tiistai 1. joulukuuta 2009

Seitan-perunapyörykät



Voiko olla vegaani, jos on allerginen pähkinöille ja palkokasveille? Aika hankalaa se varmaan on, mutta tämä ohje lähti kuitenkin ajatuksesta valmistaa jotain vegeproteiiniruokaa, jossa ei olisi soijaa tai muita palkokasveja, pähkinöitä eikä siemeniä. Seitan on hyvä lähtökohta, koska sitä voi periaatteessa valmistaa ilman näitä. Tosin usein lopputulos on kova, kumimainen käntty. Pehmeän, mutta sopivan sitkeän seitanin salaisuus onkin yleensä kikhernejauho/ sekaan muusatut kikherneet. Hyvä seitanmakkara syntyy myös, kun jatkeena käyttää linssejä, kuten taannoisessa ruokahaasteessa - Muuten, kaunis kiitos kaikille Pikantteja munakoisorullia äänestäneille, olin aivan yllättynyt ja otettu hopeasijasta!


Mutta jos pavut ovat nou nou, täytyy tilalle etsiä muuta. Näillä eväillä lähdin kehittelemään seitanperunapyöryköitä. Kikhernejauhon tilalle jauhoin... arvatkaa, mitä? Tietenkin idätettyä tattaria! Papusoseen korvasi muhennettu peruna. Koska ohje seurailee lähruokalinjaa, murustin pyöryköiden sekaan myös kuivattuja suppilovahveroita. Se ei kuitenkaan ole olennainen ainesosa, pieni kokeiluerä ("sieniallergisille" lapsille) todisti, että hyvää tulee ilmankin.



Seitanperunapyörykät:


Kuivat aineet
  • 2,5 dl gluteenijauhoa
  • 4 rkl idätettyä tattaria
  • 0,5 dl hiivahiutaleita tai 1 tl kasvisliemijauhetta
  • 1 tl ruususuolaa
  • 1 tl sipulijauhetta
  • 1/2 tl korianterijauhetta
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1/2 tl kuivattua salviaa
  • 1/2 tl kuivattua rosmariinia
  • 1 tl sinappijauhetta
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1/8 tl kanelia
Kosteat aineet
  • 2 dl keitettyä perunaa muhennettuna (= n. 3 keskikokoista, jahoista perunaa)
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 rkl sitruunanmeuhua
  • 1 tl raastettua sitruunankuorta
  • 2 - 2,5 dl vettä
  • 2 rkl kylmäpuristettua oliivi- tai rypsiöljyä
  • 1 tl vaahterasiirappia (tai vastaavaa makeutusta)
  • mustapippuria
  • tuoretta persiljaa silputtuna
  • (1 rkl kuivattuja suppilovahveroita tai vastaavia sieniä)
Jauha idätetty tattari hienoksi jauheeksi, tehosekoittimessa tai sähkökäyttöisellä kahvimyllyllä. Sekoita gluteenijauhoon. Lisää muut kuivat ainekset ja sekoita keskenään.

Kuori perunat ja höyrytä kypsiksi. Muhenna kuumina ja sekoita joukkoon öljy ja muut kosteat ainekset. Jos käytät kuivattuja sieniä, hiero ne karkeaksi jauheeksi. Lisää ensin n. 2 dl vettä ja loput tarvittaessa sen jälkeen, kun olet sekoittanut keskenään kuivat ja kosteat ainekset. Vaivaa taikinaa hetki ja lisää nestettä tarvittaessa. Jos taas taikina tuntuu liian kostealta, lisää ruokalusikka gluteenijauhoa. Taikinan tulisi olla pehmeää, mutta kuitenkin kiinteää. Muovaile öljytyin käsin pieniä pullia.

Liemessä keittämisen tai foliossa kypsentämisen sijaan höyryti seitanpyörykät kypsiksi. Tässä on apua siitä, jos sinulla on riittävän laaja höyrytysritilä. Omani on melko pieni, joten jouduin laittamaan pyörykät kahteen kerrokseen. Ne kypsyivät kyllä kannen alla hyvin, mutta litistyivät jonkin verran. Esteettinen seikka ei tosin haitannut makua. Kypsennä 30 min. Anna jäähtyä hetki, jolloin pyörykät kiinteytyvät ja ne voi siirtää pannulle.

Kuumenna laakea paistinpannu ja lisää 1 rkl kookos- tai rypsiöljyä. Ruskista pyöryköitä, kunnes ne saavat kauniin kullanruskean pinnan. Tarjoa suosikkilisukkeidesi kanssa. Meillä oli höyrytettyä ruusukaalia, punajuuripastaa ja lampaankääpämuhennosta.



4 kommenttia:

  1. Oi mikä hyvä ohje, näitä täytyykin kokeilla!En ole aikoihin laittanutkaan mitään gluteenijauhoista.Onnittelut hienosta sijoituksesta ruokahaasteessa;oma panoksesi oli tosi hyvä!

    VastaaPoista
  2. Tulin kahvilaasi kupille kahvia ja löysin taas kaikkea jännää!
    Pizzat näyttivät houkuttelevilta, nam!

    VastaaPoista
  3. Yaelian, kiitos. Olin oikeasti yllättynyt, että tällainen vegesapuska sai niin paljon ääniä. Toivottavasti kertoo myönteisestä kehityksestä ihmisten makutottumuksissa!

    Taru, kahvilapuoli on viime aikoina jäänyt vähän vähemmälle kyllä. Aloitellessa ajatuksenani oli "Tällaisen kahvilan haluaisin", mutta sitten tie alkoi viedä ihan uusiin suuntiin. Mistähän tässä vielä itsensä löytää... :)

    VastaaPoista
  4. Kyllä minä ainaskin menisin mielelläni kahvilaan, josta saa kupillisen kylkeen tämmöisiä pyöryköitä pelkkien makeiden vaihtoehtojen lisäksi. Nälkäpäivän mittainen "kokeiltavaa"-listani pidentyi taas pykällällä.

    VastaaPoista