lauantai 19. helmikuuta 2011

Raaka ei ole yhtäkuin kylmää

Moni kokee, että  raakailu ei näin talvihytinässä houkuttele. Pienenä vinkkinä, että raakailu ei tarkoita sitä, että pitää syödä jääkaappikylmää tavaraa. Useimmat ravintoaineet ja entsyymit kestävät kuumentamisen 40 asteeseen ja sehän riittää hyvinkin lämpimään fiilikseen. Jos vihersmoothie aamulla hytisyttää, sen voi korvata vaikka tällä lämpimällä appelsiini-carobjuomalla. Smoothiensa voi sitten nauttia myöhemmin tai syödä vihreät jossain muussa muodossa.

Ylenmääräinen kylmien ruokien sulattelu on elimistölle muutenkin vaativaa, joten etenkin näin talvella kannattaa ruokansa nauttia vähintäin huoneenlämpöisenä. Eli ei raw-pastaa suoraan jääkaapista, vaan ensin työpöydälle tunniksi odottelemaan. Vinkkinä vielä, että kuivuria voi käyttää myös ruokien lämmittämiseen. Samaan tarkoitukseen kelpaa myös uunin matalin lämpötila, jos sen saa pysymään siinä ratkaisevassa neljässä kympissä.

Raakakeittoihin ja smoothieihin nesteen voi lämmittää varovasti vesihauteessa kädenlämpöiseksi. Tehoblenderit myös lämmittävät sopan, kun sekoittamista jatkaa riittävän pitkään.

Myös tiettyt ruoka-aineet ovat lämmittäviä. Näistä raakailuun sopivat mm.
- monet mausteet, erityisesti chilit, cayenne, pippurit, valkosipuli, inkivääri, kurkuma, kaneli, kaardemumma
- ns. juurekset, kuten punajuuri, porkkana, bataatti, palsternakka jne.
- superfoodeista maca, raakakaakao, kuivatut goji, inkamarja sekä siemenet, kuten chia ja hamppu
- palkokasvit, kuten kikherneet ja adukipavut (idätettyinä)
- useimmat pähkinät ja siemenet
- viljakasvit, kuten tattari, hirssi ja quinoa sekä kotimaiset viljat (liotettuina tai idätettyinä)
- laadukkaat rasvat, joita kannattaakin erityisesti talvella nauttia riittävästi
- samoin laadukasta suolaa, kuten Himalaja- tai ruususuolaa tai puhdistamaton merisuola, kuten Celtic Sea Salt





Lämmin appelsiini-carob -juoma
  • 2,5 dl mantelimaitoa
  • 2 tl carob-jauhetta - tai raakakaakaota, jos pidät siitä enemmän
  • 1 tl raastettua appelsiininkuorta
  • (1 tl mesquite-jauhetta* - tämä on vaan niin namia, mutta ilmankin onnistuu)
  • 1/2 - 1 rkl luomuhunajaa 

Lämmitä mantelimaito vesihauteessa 40-asteiseksi. Voit käyttää elintarvielämpömittaria tai näppituntumaa. Laita blenderiin kaikki ainekset ja surauta tasaiseksi. Pinnalle voi ripotella vielä hiukan kanelia.
Jos oikein lämpöisen juoman haluat, ripauta blendausvaiheessa sekaan vähän cayenne-pippuria. Nauti kiireettä valoisaa talviaamua ihmetellen. 








...............................................
* Mesquite-jauhetta saadaan jauhamala pensasmaisen puun tuottamia palkohedelmiä. Maku on makea ja hedelmäinen, makeus tulee pääosin fruktoosista mutta mesquiten sisältämä runsas kuitu tasaa verensokerin vaihtelua. Mesquitesta saa myös kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, rautaa ja sinkkiä.

12 kommenttia:

  1. Totta,raakaruokien ei tarvitse olla täysin kylmiä. Itse olen aina pitänyt enemmän muutekin kylmistä ruuista,mutta kun sisällä on talvella aika kylmää (välillä n.14 astetta) niin on pakko saada jotain lämmittävää,Sen vuoksi kai chilihimonikin on talvella paljon suurempi;D Mesquitea ei saa täällä,mutta olen sitä nauttinut sen sukulaiskasvista juomien seassa Perussa.Mutta itselleni ei ole ihan selvinnyt,miten carobin ja mesquiten maku eroaa toisistaan.Meaquite taitaa olla makeampaa`?

    VastaaPoista
  2. Yaelia, kommentoimme näköjään ristii :) Mesquite on mielstäni pähkinäisemmän makuinen, ei sillä tavalla suklainen kuten carob. Sopivat hyvin yhteen. Myös macan maku peittyy mesquitella kivasti. Ja on tosiaan aika makeaakin.

    VastaaPoista
  3. Kiitos tästä, menee kokeiluun. Juuri aamupalakylmyyden kanssa olen tuskaillut viime viikot.

    VastaaPoista
  4. Unina, huomaan saman itsekin. Kräkkerit ja raakapuurot on myös maistuneet.

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa hyvältä - tääkin ohje :) Kahvin kun jätin pois, niin teelle alkaa jo kaivata jotain vaihtelua, ja joinkin tällä viikolla kaverin luona jotain intialaista maito-mauste-teetä, joka oli tosi hyvää ja mitä piti heti kotonakin saada, mutta tää tulee sitten täydentelemään juomavalikoimaa..

    Niin, ja pitää muutenkin alkaa tutustua enemmän käytännön tasolla näihin sun + muiden hyvien blogien ohjeisiin. Päätin edes hetken aikaa olla "paremmalla" ruokavaliolla, vaikka en raakaile :)

    VastaaPoista
  6. kte, mielestäni on tärkeää suhtautua raakailuunkin ihan rennosti ja kuunnella miltä itsestä tuntuu. Omaan ruokavalioon voi poimia niitä juttuja, jotka tuntuu toimivan.

    VastaaPoista
  7. Hei! Kiitos kiinnostavista jutuista, löysin blogisi vasta nyt. Pakko kommentoida, että toisin kuin monet luulee, chili ei lämmitä vaan viilentää. Senkin takia sitä käytetään runsaasti kuumassa ilmanalassa (kuten eteläisessä Intiassa ja Kiinassa). Inkivääri sen sijaan lämmittää, suorastaan hikoiluttaa!

    VastaaPoista
  8. Anonyymi, kiitos kommentista :) Toi chili-juttu on kiinnostava, koska sitä tosiaan käytetään molempiin tarkoituksiin. Itse koen chilin kyllä verenkiertoa vilkastuttavana, mikä saa aikaan lämmön tunnetta, jopa hikoilua. Toisaaltahan hikoilu juuri viilentää lämpimässä ilmanalassa... Niin että ehkä taas kannattaa kuunnella omia tuntemuksiaan...

    VastaaPoista
  9. Hei,

    löysin blogisi tänään ja olen innoissani. Kivasti tietoa, muttei liian pitkiä pätkiä, ettei ehtisi lukea ja toisaalta kuitenkin täynnä informaatiota. Ihania hjeita, kauniit kuvat. KIITOS, kun pidät tätä blogia ja iloa ja intoa jatkoonkin! =)

    Ystävällisin terveisin Nina =)

    VastaaPoista
  10. Nina, kiitos ihanasta kommentista! Ne on yksi syy, miksi blogin pitäminen jaksaa innostaa :)

    VastaaPoista
  11. Pieni kommentti raa'asta: mikäli käyttää vaikkapa teollisesti valmistettua mantelimaitoa ja kaakaojauhetta, samoin carob- tai mesquitejauhetta, niin raakailu onkin mennyt jo metsään. Siementen ja pähkinöiden puristamiseen valmistetut prässit operoivat kaikki yli 100C lämpötilassa. Mikäli nämä pystyy/viitsii tehdä itse, on tilanne usein toinen.

    VastaaPoista
  12. Anonyymi, kiitos kommentista. Jos viittaat ohjeen mantelimaitoon, käytin siinä itse kuorimattomista (eli raaoista manteleista) puristettua maitoa ja tähän viittaan myös muissa ohjeissani. Carob-jauhe on, kuten sanoit usein kuumennettua, mutta sitä saa myös raakana. Samoin kaakaojauhetta. Itse olen liberaali raakailija. Eli tavoitteena ei ole 100 % vaan mahdollisimman herkullinen mutta kuitenkin täysipainoinen ruoka. Siksi käytän esim. mesquitea, lucumaa, vaahterasiirappia, oliiveja, tamaria, misoa ym. jotka eivät ole raakoja, mutta tuovat hyvän säväyksen moniin ohjeisiin.

    VastaaPoista