tiistai 30. lokakuuta 2012

Tahmean herkulliset kaura-browniet kahdella tapaa (vegaaninen)



KaurahaasteSuomen Kaurayhdistys haastoi ruokabloggarit kehittelemään uusia kaurareseptejä ja tapoja käyttää kauraa kokkailuissa. Sain iloksen kutsun kilpailuun ja luonnosvihkoni alkoi oitis täyttyä erilaisista ideoista. Odotin jo kapustat tanassa postipojan tuomaa tuotepakettia. Harmi vain, se ei sisältänytkään suosikkutuotettani eli suurimoita, joille olin jo keksinyt käyttöä.
Sen sijaan lapset iskivät välittömästi silmänsä gluteenittomaan suklaamuffini-seokseen. Ready-to-mix -pussukan kaverina paketista löytyi myös kaurainen leipäjauhoseos. Molemmat asioita, joita en yleensä keittiössäni käytä, sillä pohjimmiltani olen leipuri, joka jauhaa jauhonsakin itse.

Muffinien manku ei ottanut laantuakseen, joten päätin leipaista ne pois alta. Pussin kyljessä oli ohje, jota en noudattanut. Enkä jaksanut näprätä muffinivuokien kanssa. Ja sitten halusin kokeilla myös leipäjauhoseosta. 

Se mitä tästä kaikesta seurasi, oli gluteeniton, maidoton ja vegaaninen kurpitsa-suklaa-kaura-banaani-brownie. Ja lopulta oli ehkä leipurillakin pää pyörällä, mutta vain siksi, että pikku leivospaloista tuli aivan jumalaisia. Suomenkielessä ei ole oikein kunnon ilmaisua asialle, mutta nämä olivat fudgy. Tahmean herkullisia siis.

Lapset vaativat, että juuri tämä resepti nostetaan kisaan. Tai oikeastaan reseptejä tuli kaksi yhdellä iskulla, sillä pellillisen toinen puoli oli suklaataikinaa ja toinen banaania. Keskelle tuli sekoitus molempia vähän tiikerikakun tapaan. Halutessasi voit tehdä pelkästään toisen taikinan mutta koko pellin mittoihin ohje täytyy siinä tapauksessa tuplata.


Tahmean herkulliset kaura-browniet kahdella tapaa


Suklaa-kurpitsa -brownie:
  • 1 pss  gluteenitonta suklaa-kauramuffinijauhoseosta
  • 1 rkl pellavansiemeniä jauhettuna 
  • 2,5 dl kurpitsasosetta* 
  • 1/2 tl kanelia 
  • 1/2 tl kardemummaa 
  • 4 rkl neitsytkookosöljyä 
  • reilu 1,5 dl  kaurajuomaa 

*Käytin kypsennetystä talvikurpitsasta valmistamaani sosetta. 
Sekoita kuivat aineet suuressa kulhossa. Sekoita kurpitsasoseeseen hieman pehmennyt kookosöljy. Sekoita vuorotellen jauhoseokseen kurpitsasose ja kaurajuoma. 

Kaura-banaani -brownie:
  • 1 iso banaani 
  • 4 rkl neitsytkookosöljyä 
  • 1/4 tl suolaa 
  • 2,5 dl intiaanisokeria 
  • 2,5 dl gluteenitonta kauraleipäjauhoseosta 
  • 1/2 tl inkivääriä 
  • vaniljaa 
  • 1 rkl pellavansiemeniä jauhettuna
  • 0,75 dl kaurajuomaa 

Soseuta banaani haarukalla. Sekoita joukoon hieman pehmennyt kookosöljy. Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa. Sekoita joukoon vuorotellen banaaniseos ja kaurajuoma.

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Päällystä uunipelti leivinpaperilla. Levitä pellin toiseen puoliskoon suklaataikinaa ja toiseen banaanitaikinaa. Vetele taikinoita keskeltä haarukalla muutaman kerran sekaisin samaan tapaan kuin tiikerikakussa.

Paista vajaa 1/2 tuntia. Brownieiden on tarkoitus jäädä tahmeiksi, joten älä kypsennä yli. Anna jäähtyä ja leikkaa annospaloiksi.

 


Hämärän sunnuntaiaamun täydellinen kahvihetki.


Ohjeen kauratuotteet sponsoroi Suomen Kaurayhdistys.

perjantai 26. lokakuuta 2012

Rakuunainen fenkolisalaatti (Raw)




Cono Surin reseptikisan spin offina syntyi aromikas fenkolisalaatti.  Meillä tuota aniksen makuista pullukkaa syödään paljon ja yleensä raakana, joten erilaisia versioita fenkolisalaatista on tullut maisteltua. On niitä tällä blogissakin näkynyt muutama.

Eniten pidän fenkolista ohueksi höylättynä jonkin kirpeän hedelmän kuten appelsiinin tai omenan kanssa. Tällä kertaa kokeilin maustamista rakuunalla. Alunperin halusin oikeastaan testata rakuunaöljyä, jonka ohjeeseen hain inspiraatiota täältä. Ja rakuunalle piti löytää kaveri.

Sovittelin fenkolisalaattia lisukkeeksi kurpitsaravioleille ja vähän niille valitsemani viininkin kanssa. Erityisen hyvin maku sopi kuohujuomalle (Cono Sur Brut) ja totesin, että salaatti toimisi ihan sellaisenaankin tai alkupalana.



Kaupan yrttihyllystä löytyy sekä Rakuunaa että Ranskalaista rakuunaa. Suosittelen tähän jälkimmäistä, sillä se toinen (ilmeisesti venäläinen) rakuuna ei maistu juuri miltään. Tuoreesta rakuunasta maku häipyy muutenkin herkästi ruoanvalmistuksen yhteydessä. Siksi lisäsin sitä öljyyni myös kuivattua yrttiä saadakseni soosiin riittävän rakuunan maun.

Fenkolisalaatti ja rakuunaöljyä (4:lle)

  • 3 fenkolia 
  • 1/2 punasipuli 
  • 1 appelsiinin kuori 
  • 1 tl suolaa 
  • 1 rkl valkoviinietikkaa 
  • mustapippuria 
  • 2 dl kuivattuja karpaloita 

Höylää fenkolit mandoliinilla tai terävällä veitsellä ohuiksi viipaleiksi. Samoin punasipuli. Siirrä suureen kulhoon ja raasta joukkoon appelsiinin kuori. Lisää suola ja etikka sekä mustapippuria ja kuivatut karpalot. Vaivaa käsin sekaisin. Lisää:

  • kaksi kourallista saksanpähkinöitä 
  • rasia rucola-punasalaatti -sekoitusta tai rucolaa ja 1/4 punasalaattia (radicchio). Kesällä kokeileisin voikukanlehtiä 
  • kourallinen tummia (siemenettömiä) viinirypäleitä 

Puolita viinirypäleet. Sekoita kaikki fenkoliseokseen. Jätä marinoitumaan ja valmista sillä aikaa rakuunaöljy.

Rakuunaöljy


  • nippu ranskalaista rakuunaa 
  • pieni nippu persiljaa (kurttulehtistä)
  • 2 dl mietoa kylmäpuristettua öljyä (puolet oliivia, puolet jotain muuta, esim. safflor-öljyä tai avokadoöljyä) 
  • ripaus suolaa (n. 1/4 tl) 
  • 1 tl kuivattua rakuunaa
  • 1/2 tl hunajaa 

Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Sekoita kevyesti fenkolisalaatin joukkoon ennen tarjoilua.



tiistai 23. lokakuuta 2012

Kurpitsaravioleja ja palsternakkakinuskia


Cono Sur ja Viinikassi -palvelu haastoivat ruoka-bloggaajat kehittämään kasvisruokareseptin viinin kaveriksi. Pakkohan siihen oli tarttua, sillä pähkäilen aiheen kanssa lähes joka viikonloppu. Raakapainotteinen kasvisruoka kun ei löydy ihan ensimmäisten aiheiden joukosta viinioppaita plärätessä. Kisan palkinnot ovat hulppeat: Viiden kärki pääsee kokkaamaan arvovaltaiselle raadille Sami Tallbergin ohjauksessa ja parhaan reseptin kehittäjä matkaa lopulta Chileen tutustumaan Cono Surin viinitilaan. Voitosta päätätte te äänestämällä suosikkireseptiänne semifinaalin masterchef-vaiheeseen. Alla olevaa kuvaa klikkaamalla lisätietoja kilpailusta ja äänestyksestä (huom. linkki aukeaa viim. 29.10):


Pääsimme ensin tekemään tuttavuutta Suomesta saataviin Cono Surin viineihin ja kuulemaan tarkemmin viinitalon tuotantoperiaatteista. Cono Surilla oli tässä suhteessa jo muutenkin hyvä kaiku korvissani, mutta mielikuvani eettisestä ja ekologisesta viinintuotannosta vahvistui entisestään. Cono Surin viinit ovat käytännössä katsoen luomulaatuisia, vaikka kaikilla ei vielä olekaan sertifiointia. Chilen puhtaat kasvuolosuhteet takaavat jo itsessään hyvät mahdollisuudet viinin viljelyyn mm. ilman kemiallisia torjunta-aineita. Tähän linjaan sopii siis hyvin ajatus myös ympäristöystävällisestä ruokailusta.

Etteivät haasteet vain loppuisi kesken, kasvisperäisyyden lisäksi haastereseptin tuli sisältää jotain seuraavista: kurpitsat, kaalit, villisienet, punajuuri, palsternakka sekä tuoreet yrit joko metsästä tai yrttimaalta. Maitotuotteita sai käyttää. 

Toistaiseksi aika helppoa, sillä edellä mainitut raaka-aineet ovat meillä päivittäisessä käytössä. Haaste on kuitenkin valmistaa niistä ruokaa, joka sopii viinin kaveriksi ja joka olisi riittävän simppeliä kenen tahansa valmistettavaksi.

Helppo vaihtoehto olisi ollut heittää kasaan vähän yrttimarinoituja sieniä, paahdettua punajuurta ja pala brietä. Kiva kombo myös kevyemmän punaviinin kanssa. Tämä olisi kuitenkin ollut liian yksinkertaista marginaalikeittiöni kokeilevalle linjalle. Räpsäytin siis Chilen-kuvat silmistä ja päätin oikeasti miettiä a) millaista täysin kasvisperäistä ruokaa haluain itse nauttia viini-illallisella, b) millainen viini toimisi tällaisen annoksen kanssa.

Valitsin sesongin suosikkiraaka-aineeni, talvikurpitsan sekä sienet. 


Mieleeni pulpahti välittömästi kuva kurpitsatäytteisestä pastarullasta, jota valmistan usein jouluna, kuitenkin uudelleen tulkittuna. Koska alunperin arvoin raaka-ainevalintaa myös palsternakan suhteen, sekin ui lopulta kehiin. Vieläpä karamellin makeana. Päivän valon näkivät lopulta kurpitsa-raviolit, täytteenä palsternakka-salviakinuskia, lisänä metsäistä karpalokastiketta ja marinoituja suppiksia

Lopputulos hiveli omia makuhermojani siinä määrin, että pelkästään tämän reseptin löytäminen oli palkinto! Lisäksi annos on täysin kasvisperäinen ja myös gluteeniton. Viini-tastingin tulokset lopussa. 
 


Kurpitsaraviolit, palsternakka-salviakinuskia, marinoituja suppilovahveroita ja metsäinen karpalokastike (2-4:lle)

Raviolit:

  • 1 keskikokoinen butternut- eli myskikurpitsa

Huom. Raviolit valmistetaan kokonaan  kurpitsasta, jolloin raviolin kuori höylätään butternut-kurpitsan varsiosasta ja loppu osa paahdetaan ja soseutetaan täytteeseen.

Lämmitä uuni 200 asteiseksi. Kuori butternut-kurpitsa. Pyri säilyttämään kurpitsan ohut pää mahdollisimman pyöreämuotoisena, niin saat kauniita puolikuun muotoisia ravioleja (mezzaluna -tyyliin). Leikkaa pitkulainen varsiosa erilleen ja jätä odottamaan. Halkaise kurpitsan pullea pää, jossa siemenet sijaitsevat. Kaavi siemenet irti ja poista säikeinen malto ympäriltä. Levitä leivinpaperilla päällystetylle pellille. Kuutioi loppu (pullean pään) kurpitsa ja levitä samalle uunipellille siementen kanssa. Siirrä uuniin.

Höylää varsiosa 1-2 mm paksuiksi viipaleiksi. Parhaiten tämä onnistuu mandolinilla, mutta terävällä veitsellä saa aikaan hieman paksumpia siivuja, jotka ovat myös ihan ok. Levitä uunipellille, jolla on leivinpaperi. Peitä foliolla ja siirrä uuniin. Kypsennä kurpitsaviipaleet al dente, n. 10 min. Varo kypsentämästä liikaa, sillä silloin raviolit hajoavat herkästi. Ota pois viipaleet uunista ja siirrä odottamaan. Lisää lämpöä n. 220 ja paahda siemenet ja kuutiot kypsiksi. Varo polttamasta siemeniä ja ota ne pois, kun saavat väriä. Valmista sillä aikaa palsternakkakinuski.

Täyte 1: Palsternakka-salviakinuski*

  • 1 palsternakka, kuutioi pieniksi kuutioiksi 
  • kookosöljyä tai rypsiöljyä paistamiseen (myös voi käy hyvin, jos käytät sitä)
  • ripaus suolaa 
  • nippu tuoretta salviaa 
  • (2 aprikoosin siementä) 
Silppua salvian lehdet karkeasti ja jätä odottamaan. Kuori palsternakka ja huuhtele kylmällä vedellä. Jos koet palsternakan sydänosan sitkeäksi, poista se ja kuutioi loput. Itse käytin kylläkin koko juuren. Paahda palsternakkakuutioita kuivalla pannulla, kunnes ne alkavat tuoksua. Lisää suola ja öljy ja freesaa pari minuuttia. Lisää lopuksi silputtu salvia ja pyöräytä pannulla n. 1/2 minuutin ajan. Siirrä sivuun. Itse halusin alkuperäisen ohjeen manteliaromia, joten raastoin tässä vaiheessa joukkoon myös aprikoosinsiemenet.

Valmista karamelli-seos:

  • 1 dl palmusokeria (tai fariinisokeria) 
  • 1 dl vettä 
Päällystä suuri lautanen tai tarjotin leivinpaperilla karamelliseosta varten.
Sekoita vesi ja sokeri paksupohjaisessa pannussa. Kuumenna sekoittaen, kunnes sokeri sulaa. Keitä seosta, kunnes sokeri alkaa paksuuntua karamelliksi. Testaa tätä tipauttamalla pisaran jääkylmään veteen, jolloin sen pitäisi jähmettyä toffeemaiseksi. Sekoita nopeasti joukkoon palsternakkakuutiot ja kaada lautaselle tai tarjottimelle. Anna jäähtyä ja jähmettyä.

* Helponnettu versio on freesata palsternakkakuutioita ja salviaa pannulla, lisätä joukkoon pari ruokalusikallista vaahterasiirappia ja keittää seos nopeasti kokoon. Aivan kinuskia tällä ohjeella ei valmistu, mutta palsternakat karamelloituvat kivasti.


Täyte 2: Kurpitsa-pinjansiemen -sose


  • 2,5 dl uunipaahdettuja kurpitsakuutioita 
  • 100 g pinjansiemeniä (säästä osa koristeluun) 
  • mustapippuria 
  • ripaus suolaa 
  • 1 valkosipulinkynsi 
  • paahdetut kurpitsansiemenet

Laita uunissa paahdetut kurpitsakuutiot ja muut ainekset tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta ja tarkista maku. Rouhi paahdetut kurpitsansiemenet ja sekoita soseen joukkoon.

Täytä raviolit: Laita kunkin kurpitsaviipaleen keskelle nokare kurpitsasosetta ja palsternakkakinuskia. Käännä kaksinkerroin puolikuuksi. Siirrä raviolit laakeaan mielellään lämmittämistä kestävään, voideltuun uunivuokaan. Peitä foliolla ja jätä odottamaan siksi aikaa, kun valmistat sienet ja karpalokastikkeen.



Marinoidut suppilovahverot ja metsäistä karpalokastiketta

Sienet*:
  • n. 1/2 l mitta kuivattuja suppilovahveroita 
  • 2,5 dl vettä 
  • 1/2 tl suolaa 
  • mustapippuria 
  • 1 rkl balsamicoa 
  • 1 rkl vaahterasiirappia 
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna 
  • saksanpähkinäöljyä tai kylmäpuristettua oliiviöljyä


Sekoita ainekset keskenään öljyä lukuunottamatta. Anna sienten pehmetä n. 1/2 t. Valuta vesi talteen karpalokastiketta varten. Puristele sienet varovasti kuiviksi. Jätä odottamaan ja valmista karpalokastike.


* Sienet voi laittaa marinoitumaan jo ennenkuin aloittaa muuta kokkailua, niin saavat maustua rauhassa.

Metsäinen karpalo-vinegretti:


2,5 dl karpaloita (pakastetut käyvät)
sienten liotusvesi + raikasta vettä niin, että saat yhteensä 2,5 dl
3 rkl mietoa hunajaa tai 4 rkl palmusokeria (fariinisokeri käy)
n. 1 dl kuusenneulasia
1/4 tl suolaa
1 tl dijon-sinappia
1 valkosipulinkynsi puristettuna
1 rkl balsamicoa
1/4 dl saksanpähkinäöljyä tai jotain mietoa (kylmäpuristettua) öljyä

Laita karpalot ja vesi kattilaan tai pannulle. Itse hyödynsin palsternakan karamellointiin käyttämääni pannua, jota ei tarvitse pestä välillä. Kuumenna kiehuvaksi ja hämmentele välillä, kunnes karpalot alkavat poksahdella (varo roiskeita). Lisää hunaja tai sokeri ja siirrä tehosekoittimeen. Jos tehosekoittimesi ei kestä kuumaa, anna seoksen hieman jäähtyä, jos ei kestä kuumaa. Lisää kuusen neulaset. Blendaa hienojakoiseksi seokseksi ja siivilöi kulhoon. Vatkaa lankavatkaimella liemeen loput ainekset ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa makeutusta tai suolaa. Sekoita 2 rkl karpalo-vinegrettiä sienten joukoon ja siirrä loput tarjoiluastiaan.

Ennen tarjoilua levittele marinoidut sienet ravioilien päälle ja lämmitä uunissa. Rouhi päälle mustapippuria ja viimeistele tuoreella timjamilla. Tarjoa karpalo-kastikkeen kanssa.


Alkupalan ja lisukkeena aterialla toimi raaka fenkolisalaatti rakuunaöljyllä maustettuna. Ihana salaatti, joka toi raikkautta kokonaisuuteen. Siihen löytyy ohje täältä.  



Ja lopuksi pihvi, eli viinisuositukset :) Kokonaisuus oli totta vie viinin arvoinen juhlava illallisateria. Mutta mikä viini sopisi tälle makean mausteiseen, mutta kuitenkin karpalon kirpeään kokonaisuuteen? Pienimuotoisen tastingin jälkeen Cono Surin viineistä suosikkini oli kuohuviini Cono Sur Brut (olen todennut, kuohuviini toimii aina). Myös Vision Single Vineyard Riesling oli ihan kiva. Haluaisin kokeilla pariksi vielä Chardonnay-versiota (Vision Single Vineyard Chardonnay), mutta se jäi odottamaan seuraavaa kertaa. 

Ja sitten ei ku äänestämään (huom. linkki aukeaa viim. 29.10): 







perjantai 19. lokakuuta 2012

Viikuna-smoothie

Sateisten päivien hämärää teki mieli piristää kesämuistoilla. Tänä vuonna niihin kuuluivat maalla pappamme kasvihuoneessa kasvaneet viinirypäleet ja makeat villiviikunat, joita poimin Kreikassa suoraan puusta. Kumpiakaan ei tietenkään enää ole, mutta tuoreita viikunoita ja luomurypäleitä löytyy kaupasta. Niistä syntyi kesämuisto-smoothie.


Pohjana käytin tällä kertaa itse valmistettua kauramaitoa, mutta mikä vain pähkinä- tai kavismaito sopii varmasti hyvin. Ripaus carob-jauhetta muistutti toisesta aamulenkin aarteesta. Carob-puun hedelmiäkin  kertyi tuliaispussiin Kreikan matkalta. Puusta poimittuna ne ovat ihanan makeita.

Viikuna-smoothie


  • 4 tuoretta viikunaa TAI kuivattuja liotettuna yön yli tilkassa vettä
  • 2,5 dl tummia luomurypäleitä
  • 1 rkl hunajaa,  jos käytät tuoreita viikunoita
  • 2,5 dl kaura- tai muuta kasvismaitoa
  • ripaus kanelia
  • 1 tl carob-jauhetta


Blendaa kaikki tehosekoittimessa samettiseksi smoothieksi. Viimeistele halutessasi kaakao-rouheella.



Helppo kotitekoinen kauramaito


  • 2,5 dl kaurasuurimoita
  • 1/2 l vettä

- Liota suurimoita yön yli. Siivilöi vesi pois ja huuhtaise suurimot. Siirrä tehosekoittimeen ja lisää:
  • 1 rkl hunajaa tai agavesiirappia
  • 1/4 tl laadukasta suolaa
  • 1 rkl soijalesitiinijauhetta
  • 1 rkl mietoa kylmäpuristettua öljyä - käytin safflor-öljyä
  • 1 tl luonnon vaniljaa
  • n. 7 dl raikasta vettä


Blendaa tehosekoittimessa hienojakoiseksi maidoksi. Voit halutessasi myös siivilöidä maidon, jolloin siitä tulee aivan sileää. Smoothieita ja puuroja varten käytän yleensä sellaisenaan. Säilyy jääkapissa kannussa peitettynä tai pullossa pari päivää. Sekoita maitoa ennen käyttöä.




Ps. Jos kiinnostaa voitte käydä kurkkimassa toisesta blogistani, mitä vastasin Jennin heittämään Blogi-reality haasteeseen. Luvassa muhkeita paljastuksia ruoka-bloggaajan arjesta...

maanantai 15. lokakuuta 2012

Sitruunaruoho-guacamole (Raw)




Onhan se jo kaikille selvää, että erilaiset tahnat, töhnät ja dipit ovat raw food -keittiön lahja maailmalle? Ainakin oma soosi- ja dippirepertuaarini on laajentunut huimasti, kiitos runsaan salaatin rouskuttelun. Toisaalta, kun juusto jäi jossain vaiheessa leivän päältä (ja itse leivänkin kävi vähän niin ja näin), seurasi erilaisten pähkinätahnojen ja levitteiden esiinmarssi. Ja parasta on ehkä se, että kokeilevassa keittiössä saman reseptin voi luoda yhä uudelleen lukemattomina eri versioina. Kuten esimerkiksi guacamolen, josta viime aikoina päivänvalon ovat nähneet mm. suklainen ja edamame-versio sekä tämä kolmen maanosan makuja yhdistelevä kombo.

Aluperin oli tarkoitus tehdä thai-tyylistä, kesäkurpitsalla kevennettyä sitruunaruoho-dippiä, mutta tuore korianteri oli kadonnut jääkaapista. Sitruunaruohon seuraan päätyi sitten vähän yllättäen tilli (ei ollut kelvannut kenellekään), joka toimi oikein hyvin. Suomi kohtasi Aasian ja Etelä-Amerikan tyylikkäästi ja loppujen lopuksi moussesta tuli ihan lusikoitavan hyvää.




Sitruunaruoho-guacamole Suomi-viballa


  • 1 pienehkö kesäkurpitsa 
  • 1/2 sitruunaruohon varsi
  • nippu tilliä (tai korianteria, jos et pidä tillistä)
  • 1/2 limen mehu
  • 1 rkl palmusokeria
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • 1/2 - 1 chiliä, riippuen tulisuudesta
  • 1 - 2 valkosipulinkynttä 
  • 3 kypsää avokadoa
  • 1 kevätsipulinvarsi
  • 1/2 punaista paprikaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1 rkl avokado- tai oliiviöljyä

Paloittele kesäkurpitsa blenderiin. Hienonna sitruunaruoho ja tilli. Lisää kesäkurpitsan joukkoon, samoin lime-mehu, sokeri ja suola, sekä hienonnettu chili ja valkosipulin kynnet. Blendaa tasaiseksi seokseksi. 
Halkaise avokadot ja poista kivet. Lusikoi blenderin kannuun. Blendaa nopeasti sekaisin, mutta älä ylisekoita. 
Leikkaa kevätsipuli ohuiksi viipaleiksi. Kuutioi paprika pieniksi kuutioiksi. Sekoita käsin guacamolen joukkoon. Lisää vielä pippuria ja avokado tai oliiviöljyä ja pyöräytä sekaisin. Tarkista maku.

torstai 11. lokakuuta 2012

Lakritsihalva (Raw)

Lakupallo1

Tiivis - vaikkakin hyvä työviikko alkaa olla voiton puolella. Ihan kohta on perjantaiherkuttelun aika :)

Kaiken töiltä liikenevän (valoisan) ajan olen käyttänyt tulevan ruokakirjani tekemiseen ja kuvaamiseen. Virallinen ruokapuoli onkin sitten ollut tähteitä tai smoothie-salaatti -linjaa. Mutta koska pientä viikonloppuhyvää täytyy olla, ennätin sentään pyöräyttää supernopeat lakupallerot.

Ostin joskus Stockan Herkusta tällaista lakritsijauhetta. Nimestään (Raw) huolimatta se on valmistettu höyrytetystä lakritsijuuresta. Maku on pelkkään jauhettuun lakritstijuureen verrattuna lähempänä salmiakkia ja väri tummempi. Ihan jännä tuttavuus.


Jääkaapissa sattui olemaan myös mustaa raakatahinia, joten ainekset lakupalloihin tai oikeastaan lakritsitsihalvaan olivat valmiina. Maustoin taikinaa myös sitruunalla ja käytin makeutuksessa osittain steviaa, joka toimii sitrusten ja lakun kanssa hyvin. Sen voi korvata käyttämällä pelkkää hunajaa.

Lakritsi-halvapallerot


  • 1 dl mustaa tahinia
  • n. 2 rkl sulatettua kookosöljyä (kiinteää)
  • 2 tl jauhettua lakritsijuurta tai lakritsijauhetta
  • 1/2 dl riisinlesejauhetta
  • 1 tl raastettua sitruunankuorta
  • 2 rkl hunajaa

16 tippaa steviaa TAI vielä 3 rkl hunajaa.

Vaivaa tahinia ja kookosöljyä niin kauan, että kookosöljy pehmenee ja sekoittuu tahiniin. Lisää loput aineet ja vaivaa kunnolla sekaisin. Taikina on öljyisen tuntuista tässä vaiheessa.
Muovaile pallosiksi ja laita halutessasi pieniin konvehtivuokiin.
Siirrä jääkaappiin jähmettymään.

Omissa palloissani oli päällä kuivattuja appelsiinihiutaleita. Mustat sesaminsiemenet, kookoshiutaleet, siitepölyrakeet tms. käyvät myös hyvin.






lauantai 6. lokakuuta 2012

Fargo-korput (Raw)


Tähän vuodenaikaan kaivan mehulinkoa esille tavallista useammin. Ehkä sesongin mehuisat juurekset innostavat tähän, tai ehkä vaistomaisesti järjestän väriterapiaa synkkeneviin syyspäiviin.

Mehustuskärpänen on puraissut muitakin, sillä serkkuni kyseli vinkkejä hyvistä mehuaineksista. Suosittelin punajuurta. Neuvo otettiin kiitollisena vastaan, mutta mehu ei lopulta oikein napannut. Punajuuri synnytti kuitenkin uuden termin mehustukselle: fargottaminen. Punajuuri ei ehkä ollut hyvää, mutta fargottaminen oli kuulemma kivaa. - No, ehkä ei siitä sen enempää...


Punajuurimehu on sellaisenaan aika tujakkaa tavaraa, mutta sen paras puoli onkin mehustamisesta yli jäävä kuitu, jota omalla lingollani syntyy vieläpä aika paljon. Hyvä pihvi- ja pyörykkäaines mutta olen tykästynyt siihen erityisesti kräkkereissä, kekseissä ja korpuissa.

Nykyään teen juureskorppuja aika yksinken kaavan mukaan. Taikinaan käy melkein mikä vain juuresten mehustusjämä, mutta erityisesti siis, jos siinä on punajuurta. Oma suosikkini tällä hetkellä on ABC eli omena-punajuuri-porkkana, jota fargotan... siis mehustan muutenkin eniten. Lasten suosikkimehua nimittäin. Jos et omista kuivuria tai jaksa odotella, kräkkerit voi myös kypsentää miedolla lämmöllä uunissa n. 100 asteessa, jolloin valmistuvat parissa tunnissa.


Fargo-korput eli juureskräkkerit

  • n. litra mehustuskuitua, esim.  2 punajuuresta, 4 porkkanasta ja 2 omenasta
  • 2 dl pellavan siemeniä
  • 1/2 l idätettyä tattaria
  • 1-2 dl vettä (riippuen, miten kuivaksi mehukone puristaa kuidun)
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl sipulijauhetta
  • 1/2 tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl tamaria
  • (yrttimausteita, kuten oreganoa, basilikaa tai timjamia)

Sekoita kaikki ainekset keskenään suuressa kulhossa ja vaivaa käsin. Anna pellavansiementen turvota 1/2 t.
Levittele kuivurin tasolle tai uunin alaosaan leivinpaperin päälle. Ohjeen määrillä tein melkein kaksi levyllistä.
Kuivattele 40 asteessa täysin kuivaksi ja rapeaksi (12 t. tai enemmän). Jos haluat siististi leikkautuvia paloja jaa levy veitsellä paloihin jo ennen kuivattelua.
Säilytä kannellisessa purkissa.

Punajuureva kräkkeri maistui erityisen hyvältä herne-dipin kanssa. 



keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Chia-goodness eli Raw Pikapuuro (Raw)


Tiedättehän ne pienet Elovena-pussukat, joita pyörii työpaikkojen taukotiloissa, kaiken varalta. Jos  vaikka palaveri venyy, eikä ehdi lounaalle. Tai aamulla tulee kiire. Pussin sisältö vain mukiin ja vedenkeittimestä kuumaa vettä päälle. Puuro on minuutissa valmis ja melkein voi kuvitella syöneensäkin jotain.

Ihan rehellisesti sanottuna, olen vähän kaivannut tällaista hätävaramuonaa silloin, kun olen tien päällä ja ulkoruokinnassa. En ilmeisesti ole ainoa, sillä löysin pari vuotta sitten San Diegon Whole Foodsista pussillisen Raw pikapuuro-mixiä. Pussukka piti sisällään mm. tattaria, chia-siemeniä ja kuivattuja marjoja. Koska matkalaukun kantokyky on rajallinen, tuliaispussit loppuivat pian ja siitä lähtien olen yrittänyt kehitellä vastaavaa arjen helpottajaa itsekin.

Yllättäen simppelin sekoituksen viilaaminen täydellisesti puuroutuvaksi ja vieläpä hyvän makuiseksi pikalounaaksi osoittautui haasteelliseksi. Useimmiten lopputulos on ollut raw mysliä, mikä on ihan kiva sekin, mutta kuitenkin eri asia. Jos puuron puolelle on menty, maun suhteen on tapahtunut kompromisseja.

Sinnikkyys palkitaan, sillä nyt vihdoin sain aikaiseksi seoksen, joka sekä muodostaa täyteläisen puuron, että maistuu maukkaalle. Yksi onnistumisen salaisuus oli kuivatussa banaanijauheessa, jota ostin Kaisun putiikista. Kiva, liemeen liukeneva makeuttaja.

Valmistus vaatii kuivuria tai kiertoilmauunia, monitoimikonetta ja hieman aikaa ja kärsivällisyyttä. Lopputuloksena on kuitenkin purkillinen nopeita ja helppoja eväitä, lounastunnin pelastuksia tai välipaloja. Ohjeen määristä syntyy n. 1/2 l valmista seosta (n. viisi annosta valmista puuroa), joten annos kannattaa ehkä tuplata, jolloin samalla vaivalla synty kunnon satsi.


Raw Pikapuuro-mix

  • n. 6 taatelia + 2 dl vettä
  • 1/2 l idättettyä tattaria
  • 2 dl chia-siemeniä
  • 1/4 tl laadukasta suolaa
  • 1/2 tl kanelia
  • 1/4 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 rkl mesquite-jauhetta tai lucumaa

Liota taateleita vedessä n. 4 tuntia tai kunnes ovat niin pehmeitä, että saat blendattua seoksesta siirapin.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna turvota n. 10 min. Sinulla pitäisi olla karkeaa kräkkeritaikinaa.
Levitä taikina ohuelti mutta tasaiseksi kerrokseksi kuivurin tasolle tai leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kuivattele 40 asteessa, kunnes saat täysin kuivan ja rapsakan levyn. Tämä vie kuivurin tehoista riippuen 12 tai enemmän tuntia.

  • 1 dl cashew-pähkinöitä
  • 2-3 rkl kuivattua banaanijauhetta TAI riisinlesejauhetta (tämä toimii myös hyvin)
  • 3/4 dl (kultaisia) pellavansiemeniä
  • 2 dl kuivattuja omenakuutioita tai jotain kuivattuja marjoja
  • 2 dl kuivattuja mulperinmarjoja, rusinoita, silputtuja viikunoita tms.
  • (laitoin myös Kaisulta ostamiani appelsiinihiutaleita)

Jauha cashew-pähkinät jauheeksi tehosekoittimella tms. Paloittele kuiva tattari-levy monitoimikoneen kulhoon (s-terä). Lisää cashew-jauhe. Aja pulssitoiminnolla tai välillä konetta pysäytellen seos karkeahkoksi rouheeksi. Siitä ei ole tarkoitus tulla jauhoa! Lisää loput ainekset, suurikokoiset marjat ja mulperit kannattaa silputa. Myös marjajauheet saattaisivat olla ihan kiva lisä pieninä määrinä. Rouhaise muutaman kerran sekaisin monitoimikoneessa ja puuro-mix in valmista. Siirrä kannelliseen lasipurkkiin ja säilytä kuivassa, viileässä ja valolta suojattuna.

Pikapuuron valmistus:

Sekoita puuromixiä ennen käyttöä. Laita puurokippoon 1 osa seosta ja 1 ja 1/2 osaa nestettä, joka voi olla kylmää tai haaleaa (alle 40℃) vettä, manteli/siemenmaitoa tms. Sekoita ja anna tekeytyä n. 10 min. Sekoittele välillä pari kertaa.


Tänä aamuna päivä lähti käyntii pikapuurolla ja taustalla piileksivällä persilja-mansikka-kiivi -smoothiella. Ei päässyt kuvaan, kun oli raukka niin ruma. (Mutta hyvä :)