Nämä cookiet ovat itse asiassa terveellisiä, eivätkä erityisen makeita, koska käytin makeutuksena vain taatelia. Taikinaan ei myöskään lisätä rasvaa, koska sitä tulee riittävästi jauhetuista manteleista. Jos kuitenkin namihammasta kolottaa, lisää ohjeeseen 2 rkl intiaanisokeria. Helpotusta saa myös banaanimacadamia-täytteestä, jota voi sivellä kahden cookien väliin. Banaani-cookiet ovat gluteenittomia.
Banaani-cookiet
- 5 dl banaanilastuja*
- 2,5 dl kuorimattomia manteleita
- 100 g kuivattua taatelia
- 1 tl soodaa
- 1/4 tl hienoa merisuolaa
- 1 rkl soijajauhoa
- 1 rkl maizenaa
- (1 tl guar gumia, toimii sidosaineena mutta voi jättää poiskin)
- 1 tl jauhettuja pellavansiemeniä
- 1 tl vaniljasokeria
- 1/2 tl kanelia
- 1/2 tl inkivääriä
- (1 tl carob-jauhetta tai kaakaota)
- n. 1 dl soijamaitoa
- 1 tl balsamiviinietikkaa
Jauha banaanilastut tehosekoittimessa mahdollisimman hienoksi
jauheeksi. Siirrä leivinkulhoon. Jauha myös mantelit jauheeksi. Käytin kuorimattomia manteleita, joissa on kuorittuja enemmän ravintoaineita. Lisää joukkoo taateli ja jatka hienontamista mahdollisimman jauhemaiseksi. Sekoita manteli-taateliseos
banaanijauhoon ja yhdistä niihin muut kuivat aineet. Lisää lopuksi soijamaitoa sen verran, että saat jäykähkön taikinan.
Muotoile taikinasta palloja leivinpellille. Jos halua pikkuleipiä, litistä ne kevyesti haarukalla. Jos taas pidät enemmän cookieista, muotoile lusikan avulla litteiksi kiekoiksi. Cookiet eivät leviä uunissa. Paista 175 asteessa uunin keskivaiheille 15 min.
Paksummat pikkuleivät jäävät sisältä mukavan kosteiksi ja pehmeiksi, cookiet antavat enemmän vastusta hampaille. Viettelevän herkun saat yhdistämällä kaksi cookieta banaanimacadamia täytteellä. Se syntyy yhdistämällä suhteessa saman verran macadamia-tahnaa**, banaanijauhetta ja tomusokeria. Lisää seokseen vielä sen verran vettä, että saat siitä levitettävän, paksun tahnan.
...................................
* Useimmissa banaanilastuissa käytetään hunajaa, joten tarkista lastujen tuoteseloste.
** Macadamiatahna syntyy helposti jauhamalla tehosekoittimessa 150 g macadamiapähkinöitä. Ne ovat niin rasvaisia, että tahnaan ei tarvitse lisätä öljyä. Mausta hyppysellisellä suolaa. Hyvää myös leivän päällä.
Herkullisen kuuloinen resepti.
VastaaPoistaLisäsin blogisi seurantalistaani :)
Tsajut, kiitos. Kiva, jos blogini kiinnostaa!
VastaaPoistaMistä muuten löytyy tuota guar gumia?
VastaaPoistaSuomesta sitä ei oikein saa elitarvikekäyttöön. Yliopiston apteekki myy Guraem-rakeita, ja tiedän kyllä, että niitäkin jotkut ovat käyttäneet sakeuttamiseen. Omani olen ostanut Jenkeistä, jossa sitä myydään terveys- ja luomukaupoissa, mm. Whole Foods:ssa. Leivonnaisissa se toimii sidosaineena ja tekee esim. muffareista vähän sienimäisiä. Joskus sitäkin koostumusta tarvitsee... Tässä ohjeessa pärjää siis ilmankin.
VastaaPoista