lauantai 7. syyskuuta 2013

Salvialla maustettu Maissi-cashewjuusto (Raw)


Maissi on herkkää sesonkiruokaa. Melkein kuin parsa, joka pitäisi valmistaa välittömästi korjuun jälkeen. Kun makea maissintähkä irrotetaan varresta, alkavat sokerit saman tien pilkkoutua tärkkelykseksi. Tämän huomaa, kun on joskus saanut rouskutella tuoretta maissia suoraan maalta. Makeus ja mehukkuus ovat aivan omaa luokkaansa.



Myönnettävä se on, kaupan maissit ovat kompromisseja. - Eikä niistä vakuumiin pakatuista espanjalaiskummajaisista voi edes puhua samana päivänä.

Aivan tuore maissi ei juuri valmistusta kaipaa, vaan maistuu sellaisenaa. Iäkkäämmät yksilöt ovat edelleen hyvä ainesosa esim. raaka- ja kypsennetyissä keitoissa, muhennoksissa, pihvien tai leivonnaisten seassa.

Vanha kunnon cashew-juustokin sai uutta vibaa tuoreesta maissista. Vaikka jääkaappiin unohtunut tähkä ei enää ollut makeimillaan, se toi juustomassaan mukavaa rakennetta ja täyteläisyyttä. Silppusin sekaan reilusti tuoretta salviaa ja timjamia, minkä jälkeen sainkin tosissani pitää lusikkani kurissa, että tahnaa säilyi lisukkeeksi ilta-aterialle.

Maissi-cashewjuusto   


  • 1 tuore maissin tähkä (tai vastaava määrä jyviä)
  • 125 g cashew-pähkinöitä
  • 1/2 sitruuna (kuorittuna)
  • n. 1/4 laadukasta suolaa
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • nippu tuoretta salviaa
  • muutama tuore timjamin oksa
  • 1/2 tl sinappijauhetta
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl hiivahiutaleita
  • reilusti mustapippuria myllystä
  • 1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä.

Liota cashew-pähkinöitä väh. 1/2 tuntia. Huuhtele. Laita kaikki ainekset tuoreita yrttejä lukuunottamatta sauvasekoittimen kulhoon tai tehosekoittimeen. Itse en lisännyt enää nestettä, sillä maissista irtosi tarpeeksi, mutta tarvittaessa lisää vettä. Tahnan on kuitenkin tarkoitus olla paksua. Sauva-/tehosekoita tasaiseksi. Silppua tuoreet yrtit ja lisää lopuksi joukoon. Surauta nopeasti sekaisin ja tarkista maku.

Maissi-juusto säilyy jääkaapissa pari päivää, mutta maku on parhaimmillaan samana päivänä.
Sopii levitteeksi, dipiksi tai lisukkeeksi. Omalta lautaseltani löytyi annos suoraan sesonkiruokataivaasta, eli paahdetuilla mateleilla ja kantarelleilla höystettyjä vihreitä papuja ja pinaattia.





2 kommenttia:

  1. Tuore maissi on todellakin ihan parhainta raakana.Täällä sellaista on keväällä ja oh,kuinka mehukasta se onkaan.Kiva idea sekoittaa maissia cashewjuustoon:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuore maissi on tosiaankin ihanaa. Myös siksi, että se on todellakin sesonkiherkkua, jonka satokauttaa voi hartaudella odottaa :)

      Poista