Superhelppo arkikastikkeeni syntyy yleensä oliiviöljystä, luomubalsamicosta, laatusuolasta, mustapippurista, valkosipulista ja hiivahiutaleista. Yleensä laitan tipan jotain makeutusta sekaan, esim. juoksevaa luomuhunajaa.
Tänään teki kuitenkin mieli jotain sitruunaista. Usein teen tukevammat soosit cashew-pähkinöistä, mutta käteen tarttuikin lähikaupasta pussi pinjansiemeniä. - jotka tuntuvat muuttuneen tosi tyyriiksi viime aikoina? - Harmi, sillä muuten söisin niitä paljon useammin, kun ovat vietävän herkullisia.
Pinjansiemenet, sitruuna ja timjami muodostivat juuri sellaisen pyhän kolminaisuuden, jota kaipasin porkkanapastani päälle.
- Tämä oli taas yksi niistä aterioista, joilla nuoltiin lautaset :)
- Tämä oli taas yksi niistä aterioista, joilla nuoltiin lautaset :)
Sitruuna-pinjansiemenkastike:
- 1 pss pinjansiemeniä (80 g)
- 1/2 sitruunan mehu
- 1 dl mantelimaitoa tai vettä + 1 rkl tahinia (jos mantelimaitoa ei satu rutiinisti olemaan jääkaapissasi)
- 0,5 dl vettä
- 1,5 dl kylmäpuristettua auringonkukka- avokado- tai oliiviöljyä
- 1 tl omenaviinietikkaa
- 1 luomusitruunan raastettu kuori
- 1/4 tl laadukasta suolaa
- mustapippuria
- 2 -3 tl juoksevaa luomuhunajaa tai raw agavesiirappia
- 1/4 tl kurkumajauhetta
- nippu tuoretta timjamia tai 2 tl kuivattua timjamia
Blendaa tehosekoittimessa pinjansiemenet ja sitruunanmehu karkeaksi rouheeksi. Lisää mantelimaito ja vesi (tai pelkkä vettä + tahinia) ja blendaa kastikkeeksi. Lisää loput ainekset ja blendaa nopeasti tasaiseksi. Lisää tuore timjami hienona silppuna (tai kuivattu) ja sekoita käsin joukkoon.
Tässä vielä namin Lördag-pastan ohje:
Porkkanapasta:
Porkkanapasta:
- 1 kg porkkanoita
Kuori ja suikaloi esim. juustohöylällä tai perunankuorimaveitsellä. Sekoita joukkoon
- 1 tl laadukasta suolaa
- hiukan mustapippuria
- 1 tl juoksevaa luomuhunajaa
- 1/2 sitruunan mehu
- 1 valkosipulinkynsi puristettuna
- n. 2 cm pätkä tuoretta inkivääriä kuorittuna ja raastettuna
Annoin marinoitua sen aikaa, kun valmistin pinjansiemenkastikkeen. Lisäsin sitten joukkoon
- 2 rkl kuorittuja hampunsiemeniä
- nipun ruohosipulia (surkeaa tähän vuodenaikaan)
- nipun tuoretta basilikaa (samat sanat)
- 1 rasiallisen ananaskirsikoita sekä kirsikkatomaatteja
- reilun kourallisen kalamataoliiveja
Sekoita ja asettele tarjoiluastiaan. Kaada päälle reilusti pinjansiemenkastiketta. Viimeistelin oman annokseni vielä tuoreilla versoilla. Ihanuutta! - Jälleen...