Seuraavaksi keittiöalkemiaa:
Miten jalostat kahdesta inhokkiaineksesta suosikkireseptin? (Tämä olisikin hyvä haasteaihe...) No, omat ns. inhokkini ovat retiisi ja varsiselleri ja erityisesti ensimmäinen näistä. Ostan kuitenkin sillon tällöin retiisejä, koska ne vain ovat niin kauniita. Ja keittiössä olen yleensä aivan yhtä innoissani ruoka-aineiden tarjoamista esteettisistä elämyksistä kuin kokkauksen lopputuloksestakin. (Ja varmaan on sanomattakin selvää, että kauneus löytyy kasvikunnan tuotteista.. ;)
Mutta retiiseistä en siis oikein osaa tehdä mitään ja yleensä ne jäävät heräteoston jälkeen vihanneslokeroon jumittamaan. Niin kävi näillekin kaunokaisille, mutta päätin sittenkin pelastaa ne lähes terminaalivaiheessa.
Otin esiin mandoliinileikkurin ja aloin höylätä retiiseistä paperinohuita lastuja. Läpikuultavat viipaleet toivat mieleen pitsin. Nappasin muutaman sellerinvarren, ja tein niille saman. Sekaan vähän limeä ja yksinkertaisia mausteita, ja tadaaaa... Ihana aasiatyylinen salaatti oli syntynyt. Iltapalalla lisäsin joukkoon vielä idätettyä quinoaa ja muita herkkuja, mutta salatti menisi ihan sellaisenaankin lisukkeena.
Retiisisalaatti (1-2:lle)- reilu nippu retiisejä
- 5 sellerin vartta
- lime
- Himalaja-suolaa
- mustapippuria
- 1/2 tl jauhettua inkivääriä tai pala tuoretta inkivääriä raastettuna, jos pidät tujakammasta inkiväärin mausta
- 1 rkl agave-siirappia
Leikkaa retiisit ohuen ohuiksi lastuksi. Tämä onnistuu parhaihten mandoliinilla. Juustohöylällä saa myös tähän tarkoitukseen kelpo lastuja, vaikka ne jäävätkin paksummiksi. Viipaloi myös sellerinvarret mahdollisimman ohuiksi. Raasta 1/2 limen kuori ja purista mehu molemmista puolikkaista retiisien ja sellerien päälle. Sekoita joukkoon loput ainekset ja jätä hetkeksi maustumaan.
Ennen tarjoilua kaada pois retiiseistä ja selleristä irronut neste. Lisää joukkoon
- Pieni nippu tuoretta tilliä ja nippu ruohosipulia
- 2 rkl kylmäpuristettua sesamöljyä tai jotain muuta kylmäpuristettua öljyä
- ituja, esim. quinoan idut* toimivat tässä todella hyvin
- soijakastiketta
Sekoita itujen joukkoon hiukan soijakastiketta. Lisää idut ja muut ainekset retiisiseoksen joukkoon. Sekoita hyvin. Salaatin makumaailma on aasialainen, joten lisäsin omaan salaattiini vielä merilevähiutaleita ja avokadoa ja kokosi salaatin mizuna-salaatista tehdylle pedille. Eli:
- Lisäksi esim. kypsä avokado
- 1 rkl nori-hiutaleita
- Mizuna-salaattia, tosin ihan perus tammenlehväkin on hyvä. Ja sitähän saa luomuna.
Fiiliksiin pääsee nauttimalla salaattinsa puikoilla, mutta täytyy tunnustaa, että nälissäni pistelin itse menemään ihan haarukkakaupalla.
* Quinoasta:
Sitten en malta olla sanomatta paria sanaa quinoasta, joka on jo pitkään ollut suosikkini tattarin ohella sekä keitettynä että raakana. Quinoan idättäminen on helppoa ja nopeaa. Ja idätettynä sitä voi siis syödä sellaisenaan. Myös kypsentäminen on pikaista puuhaa. Quinoa kypsyy n. vartissa, eli hakkaa tässä suhteessa mm. (täysjyvä-) riisin ja ohran. Pidän quinoasta myös luonteikkaan maun vuoksi, mutta tämä pieni siemen on muutenkin aivan superia tavaraa. Quinoasta löytyy paljon tietoa muualtakin netistä, (esim.
täältä), mutta tässä vielä kertauksen vuoksi muutamia hyviä syitä syödä quinoansa:
Quinoa ei ole jyvä vaan siemen, jota siis kuitenkin käytetään viljan tavoin. Tämä varmaan olikin jo tuttu juttu, ehkä myös se, että ravitsemuksellisesti quinoa päihittää monet muut viljat. Se on varsinainen proteiinipaukku: n, 16,5 % proteiinia, ja siinä on täydellinen aminohappokoostumus (kuten myös tattarissa, amarantissa ja hampussa). Quinoassa on myös merkittäviä määriä kalsiumia, fosforia, kaliumia, magensiumia ja rautaa, jotka ovat olennaisia juttuja luuston ja lihaksiston sekä sydämen toiminnan kannalta. Idätetyn quinoan ravintoarvojen on raportoitu olevan jopa korkeampia. Esimerkkinä tästä: Kupillinen kypsentämätöntä quinoaa tyydyttää 43 % päivittäisestä raudantarpeesta. - I like that! Quinoa on muutenkin monipuolinen. Siitä voi tehdä
maitoa, jopa jotain
piimän kaltaista (vaikuttaa rajulta, en ole kokeillut!). Sitä voi myös paahtaa, kuten poppareita ja jossain mainittiin jopa quinoa-olut... Idätettynä quinoaa voi tietysti lisätä salaatteihin ja smoothieihin, mutta olen myös kuivannut niitä ja ripotellut mysliin ja salaatteihin, lisännyt raakanäkkäreihin, jopa suklaaseen.
Quinoan idättely on helppoa, mutta pari juttua siinäkin kannattaa ottaa huomioon: Quinoan siementen pinnalla on saponiinia, saippuamaista kitkerää ainetta, joka estää ravintoaineiden imeytymistä. Saponiini on pääosin jo poistettu ennenkuin quinoa myydään kuluttajille, mutta siemenissä saattaa silti olla jäämiä. Tämän huomaa helposti, kun laskee quinoan siemeniä sisältävään astiaan vettä. Vesi muuttuu sameaksi ja vaahtoavaksi. Quinoa kannattaakin ennen idätystä (ja muutakin käyttöä) huuhtoa hyvin, kunnes vesi pysyy kirkkaana.
Huuhtelun jälkeen siemeniä liotetaan, itse liotan yleensä n. 8 t. Tämän jälkeen normaali idätys alassuin olevassa astiassa. Quinoa alkaa hapantua melko herkästi varsinkin lämpimässä huoneilmassa, joten olen huuhtonu ituja vähintäin 4 kertaa vuorokaudessa. Vuorokauden kuluttua idut ovat yleensä jo selvästi näkyvillä ja tässä vaiheessa quinoa kannattaa siirtää jääkaappiin. Itäminen jatkuu myös siellä, mutta idut pysyvät freeseinä. Käytän idut muutaman päivän sisällä, mutta niiden pitäisi lasipurkissa säilyä 5-7 päivää. Itujen kunnon heiketessä niihin tulee selvästi hapan haju, ja silloin se on
So long, babies!Tässä mustaa luomu-quinoaa, joka on suosikkini värinsä vuoksi. Valkoista ja punaista löytää meiltä helpommin, värin lisäksi juurikaan muita eroja ei ole.