lauantai 15. joulukuuta 2012

Punaiset proteiinipatukat

IMG_9126

Olen joulukiireillyt sen verran, että blogikin päivittyy nyt verkkaiseen tahtiin. Tunnen pientä harmitusta siitä, etten ennätä viettää juuri tällä hetkellä enempää aikaa blogimaailmassa, mutta kulisseissa kuhisee kuitenkin ja ensi vuoden puolella pääsette nauttimaan taas tuotoksista. Ja itsekin ennätän käydä inspiroitumassa muiden blogien äärellä.

Syksy on ollut kokonaisuudessaan aikas intensiivinen, mutta rikas. Moni kiinnostava projekti jatkuu vielä kevätpuolellakin ja uusia on alkamassa niin, että tuleva vuosi näyttää suorastaan houkuttelevalta seikkailulta. Tällä hetkellä käärin kuitenkin pakettiin tämän vuoden hommia, sillä maanantaina alkaa virallisesti loma! Tuntuu, että kesälomasta on jo ikuisuus, eikä viikon lomailuista juuri pidemmäksi aikaa olisi enää riittänytkään tiristettävää. Minä ja kotiklaani suuntaamme talvenkalpeat nenämme kohti Gran Canarian luontopolkuja, katsomaan mitä ihmeitä löytyy aurinkorantojen tuolta puolen.

Ja tässä kohtaa tulee ajankohtaiseksi ikuisuuskysymys siitä, millaisin eväin tällainen ruokanörtti valmistautuu lentomatkailuun. Ja ulkomaan reissuun ylipäätään.

Olen jo aikaa sitten lakannut edes harkitsemasta lentokoneaterioita. Vaikka vaihtoehtona olisi vegaaninen kasvisateria, (ei tosin mitenkään itsestäänselvyys lomalennoilla) valitsen silti mieluummin omat eväät. Proteiini- ja energiapatukat, pähkinätsekoitukset ja tuoreet hedelmät ovat yleensä olleet riittävä setti. Pidemmillä matkoilla täydennyksenä ehkä pre-flight meal.

Valmiissa raw-energiapatukoissa on nykyään, mistä valita. Yhteistä niille kaikille on kuitenkin se, että ne sopivat parhaiten herkkuhampaan ruokintaan. Koska en lounaan korvikkeena välitä imelästä, valmistan patukkani itse, jos vain ennätän. Tällä kertaa proteiinibiitit syntyivät joulutunnelmissa ja saivat makua mm. inkivääristä ja kardemummasta. Varsinaiseen taikinaan käytin runsaasti idätettyä tattaria, kurpitsansiemeniä sekä chiaa mutta kuivahedelmiä huomattavasti maltillisemmin. Proteiinin lisäksi pakkasin taikinaan vähän viher- ja marjajauheita sekä yllätyksenä granaattiomenan siemeniä tuomaan rapeaa rakennetta. - Syy runsaaseen hivenainetankkaukseen on myös pieni stressiflunssa, joka parin päivän ajan on kutitellut kurkussa. Se on kuitenkin pysynyt aisoissa vihersmuuteilla ja supersalaateilla. Tehoainekuuri saa siis jatkua edelleen.

IMG_9154

Punaiset proteiinipatukat

  • 1 dl chia-siemeniä jauheeksi jauhettuna 
  • 2,5 dl kurpitsansiemeniä jauheeksi jauhettuna 
  • 1/2 l tattarinituja 
  • 1/2 dl lupiinijauhoa tai jotain proteiinijauhetta 
  • 20 aprikoosia silputtuna
  • 10 viikunaa silputtuna
  • 5 cm pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna 
  • 1 tl jauhettua kardemummaa 
  • 1/4 tl laatusuolaa 
  • 1-2 tl vehnänorasjauhetta 
  • 1 tl nokkosjauhetta
  • 1-2 rkl puolukkajauhetta + pinnan viimeistelyyn 
  • 1 granaattiomenan siemenet 
  • (1 tl sitruunan mehua)

Jauha siemenet ja laita kaikki ainekset granaattiomenaa lukuunottamatta monitoimikoneen kulhoon. Sekoita täydellä teholla, kunnes saat kiinteää taikinaa. Lisää lopuksi granaattiomenan siemenet ja käytä konetta sen verran, että ainekset sekoittuvat kunnolla. Siemenet saavat kuitenkin jäädä rouheeksi. Tarkista maku ja lisää hieman sitruunan mehua, jos granaattiomena ei ole kovin hapokasta.
Painele taikina leivinpaperilla päälystettyyn neliskanttiseen vuokaan (20x20 cm) tasaiseksi kerrokseksi. Viimeistele pinta puolukkajauheella. Laita jääkaappiin jähmettymään n. 1/2 tunniksi. Leikkaa suorakaiteen mallisiksi patukoiksi.
Itse siirsin patukat vielä kuivuriin yön ajaksi, koska halusin niistä napakoita ja siististi kuljetettavia. Säilytä patukat jääkaapissa, kannellisessa rasiassa tai erikseen voipaperiin käärittyinä.

  IMG_9097

Ja kuulkaas, me tapaamme seuraavan kerran ensi vuoden puolella, sillä sallin itselleni reissuun mukaan vain kameran ja manuaaliset muistiinpanovälineet. Ei läppäriä, ei iPhonea, ei edes roikkumista nettikahvilassa. Siispä:

Herkullista, pehmeää, lämpöistä, tunnelmallista ja kaikin tavoin ihanaa joulua! 

IMG_9074

lauantai 8. joulukuuta 2012

Gluteenittomat Lucia-pullat (Vegan)

IMG_9009

Pulla. Kanelinen korvapuusti tai jouluinen sahramipulla. Asioita, joita ilman maailma tuntuisi paljon tylymmältä paikalta. Ainakin mielikuvissa. Sillä harvoin enää syön ihan oikeaa pullaa. Makumuisto on muuttunut paljon herkullisemmaksi kuin todellinen nisu. Välillä kuitenkin kokeilen gluteenittomia pullia, sillä niiden jälkeen maha ei mutise turhia. Lupailinkin jossain vaiheessa reseptiä ja tässä sellainen tulee jouluisena versiona.

Pullan olemus tulee pitkälti sitkeän kuohkeasta vehnätaikinasta. Gluteenittomaan vehnäseen mehevyyttä tuovat chia- tai pellavansiemenseos sekä xantaani tai psyllium. Kokeilujen jälkeen olen oppinut syventämään makua myös hapanjuurijauheella ja pitkällä kohotusajalla. Tästä syystä pullataikinan nestettä ei lämmitetä, vaan hiiva saa tehdä työnsä kaikessa rauhassa. Saman perusohjeen mukaan valmistuu peruspullataikin, kun sahramin jättää pois. Ja taikinasta voi leipaista myös ne korvarit.

Gluteenittomat sahramipullat


  • 1/2 dl vaaleita pellavansiemeniä tai 2 rkl chia-siemeniä, jauhettuina
  • 2,5 dl vettä
  • 7,5 dl manteli-, soija-, tai riisimaitoa
  • 2 tl suolaa
  • 250 ml hunajaa tai agave-siirappia
  • 2 tl kardemummaa
  • 1 pkt sahramia
  • 500 g täysjyväriisijauhoja
  • 2 rkl hapantaikinajuurta
  • 2 tl xantaanikumia
  • 2 pkt kuivahiivaa
  • 1,5 dl kookosjauhoja
  • 1,5 dl Neito-rypsiöljyä
  • Rusinoita koristellun

Leivontaan: Kookosöljyä
Voiteluun hunajan ja käyttämäsi kasvismaidon seosta

Jauha pellavan tai chia-siemenet tehosekoittimessa. Siirrä kulhoon ja vatkaa joukkoon 2,5 dl vettä. Anna turvota. Sekoita suuremmassa leivinkulhossa kylmä (!) kasvimaito, suola, hunaja, kardemumma ja sahrami. Vatkaa joukkoon pellavan-/chiasiemenseos. Sekoita toisessa kulhossa riisijauhot, hapanjuurijauhe, xantaanikumi ja kuivahiiva. Lisää vähitellen nesteeseen käsin vaivaten. Lisää lopuksi kookosjauhoja muutamassa erässä välillä perusteellisesti vaivaten, kunnes taikina tuntuu hyvin leipoutuvalta. Kookosjauhot turpoavat voimakkaasti. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa tasaiseksi. Peitä kulho muovikelmulla siirrä lämpimään paikkaan kohoamaan n. 3-4 tunniksi.

IMG_8985

Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen. Öljyä kädet ja leivinalusta, mieluiten kookosöljyllä. Ota taikinasta pieni pala kerrallaan ja pyörittele n. 15 cm:n tangoksi. Kiepauta ässiksi tai muuten jouluiselle kiemuralle. Anna kohota liinan alla.

IMG_8991

Sekoita keskenään 1/2 dl mieleistäsi kasvismaitoa ja 1 tl hunajaa. Voitele pullat ennen paistamista seoksella ja laita jokaisen kiemuran keskelle rusina. Paista 220 asteessa n. 20 min. tai kunnes pullat saavat kullanruskeaa väriä. Voitele uunista otettuna uudelleen hunaja-maitoseoksella.

IMG_8997

IMG_9028

sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Piparin makuinen punajuuripiiras (Raw/ Cooked)

IMG_8965

Minulta vähän kyseltiin jouluisten reseptien perään. Sehän sopii, sillä äkillisesti, mutta sitäkin voimallisemmin alkanut talvi käänsi kerralla kokkailut laulamaan joululauluja. Kauden ensimmäiset raw-piparit on jo leivottu (niistä lisää myöhemmin) ja ilta-aterialla jatkoimme teemaan sopivasti piparimausteiden siivittämällä punajuuri-carpacciolla. Tein tupla-annoksen ja samalla syntyi täyte myös pikkujoulupiiraaseen, josta saatte tässä hämäräperäisiä kuvia. Illalliset kun ovat vuoden pimeimpään aikaan yhtä hämärän hyssyä ja tunnelmointia kynttilän valossa.

Purppuran punainen juurekas on minulle jouluinen raaka-aine, samoin kuin talvikurpitsa ja kaikki muukin, mikä sopii kanelin, inkiväärin ja kardemumman kanssa. Näitä lämpimän suloisia mausteita löytyy myös tästä piirastäytteestä, joka käy siis sellaisenaankin lisukkeeksi. Punajuuri-carpaccio on vähän kuin mummon laittama rosolli modernimmassa muodossa. Carpacciota varten punajuuret voi pehmentää kevyesti höyryttäenn tai vain marinoida paperin ohuina lastuina raw food style. Ja koska talvikylmällä keho kaipaa täyteläisyyttä, upotin carpaccion juhlallisesti macadamia-kermaan. Muitakin pähkinöitä tai pinjansiemeniä voi toki käyttää.

Piiraassa viipaleet päätyivät juurevan makuisen sesaminsiemenpohjan päälle, joka on gluteeniton, vegaaninen ja vaivaton valmistaa. Kuvassa raakaversio, jota kuivattelin uunin alaosassa. Piirakan voi kuitenkin myös kypsentää tavanomaiseen tapaan. Molemmat vaihtoehdot ovat jouluisia ja herkullisia ja ehdottoman sopivia myös varsinaiseen joulupöytään.

- Ja vielä vinkki vinkkinen: Kuten kuvasta voi aavistella, piiraan kanssa sopii täyteläinen punaviini.

IMG_8982

Piparin makuinen punajuuripiiras


Täyte: 
  • 4-5 punajuurta 
  • 1 punasipuli 
  • piparimausteita: 1/4 tl neilikkaa, 1/2 tl kanelia, 1/2 tl inkivääriä, 1/2 tl kardemummaa 
  • mustapippuria myllystä
  • valkosipulinkynsi puristettuna 
  • kuivattua basilikaa 
  • rosmariinia 
  • 2 rkl balsamiviinietikkaa 
  • 1 rkl mietoa (pähkinä-)öljyä 

Höylää kuoritut punajuuret lastuiksi mandolinilla. Jos mandolinia ei ole, raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi. Sekoita kaikki ainekset ja jätä marinoitumaan, mieluiten yön yli, mutta vähintään pariksi tunniksi. Sekoita sillä aikaa pähkinäkerma:

Macadamia-kerma:
  • 1 dl macadamia-pähkinöitä (myös cashew tai kuoritut mantelit käyvät
  • 2 dl vettä 

Tehosekoita ainekset. Aina parempi, jos olet jaksanut liottaa pähkinöitä etukäteen n. 4 tuntia, siivilöidä ja huuhdella. Sekoita kerma marinoituneisiin punajuuriviipaleisiin. Tämä on jo sellaisenaan kiva lisuke.

Piiraspohja:
  • 2,5 dl sesaminsiemeniä 
  • 4 rkl artisokkajauhetta (tämä on ihan huippuaines, jota tilasin Kaisun putiikista) 
  • 1 rkl hiivahiutaleita 
  • 1/2 tl laatusuolaa 
  • reilu 1/2 dl (vaaleita) pellavansiemeniä 
  • 2 rkl vettä 

Jauha sesaminsiemenet jauheeksi tehosekoittimella. Lisää muut ainekset vettä lukuunottamatta ja jatka blendaamista, kunnes saat hieman takertuvat seoksen. Lisää 1-2 rkl vettä ja sekoita nopeasti taikinaksi.  Painele n. 25 cm halk. (irtopohjaiseen) pyöreään piirasvuokaan, jonka olet vuorannut leivinpaperilla. Laita hetkeksi kuivuriin tai uunin alaosaan 40 asteeseen, uuniluukku raolleen.

Soseuta sillä aikaa 1/3 punajuurista tehosekoittimessa lisäten joukkoon 
1 tl psylliumjauhetta. Levitä sose piiraspohjalle. Asettele päälle loput punajuuriviipaleet. Viimeistele tuoreella silputulla persiljalla tai oreganolla. 

Raw -vaihtoehto: Siirrä piiras kuivurin tasolle tai uunin alaosaan ja kuivattele 40 asteessa 8 tuntia. Jos mahdollista ota loppuvaiheessa piiras varovasti pois vuoasta ja jatka kuivattelua parin tunnin ajan ilman vuokaa, jotta myös pohja kuivahtaa paremmin.

Kypsennetty piiras: Laita piiras uunin alaosaan ja kypsennä 120 asteessa n. 45 min. tai kunnes pohja on kullanruskea. Varo käräyttämästä, siemen- ja pähkinätaikinat palavat herkästi.


Punajuuripiiras