Uusimmassa Vihreässä Langassa oli juttu kasvissyönnin jättäneistä ex-vegeistä. Aihe ei ole uusi ja perustelutkin olivat niitä samoja, mitä olen kuullut jo kovin monta kertaa. "Repsahdin", "Aloitin suhteen lihansyöjän kanssa", "Lapseni eivät suostu olemaan ilman lihaa", "Liha on hyvää". Viimeksi mainittuun minulla ei ole mitään sanottavaa, sillä makuasioista ei kannata kiistellä. Sen sijaan kasvissyöjien "suoraselkäisyyttä" ihailevien "repsahtajien" kohdalla jaksan ihmetellä, mitä ovat olleet alunperin omat motiivit kasvissyöntiin. Vaikuttavat idealisoiduilta. Hämmästelen lisäksi tyypillistä asetelmaa, jonka mukaan kasvissyöjänä oleminen on jatkuvaa taistelua lihan himoja vastaan. Hmm... en kyllä tunnista. Eikä lihansyönti ole syntiä. Epäekologista ehkä, mutta niin on moni muukin asia ja hiilijalanjälkeään voi pienentää muillakin keinoilla.
Sen sijaan kasvissyöjänä saatika raakailijana oleminen on välillä aika haastavaa ympäristön defensiivisen suhtautumisen vuoksi. - Ai että pupunruokaa... Olen jo aika paksunahkainen tässä suhteessa ja sivuutan niuhotukseen, terveysnatsismiin ja syömishäiriöihin viittaavat kommentit eleettömästi. Sen sijaan eniten omassa elämässäni päänvaivaa aiheuttaa se, että raakailen sekasyöjäperheessä, jossa lapset todellakin vetävät mieluummin lihapullia kuin jotain raaka-sushia. Pakkosyötön sijaan olen ratkaissut tämän niin, että teen aterioilla jokaiselle jotain, ja kaikille jotain yhteistä, yleensä ison salaatin. Se tarkoittaa tosin usein enemmän työtä keittiössä, joten ymmärrän, että kaikki eivät tähän halua tai kykene.
Lapsukaiseni ovat lisäksi siinä iässä, jolloin ei missään tapauksessa haluta olla erilaisia. Eli jos perhepiirissä mutsin itupallerot vielä menettelevät, kavereiden ollessa ruokavieraina on ehdottoman tärkeää, että tarjolla on jotain Normaalia. Tähän olen ottanut avuksi "imitaatioruoat", eli tavisruokia muistuttavat raw foodit. Lapset saavat normi-couscousia ja itse syön kaikessa hiljaisuudessa kukkakaali-couscousia ja raw-marinarakastiketta, jota muuten yleensä voivat syödä kaikki. Myös munakoiso- tai kesäkurpitsaraviolit menevät aika matalalla profiililla, samoin monet raw-keitot, jolloin lämmitän osan keitosta ja maustan perinteisen makuiseksi.
Viimeisin ilahduttava löytöni tällä alueella oli "raw-muusi", jota tarjosin tänään linssilisäkkeen kanssa (lapsilla luomujauhelihakastiketta). Alkuperäinen idis on täältä, mutta koska en pidä raa'asta kukkakaalista, paitsi siinä "couscousissa", kehittelin tilalle muuta. Palsternakasta ja kuoritusta kesäkurpitsasta tehty sose näyttää kohtalaisesti krouvilta, kotitekoiselta perunamuusilta ja etäisesti myös maistuu siltä. Jos sen vielä tarjoaisi pähkinäpyöryköiden kanssa, ollaan jo aika normaalin näköisissä meiningeissä.
Raw-muusi 2-4:lle
- 3 isoa tai 4 pientä palsternakkaa
- 2 reilua kesäkurpitsaa
- 2,5 dl cashew-pähkinöitä
- 2 tl sipulijauhetta
- 1 tl valkosipulijauhetta
- 1 tl Himalaja-suolaa
Linssilisäke:
2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
2,5 dl linssinituja
1,25 dl (aktivoituja ja kuivattuja) auringonkukan ja kurpitsansiemeniä (puolet ja puolet)
nippu tuoretta persiljaa silputtuna
1 tl kuivattua timjamia
mustapippuria
Himalajasuolaa
1/2 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl jeeraa
1 tl raakakaakaojauhetta (tää on piste i:n päälle!)
Silppua tomaatit pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarjoile raw-muusin ja vihreän salaatin kanssa.
..........................................................
Päivän smoothie: Kuusenkerkkää ja vadelmanlehtiä, koristeena pihlajankukka
- kourallinen vadelmanlehtiä
- pieni kourallinen kuusenkerkkiä
- pakastemustikoita ja -vadelmia
- banaani
- 2 liotettua viikunaa
- 2 rkl hamppuproteiinia
- 1 tl macaa
- 1 rkl kookosöljyä
- 1/2 raparperinvartta