Ulkomaisissa raakaresepteissä mainitaan usein nuori kookospähkinä (Young Thai coconut). Tämä on eri asia, vaikkakin samasta pähkinästä puhutaan. Nuoren, periaatteessa keskenkasvuisen kookospähkinän sisus on vielä pehmeä ja hyytelömäinen. Se sisältää myös huomattavasti enemmän kookosvettä, luonnon omaa energiajuomaa. Kookosvettä on tosin hiukan myös ruskeissa vanhoissa pähkinöissä. Nuoria kookospähkinöitä pidetään muutenkin erityisen herkullisina ja monikäyttöisinä sekä siis terveellisinä, mutta valitettavasti niitä on Suomesta vaikeaa saada. Helsingistä, Hämeentien aasialaisista ruokakaupoista saattaa saada ainakin pakastettuja nuoria kookoksia. En ole niitä itse kokeillut, ja yleensä siis skippaan nuorta kookospähkinää sisältävät reseptit kokonaan.
Mutta ruskeallekin kookokselle löytyy paljon käyttöä. Sen sisusta on pajon herkullisempaa kuin kuivatut kookoshiutaleet tai -lastut. Kookospähkinässä on samassa paketissa sekä superfoodina markkinoitu kookosöljy, että kuitupitoinen ja ravitseva "kookosliha". Käytän kookosta sekä makeissa että suolaisissa ruoissa ja myös leivonnassa.
Moni kokee karvaisen ja kovan pähkinän vaikeasti lähestyttävänä. Olen itsekin kokeillut pähkinöiden avaamiseen erilaisia tekniikoita, joiden jäljiltä keittiöstä on poimittu vaihtelevia määriä kuorenpalasia ja ruskeaa töhnää. Olen kokeillut vasaraa, talttaa ja kivenmurikkaa sekä tuhonnut ainakin yhden leikkuulaudan... Turhaan. Todellisuudessa pähkinän avaaminen on helppoa ja suhteellisen sisäsiistiä. Ja oikealla tekniikalla se kuulostaa naapureidenkin korviin samalta, kuin taulun naputtelu seinään, ei siltä että joku yrittää lekalla katon kautta sisään.
Löysin ohjeen avaamiseen alunperin jostain netistä. En oikein uskonut, että se tosiaan voisi olla niin helppoa, kuin ohjeessa uskoteltiin. Mutta kyllä se vaan toimii, joten päätin vielä laittaa todisteeksi kuvasarjan eilisestä avaussessiosta. Näin se kävi:
Valitse painavalta tuntuva pähkinä, jonka tunnet ravistellessa hölskyvän nestettä.
Kookospähkinän toisessa päässä on kolme silmää, joista yksi on pehmeä. Kokeile tukevalla piikillä, naulalla - tai tässä tapauksessa ristipääruuvimeisselillä, mikä silmistä antaa periksi.Työnnä piikki pähkinän sisään. Tämä käy melko vaivattomasti. Poraa reikää hiukan isomaksi pyörittelemällä piikkiä ympäri. Näin saat kookoksen sisällä olevan nesteen valutettua helpommin ulos.
Valuta neste astiaan. Neste on parasta heti tuoreeltaan, sillä se alkaa pilaantua nopeasti. Käytän itse nesteen joko valmisteilla olevaan ruokaan, juon sellaisenaan tai säilytän jääkaapissa ja käytän viimeistään vuorokauden kuluessa esim. smoothieen.
Sitten alkaa varsinainen avausvaihe: Aseta kookospähkinä poikittain eteesi pöydälle. Ota tukeva veitsi ja ala naputella varren lappeella pähkinää keskeltä, "päiväntasaajan kohdalta" (leveyspiireistä siis puhutaan).
Kierrä pähkinää pikku hiljaa ympäri siten, että naputtelet muutaman iskun sarjoissa koko ympärysmitan alusta loppuun. Napautuksen voima vastaa suunnilleen samaa, kuin jos löisit nyrkillä kämmeneesi. Eli ylimääräistä voimaa ei tarvitse käyttää.
Aluksi vaikuttaa siltä, ettei mitään tapahdu. Noin kahden ja puolen kierroksen jälkeen pähkinään ilmestyy halkeama. Jatka naputtelua halkeamaa pitkin ja kierrä pähkinää kuten aiemminkin. Rako kasvaa naputtelun myötä, kunnes se kiertää koko pähkinän.
Ja voila! Voit halkaista pähkinän kauniisti keskeltä kahtia. Tämä onnistuu vääntämällä käsin puolikkaat erilleen.
Kookoslihan kaapiminen on sitten toinen juttu, vähän kinkkistä sekin joskus. Kuvassa näkyy oma veitseni, jolla hoidin sekä pähkinän avaamisen, että lihan kaapimisen. Leikkelin lihaan ensin pitkittäisiä viiltoja kohtisuoraan reunaa vasten, minkä jälkeen sitä sai irrotettua veitsen kärjellä melko siisteinä paloina.
Kuvassa näkyvä puolikas meni ihanaan Appelsiinicocada-juomaan, jonka ohje on Yaelianin, Appelsiineja ja Hunajaa -blogista. Juoma on todella täyteläinen kookoksen ystävän unelma. Kuvaakaan en ennättänyt näpsäistä omastani, kun huomio keskittyi täysillä itse asiaan eli nautiskeluun. Mutta Yaelianilta löytyykin jo hyvä kuva juomasta.
Täällä toinen kookosfani! Mun pitäiskin kokeilla tuota sun avaustekniikkaa seuraavan kerran;yleensä pistän pähkinän pyyheliinan sisälle ja hakkaan vasaralla;ei tule 2 noin siistiä puolikasta mutta helpolla menee....;-)Venezuelassahan tuli nautittua nuoria kookospähkinöitä useinkin, mutta vain sitä nestettä niistä.Niiden myyntipaikkojen vieressä oli sitten aina valtavia kasoja puolikkaita vihreitä kookospähkinöitä ja mietin,mitä niille tehtiin...Kiva kun maistui sullekin se juoma!
VastaaPoistaYaelian, joo mä olen ymmärtänyt, että perinteisesti niistä nuorista on tosiaan nautittu vaan se neste. Mutta tosi houkuttavia juttuja siitä sisustastakin tehdään. Toivottavast joskus pääsisi kokeilemaan. - Toi vasara-tekniikka oli mullakin pitkään käytössä ennen tätä ;)
VastaaPoistaKiitos tietopläjäyksestä! Kiinnostus kookospähkinään on herännyt... :)
VastaaPoistaPinea, kiva :D
VastaaPoistaPari kertaa onnistuin löytämään täältä pakastettuja vihreitä nuoria kookospähkinöitä,nyt ei ole enään vuoteen ollut niitä:-(.Sitä sisustaa tosiaankin on minimaalisen vähän niissä silloin kun ne ovat vielä nuoria,sellainen ohut kerros,parin millin paksuinen korkeintaan.Itse se sisus on sellaista hyytelömäistä,mutta tosiaankin pitäisi olla aika monta nuorta kookospähkinää,että niistä saa jotain tehtyä.
VastaaPoistaItse olen tähän asti avannut kookospähkinän siten, että pidän sitä toisessa kädessä ja kevyesti vasaralla naputtelen päiväntasaajan suuntaisesti. Nätisti on lähtenyt aina auki. Pitää kuitenkin kysyä noista lautasella olevista palasista, että kuoritko vielä tuon ruskean osan pois niistä ennen käyttöä. Itse olen tähän asti aina kuorinut sen pois..
VastaaPoistaYaelian, monissa ohjeissa, joissa nuorta kookosta käytetään, sitä kookosta on käytetty ihan reilusti. Joten vaikuttaa aika luksusherkulta. No, onneksi on muitakin herkkuja :)
VastaaPoistaKaisu, kiva saada lisää kokemuksia asiasta. Varmaan tosiaan ihan kädessä naputtelemallakin onnistuu, koska oli ihan helppoa tuossa pöydälläkin. Eikä voimaa tosiaan tarvita paljoa. Joskus kuorin ruskean osan pois, jos haluan ihan valkoista siitä, mihin kookosta käytän. Useimmiten kuitenkaan en. Mielestäni ruskea ei mitenkään haitaa tai vaikuta makuun/koostumukseen.
Kas, se on oikeasti noin helppoa. Ei ole tullut ikinä mieleen yrittää ilman sahaa ja porakonetta.
VastaaPoistaMalitsu, niinpä!
VastaaPoistajes, nyt löytyi ratkaisu! päätimme siskoni kanssa ostaa kookospähkinän, emme ole koskaan ennen syöneet oikeaa kookosta. mietimme pitkään miten avaisimme sen, ja nyt löysin hyvänkuuloisen tekniikan, kiitos :)
VastaaPoistaAnonyymi, kiva jos tästä oli apua. Avaaminen on tosiaan helpompaa kuin luulisikaan.
VastaaPoistaKiitos ohjeista, ensimmäinen kookospähkinäni avattu, luulin hommaa paljon vaikeammaksi. Huomenna ostamaan sitten pari kookosta lisää :)
VastaaPoistaHieno homma! Avaaminen on tosiaan helpompaa kuin luulisikaan.
VastaaPoistaLuin fit lehdestä saman avausohjeen. Ei onnistunut avaaminen. En tiedä oliko joku kivipähkinä. Lopulta halkeama syntyi, mutta samalla myös mustelmia käsiin kun ei jaksanut "naputella" samalla kohdalla koko ajan. Mutta tyäytynee vielä kokeilla. Jos harjoitus tekisi mestarin...
VastaaPoistaAnonyymi, ehkä kuoren kovuudessa on eroja. Olen avannut nyt lukuisia kookospähkinöitä ja aina on onnistunut tällä keinolla. Olihan sun pähkinä tuore, siis nestettä sisällä?
VastaaPoistaLinkkasin omaan, uutukaiseen blogiini tämän ohjeen kun sain ensimmäisen pähkinän hienosti pilkottua. Toivottavasti ok!
VastaaPoistaSannis, tottakai! Kävin kurkkaamassa blogiasi ja jään odottelemaan tulevia postauksia :)
VastaaPoistaKyllä se meilläkin aukes mutta piti käyttää vasaraa ja veistä apuna 8D
VastaaPoistaEilen ostin kookospähkinän, kun olivat tarjouksessa. Täytyykin testata tällä tekniikalla pallukan avaamista. :)
VastaaPoistaOstin kookospähkinän jota aikani ihmettelin että millähän tuon pallukan avaisi. Annoin miesystävälleni asian ratkaistavaksi. Hän otti ensin mehun pois kun oli porannut siihen reiän ja sen jälkeen "lihasahalla" keskeltä kahtia. Näin vaivattomasti se kävi. Näppärää eikö totta =)
VastaaPoistaVoiks kookospähkinä pilaantua? oli meinaa tosi pahan hajusta ja makusta se mun pähkinän sisusneste ja sit se sisus oli tosi kovaa ja irtos siit ruskeest kuorest sillee oudost.
VastaaPoistaAnonyymi, voi pilaantua, todellakin! Eli pähkinäsi oli päässyt kuivumaan ja härskiintymään. Haju on pilallisessa pähkinässä sen verran paha, että kunnosta ei voi erehtyä. Myös vähäinen nestemäärä pähkinää ostaessa on selvä merkki siitä, että kannattaa jättää pähkinä tiskille - tai huomauttaa henkilökunnalle vahasta tuotteesta.
VastaaPoistapitää tsempata porukka, testipähkylällemme "pari kierrosta" oli ehdottomasti vähättelyä, oikeampi olisi reilu viisi minuuttia naputtelua ja kierroksiakin taisi kertyä vähintään kaksikymmentä - lopussa voimaakin tuli käytettyä sen verran, että en välttämättä haluaisi lyödä nyrkillä kämmeneeni samalla voimalla.
VastaaPoistaMutta hienosti se lopulta halkesi, vähän ennen uskon loppumista!
Ehkä näitä on helpompia ja sitkeämpiä yksilöitä, mene ja tiedä.
Pähkinöissä toden totta on eroja! Olen tavannut yksilöitä, jotka napsahtavat auki ennenkuin "päiväntasaaja" on edes kierretty ja sitten juuri kuvaamasi kaltaisia jääräpäitä, joita joutuu naputtelemaan hikihatussa. - Ja arvaa kumpi yksilö sattui käsiini, kun piti demota metodia Ylen Aamu-TV:n lähetyksessä! - No, onneksi ei ollut suora läehtys :D
PoistaAukaisin pähkinän naputtelemalla hiljaksiin pyöritellen betonisen ulkoportaan reunaan (ei tarvinnut veistä rikkoa, eikä hakea vasaraa varastosta). Tuli siisti halkeama päiväntasasajaa myöten. Nesteet oli valutettu aiemmin yhden silmän kautta (raksahti puhki sukkapuikolla). Harmi vain, että oli pilaantunut pähkinä, neste rusehtavaa ja pahan hajuista. Eikun vaihtamaan uuteen, jossa enemmän nestettä...
VastaaPoistaJoo, kookospähkinän kunto on joskus arvoitus ja silloin tällöin sattuu vastaan näitä pommeja. Tylsää, mutta avaustaktiikka oli loistava :)
PoistaLoistava vinkki! Koitin tätä kirjoituksessa mainittua tekniikkaa 3min verran sunnuntaina kerrostalo kämpässä ja jo naapurit hermostui. Onneksi luin kommentit ja ei kun ulkoportaille koputtelemaan. Aukesi hetkessä, Kiitos!
Poistajee otettiin kirveellä
VastaaPoistaNo toi olis myös harkitsemisen arvoinen vaihtoehto :D
Poistaystävämme ostivat poikaystävälleni kerran vitsinä synttärilahjaksi kookospähkinän. Sitä ei ole oikein osattu syödä, kun keittiössä valitettavan harvoin puuhaillaan. Nyt ystävän kanssa ruvettiin miettimään, pitäisikö avata se ja tehdä vaikka smoothieta. Lähdettiin etsimään neuvoja netistä tohon avaamiseen, ja täältä löytyi todella hyvät neuvot! Kuvat havainnollisti paljon ja homma todella toimi! Kiitos paljon, tämä valaisi ja antoi innostavan kokemuksen keittiöstä :))
VastaaPoista- Minna ja Ella
Minna ja Ella, ihana kuulla! Parempaa tapaa en itsekään tiedä (viidakkoveistä lukuunottamatta ;)
PoistaMoi, täällä on myös perusteelliset ja koetellut ohjeet kookospähkinän avaamiseen ja käyttöön. Täällä neuvotaan kuumentamaan uunissa hetki, niin halkaiseminen on helpompaa. Löytyy myös ohjeita mitä kaikkea sisuksesta voi tehdä.
VastaaPoistahttp://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=13&t=59469
Olen ennen itse tehnyt tuon linkin ohjeilla, mutta taidan nyt myös kokeilla sinun tapaasi kuumentamatta. Olen luullut että on melkeinpä pakko kuumentaa, että pähkinän saa ilman kirvestä auki;) Menenpä heti kokeilemaan miten helppoa tämä päivätasaajan pehmitys on, tuolla keittiössä kookos odottaa...
Kookospähkinöissä on eroja, jotkut aukee helpommin, jotkut vaatii enemmän työtä. Kuumentamista en ole koskaan kokeillut. Olisikin kiva kuulla, oliko avaamisessa eroa :)
PoistaYritin hakata lihakirveellä,teräpuolella ja nuijapuolella,naputtelin päiväntasaajaa lihakirveellä ja veitsellä kierrostolkulla, välillä toiseenkin suuntaan, mutta ei mitään muuta vaikutusta kuin naarmuja.
VastaaPoistaNo sitten miehisesti työkalupakille, josta löytynyt ruuvipuristin lopulta kohtalaisen helposti rusautti kookoksen halki ja ilman meluhaittaa.
Naputustekniikka toimi loistavasti. Aluksi luulin, kuten blogisti, ettei mitään tapahdu, mutta yhtäkkiä syntyi halkeama ja loppu olikin sitten helppoa. Kunhan joku vielä keksisi oivan konstin miten saada tuo hedelmäliha paremmin ulos.
VastaaPoista