Talvi on saapunut sitten viime postauksen. En ole pakkasen ystävä, mutta otan riemumielellä vastaan valon ja auringonpaisteen! Säädyllisten ruokakuvien ottaminenkin on taas mahdollista.
Valo sai aikaan myös pienen siivousinspiraation. Siivosin keittiönkaappeja ja heitin tattaripussin pohjat idätykseen. Ryynejä olikin yllättävän paljon ja puurojen lisäksi niitä on riittänyt myös lisukkeeksi.
Idätetystä tattarista syntyy mainio tabbouleh-tyyppinen salaatti. Tällä kertaa kulhoon päätyi myös paahdettua bataattia ja persimonia, reilu puntti persiljaa ja korianteria sekä kirpeä tahinikastike, jonka maustoin limellä. Kaikki asioita, joita tällä hetkellä aivan erityisesti himoitsen. Jos tattarin idättely ei nappaa, salaattiin sopivat yhtä hyvin myös kypsennetyt tattarisuurimot. Tällöin ne kannattaa paahtaa ensin kevyesti kuivalla pannulla pähkinäisiksi ja keittää sitten suolalla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsiksi eli n. 15 min.
Bataatti-tattarikulho ja lime-tahinikastiketta
4:lleValmistusaika n. 45 min (+ mahdollinen tattarin idätys)
- 1 iso bataatti
- 1 rkl seesamiöljyä
- 1/2 tl laadukasta suolaa
- mustapippuria
- n. 7,5 dl idätettyä tai keitettyä tattaria
- 1/4 tl suolaa
- 1/2 rkl sitruunan mehua
- 1 tl hunajaa tai agavesiirappia
- 1/2 persimoni pieninä kuutioina
- 3 kevätsipulin vartta silputtuna
- 1 pieni paprika ohuen ohuina suikaleina
- puntti persiljaa hienonnettuna
Tahinikastike:
- 1/2 dl mietoa tahinia
- 1 limen mehu
- 2 rkl hunajaa/agavesiirappia
- 1 tl limen kuorta
- 2 rkl seesamiöljyä
- 1 - 2 valkosipulinkynttä
- 1/2 laadukasta suolaa
- 1/2 tl jeeraa
- 1/2 tl jauhettua korianteria
- 1/2 dl vettä tai tarpeen mukaan
- lisäksi nippu tuoretta korianteria silputtuna
Kuori ja kuutioi bataatti. Sekoita kuutioihin öljy, suola ja mustapippuri. Paahda uunissa 225 asteessa, kunnes bataatti saa väriä ja on kypsää mutta edelleen kiinteää.
Valmistele sillä aikaa salaatin muut ainekset. Koska idätetty tattari on melko miedon makuista, sekoita siihen ensin hieman suolaa, sitruunan mehua ja makeutusta. Lisää muut ainekset ja sekoita. Lisää lopuksi myös hieman jäähtyneet bataattikuutiot.
Valmista tahinikastike sekoittamalla kaikki sauvasekoittajalla tai tehosekoittimessa tuoretta korianteria lukuunottamatta. Lisää sen verran vettä, että saat kastikkeesta juoksevaa. Lisää lopuksi korianterisilppu käsin sekoittaen.
Sekoita soosi salaattiin ja anna makujen tasoittua hetken ennen tarjoamista. Ei haittaa, vaikka salaattia jäisi seuraavaankin päivään, sillä silloin maut ovat parhaimmillaan.
Sitten vielä vähän kurssikuulumisia. Minun piti oitis viime viikonlopun jälkeen tulla tänne hyrisemään ekan MieliHyvää -kurssin jälkitunnelmissa. No, tuli sitten muita kiireitä, enkä ennättänyt blogin ääreen, mutta pientä jälkihehkutusta kuitenkin vielä. Oli nimittäin yksi parhaita pitämiäni kursseja. Hienoa porukkaa ja hyvä meininki. Ja ilmeisesti tunnelmat eivät olleet aivan yksipuolisia, sillä tässä muutamia kurssilaisten kommentteja:
Kiitos materiaalista ja loistavasta kurssista! :)
Kaikki ruoat olivat todella herkullisia ja inspiroivia.
Alan innolla harjoittelemaan reseptejä :)
Tykkäsin kurssista kovasti ja valmistamamme ateria oli aivan ihana! Varsinkin pähkinäpatee ja kookoskeitto lisukkeineen tulee varmasti myös kotona ruokapöytään :)
Kiitos kaikille osallistuneille, te teitte kurssista loistavan!
Kuvissa syntyy vaudilla kookospinaattikeittoa, jolle punastuneet siemenet antoivat rapsakaa lisämakua. Pääruokana mm. saksanpähkinäpateeta erilaisten lisukkeiden kera ja jälkkäriksi banaani-kirsikkajädeä sekä raakasuklaata, joka ei päässyt kuvaan. Muitakin mieliherkkuja syntyi, mutta ei niistä nyt sen enempää, ettei tule nälkä.
Ja todellakin helmikuun kurssi on myös tupaten täynnä. Mutta jos iloinen kokkaus kiinnostaa edelleen, kaavailen vielä kolmatta kurssia huhtikuun alkuun. Siitä lisää myöhemmin, joten stay tuned!
Kollaasin kuvat: Helena Hietanen, käsittely: Outi Rinne
Kuvissa syntyy vaudilla kookospinaattikeittoa, jolle punastuneet siemenet antoivat rapsakaa lisämakua. Pääruokana mm. saksanpähkinäpateeta erilaisten lisukkeiden kera ja jälkkäriksi banaani-kirsikkajädeä sekä raakasuklaata, joka ei päässyt kuvaan. Muitakin mieliherkkuja syntyi, mutta ei niistä nyt sen enempää, ettei tule nälkä.
Ja todellakin helmikuun kurssi on myös tupaten täynnä. Mutta jos iloinen kokkaus kiinnostaa edelleen, kaavailen vielä kolmatta kurssia huhtikuun alkuun. Siitä lisää myöhemmin, joten stay tuned!
Kollaasin kuvat: Helena Hietanen, käsittely: Outi Rinne
Onpas herkullisen oloinen salaatti - ja kateellisena katselen noita kurssikuvia :-)
VastaaPoistaTätä salaattia olen nyt syönyt kolmena päivänä tällä viikolla. Jäin kerrassaan koukkuun. ja kurssi oli kyllä hauska :)
PoistaNäyttääpäs tämä ihanalta, ja vaikka mitä lempparijuttujani mukana - idätettyä tattaria, bataattia, tahinia... lurps, nälkähän tässä tulee! Kurssikuvat näyttävät herkulliselta ja itse pääkokkikin varsin iloiselta! :)
VastaaPoistaParhaat sapuskat syntyy, kun yhdistelee niitä, mitä juuri sillä hetkellä tekee eniten mieli. Ja taisi olla ihan aito virne pääkokilla päällä. Jälkisiivouskin sujui varsin reippaissa tunnelmissa.. :)
PoistaAih nam! Tällaiset idätettyyn tattariin perustuvat salaattikulhot on lemppareitani, kuten esimerkiksi se sinun tattaritabbouleh. Ehdottomasti testiin tämäkin.
VastaaPoistaTuleeko kookospinaattikeiton tai muiden kurssiruokien reseptit koskaan tänne nähtäväksi? :)
Tykkään itsekin melkein eniten tattarisalaattikulhoista. Tämä on sen tabboulehin pikkusisko ehdottomasti. Varmaan joku noista kurssiresepteistä tännekin päätyy, jos vain kunnon kuvat saan napattua. Thai-henkinen kookospinaattikeitto varsinkin on oma ehdoton suosikkini.
PoistaKivat kurssikuvat:-) minullakin on blogissa idätetystä tattarista ja bataatista tehty salaatti,mutta vähän erilainen.Kiva kun teillä on jo valoa:-)
VastaaPoistaHauskaa, en huomannutkaan. Great minds think alike :)
PoistaMielenkiintoinen vinkki tuo tattarin paahtaminen. Tykkään enemmän idätetyn tattarin mausta kuin keitetyn, mutta joskus se idätys vaatii vähän liikaa suunnitelmallisuutta. Täytyy kokeilla tätä :)
VastaaPoistaJaana, paahtaminen parantaa mielestäni jonkin verran kypsennetyn tattarin makua, joka on itsellenikin vähän ärtsy joskus. Ennenkaikkea se kuitenkin tekee tattarista irtonaisempaa.
PoistaTämä tuli kuin tilauksesta, kun tässä pohdin käyttökohteita tattari- ja tahinipurkkien jämille! Näyttää mainiolta!
VastaaPoistaHanna, kiitos :)
PoistaKysyisin, mitä tattaria olet käyttänyt. kun vielä itääkin?
VastaaPoistaItse aloin nimittäin kammoksua GoGreenin tattaria, kun alkuperä on Kiina. Ostaisin ennemmin vaikka venäläistä...
Keskisen Myllyn tattari on kotimaista ja käytännössä luomulaatuista :)
VastaaPoista