maanantai 8. maaliskuuta 2010

Palsternakkaa rakkaalle

Suklaa ei ole ensimmäinen, joka tulee mieleen palsternakasta puhuttaessa. Se sopii kuitenkin yllättävän hyvin palsternakan hiukan imelään ja yrttiseen makuun. Vaikka palsternakka on alunperin kotoisin Välimeren alueelta, se keskustelee sujuvasti myös muiden eksoottisten makujen, kuten inkiväärin, jopa kanelin ja vaniljan kanssa.

Suklaata tai kaakaotahan on alunperin nautittu kaikkea muuta kuin makeana herkkuna. Azteekkien käyttämä sana "xocolatl" tarkoitti kitkerää vettä, siis kaakaopavusta valmistettua, mm. vaniljalla ja chilillä maustettua juomaa. Kaakaota ja suklaata käytetään yhä Etelä-Amerikassa huomattavan monipuolisesti myös suolaisten ruokien ainesosana ja mausteena. Meille ehkä tutuimpia tässä lajissa ovat tomaattipohjaiset chilit ja kastikkeet, mutta kaakaota kannattaa kokeilla paljon rohkeamminkin. Makeuttamattoman, 100% luomu- tai raakakaakaon ainutlaatuinen maku toimii aivan yllättävällä tavalla monissa melko tavallisissakin ruoissa ja avaa niihin aivan uusia makumaailmoja. Täällä siitä hyvä esimerkki.

Ilman suklaatakin keitto on maukas, mutta sunnuntaiaterialla piti tietenkin olla jotain ekstraa, ja se syntyi tekemällä kaksiväristä keittoa. Ruokakuntamme jakautui myös kahtia, suklaisen ja pelkän palsternakan ystäviin. Yllättäen suklaaversio puhutteli aikuisia enemmän.


Suklainen palsternakkasosekeitto
  • 100 g pinjansiemeniä
  • kookosöljyä paistamiseen
  • 1 iso sipuli
  • 1 kirpeä omena
  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna
  • 4 isoa palsternakkaa (n. 700 g kuorittuja palsternakkoja)
  • pieni pala juuriselleriä
  • 2 laakerinlehteä
  • 1/2 tl kanelia
  • 11/2 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • mustapippuria
  • 1,5 l mietoa kasvislientä (käytin Reformin vähäsuolaisia kasvisliemikuutioita)
  • ruususuolaa
  • 50 g erittäin tummaa suklaata (kaakaopitoisuus yli 80%) tai kaakaomassaa (100% kaakaota)
Paahda pinjansiemiä kuivalla pannulla hetki, kunnes ne saavat hiukan väriä. Varo polttamasta! Siirrä sivuun odottamaan.

Kuutioi omena, sipuli, palsternakat ja selleri. Sulata kookosöljy kattilassa. Lisää mausteet ja pyöräytä öljyssä. Sekoita joukkoon omenakuutiot ja freesaa niitä n. minuutti. Lisää sipulit ja kuullota seosta pari minuuttia. Lisää sitten loput ainekset luettelosta kasvisliemeen saakka. Paahda hetki kattilassa sekoitellen. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua kannen alla miedolla lämmöllä n. tunti.


Poista keitosta laakerinlehdet ja soseuta sauvasekoittimella samettisen sileäksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja muita mausteita. Ota puolet keitosta toiseen kattilaan. Raasta toiseen osaan keitosta suklaa välillä hämmentäen. Sekoita miedolla lämmöllä, kunnes suklaa sulaa joukkoon. Tarkista maku.

Kuumenna molemmat keitot ja aseta tarjolle siten, että kaadat tarjoiluastiaan yhtä aikaa molemmista kattiloista, jolloin saat kaksivärisen keiton. Keitto on melko paksua ja eri väriset keitot pysyvät hyvin erillään.

Tee puutikulla tai lusikan varrella keiton pintaan kuvioita ja vie keitto varovasi tarjolle. Ota vastaan ihastunutta ihmettelyä.


- Suklaata ja palsternakkaa yhdistää muuten vielä sellainen hauska detalji, että molempien on uskottu olevan afrodisiakkeja, eli sukupuolista halukkuutta lisääviä ruoka-aineita tai yrttejä. No, mene ja tiedä... Mielellään tätä keittoa silti rakkaalleen tarjoaa, koska se on niin hyvää.




8 kommenttia:

  1. Suklaa tosiaan sopii hienosti moniin ruokalajeihin. Monet pitävät ajatustakin kummallisena. Hyvännäköinen keitto!

    Kiinnostava tieto tuo atseekkijuttu. Afrodisiakki oli kokonaan uusi sana, mutta sinkun pitänee siis välttää sekä palsternakkaa että suklaata.

    VastaaPoista
  2. Aika jännä yhdistelmä. Palsternakkaa täälläkin käytetään paljon;itselleni tosin on jäänyt enemmän vieraaksi. Etelä-Amerikassa asuessani kävin suklaafarmilla,ja ostin pienfarmarin tekemää suklaamassaa,josta tuli uskomattoman suklainen maku,kun sitä johonkin raastoi. Tuohonkin olisi ollut varmaankin just passeli juttu!

    VastaaPoista
  3. Ai niin,piti myös vielä mainita,että siitä suklaamassassasta tuli tosiaankin kitkerä maku ihan sillai maistettuna,mutta muuhun sekoitettuna antoi taivaallisen maun.

    VastaaPoista
  4. Ari, kiitos. Afrodisiakki on kieltämättä aika sanahirviö, termi on englanniksi Aphrodisiac, mutta olen siitä nähnyt toisaan nähnyt käytettävän tuota käännöstä. Ja riippuu varmaan sinkkuuden asteesta, miten suklaaseen ja palsternakkaan kannattaa suhtautua ;)

    Yaelian, itse pidän kovasti suklaamassasta ja olen huomannut saman ilmiön, eli kitkeryys katoaa, kun sitä yhdistää johonkin. En tiedä tosin, onko yhtä laadukasta tuo minun massani, kuin se mitä olet päässyt maistelemaan. Olisipa ihanaa käydä suklaafarmilla!

    VastaaPoista
  5. No ohhoh! Todella mielenkiintoinen yhdistelmä! Mä en varmaan ole muuten koskaan syönyt ruokaa (siis ei jälkkäriä) jossa olisi suklaata. Tämä asia pitää korjata.

    VastaaPoista
  6. Juu, suosittelen kokeilemaan :) Itse en suklaasta ihan sellaisenaan erityisemmin välitä, mutta sitäkin enemmän kaikenlaisissa leivonnaisissa ja tosiaan näin vähän kuin mausteena.

    VastaaPoista
  7. Vau, kuulostaa mielenkiintoiselta ja näyttää hyvältä! :) Pitänee laittaa kokeiluun.

    VastaaPoista
  8. ArualMaria, kiitos :) Suklaan ystävän keitto, ehdottomasti.

    VastaaPoista