Kun oikein haluaa olla hankala, päättää leipoa gluteenittomana, vegaanisena ja pikkuisen terveellisenäkin jotain, joka perustuu kananmunille, vehnälle ja valkoiselle sokerille. Mutta, kun satun tykkäämään kääretortusta ja ominaisuus näyttää periytyneen myös seuraavaan polveen, ei auta kuin yrittää.
Mission impossible?
Ei sentään, vaikka koossa pysyvän ja kauniisti kääriytyvän rullatortun valmistus ilman kananmunaa ja vehnää tuottikin hieman ylitöitä reseptitehtaalla. Ensimmäinen pohjaversio sisälsi reippaasti psylliumia ja lopputulos oli erittäinkin koossa pysyvä, mutta kumimainen. Lapset tykkäsivät mutta auton sisäkumi ei minua miellyttänyt.
Toisessa versiossa korvasin psylliumin chialla ja rakenne oli nyt lähempänä alkuperäistä, mutta kuivakka. Hyvä kakkupohja ehkä, mutta kääretortun kimmoisuus puuttui ja rulla repeili ikävästi.
Kolmas yritys läpäisi julkisuuskynnyksen, vaikka luulenpa että jatkan vielä reseptin kimpussa. Perhe ainakin on tyytyväinen kehitystyön jatkumiseen. On jo ehtinyt tottua jokapäiväiseen kääretorttuunsa.
Täyte sen sijaan osui kerralla nappiin. Vatkasin täytteen Alpron Airy&Creamysta, jota vähän jähmetin agarilla ja lisäsin joukkoon reilusti tuoreita vadelmia. Tuoreet vadelmat & suklaa = silkkaa rakkautta.
Vadelma-suklaakääretorttu (Gluteeniton&Vegaaninen)
Pohja:Nestemäiset ainekset:
- 2 banaania
- 5 dl vesi
- 0,5 dl kuorittuja psylliumin siemeniä
- 1 rkl jauhettuja chia-siemeniä tai pellavan siemeniä
- 1/4 suolaa
- 1 tl omenaviinietikkaa
Soseuta sauvasekoittimella banaani ja vesi "banaanimaidoksi". Vispilöi joukkoon psylliumin siemenet ja chia tai pellava sekä suola ja omenaviinietikka. Lisää sauvasekoittimella poraten:
Kuivat ainekset:
Lisäksi:
- 5 dl intiaani- tai kookossokeria
Kuivat ainekset:
- 1,25 dl raaka- tai tavallista kaakaojauhettta + 1 rkl
- 1,25 dl tapioca-tärkkelystä
- 1 tl sooda
- 1 tl leivinjauhetta
- (0,5 dl hamppuproteiinijauhetta)
- 2 dl teff-jauhoja
- 1,5 dl riisi-, hirssijauhoja tai kaurajauhoja
Lisäksi:
- n. 2 dl manteli- tai kauramaitoa
- leivinpaperin voiteluun kookosöljyä
Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa. Lisää siivilöiden psylliumseokseen vuorotellen manteli- tai kauramaidon kanssa. Taikinan tulisi olla löysää puuroa ja riippuen, mitä jauhoja käytät, koostumus voi hieman vaihdella.
Voitele leivinpaperi kookosöljyllä ja kaada torttutaikina päälle tasaiseksi kerroksesi. Paista 180 asteessa 10 min ja alenna lämpötilaa tämän jälkeen n. 150 asteeseen. Jatka paistamista veilä n. 20 min.
Ota pohja uunista ja siirrä leivinritilälle tai viileälle pellille. Peitä välittömästi toisella leivinpaperilla ja rullaa kääryleeksi (vaikka näppejä vähän poltteleekin) kuvan osoittamalla tavalla. Anna jäähtyä täysin ennen täytteen levittämistä.
Täyte:
- 1,5 dl vettä
- 3 rkl agavesiirappia tai juoksevaa hunajaa
- 2 tl jauhemaista agar agaria
Kuumenna vesi ja agavesiirappi/hunaja kattilassa. Vispilöi joukkoon agar-jauhe ja kuumenna kiehuvaksi. Jäähdytä hieman. Vatkaa sillä aikaa vaahdoksi:
- 1 prk Alpro Airy&Creamy -vatkautuvaa soijakermaa
- 1 tl luonnon vaniljaa
Loppuvaiheessa lisää ohuena nauhana agar-liemi ja jatka vatkaamista, kunnes seos on tukevaa vaahtoa. Kääntele lopuksi joukkoon
- 1/2 l tuoreita vadelmia
Rullaa jäähtynyt torttupohja auki, poista päällimäinen leivinpaperi ja levitä pohjalle täyte tasaiseksi kerrokseksi. Kääri torttu jälleen rullaksi leivinpaperia apuna käyttäen. Anna tekeytyä pakettina jääkaapissa n. tunnin ajan ennen leikkaamista.
Meillä on maalla aivan hillitön vadelmasato. Puskat notkuvat puutarhamansikan kokoisia vattuja, jotka ovat karamellin makeita. Näillä näkymin ensi talvena pakastimessa tulee vallitsemaan vadelmien yksinvalta.