maanantai 25. helmikuuta 2013

Sitrus-avokadocarpaccio



Viime viikon ruoanlaittolomani aikana ateriat olivat yksinkertaisia, mutta ei niitä ehkä sittenkään voi moittia askeettisiksi. Useimmiten lautaseltani löytyi nopeasti kasattu kimara sitruksia, avokadoa ja salaatteja. Vähän fiinimmin laitettuna sen voisi ristiä juhlavasti myös carpaccioksi, sillä pyöräytin kevyesti aineksia sitruunanmehu-öljyseoksessa ja annoin mehustua hetken.

Minulla on tapana jumiutua tiettyihin ruoka-aineisiin, kunnes saan niistä kylläkseni. Tällä hetkellä intohimoni kohde ovat sitrukset, varsinkin suloiset veriappelsiinit. Löysin harharetkellä Lidliin vain mandariinin kokoisia veriappelsiineja, jotka maistuvat mansikalta ja vadelmalta. Näiden uskomattomien hedelmähelmien vuoksi joudun nyt käymään Lidlissä alvariinsa, niin kauan kuin sesonkia kestää.

Yleensä nautin sitruksista luomuna, sillä rakastan niiden raastettua kuorta ja maustan mielelläni niin makeita kuin suolaisia ruokia limen, appelsiinin ja sitruunan kuorella. Tiesitkö muuten, että raastetun sitruunan nuuhkiminen kohottaa tutkitusti mielialaa? Itse innostun aivan yhtä paljon myös niiden mehukkaista väreistä.

IMG_0481

Sitrus-avokadocarpaccio (2:lle)

  • 1 avokado
  • 11/2 (veri-)appelsiinia
  • 1 luomulime
  • 1/2 punasipulia
  • 1/2 granaattiomena
  • kourallinen pistaasipähkinöitä tai kurpitsan siemeniä
  • kourallinen rucolaa
  • agavesiirappia tai mietoa juoksevaa hunajaa
  • Himalaja-suolaa
  • mustapippuria
  • kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi

Raasta limen kuori, puolita hedelmä ja ota toinen puoli sivuun. Purista toisesta puolikkaasta mehu. Halkaise avokado, poista kivi ja kiepauta varovasti hedelmän puolikkaat kuorestaan. Viipaloi ohuelti ja asettele varovasti tarjoilulautaselle. Purista päälle hieman limen mehua, ripottele suolaa, limenkuoriraastetta ja rouhi mustapippuria. Jätä odottamaan.
Purista appelsiinin puolikkaasta mehu, säästä toinen hedelmä kokonaisena carpaccioon. Höylää punasipuli ohuen ohueksi mieluiten mandoliinileikkurilla. Sekoita joukkoon hieman limen ja appelsiinin mehua, ripottele suolaa ja rouhi mustapippuria. Lisää vielä vähän hunajaa tai agavesiirappia, puristettu valkosipulin kynsi ja sekoita hyvin. Jätä marinoitumaan.
Kuori jäljelle jäänyt limen puolikas, leikkaa terävällä veitsellä läpikuultavan ohuiksi viipaleiksi, mausta viipaleet hunajalla/agavella, ripauksella suolaa ja mustapippuria. Kuori myös kokonainen veriappelsiini ja leikkaa pinnalta hedelmäkalvot. Viipaloi ohuen ohuiksi.
Kokoa salaatti lisäämällä avokadojen päälle limeviipaleet, appelsiiniviipaleet, punasipuli ja rucolaa. Viimeistele granaattiomenan siemenillä ja pistaasipähkinöillä tai kurpitsansiemenillä. Salaatti on hyvä jo näin, muutamalla suolahippusella maustettuna, mutta sen lisänä voi tarjota myös rucola-öljyä.

Rucola-öljy:
  • ruukku villi-rucolaa
  • 1,5 dl kylmäpuristettua mietoa oliiviöljyä
  • 1/4 tl Himalaja-suolaa
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna
  • mustapippuria
Hienonna rucola esim. monitoimikoneella hienoksi silpuksi. Lisää loput aineet ja sekoita nopeasti.
  IMG_0494

Todellisuudessa kasasin koko salaatin vain omalle lautaselleni ja annoin makunystyjeni laulaa kiitoslaulua. Täydellinen salaatti myös lisääntyvän valon ylistykseen.

Ja seuraavassa postauksessa paljastan toisen viime aikojen oudon ruokamieltymyksen, josta en saa tarpeekseni...

IMG_0499

4 kommenttia:

  1. Minulla on ihan sama tapa! Ja tähän aikaan vuodesta keittiössäni on aina verigreippejä-ja appelsiineja:niiden väritkin inspiroivat:)Käytän myös sitrushedelmien kuoret;teen niistä puhdistusaineita siivousta varten.

    VastaaPoista
  2. Sitruksista ei varmaan koskaan voi saada tarpeekseen. Muistankin ton sun siivousjutun. On yhä kokeiltavien asioiden listalla tosin :/

    VastaaPoista
  3. Ihanan hempeä väriloisto! Kyllä tällaista katsellessa mieli piristyy, puhumattakaan vaikutuksista syömisen jälkeen :)

    VastaaPoista
  4. Anni Minerva, aika hehkeä on tuo salaatti kyllä kaikin tavoin :)

    VastaaPoista