perjantai 25. huhtikuuta 2014

Keväänvihreä avokadopiiras (Raw) ja Broccolimurut


Keväisenä pääsiäisviikonloppuna oli aikaa puuhailla ulkona mutta keittiössäkin teki mieli laittaa jotain vihreää. Pääsiäispäivän lounas pakattiin mukaan maalle, jossa nautimme sen pikku hiljaa heräilevässä puutarhassa. 


Täytteet ovat ihan perus avokado- ja aurinkotomaattitäytteitä, joita käytä paljon raw-piiraissa ja -pizzoissa. Tällä kertaa juttu oli enemmänkin pohja, johon ideoin vähän uudenlaisia elementtejä.

Olen sitä mieltä, että vihreää ei voi koskaan syödä liikaa ja siksi meillä törmää siihen yllättävissäkin paikoissa. Kuten vaikkapa brownieissa. Tällä kertaa broccoli löysi tiensä piiraspohjaan ja voin sanoa, että siitä tulee klassikko. Ihan sellaisenaan en sitä taikinan joukkoon murustanut, vaan koska oli aikaa ja halusin tehdä raw food -version, kuivattelin parsakaalia ensin kuivurissa. Tämä käy helposti höyläämällä terävällä veitsellä kukinnon pintaa sen verran, mikä murenee itsestään. (Kiinteän osan käytin muuhun.) Yhdestä kukinnosta irtosi pellillisen verran  kuivattavaa ja hurisuttelin sitä nelisen tuntia, sillä muru kuivuu nopeasti. 


Valmiin broccolirouheen voisi tässä vaiheessa säilöä tiiviiseen purkkiin monenlaista käyttöä varten, mutta hyödynsin nyt kaiken piiraspohjaan.


Käytän piiraspohjissa paljon idätettyä tattaria, mutta tällä kertaa halusin kaalin kaveriksi quinoaa, jota olin idättänyt jo etukäteen. Biofairin vaalea luomu-quinoa iti muuten ennätysvauhtia ja muutenkin erinomaisesti. Quinoan kanssa kun on joskus vähän ongelmia.


Vielä pellavansiemenjauhetta sidosaineeksi, vähän jauhettua seesaminsiementä, oliiviöljyä, mausteita ja se oli siinä.


Kuivattelin pohjaa 40 asteessa n. 8 tuntia, kunnes se tuntui rapealta.


Täytteeksi aurinkokuivatuista tomaateista valmistettty kerros...


tuoretta basilikaa...


ja avokadotahna.


Tämän jälkeen piiraan voi viimeistellä melkein millä vain kasviksilla, mutta tällä kertaa freesasin pintaan seesamiherkkusieniä. Sienet voi raakamarinoida, mutta halusin nyt pyöräyttää ne pannun kautta.

Huikean hyvää (vaikkakin papan mielestä "eksoottista")! Ja jälleen voin vain todeta, että suolaiset (semi)raw food -piiraat ovat oma suosikkiruokani. En jaksa niitä ihan perusarjessa valmistaa, mutta silloin kylläkin, kun viitseliäisyyttä riittää. Ja joka kerran taputan itseäni selkään, sillä lopputulos on aina vaivan arvoinen.

Kevään vihreä avokadopiiras


Pohja:

  • 1 parsakaali = 11/2 dl kuivattua rouhetta
  • 5 dl quinoan ituja
  • 1/2 dl vaaleita pellavansiemeniä --> jauha jauheeksi
  • 1/2 dl seesaminsiemeniä --> jauha jauheeksi
  • 3 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • 1 tl hunajaa
  • 1 rkl hiivahiutaleita


Katso parsakaalin esikäsittely yllä. Sekoita kaikki suuressa kulhossa ja jauha osittain sauvasekoittajalla siten, että osa massasta jää karkeaksi, mutta osa hienontuu sitomaan taikinaa. Painele suuren piirasvuoan pohjalle ja reunoille (halk. 28 cm). Siirrä kuivuriin tai uunin alaosaan ja kuivattele n. 8 tuntia 40 asteessa. Valmista sillä aikaa täytteet:

Tomaattilevite:


  • 20 aurinkokuivattua tomaattia (liotettuna)
  • 1,5 dl liotettuja manteleita 
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1/8 tl kanelia
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1 tl hunajaa
  • mustapippuria
  • laadukasta suolaa maun mukaan
  • 1 tl kutakin: kuivattua organoa, basilikaa ja timjamia
  • nippu tuoretta tai 1 tl kuivattua salviaa
  • vettä sen verran, että saat sopivan koostumuksen


Sekoita kaikki teho- tai sauvasekoittimella tahnaksi.

Avokadolevite:


  • 2 - 3 pehmeää avokadoa (koosta riippuen)
  • 1 sitruunan mehu ja 1/2 sitruunan raastettu kuori
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • mustapippuria
  • 1 tl hunajaa
  • 1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 1 tl psylliumjauhetta tai 1 rkl kuorittuja siemeniä jauheeksi jauhettuna


Sekoita kaikki teho- tai sauvasekoittimella tahnaksi.

Seesamisienet:


  • 250 g herkkusieniä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 tl tamaria tai luomusoijakastiketta
  • ripaus laadukasta suolaa
  • mustapippuria maun mukaan
  • 1/2 dl seesaminsiemeniä
  • 1 tl vaahterasiirappia tai hunajaa
  • muutama kevätsipulin oksa tai ruohosipulia silputtuna

paistamiseen: seesamiöljyä tai kookosöljyä

Viipaloi sienet kuumalle pannulle ja haihduta neste pois. Lisää öljy ja seesaminsiemenet. Freesaa pari minuuttia ja ota sivuun liedeltä. Lisää mausteet ja silputtu sipuli. Sekoita ja tarkista maku.

Kokoa piiras levittämällä täytteet pohjalle edellä luetellussa järjestyksessä. Viimeistele tuoreilla yrteillä ja vie tarjolle.








perjantai 18. huhtikuuta 2014

Lakka-lucumakonvehdit

Kun harrastaa itse suklaan keittelyä, pääsiäisnamit eivät heti  pääse loppumaan kesken.




Kokeilin vaihteeksi vähän toisenlaista suklaata, johon sain inspiraation lähiruokamessuilta mukaan tarttuneesta hillajauheesta. Lakkapulveri on yleensä sen verran tyyristä, ettei sitä tule ostettua, mutta joko Annelin yrit & karkit tarjoaa sitä kukkaroystävälliseen hintaan tai kyseessä oli messutarjous.

Nämä lakka-lucumanamit sisältävät kaakaota vain voin muodossa, mutta maku on silti hämmästyttävän suklainen. Tai oikeastaan rakenne on suklaata ja maku lähempänä toffeeta. Tuoreena voimakas lakka muuttuu kuivattuna paljon miedommaksi, joten hienovaraista aromia ei kannata peittää tuhdeilla mauilla. Lucuman lempeä makeus toimii kuitenkin lakan parina hyvin. Marjajauhe antaa konvehtien joukkoon myös mukavaa rouheutta. - Mutta varoitus, näihin voi tulla himo!



Lakka-lucumakonvehdit


  • 2 dl kaakaovoita ---> sulata vesihauteessa 
  • 1 rkl hunajaa 
  • 1/8 tl Kalaharin suolaa (mieluiten hienoksi jauhettuna) 
  • 4 rkl lucuma-jauhetta 
  • 1 rkl jauhettua lesitiiniä 
  • 2 rkl lakkajauhetta 
  • 1/2 tl jauhettua inkivääriä

Vispilöi kaikki ainekset sulatetun kaakaovoin joukkoon luetellussa järjestyksessä. Kaada suklaamuotteihin ja laita hetkeksi pakastimeen tai jääkaappiin, kunnes seos kovettuu. Säilytä viileässä.



tiistai 15. huhtikuuta 2014

Vihreitä juttuja ja Vaniljainen Kurkku-omenasmoothie


Keittiössäni on tapahtunut yhtä sun toista vihreää. Kevään merkkejä ehkä? Ainakin ostin Hyötykasviyhdistyksestä kaikki löytämäni lehtikaalivariaatiot ja pääsiäisenä upotan siemenet multaan. Myös versokasvatus on käynnissä, mistä lisää myöhemmin.

Lähiruoka- ja luomumessuilta tarttui mukaan tämä:


Olen täällä aiemminkin todennut, etten ole kummoinenkaan mehustaja, joten en ole satsannut laitepuoleen. Mutta vanha linkoni osoitti niin vahvoja eläköitymisen merkkejä, etten voinut sivuuttaa messutarjousta. Vaikka kierrepuristin olisi optimaalinen vihermehujen valmistukseen, myös tällä Philipsin masiinalla saa aikaiseksi ihan kelpo mehua. Messuilla laitteita oli esittelemässä mehuterapeutti Petra Sippola, jolta on ilmestynty mehustamisesta myös kirja: Mehukas (Myllylahti Oy, 2013). Hänen mukaansa Philipsin mehustin puristaisi mehua jopa vehnänoraasta. No, en ole kokeillut ja mylly pyörii kyllä sen verran vauhdilla, että hiukan epäilen. Salaatista ja lehtikaalista mehua kuitenkin irtosi. 

Luomu- ja lähiruokatarjonta sinällään oli ihan naurettavan pientä ja pääroolissa Messukeskuksessa olivat selvästikin lapset- ja lemmikit. Löysin kuitenkin toisenkin kivan tuttavuuden, Annelin Yrti & Karkit. Rovaniemeläinen yritys jalostaa pohjoisen yrttejä ja marjoja mm. maustesekoituksiksi, marjajauheiksi, marmeladeiksi ja teesekoituksiin. Kotiin lähti purkki koivusuolaa ja lakkajauhetta. Suola sisälsi kuivattua vaivaiskoivun lehteä, joka kuulemma on koivunlehdistä kaikkein flavonoidipitoisin. Kiva tieto sinänsä, mutta itseäni kiinnosti enemmän maku. Suolassa on tosiaan keveä koivuinen aromi, aika mieto ja raikas (ei lähellekään saunavihtaa), jonka voin kuvitella viime silaukseksi kasvisten päälle.


Uuden mehukoneen inspiroimana surautin kotona tuorepuristetusta omenamehusta tuplaomenaisen smoothien. Granny Smith ja kurkku ovat mehunakin klassikkoainesta, mutta toimivat myös smoothiessa. 


Yleensä omenapohjaiset smoothiet eivät ole minua säväyttäneet, mutta kun sekaan lisäsi puolikkaan avokadon ja reilusti vaniljaa ja lucuma-jauhetta, mausta sai jo mukavan pehmeän. 


Ja salaatilla tai ilman, smoothiesta tulee joka tapauksessa keväisen vihreä.

Vaniljainen kurkku-omenasmoothie

(1/2 l)

  • 1 Granny Smith -omena (luomu)
  • 1/2 kurkku
  • 2,5 dl tuorepuristettua omenamehua (n. 2 omenaa)
  • tiraus sitruunan mehua
  • nippu tammenlehväsalaattia
  • 2 tl jauhettua luonnonvaniljaa
  • 1 rkl hamppuproteiinijauhetta
  • 1 rkl lucuma-jauhetta
  • 1/2 kypsästä avokadosta
  • (jääpaloja)

Jos mahdollista, käytä luomuomenoita, sillä suuri osa ravinteista sijaitsee kuoressa tai juuri sen alla. Kurkun pariksi sopii parhaiten raikas Granny Smith, mutta jos et löydä sitä luomulaatuisena voit korvata jollain muulla vihreällä omenalla.

Paloittele omena ja kurkku tehosekoittimeen. Lusikoi sekaan avokado ja lisää muutkin ainekset. Pieni tilkka siruunan mehua auttaa säilyttämään värin raikkaana. Tehosekoita sileäksi ja tarjoa heti. Jos haluat täysin kylmän smoothien, tehosekoita joukkoon muutama jääpala.



...........................................
English summary:

I visited a small Local and Organic Food Fair in Helsinki. The event itself was very tiny but still I managed to find a few interesting things. One was a vibrant old lady from Rovaniemi, Lapland, who was selling her own berry and herb products, all locally grown or wild. The endless day during summertime makes the nordic stuff very nutritious which I like. There were herbal teas, mixed herbs for cooking, dried berry powder and marmalade candies. I took home an interesting birch salt: High quality sea salt (imported obviously) mixed with dried dwarf birch, a special variety growing in arctic region. The salt has a delicate aroma and goes nicely with veggies or wild fish.

I also stumbled on a juicer with a very good price and since I have been planning to replace my old one, left the fair with a heavy load. Philips juicer seems to be a nice one though we haven't really got to know each other yet. I started on an easy way and made a huge batch of organic apple juice for the family. There was some left for my very appley smoothie - not very local at this time of the year but very refreshing anyway.


Vanilla Apple & Cucumber Smoothie

(1/2 l)

  • 1 Granny Smith -apple (organic) 
  • 1/2 of a cucumber 
  • 2,5 dl freshly squeezed apple juice (apr. 2 apples) 
  • 1 t lemon juice 
  • a small bunch of green lettuce 
  • 2 t natural vanilla powder 
  • 1 T hemp protein powder 
  • 1 T lucuma powder 
  • 1/2 avocado 
  • (ice cubes) 

Chop the apple and cucumber roughly. Blend everything with a high speed blender until smooth. If you prefer your smoothies very cold, add some ice cubes before blending everything up.





lauantai 12. huhtikuuta 2014

Snapshot Recipe: Appelsiiniin hukutettu Papaija-voipapusalaatti

Kaiken stailauksen ja ruokakuvanörtteilyn lomassa teki mieli postata vaihteeksi pelkkä arkinen otos tavanomaiselta ilta-aterialta. Tai, perjantaista oli kyse, mikä selittää viinin. Lennosta kokoon kyhätty annos ilman reseptiä. - Mitkä jostain syystä maistuvat aina parhailta. Pöydässä ei turhia hifistellä, vaan jaetaan päivän kuulumiset. Eikä kukaan muista servettejä ja joku haluaa syödä pelkällä haarukalla. Ja eiliset falafelit on lämmitetty pikaisesti mikrossa.


Appelsiinikastikkeeseen hukutettu Papaija-voipapusalaatti

4:lle

Valmistus alkaa papujen paahtamiselle, mikä vie säilykepavuista tölkin maun pois. 


  • 1 kg:n tölkki voipapuja suolaliemeen säilöttynä (tai suuria valkopapuja)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ripaus laadukasta suolaa
  • mustapippuria
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1 rkl ravintohiivahiutaleita (tai raastettua parmesania, jos käytät sitä)
  • 1/2 papaija
  • 4 tomaattia
  • 3 vartta kevätsipulia
  • appelsiini-cashewkastiketta (ohje alla)
  • 1/2 ruukkua tuoretta basilikaa
  • jotain mieleistäsi salaattisekoitusta


Laita uuni 250 asteeseen. Siivilöi ja ja huuhtele voipavut. Levitä leivinpaperoidulle uunipellille. Sekoita papuihin oliiviöljy ja laita hetkeksi uuniin, kunnes osa pavuista alkaa saada väriä ja kuori halkeilee. Sekoita papuja ja paahda vielä hetki. Ota uunista ja mausta pikkuripauksella suolaa, mustapippurilla, kuivatulla timjamilla ja hiihvahiutaleilla (tai raastetulla parmesanilla). Jätä odottamaan.

Valmista appelsiinikastike:

Cashew-appelsiinikastike

  • 1 appelsiini + raastettu kuori
  • 1 valkosipulinkynsi
  • relu 1/2 dl cashew-pähkinöitä (1/2 t liotettuna, jos ennätät)
  • 1 dl mietoa oliiviöljyä
  • 2 rkl omenaviinietikkaa tai 1 rkl sitruunan mehua
  • 1 tl hunajaa
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • vettä 

Raasta appelsiinin kuori talteen ja kuori hedelmä. Lisää tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon appelsiinin liha ja kuori, kuorittu valkosipulinkynsi, ja kaikki loputkin ainekset vettä lukuunottamatta. Blendaa sekaisin ja lisää vettä vain sen verran, että saat majoneesia muistuttavan koostumuksen. Jos et ole liottanut pähkinöitä, kastike jää rakeisemmaksi, mutta se ei salaatissa haittaa. Tarkista maku.

Poista papaijasta siemenet, kuori ja kuutioi hedelmäliha. Kuutioi myös tomaatit ja viipaloi kevätsipulit ohuelti. Silppua basilikan lehdet ja sekoita kaikki suuressa kulhossa. Lisää joukkoon appelsiinikastike ja sekoita perusteellisesti joukkoon. Lisää lopuksi pavut ja pyöräytä sekaisin muutamalla perusteellisella liikkeellä. Asettele salaattisekoituksesta peti tarjoiluastiaan ja lusikoi papusalaatti päälle. Viimeistele tuoreilla yrteillä, jos niitä sattuu olemaan ja vie tarjolle.

Juomana oli tällä kertaa Live-a-Little Wildly Wicked White jonka olin saanut kokeiltavaksi maahantuojalta, joka sopi hyvin tällaisen vähän tuhdimmankin salaatin kanssa.

Salaatin kyljessä poseeraa ujosti myös gluteeniton viski-hasselpähkinäleipä. Ja veikkaan, että siittä saamme kuulla vielä myöhemmin...



Viini saatu ilmaiseksi Norex Oy:ltä.

perjantai 11. huhtikuuta 2014

Keittiökameleontin uusi alku - Miso-banaanikastike ja avokadopesät

Note: Englsih summary at the end.


Ensin pieni blogihistoriikki pähkinän- (tai pitäisikö sanoa avokadon- ;) kuoressa ja sitten pääsiäistä ennakoivaan reseptiosuuteen, tällä kertaa raakameiningillä. Jos haluat lukea vain reseptin, siirry suoraan postauksen loppuosaan.

Keittiökameleontti-blogin lyhyt historia


Tästä postauksesta alkaa virallisesti neljäs aikakausi Keittiökameleontin ajanlaskussa. Blogini näki päivänvalon ensimmäistä kertaa reilut viisi vuotta sitten nimellä Kahvila Vegaani mutta sujahti aika pian Kameleontin nahkoihin siirtyäkseen sitten Bonnierin lehtitaloon Evitan nettisivuille. Blogin alkutaival sisälsi vegaanihenkistä kasvisruokaa mutta meno muuttui pian raaemmaksi, kun "hurahdin" iloisesti raakaruokaan. Raw Food -rattailla mentiin noin 11/2 vuotta, kunnes palasin takaisin itsenäiseksi bloggariksi ja jatkoin vanhassa blogissani siitä, mihin jäätiin (tosin omalla domainilla www.kitchenchameleon.com). Resepteissä oli edelleen raaka painotus ja sivutuotoksena syntyi myös ensimmäinen ruokakirjani Raakaruoka-aika!

Nyt blogi on muuttanut taas uuteen osoitteeseen, tosin tällä kertaa muutto tuli vähän lyhyellä varoitusajalla johtuen pulmista hosting palvelun kanssa. Ja vaikka sisällön sain siirrettyä vanhasta uuteen, teitä lukijoita en tietenkään saanut pakattua mukaan, mikä on kurjista kurjinta. Joten toivottavasti mahdollisimman moni löytää taas tiensä tänne uuteen blogikotiin. - Muutenhan maisemanvaihdos on aina mahdollisuus ja hyvä tilaisuus vähän putsata pöytää. 

Blogin linjasta


Aiemman blogihistorian ja varsinkin ruokakirjani myötä olen saanut harteilleni jonkinlaisen raakaruoka-asiantuntijan viitan. Toki asiasta tiedänkin paljon ja olen yhä innoissani raakaresepteistä, sillä monet niistä ovat parasta ruokaa, mitä tiedän. Mutta syön paljon muutakin, enkä ole mikään ravitsemusekspertti, sillä minua kiinnostaa enemmän kokkaus ja hauskanpito keittiössä, kuin ravintoaineiden laskeminen. 


Tähän asti blogini reseptiikka on perustunut muutamia poikkeuksia lukuunottamatta täysin kasvisperäiseen ruokaan. Mutta koska olen itse hiippaillut vähitellen uusille urille, se tulee näkymään enemmän myös blogin puolella. (Kameleontin luonteeseenhan kuuluu silloin tällöin vaihtaa väriä.) - Ja kyllä, kirjoitan parhaillani myös toista ruokakirjaa, joka ei tule olemaan raakaruokaa (pelkästään), vaan teemat liittyvät ruokaan, joka tekee hyvää myös mielelle. Niinpä blogi tulee heijastelemaan myös tähän projektiin liittyviä reseptioivalluksia. Linja tulee edelleen olemaan aidoista ruoka-aineista valmistettua kasvis- ja raakapainotteista ruokaa mutta ei ole poissuljettua, että joskus reseptiin pyörähtää luomumuna tai nokare kuttumamman antimia. Niille on keittiössäni kuitenkin varattu sivurooli, sillä vegekokkaus on mielenkiintoisempaa.  Mutta sitten reseptiin.

Avokadopesät pääsiäsitipulle




Olen paljon enemmän wanna-be viherpeukalo kuin todellinen multasormi, ja jaksan harvoin itse versotella mitään. Siksi poimin ituni ja versoni mieluusti kaupan kylmätiskiltä. Tämä pikku resepti syntyi testaillessani Silmusalaatin uutuusmakua "Vau miten tulinen". Siinä on luonteikasta retiisiä, joka on suosikki-versojani mutta jota ei Suomesta ole toistaiseksi saanut valmiiksi idätettynä. Silmusalaatilta löytyy myös toinen superherkku, parsakaalin verso, joka on todellinen ravintopommi mutta myös mukavan makuinen.


Oma kevyt pikalounaani syntyy usein läjästä ituja tai versoja, avokadosta, ehkä kourallisesta hapankaalia ja jostain proteiinista. Nyt halusin tuunata itukimaraa vähän ja surautin nille misokastikkeen. Mutta en mitä tahansa soosia, vaan misoa ja banaania. Yllättävältä tuntuva yhdistelmä toimii, ja laukaisi välittömästi lautasennuolemis -reaktion.

Arkilounaalle riittää kulhollinen ituja, avokadoa ja hapankaalia, muutama lusikallinen miso-banaanikastiketta ja esim. reilu kourallinen marinoituja auringonkukansiemeniä. Fiinimmän annoksen saa tekemällä avokadoista pikku pesät, jotka täytetään avokado-ituseoksella ja misokastikkeella. Kuvan annokseen käytin sitruunaa, mutta lime osoittautui vielä paremmaksi. 


Miso-banaanikastike

  • 1/2 banaani
  • 2 reilua ruokalusikallista vaaleaa riisimisoa
  • 1/2 limen (tai sitruunan) mehu (n. 1 rkl)

Sekoita tasaiseksi kastikkeeksi sauvasekoittimellla. Käytä heti.


Avokadopesät

  • 1/2 avokado/ annos
  • 1/2 limen (sitruunan) mehu ja raastettu kuori
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • mustapippuria
  • n. 1 dl ituja/ annos (retiisin- tai muut aromaattiset idut sopivat parhaiten)
  • miso-banaanikastiketta (ohje yllä)

Halkaise avokadot ja poista kivi. Tee hedelmälihaan viiltoja pituus ja vaakasuunnassa kuoreen asti ja pyöräytä kuutioitu avokado kuorestaan. Sekoita avokadokuutioihin suola, limen mehu ja raastettu kuori sekä mustapippuri. Lusikoi kuutioita takaisin avokadon kuoriin, lisää kerros ituja, miso-banaanikastiketta ja viimeistele hyppysellisellä ituja. Tarjoa heti vaikkapa alkupalana pääsiäispöydässä. 



Versot saatu ilmaiseksi tuottajalta.

.......................................
English summary:

Wellcome to my new blog home! Keittiökameleontti (means Kitchenchameleon) is now running in a new blogspot -address.

This recipe was inspired by the radish sprouts which I wanted to serve more like a center piece than a condiment of a dish. Sweet and salty sauce of miso and banana made up a perfect dressing for peppery sprouts. I stuffed the whole thing into avocado halves which look almost like eastern eggs to me.

Sprouted Avocado Nests with Miso Banana Dressing

Miso Banana dressing

  • 1/2 of banana
  • 2 heaping T of light rice miso 
  • 1/2 lime or lemon juiced
Blend with an immersion blender until nice and smooth.

Sprouted Avocado Nests

  • 1/2 avocado/ portion
  • 1/2 lime or lemon juiced and zest grated
  • 1/2 t high quality salt
  • dash of black pepper
  • 1 dl radish sprouts (or other of your liking)
  • Miso Banana dressing (see recipe above)

Cut the avocado(s) lengthwise around the seed. Remove the pit. With a sharp knife gently make cuts in the avocado flesh in a cross-hatch pattern, careful not to break through the avocado peel. Scoop out the avocado pieces with a spoon. In a bowl add salt, lime juice & zest and pepper into the avocado cubes. Mix gently. Scoop the cubes back into the avocado halves. Add a layer of sprouts, some miso-dressing and top with more sprouts. Serve immediatelly.


maanantai 7. huhtikuuta 2014

MieliHyvää - kurssi Oulussa 3.5.2014

Eilen järjestin jo kolmannen MieliHyvää -raakaruokakurssin täällä Helsingissä. Kurssi täyttyi taas ääriään myöten ja ERY:n koulutustilassa oli sutinaa, kun 12 upeaa naista kokoontui kokkaamaan ja juttelemaan hyvästä ruoasta, hyvästä olosta ja mielestä. Jaan enemmän kuin mielelläni matkan varrella keräämääni tietoa ja reseptejä kokonaisvaltaista hyvinvointia lisäävästä ruoasta. Suurin anti kursseilla ovat kuitenkin ihmiset Kiitos siis kaikille teille, jotka olette kevään aikana osallistuneet kursseilleni ja jakaneet omia kokemuksianne, inspiraatioita ja iloa!


Kuvat Satu Malinen, kollaasit Outi Rinne


Yleensä en ennätä näpsiä tilanteissa kuvan kuvaa, sillä tärkeämpää minulle on olla läsnä kurssilaisille ihan omana itsenäni. Tässä kuitenkin muutama Satu Malisen otos eiliseltä. Kiitos Satu!

Kiitos mahtavasta kurssista ja materiaaleista!

Ja sitten huomio Pohjois-Suomi! Suunnitteilla on historian ensimmäinen MieliHyvää -raakaruokakurssi kehä kolmosen ulkopuolella. Jos porukka saadaan kasaan, Kameleontti jättää Keittiönsä ja suuntaa kulkunsa kohti pohjoista. MieliHyvää - Oulu, mieltä ruokkiva raakaruokakurssi järjestetään la 3.5. klo 12 - 16 Oulussa, Kaijonharjun nuorisotalolla. Mukaan mahtuu n. 25 hyvän ruoan ystävää. Kurssilla valmistetaan kolmen lajin keväinen raakaruoka-ateria, puhutaan raakaruuasta ja hyvästä mielestä ja päästään maistelemeaan hyvän olon herkkuja. Kurssi kustantaa 75€ ja ilmoittautua voi tällä kertaa Oulun konttoriin Paulalle: paula.inkeri.kinnunen@gmail.com. viim. 23.4 mennessä.

Tule karistamaan kevätväsymys tiehensä!

torstai 3. huhtikuuta 2014

Lempeä chia-bataattipuuro ja uusia kuvioita

Ensin puurosta, sitten muista kuvioista.



Joskus tekee mieli syödä puuroa, jossa ei ole jyvän jyvää. Sekin onnnistuu, mikä on osoitus puurojen lukemattomista mahdollisuuksista. Perunapuuro on jopa perinneherkku, mutta nyt tein puuron bataatista. Lempeää ja vatsaystävällistä. Täynnä hyviä kuituja, omegoita ja karotenoideja... mutta ennenkaikkea hyvää.

Puuro oli oikeastaan sivutuote edellisillan salaatista, jota varten paahdoin bataattia uunissa. Heitin mukaan yhden ylimääräisen, josta sai kätevästi tarvittavan määrän sosetta aamupuuroon.


Chia-bataattipuuro

2:lle

  • 1 keskikokoinen bataatti paahdettuna tai höyrytettynä (= n. 2,5 dl muusattuna)
  • 3 rkl seesaminsiemeniä (liotettuna, jos haluat kaiken irti)
  • 3 dl vettä
  • 1/4 tl laadukasta suolaa
  • 2 rkl chia-siemeniä
  • ripaus kanelia

Tarjoiluun:

  • kohmeisia mustikoita
  • banaania
  • saksanpähkinöitä

Tehosekoita seesaminsiemenistä ja vedestä maito. Siirrä pieneen kattilaan ja lisää bataattikuutiot. Kuumenna kiehumispisteeseen. Surauta sauvasekoittimella soseeksi, lisää vettä tarvittaessa. Hauduta miedolla lämmöllä vielä hetki ja mausta suolalla ja ripauksella kanelia. Ota puuro liedeltä ja vatkaa joukkoon chia-siemenet. Älä enää kuumenna, etteivät chian hyvät ravinteen, kuten omega-3:t kärsi. Anna tekeytyä n. 10 min, kunnes chia-siemenet turpoavat. Tarjoa mustikoiden ja saksanpähkinöiden kanssa. Pari banaaniviipaletta viimeistelee annoksen. Loraus vaahterasiirappia tai tupsaus kookossokeriakaan ei ole pahitteeksi. Hyvää myös seuraavana päivänä, jopa suoraan jääkaapista, varsinkin jos kylkeen eksyy nokare cashew-kermaa...


Ja sitten vähän muuta asiaa. Itse asiassa aika kiireellistä ja pienesti dramaattistakin.

Mainitsin jossain vaiheessa, että olen harkinnut tämän blogin kuoppaamista tavalla tai toisella - mutta päättänyt toistaiseksi jatkaa vahaan malliin. No, nyt olenkin sitten taas yllättäen kuopan reunalla, tosin itsestäni riippumattomista syistä. Kitchenchameleon-domain ja tämä blogiosoite nimittäin lakkaa näillä näkymin olemasta reilun viikon kuluttua! Kerron nyt lyhyen version ja jätän pois tyrmistyksen, epätoivon, turhautumisen, kiukun ja hyödyttömät yritykset saada käyttäjätukea Googlelta.

Hankin aikoinaan domainin Bloggerin kautta, puoliksi päähänpistosta, koska hinta ei ollut paha. Google käyttää hostingiin ulkopuolista palveluntarjoajaa (itselläni GoDaddy) ja kaikki sujui hyvin pari vuotta. Google on kuitenkin tehnyt muutoksia suhteessa Bloggeriin, mm. domainin hallinnointiin. Ja nyt on niin, että jostain syystä en saa enää lisenssiäni uusittua. Itse asiassa en pääse domainin hallintapaneliin enää lainkaan, enkä ole saanut selvitettyä, missä vika (yrityksen puutteesta ei ole kiinni). Admin-tili ei hyväksy käyttäjätunnuksiani, vaikka kokeilisin mitä. Joten jos tässä vaiheessa jollain on jokin kullanarvoinen vinkki (muu kuin googlen tarjoamat loputtomat self help -kysymykset), otan kiitollisena vastaan! Muussa tapauksessa edessä on pikamuutto uuteen osoitteeseen ja toivon tietysti, että saan myös vanhan sisällön pidettyä mukana. Bloggaaminen siis jatkuu, mutta paikka on vielä vähän epäselvä. Ehkä hylkään Bloggerin kokonaan ja siirryn Word Pressin alle, kuten olen jo jonkin aikaa haaveillut...

Anyways, pidän teitä ajan tasalla. Opetus: Voi olla, että olen myös tyhmä, mutta silti: Google sucks!


..........................................
English summary:

A bit different porridge for the days when you don't feel like eating too many grains. My sweet potato was left over from yesterday's dinner but you can always steam or bake one just for this special breakfast.


Chia and sweet potato porridge

for two

  • 1 cooked medium sized sweet potato (= 2,5 dl mashed)
  • 3 T seesame seeds (preferably soaked)
  • 3 dl water
  • 1/4 l quality salt
  • 2 T chia seeds
  • dash of cinnamon kanelia
Serve with
  • blueberries (thawed)
  • walnuts
  • a few slices of banana

Blend seesame seeds and water to make a quick seesame milk. Pour into a small kettle. Add cubed sweet potato and increase the temperature to the boiling point. Blend with an immersion blender and add some water if needed to get a soft puree. Let the porridge simmer in low heat for couple of minutes. Add some salt and cinnamon to taste. Remove from stove and stir in chia seeds. Let then swell and thicken the porridge for 10 minutes. Serve with blueberries, walnut and banana slices. Some maple syrup or a pinch of coconut sugar goes also quite well.