keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Pipariprojekti

Nyt joulun alla olen tehnyt sekä kypsiä että raakoja pipareita. Ihan pipareista jos puhutaan, niin edelliset ovat edelleen mielestäni parempia. Eivät raakapiparitkaan hullumpia ole, mutta mielestäni kyse on vähän eri asiasta: Raakapiparit ovat ravintoa, kypsät piparit lähinnä mielihyvää.

Raakailusta innostuneen ystäväni kanssa yritimme kehitellä rapeita raw-pipareita. Kaverini onnistui paremmin, omani jäivät vähän sitkeiksi. Ehkä jatkan vielä tuotekehittelyä, mutta tässä silti jo ihan kiva ohje. Juu, yksinkertaisempiakin löytyy (esim. täällä), mutta tykkään askartelusta keittiössä :) Sitäpaitsi ruokakaappini on jo sen verran raw, että monia aineksista löytyy aina valmiina, kuten cashew-tahnaa ja kuivattuja tattarinituja, mikä tekee valmistuksesta loppujen lopuksi aika simppeliä. Näiden ei-niin-tavis-ainesten lisäksi ohjeeseen tarvitsee kuivuria.

Raw-piparit (iso annos)
  • 1 kp idätettyjä, kuivattuja tattarin jyviä, jauha jauheeksi (kuuluu nykyään perusvarastoihini, koska on kätevää monessa muussakin)
  • 1 kp kuivattua mantelivaahtoa jauhettuna (Sama kuin edellä. Voi myös korvata jauhetuilla manteleilla)
  • 1 kp idätettyjä, kuivattuja auringonkukansiemeniä, jauha jauheeksi (jos et jaksa idätellä, käytä suoraan pussista)
  • 2 kp taateleita, jauha tahnaksi
  • 1/2 kp parapähkinä- tai cashewtahnaa (tätäkin löytyy aina jääkaapista valmiina)
  • 5 rkl raw-agavesiirappia tai juoksevaa hunajaa
  • 3 rkl mantelimaitoa
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl inkivääriä
  • 1/4 tl neilikkaa
  • 1/2 tl pomeranssinkuorta
  • 1 tl ruususuolaa jauhettuna
  • 1/4 kp pellavansiemeniä, jauhettuna
  • 1 tl carobia
Jauha monitoimikoneessa taatelit tahnaksi. Jauha blenderissä tattarinidut, kuivattu manteli sekä auringonkukansiemenet. Sekoita kaikki ainekset keskenään mieluiten käsin. Oma taikinani ei kaivannut jähmettämistä viileässä, vaan leivoin siitä saman tien piparit. Jos taikina tuntuu löysältä, sen voi antaa tekeytyä jääkaapissa esim. seuraavaan päivään.

Leivo taikinasta pipareita tavalliseen tapaan eli kauli ensin ohueksi levyksi ja ota muotilla pipareita. Siirrä kuivurin tasoille kuivumaan. Pipari täyttivät oman nelikerroksisen kuivurini. Kuivata 12 t. Käännä välillä.

En jaksanut painella koko taikinasta pikkupipareita ja päätin käyttää viimeisen erän vähän toisin. Levitin päälle kypsän päärynän ohuina viipaleina sekä puolukoita. Kääräisin rullaksi ja leikkasin viipaleiksi samaan tapaan kuin täällä. Laitoin kääryleet kuivuriin myös. Neljän tunnin kuluttua maistelin suussa sulavaa piparirullaa, jossa täyte oli muuttunut pehmeäksi ja makeaksi.  Osan piparirullista kuivasin yön yli, jolloin sain kätevästi mukaan otettavaa evästä. Maistui työpaikan kahvitauolla, yogi-teen seurana kylläkin.






Koska pipareita tuli aika läjä, kehittelin vähän muitakin variaatioita, kuten taatelitäytteiset pipari tuliaisiksi ystäville (pehmeää medjou-taatelia hienonnettuna piparin väliin).



Pipareita carob-cashewkuorrutuksella...


3 kommenttia:

  1. Kivoja pipareita.Mun onnistui silloin,aika lailla samantapaisella ohjeella,aika hyvin,ja niistä tuli hyviä,vaikka makeutta olisi saanut olla enemmänkin.Jakelin niitä monelle ei raakaravintoa tuntevalla,ja hyvin meni kaupaksi.

    VastaaPoista
  2. Yaelian, sun ohje olikin kiva. Nämäkään eivät olleet mitään supermakeita, mutta itse pidän enemmän sellaisista.

    VastaaPoista
  3. Johan on pipariaskarteluja! :D Tänä jouluna olisi tarkoitus kokeilla jotakin raakataikinaa, koska itse en ole suuri itse leivottujen piparkakkujen ystävä, mutta mausteisista pähkinämassapalleroista varmaan tykkäisin.

    VastaaPoista