- 1 dl kuivattua ananasta pieninä kuutioina (liota ensin vesitilkassa n. tunnin, jos ovat kuivia)
- 1 dl kookoshiutaleita
- 1 rkl hampunsiemeniä jauhettuna hienoksi
- 1 rkl mantelijauhoa
- 1 rkl auringonkukansiemienistä jauhettua jauhoa (miel. paahdettuina)
- 1/2 tl + 1/4 tl hienoa merisuolaa
- 1 tl inkivääriä
- 4 dl täysjyväohrahiutaleita
keskiviikko 3. kesäkuuta 2009
Papuenergiaa
Kahvila Vegaanissa on pitänyt kiirettä. Keittiössä on puuhailtu päivittäin, mutta tuotokset eivät ole ennättäneet blogiin asti. Kiireen keskellä tarvitaan myönteistä energiaa, ja sitä saa mm. näistä papupaloista.
Pavuilla ja makeilla leivonnaisilla ei heti tunnu olevan tekemistä toistensa kanssa. Ne eivät kuitenkaan ole aivan ennenkuulumaton yhdistelmä.
Ostin aikoinaan San Franciscossa Asia Food Marketin pursuavalta einestiskiltä kiinnostavan näköisiä paputahnasta tehtyjä kuutioita. Kiinalaiset kirjainmerkit eivät avautuneet kertalukemalla, mutta lisäsin palat tyynen rauhallisesti kotona kasvisvokkiin. Olivat kovin makeita. Vasta myöhemmin sain tietää, että aasialaisessa keittiössä erityisesti adukipapuja käytetään makeissa jälkiruoissa ja siitähän oli kyse myös ostamassani tuotteessa. No, kyseinen herkku meni alas pienenä kuriositeettin, enkä ole sittemmin papujäkiruokia kokeillut.
Jokin aika sitten minulta kuitenkin tilattiin kestävyysurheilijalle sopivaa, energiapitoista purtavaa. Piti saada jotain hyvää, jossa olisi pitkäkestoisia hiilareita, myöskään proteiinit eivät olleet haitaksi mutta rasvasta ei ollut niin väliä. Tavaran piti siis olla tuhtia ja helposti mukana kulkevaa, mutta maukasta. Tässä vaiheessa mieleeni muistui kokemus makeista adukipavuista. Pavut = hiilihydraatti ja proteiini. Lähdin kehittelemään leivonnaista, jossa olisi adukeja jossain muodossa. Lopputulos olikin sitten niin hyvä, että tein sitä myös muuten vain kahvileiväksi. Browniemaiset palat ovat rasvattomia, mutta adukipapusose tuo koostumukseen mehevyyttä ja kuohkeutta, joten ne vaikuttavat tuhdimmilta, kuin ovatkaan. Papua niistä ei kuitenkaan arvaa löytävänsä.
Papu-browniet testattiin käytännössä 24h maastopyöräajoissa kahden fillaristin voimin sekä myöhemmin anopin kahvikutsuilla. Läpäisivät molemmat testit. Mokkakuorrutuksella silattuina anoppi luuli niitä maustekakuksi.
Papu-browniet:
Kosteat ainekset:
- 1 kuppi adukipapusosetta = n. 2 kp pehmeäksi keitettyjä papuja survimen läpi puserrettuna
- 1/2 kp intiaanisokeria
- 5 kuiv. viikunaa ja 50 g kuiv. taatelia paloiteltuna
Lisää papusose ja niin paljon
- soija- tai kauramaitoa, että saat yhdessä papu- ja hedelmäsoseen kanssa 1/2 l
- 2 kp täysjyvävehnäjauhoja
- 1/2 pss hasselpähkinärouhetta, osa karkeasti jauhettuna (n. 50 g)
- 1/2 dl banaanilastujauhetta (ks. Banaanikeksi)
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 tl kuiv. appelsiininkuorijauhetta
- 1 tl inkivääriä
- 3 tl kanelia
- 3 rkl kaakaojauhetta
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl soodaa
- (2 dl rusinoita)
Sekoita kuivat ainekset suuressa kulhossa. Lisää kosteat aineet ja sekoita varovasti jauhoseokseen. Älä sekoittele liikaa. Lisää vielä tarvittaessa kasvismaitoa niin paljon, että saat löysähkön kakkutaikinan. Kaada voideltuun 25 x 25 cm neliövuokaan ja paista 180 asteessa n. 40 min. Leikkaa kakku jäähtyneenä neliöiksi. Säilytä ilmatiiviissä purkissa tai folioon käärittynä jääkaapissa. Palat voi myös pakastaa.
Anopille tarjottiin papupalat mokkakuorrutuksella:
Jäähtyneet palat siveltiin vadelmamarmeladilla ja pinnalle ripoteltiin hasselpähkinärouhetta. Päälle valutettiin tomusokerista ja vahvasta kahvista sekoitettu notkea kuorrutus, jonka annettiin kovettua ennen tarjoilua.