Syötävien vappuherkkujen tekoon sentään on vielä hyvin aikaa. Viime vuonna tein raw popseja ja vegaanisia donitseja, tänä vuonna on samat aikeet. Molemmat ohjeet olen julkaissut aiemminkin, mutta koska ne blogin muuttopuuhissa haihtuivat olemattomiin, on syytä laittaa ne tänne uudelleen.
Lucuma Cake Pops
- 2,5 dl manteleita (ehkä jopa liotettuna ja uudelleen kuivattuna)
- 2,5 dl auringonkukansiemeniä (sama juttu)
- 2,5 dl idätetystä tattarista jauhettua jauhoa tai kaurajauhoa höyryttämättömistä kaurahiutaleista
- 2 dl lucuma-jauhetta
- 5 dl rusinoita
- 1/4 tl laadukasta suolaa
- 1 tl luonnon vaniljajauhetta
- 1/4 tl kardemummaa
- 2 rkl kuorittuja psylliumin siemeniä
- 1 tl carob-jauhetta tai raakakaakaojauhetta
- 80 g kaakaovoita sulatettuna
- 6 tippaa steviaa
- 1,25 dl vettä
kookoshiutaleita, (pakastekuivatuista marjoista jauhettua jauhetta)
Jauha tehosekoittimessa jauheiksi (kukin erikseen, menee sujuvammin) mantelit, auringonkukansiemenet sekä tattari tai kaurahiutaleet. Yhdistä kaikki kuivat ainekset suuressa kulhossa.
Laita rusinat monitoimikoneen kulhoon ja aja konetta täydellä teholla, kunnes rusinoista muodostuu massa. Sulata kaakaovoi miedolla lämmöllä vesihauteessa ja lisää monitoimikoneeseen rusinamassan kanssa. Lisää tässä vaiheessa myös stevia.
Siirrä myös kuivat ainekset monitoimikoneen kulhoon ja käytä konetta matalilla kierroksilla, kunnes saat tasaisen taikinan. Lisää samalla vettä sen verran, että taikinasta tulee kiinteää, mutta ei liian löysää. Tarkista maku.
Jaa taikina n. 24 osaan ja pyörittele palloiksi. Viimeistele pinta kookoshiutaleilla. Jauhoin omat hiutaleeni kevyesti monitoimikonella hienojakoisemmiksi muruiksi, joka muistutti kidesokeria). Pistele pallot tikkaritikkuihin tai tarjoa sellaisenaan.Säilytä kannellisessa rasiassa jääkaapissa. Säilyvät hyvin ja maku vain paranee.
Vegaaniset vaniljadonitsit
- 4 dl puolikarkeita spelttijauhoja
- 2 dl täysjyväriisijauhoja (tuovat kuohkeutta)
- 1 dl perunajauhoja
- 3 rkl kuorituja psylliuminsiemeniä (ei jauhetta)
- 1/2 tl soodaa
- 1 tl aitoa vaniljajauhetta (käytin tätä)
- 1/2 tl laadukasta suolaa
- 1 dl palmusokeria
- 6 tippaa (vanilja-) steviaa
- 2 3/4 dl jotain kasvismaitoa (käytin kauramaitoa)
- 1 tl omenaviinietikkaa
- 3 rkl neitsytkookosöljyä sulatettuna
Uppopaistamiseen:
1,5 l rypsiöljyä
Pinnalle:
1,5 dl xylitolia
Laita öljy kuumenemaan suureen kattilaan tai rasvakeittimeen. (Paistoin itse munkit kattilassa.)
Sekoita keskenään kuivat ainekset. Lisää kasvismaito, etikka ja stevia ja sekoita taikinaksi. Lisää lopuksi joukkoon sulatettu kookosöljy ja vaivaa tasaiseksi. Jaa taikina 12 osaa ja pyörittele pikkupulliksi. Paina keskelle reilä ja suurenna sitä kahta sormea pyörittelemällä, kunnes saat tasaisen rinkulan.
Tarkista, että öljy on kuumennut riittävästi (helppo kotikonsti, jos sinulla ei ole rasvalämpömittaria, on tipauttaa öljyyn kuutio vaaleaa leipää. Kun leipä ruskistuu kullanruskeaksi minuutissa, öljy on sopivan lämpöistä). Nostele donitsit kypsymään n. 4 donitsin erissä, kattilan koosta riippuen. Kypsennä n. 30 s ja käännä donitsit ympäri reikäkauhalla tai pihdeillä. Kypsennä myös toiselta puolelta 30 s. Pidempää aikaa ei pikkudonitseille tarvita. Nostele kypsyneet donitsit talouspaperilla päällystetylle lautaselle.
Kun donitsit on paisteltu, pyörittele ne xylitolissa. Tavallista sokeria voit toki käyttää myös, mutta xylitoli on vähän fiksumpi valinta. Kätevimmin tämä käy, kun mittaa sokerin keskikokoiseen paperipussiin ja ravistelet donitseja pussissa yksi kerrallaan.
Tarjoa mieluiten heti, mutta donat ovat aika meheviä myös seuraavana päivänä.
.....................................................
Lapsi uhosi tekevänsä macarooneja. Koeajot olivat tänään, joten taitaa olla tosissaan.