tiistai 24. maaliskuuta 2009

Päärynäkurpitsakakku

Kesäkurpitsa kakussa saattaa vaikuttaa terveysintoilulta. Lopputulos ei kuitenkaan maistu siltä. Kurpitsasose (tähän voi myös käyttää muitakin kurpitsoja) tuskin vielä tekee kakusta trendikästä super foodia, mutta mehevöittää kakun rakennetta ja makua sekä korvaa suurimman osan rasvasta. Kakku toimii sellaisenaankin ilman täytettä ja kuorrutusta, mutta juhlatilanteisiin siitä saa herkullisen täytekakun kuorruttamalla esim. mustaviinimarjan makuisella pähkinäkermalla, hedelmillä ja marjoilla.

Päärynäkurpitsakakku
  • 1 keskikokoinen kesäkurpitsa kuorittuna
  • 4 säilykepäärynän puolikasta/ iso kypsä päärynä tai 2 pientä
  • 1 dl kookoskermaa (tosi skinny bitch korvaa tämän vähärasvaisella soijamaidolla)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • 2 1/2 dl hienoja täysjyvävehnäjauhoja
  • 1 1/4 dl vehnäjauhoja
  • 1 1/2 dl maizenaa
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 1 rkl soijajauhoja
  • 2 tl leivinsoodaa
  • 1/2 tl suolaa
Paloittele kesäkurpitsa ja höyrytä kypsäksi, anna jäähtyä. Soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota pyöreä kakkuvuoka. Kuvan kakkuun käytin korkeaa vuokaa, jonka halk. oli 20 cm, mutta voit paistaa kakun myös esim. kahdessa matalassa vuoassa.Lisää kurpitsasoseeseen päärynä ja jatka soseuttamista. Lisää kookoskermaa, kunnes seosta on yhteensä 1/2 litraa. Lisää vaniljasokeri, viinietikka ja sekoita hyvin.

Sekoita kuivat ainekset leivinkulhossa. Lisää kurpitsaseos ja sekoita hyvin, mutta älä liikaa. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunin alaosassa 35-60 min. riippuen kakkuvuoan koosta. Kokeile kakun kypsyyttä pistämällä tulitikku kakun keskelle. Kakku on kypsä, kun tikku jää puhtaaksi. Jos kakku uhkaa ruskettua liian tummaksi, peitä pinta foliolla/leivinpaperilla kypsentämisen loppuvaiheessa. Ota kakku uunista ja anna kakun jäähtyä täysin (esim. seuraavaan päivään) ennen leikkaamista.

Mustaviinimarjakreemi 
  • 150 g cashew-pähkinöitä tai manteleita.
  • 1 1/4 dl päärynämehua tai vettä
  • 1/8 tl suolaa
  • 1/2 dl vaahterasiirappia
  • 250 g (pakaste-) viinimarjoja tai 1/2 l tuoreita marjoja
  • 3/4 dl vettä (jos käytät marjoja)
  • 3 rkl agar agaria
  • mustaviinimarja- tai vadelmahilloa
Jauha pähkinät/mantelit tehosekoittimessa jauheeksi. Lisää neste ja jatka sekoittamista n. 1-2 min. kunnes saat kermamaisen seoksen. Lisää suola ja vaahterasiirappi ja jatka sekoittamista vielä hetki. Laita sivuun odottamaan.

Keitä marjoja vesitilkassa, kunnes niistä irotaa mehu, n. 20 min. Kaada siivilän läpi toiseen astiaan ja puserra marjoista siivilää vasten kaikki mehu irti. Ota mehusta puolet ja kaada takaisin kattilaan, laita loput odottamaan myöhempää käyttöä (kiilteeksi kakun pinnalle). Lisää mehuun n. 1 dl vettä, agar agar ja keittele n. 5 min. välillä sekoitellen, kunnes hiutaleet ovat liuenneet nesteeseen. Ota kattila sivuun ja anna jäähtyä hetki. Sekoita agar agar-seos pähkinäkreemiin voimakkaasti vatkaten, kunnes seos on täysin sekoittunut ja tasainen. Se alkaa jähmettyä jo tässä vaiheessa. Kaavi seos reunoilta, peitä ja laita jääkaappiin  jähmettymään vähintäin 4 tunniksi tai seuraavaan päivään.

Vatkaa viinimarjakreemiä sähkövatkaimella 1-2 min., kunnes se muuttuu kuohkeammaksi (se ei varsinaisesti vaahtoudu.) Jos halua makeamman kreemin, lisää 1 rkl sokeria vatkausvaiheessa. Leikkaa kurpitsakakun pinta tasaiseksi. Halkaise kakkupohja kahteen osaan ja sivele alemman osan pinnalle hilloa ja ohut kerros mustaherukkakreemiä. Laita toinen puoli kanneksi. Jos haluat koristella kakun reunat tomusokerilla, tee se tässä vaiheessa.* Levitä loppu herukkakreemi kakun pinnalle  tasaiseksi kerrokseksi.


Kakku on herkullinen tarjottava jo tässä vaiheessa. Koska halusin kakusta vielä näyttävämmän, viipaloin pinnalle (säilyke-) päärynää ja lisäsin mustaherukoita. Viimeistelin pinnan kiillekuorrutuksella:
  • 2 dl mustaviinimarjamehua (käytä tähän aiemmin keittämäsi mehu + tarvittava määrä vettä)
  • 1 dl hyytelösokeria
Kiehauta neste ja vispilöi sekaan hyytelösokeri. Kiehauta vielä ja anna ota sivuun jäähtymään n. 4 minuutiksi. Seos on tässä vaiheessa vielä aivan nestemäistä mutta hyytyy nopeasti joutuessaan kakun pinnalle. Lusikoi kiillettä varovasti kakun pinnalle, ensin vähän kerrallaan, lopuksi vähän reilummalla kädellä. 


Kuvan kakku läpäisi tiukan testin: Isoisän 70-vuotispäivät (lasten jälkeen kenties haastavin kohderyhmä). Ajattelin, että jos pappa tykkää, resepti on valmis blogattavaksi. Ja niinhän siinä kävi.









............................
* Näppärä keino tomusokerilla viimeistelyyn on laittaa sitä teepalloon ja ripotella sen avulla tasaisesti kakun tms. päälle. Kun haluat sokeria kakun reunoille,  kannattele kakkua toisella kädellä ja kallista varovasti samalla, kun siivilöit sokeria reunan päällä.

** Itse keitetyn mustaherukkanektarin sijaan voit käyttää vahvaa (makeuttamatonta) mustaherukkamehua, mikä nopeuttaa kakun valmistusta jonkin verran.




4 kommenttia:

  1. Ooh, aivan mahtavan upean näköinen kakku!

    Toi "kerma" vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta. Mä en voi sietää soijakermavaahtoa, eikä kauravispikään ole kovin erikoista.

    Elina/Chocochili.net

    VastaaPoista
  2. Elina, kiitos! Olen myös sitä mieltä, että aidoista aineista valmistettu on aina parempi.

    VastaaPoista
  3. Muhevan näköinen kakku! Hauska idea käyttää siinä kesäkurpitsaa. Mielenkiintoinen blogi sulla on!

    VastaaPoista