Tästä piti tulla kaikkien aikojen Super-(raw)-pizza-perjantai. Mutta ehkä oli 13. päivä tai jotain muuta merkillistä ilmassa, sillä kaikki hommat menivät jotenkin pieleen. Koska olin päivällä kotona, tarkoitus oli mm. kehitellä raw punajuuri-tattarileipää (koukussa tähän yhdistelmään, I know!) ja kuivatella sitä kaikessa rauhassa. Taikinasta tulikin erittäin lupaava ja levittelin sen kahdelle pellille uunin alaosaan kuivamaan. Pistäydyin välillä asioilla ja kotiin tullessa vastaan tulvahti epäilyttävän voimakas, kylläkin herkullinen tuoksu... Kääk! Olin laittanut uunin jollain käsittämättömällä tavalla 49 asteen sijasta 180 asteeseen ja vastassa oli erittäin kypsä, osittain kärvähtänyt, entinen raakaleipä. Helkkarin italialainen design-uuni! No, ennenkuin heitin korpulla vesilintua, maistoin sitä sentään ja totesin, että sehän oli hyvää. Päätin haudata suunnitelman The ultimate-raw-punajuuripizzasta, mutta muuten jatkaa pizza-perjantain valmistelua.
- Sivumennen sanoen, töpeksin päivän mittaan kaikkien muidenkin kokkausteni kanssa siinä määrin, että se oli lopulta suorastaan huvittavaa.
Varsinainen missio tälle päivälle oli normi-vegepizzojen paistelu erääseen tilaisuuteen. Siinä sivussa valmistui sitten myös tämä "punajuuripizza". Raw-Punajuuri-idea lähti oikeastaan Yaelianin herkullisista tomaattirullista. Koska tomaatit ovat jo erittäinkin off-season, halusin kehitellä jotain saman tapaista lähiruokaidealla ja päädyin toiseen punaiseen, eli punajuureen. Tattari on edelleen kuumaa kamaa meidän keittiössä, joten lisäsin taikinaan myös sitä. Vaikka oma raw-kokeiluni ei nyt siis varsinaisesti onnistunut, sekä taikina että paksumpi ja vähemmän kypsä kohta viittasivat siihen, että tällä ohjeella onnistuu myös varsin makoisa raakaleipä. Toisaalta nyt tuli todettua, että se on hyvää myös perinteisesti kypsennettynä, jolloin siitä tulee gluteeniton, vähähiilarinen kräkkeri. Rulliksi ei tätä korppua todellakaan saanut taipumaan, joten päällystin sen pizza-tyyliin. Tosin tomaatin sijaan käytin tuoretta pinaattia, josta tuli todella hyvää. Samoin kiireisen kokin pikamarinoidut siitakesienet olivat maukas yllätys. Valmistin ne samalla periaatteella, kuin pinaatin, eli "kypsensin" hieromalla rakennetta pehmeämmäksi. Cashew-juusto valmistui niin ikään vähän lyhyemmän kaavan mukaan, eli en hapattanut cashew-tahnaa, vaan lisäsin happamuutta sitruunanmehulla. "Juusto" maistui mielestäni jopa raikkaammalta hapatettuun versioon verrattuna.
Ja loppujen lopuksi tämäkin päivä päättyi ihan onnekkaasti, hyvän ruuan ja viinilasillisen ääressä. Eli ei sittenkään mikään paha perjantai.
Raw (tai sitten ei) Punajuuripizza (1 iso tai 2 pientä pizzaa kahdelle hengelle):
Pohja:- 1 omena
- 2 vartta kevätsipulia tai 5 cm pätkä purjoa
- 1 vakosipulinkynsi
- 1,25 dl (raaka-)tahinia tai 1 dl sesaminsiemenjauhoa + 0,25 dl seesamöljyä
- 2,5 dl kuivaa punajuuriraastetta (mehulingosta)
- 3 dl tattarin ituja (n. 2 vrk ikäisiä)
- 1/4 tl ruususuolaa
- 1 rkl sitruunanmehua
- mustapippuria
- nippu tuoretta basilikaa
- 1 tl oreganoa
- 1/2 tl timjamia
- 2,5 dl pellavansiemeniä jauhettuna
Monitoimikoneen leikkuriterällä hienonna omena, sipuli, valkosipuli ja tattarinidut. Käytä maksimikierroksia. Lisää punajuuriraaste ja tahini/sesaminsiement + öljy. Hienonna hetki. Lisää mausteet sekä pellavansiemenjauho. Jatka sekoittamista, kunnes saat kuohkean taikinan. - Huom! Koska oma kuivaukseni meni siis totaalisesti pieleen, seuraava ohje on se, miten olisin itse toiminut. En siis ole kokeillut sitä käytännössä, joten ohje saattaa kaivata muokkausta.-
Levitä ohueksi levyksi leivinpaperin päälle leivinpaperille (tai kuivurin ritilälle). Taikinasta tuli kaksi pyöreää "pizzaa". Kuivaa alle 50 asteessa 4 tuntia. Käännä levy(-t) ja siirrä leivinpaperin päällä kuivamaan ilman uunipeltiä, kunnes saat haluamasi koostumuksen. Pidän omasta pohjastani vähän pehmeänä, joten lyhyempikin aika riittää. Taikinasta tulee n. kaksi levyä.
Päällykset:
Cashew-juusto:
- 2,5 dl cashew-pähkinöitä, liotettuna 1 vrk tai vähintään yön yli
- n. 0,75 dl liotusvettä
- 1 rkl hiivahiutaleita
- 1/2 sitruunan mehu
- 1 tl raastettua sitruunankuorta
- reilu 1/4 tl ruususuolaa
- mustapippuria
Sekoita sauvasekoittimella pähkinät tasaiseksi massaksi. Lisää sitruunanmehu ja tarpeen mukaan liotusvettä. Lisää loput ainekset ja jatka sekoittamista, kunnes saat tasaisen, tuorejuustoa muistuttavan rakenteen.
Väsytetty pinaatti:
- n. 250 g tuoretta pinaattia.
- 1/4 tl suolaa
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 tl omenaviinietikkaa
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 tl agave- tai vaahterasiirappia
- mustapippuria
Poista pinaatista kovimmat lehtiruodit. Hiero pinaatinlehtiä kulhossa, kunnes ne muuttuvat "väsyneiksi", eli pehmenevät. Itse puristelin niitä reippaasti n. minuutin. Leikkaa saksilla karkeaksi silpuksi. Lisää puristettu valkosipulinkynsi sekä muut ainekset ja sekoita hyvin. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
Pikamarinoidut siitakesienet:
- 250 g tuoreita siitakesieniä
- 2 tl soijakastiketta
- 1 tl agavesiirappia
- mustapippuria
- 1 tl sitruunanmehua
- 1/2 tl jauhettuja fenkolinsiemeniä
- nippu tuoretta persiljaa silputtuna
- n. 2 tl oliiviöljyä
Leikkaa sienistä kannat pois ja suikaloi lakit. Puristele hetken aikaa reippaalla kädellä, kunnes sienet pehmenevät ja niistä irtoaa nestettä. Älä kuitenkaan hajota sienten rakennetta. Lisää loput ainekset öljyä lukuunottamatta ja sekoita hyvin. Sekoita lopuksi joukkoon hiukan öljyä tuomaan kiiltoa.
Lisäksi laitoin:
- Ohueksi suikaloitua paprikaa
- Mustia kalamata-oliiveja
- Idätettyä amaranttia
Pizzan kokoaminen:
Levitä yhden ison tai kahden pienen pohjan päälle cashew-juusto ohueksi kerrokseksi. Lisää pinaatti ja tämän jälkeen sienet. Ripottele pinnalle vielä haluamiasi kasviksia. Edellä mainitut toimivat hyvin.