keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Pekaanipiirasta ja bataattikeittoa




Runebergin päivän sivuutin olan kohautuksella, ja laskiainenkin pääsi lipsahtamaan ohi ilman pullan pullaa. Johtuu ehkä espanjalaisesta allakastani, joka viettää ihan omia juhlapäiviään, eikä älypuhelimen kalenterikaan hälyttänyt mäenlaskujuhlan kohdalla. Mutta ei se mitään, sillä ystävänpäivä on sentään vielä jäljellä. Ajattelin juhlistaa sitä kattauksella tulista ja makeaa.

IMG_0235

Alkuun sydäntä lämmittävää goji-bataattisoppaa ja jälkkäriksi raw pecan pie. Keitto on inkiväärin, chilin ja gojimarjojen intohimoa leiskuva liitto, jonka bataatti pehmentää suussa sulavaksi. Ihanaa talviruokaa. Pekaanipiiras taas on suloinen ylistys pähkinöille ja taatelikinuskille. Tosin hukkasin sen ohjeen tilapäisesti, joten sekä resepti että minä olemme joutuneet odottelemaan julkista rakkaudentunnustusta jo jonkin aikaa. Sopan päivitän CocoVi:n keittiöön, mutta pekaanipiirasta saatte maistella heti. Molemmat ohjeet edustavat superfood-kokkausta, joten jos sitä vierastat, kannattaa ehkä käydä kokonaan muiden reseptien kimppuun.

IMG_6295

Raw Pecan Pie


Pohja:

  • 5 dl pähkinäsekoitusta (manteleita, saksanpähkinöitä ja parapähkinöitä)
  • 2,5 dl rusinoita
  • 1,25 dl mulperinmarjoja
  • 2 tl carob-jauhetta tai raakakaakaota
  • 1/4 tl laatusuolaa
  • ripaus kanelia

Jauha kaikki monitoimikoneen kulhossa taikinaksi. Painele 25 cm halk. irtopohjavuokaan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte:

  • 1,5 dl irish moss -geeliä
  • 0,5 dl lucuma-jauhetta
  • 1 rkl mesquite-jauhetta tai vielä lisää lucumaa (mesquitea ei myydä Suomessa)
  • 26 pehmeää taatelia (kivet pois)
  • 0,5 dl riisinlesejauhetta
  • 1 tl carob-jauheta tai raakakaakaota
  • 1/4 tl kanelia
  • 1 tl luonnon vaniljaa jauhettuna

Viimeistelyyn:

  • 2,5 dl pekaanipähkinöitä*

Valmista irish moss-geeli esim. tämän ohjeen mukaan. Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja soseuttele tasaiseksi kinuskiksi. Levitä piiraspohjalle.

Säästä osa pekaanipähkinöistä kokonaisina koristelua varten. Rouhi loput ja ripottele piiraan päälle. Asettele lopuksi kokonaiset pähkinät tyylikkääseen muodostelmaan. Piiras on parhaimmillaan saadessaan vetäytyä pari tuntia jääkaapissa, mutta sen voi syödä hetikin.

IMG_6235

*Glaseerasin pähkinät sekoituksella hunajaa, muutamalla hipulla suolaa ja ripauksella carob-jauhetta. Liotin pähkinät ensin yön yli, siivilöin ja sekoitin niihin hunajaseoksen. Kuivattelin uudelleen rapeiksi ja käytin sitten kakkukoristeena.

6 kommenttia:

  1. Aivan ihana tuo keittokuva, ihan vesi herahti kielelle sitä katsoessa :)

    Hyvää ystävänpäivää!

    VastaaPoista
  2. annemi, kiitos :) Kuva tekee kerrankin oikeutta annosen herkullisuudelle. Olen tulisesti rakastunut tähän soppaan.

    VastaaPoista
  3. Varmaan on ihanaa piirakkaa:) Bataattikeitto on yksi perheemme lemppariruoista, mutta gogimarjoja en olekaan siihen kokeillut.

    VastaaPoista
  4. Voih, mitä ihania herkkuja jälleen! Bataattikeitto on ihan täydellistä talviruokaa.

    VastaaPoista
  5. Mikä ihanuus;pekaanipiirakka on ollut mun suosikkejani Amerikan ajoista,mutta se on kyllä vähän liian makeeta mulle nykyään.Tuo raakaversiosi näyttää ihanalta!
    Hyvää ystävänpäivää Outi!

    VastaaPoista
  6. Kaisu, meillä lapsukaiset ei oikein tykkään bataatista, mitä en voi käsittää. Tai eihän kaikki tietysti tykkää suklaastakaan... :D Mutta gojit on kiva lämmittävä lisä soppaan.

    Anni Minerva, samaa mieltä tuosta talviruokapuolesta.

    Yaelian, tämä pekaanipiiras on tosiaan huisin paljon keveämpi kuin alkuperäinen. Itse pidän siitäkin, mutta se on kyllä vietävän makeaa ja tuhtia.

    VastaaPoista