Joskus sitä vain käy niin, että ennakoimatta ja aivan yhtä-äkkiä huomaa luoneensa huippureseptin.
Ajattelin, että hyödynnän nyt tuonkin keitetyn hirssinjämän ennenkuin happanee. Sekoitin summittain rieskataikinaksi ja tuikkasin uuniin. Ei kohottelua eikä odottelua. Odotin saavani pellillisen känttyjä, mutta uunista tulikin ulos kuohkeita, keveitä, pinnala rapeita mutta sisältä meheviä leipäsiä. Aivan järkyttävän hyviä! Estin vaivoin itseäni ahmaisemasta kaikkea kerralla (ja sittenkin tuli nautittua liikaa) ja säästi osan pakastimeen. Sulatin parin päivän kuluttua uunin lämmössä ja ai hitsit että olivat vieläkin parempia. Mustapippuri pinnalla on ihan must!
Pippuriset hirssirieskat
- 1 rkl psylliumsiemeniä (EI jauhetta, vaan kuorittuja siemeniä)
- 1 dl pellavansiemeniä
- 11/2 kp kaura- tai vastaavaa maitoa
- reilu 1/2 l keitettyä hirssiä (tiiviisti pakattu mitta)
- 1 tl hunajaa
- n. 2 tl omenaviinietikkaa
- 1 tl laadukasta suolaa
- 1 rkl neitsytkookosöljyä (ei tarvitse sulattaa)
- 1/2 dl lupiinijauhoa (soijajauho kävisi myös)
- 1/2 dl kutakin: auringonkukansiemeniä, pellavansiemeniä, kuorittuja hampunsiemeniä (osan siemenistä voinee jättää poiskin)
- 1 dl kurpitsansiemeniä
- haluamiasi siemeniä
- rouhittua mustapippuria
Mä en erityisesti välttele gluteenia, mutta olen ollut ihan mielenkiinnosta aikeissa testata jotain gluteenittomia leipiä. Nämä näyttävät kyllä sen verran hyviltä, että joutuu ehkä testaamaan :) Hirssiä lukuun ottamatta kaikkea taitaa löytyä kaappistakin...
VastaaPoistaMä taas joudun välttelemään ja siksi olin iloisen yllättynyt, että nämä eivät maistuneet niiltä tyypillisiltä gluteenittomilta käntyiltä. Psyllium ja pellava tuovat vähän sitkeyttä taikinaan, mikä huijaa melkein luulemaan vehnäleiväksi. Tai voi olla, että olen jo niin vieraantunut tavallisesta leivästä... :)
PoistaNäyttävät kyllä tosi hyviltä, meinaan minäkin kokeilla, kaikki ainekset tosiaan löytyvät kaapista. Onko tuo lupiinijauho minkälaista? Soijajauhoja tietenkin löytyy mutta lupiinijauho kuulostaa jotenkin paljon herkullisemmalta :)
VastaaPoistaNo sanos muuta, lupiini houkuttaa minuakin enemmän. Tämä on Govindan ja aika saman tyyppinen tuntuma kuin soijajauhossa, hyvin proteiinipitoinen ja hienojakoinen siis. Maku on mieto eli kyllä ne protskut luultavasti on tässä reseptissä se salaisuus.
PoistaMä mietin noita pellavansiemeniä ykkösvaiheessa. Niitä ei nääs löydy, voisiko tilalle täräyttä jotain muuta tai onnaiskohan vaan jättämällä ne pois?
VastaaPoistaHmmm... en ehkä jättäisi, sillä se niiden lima on luultavasti tässä aika tärkeä rakennusaine. Tämä resepti syntyi kertalaakista, joten en ole testannut variaatioita. Mutta ainahan voi kokeilla ja katsoa. Kuulen mielelläni, miten kävi!
PoistaKiitos pikaisesta vastauksestasi! Menen siis ostaaan pellavansiemeniä ja lupiinijauhoja.
PoistaMä välttelen myös gluteenia, joten kiitos kovasti tästä reseptistä.
Ole hyvä! Toivottavasti onnistuu :)
PoistaNää menee testiin! RIeskatyyppiset leivät on kyllä mukavan helppoja, kun ne ei vaadi vaivaamista ja kohottelua. Ja maistuvatkin vielä niin hyviltä!
VastaaPoistaNe sun joskus postaamat tattarisämpylät on ihan suosikkejani, mutta aina en jaksa alkaa kohotella. Nää on todella pikaiset lukuunottamatta sitä hirssin keittämistä. Tosin sitä voi keitellä ihan muutenkin lisukkeeksi ja säästää osan leipäsiin.
PoistaNam! Kiitos Outi, tämä menee testiin pikimmiten, pitää vain käydä hirssi- ja psylliumostoksilla! Ostin maanantaina Akateemisessa haahuillessani paksun intialaisen keittokirjan, jonka reseptejä olen kokannut innoissani. Intialaisen ruoan kanssa leipä olisi ihanaa, mutta ei kiitos vehnäleivälle :)
VastaaPoistaNo sinäpä sen sanoit. Tässä on potentiaalia lääkkeeksi myös naanin kaipuuseen. Yleisesti ottaen rieska ei ihan vastaa mielestäni käsitettä flatbread ja näissä oli ehdottomasti enemmän sellainen draivi kuin mummon ohrarieskassa.
PoistaTosi houkuttelevan näköiset! Mä olen viime aikoina tehnyt usein sitä vegaanista ja gluteenitonta vuokaleipääni,mutta tämä ohjekin on aika helppo joten nyt tekee mieli kokeilla näitä! Ja kun aineksiakin on aika hyvin kaapissa vielä;D
VastaaPoistaSe vuokaleipä onkin herkullinen. Nää on tällainen helposti hyvää -vaihtoehto. Lähdenkin tästä lämmittämään yhden iltapalalle :)
Poista"11/2 kp kaura- tai vastaavaa maitoa"
VastaaPoistaMitä tarkoittaa kp? :)
Moikka Tanyah, tarkoittaa kuppimittaa, eli käytännössä 2,5 dl, ja tuo 11/2 kp on 3,35 dl :)
Poista
VastaaPoistaNämä kuulostaa hyviltä ja haluaisin kokeilla niiden leipomista! Etsinnöissä on täyttävä gluteeniton ja hiivaton leipä :) Luuletko että lupiinijauhot/soijajauhot voisi korvata kikhernejauhoilla kun mulla sattuisi olemaan niitä kotona? :)
VastaaPoistaNämä kuulostaa hyviltä ja haluaisin kokeilla niiden leipomista! Etsinnöissä on täyttävä gluteeniton ja hiivaton leipä :) Luuletko että lupiinijauhot/soijajauhot voisi korvata kikhernejauhoilla kun mulla sattuisi olemaan niitä kotona?
Milla, nämä ovat loppujen lopuksi aika keveitä, erittäin hyviä kylläkin :) Kokeile ihmeessä kikjauhoilla. Oletan itse, että proteiinipitoisuus on tässä se juttu, ja sitä on aika mukavast myös kikherneissä.
Poista