Taikametsässä tehtiin pähkinäpyöryköitä ja niitähän alkoi minunkin tehdä mieli. Nämä ovat oma versioni ihan klassisista raw-meatballeista. Makuelämys on hämmästyttävän "lihaisa". Myös lapset tykkäsivät. Ainesluettelo saattaa taas vaikuttaa pitkältä, mutta täyteläisen maun salaisuus oli ensinnäkin sienissä ja aurinkotomaateissa, toiseksi kaikissa ihanissa mausteissa, jotka herättävän makunystyrät jo kokkausvaiheessa. Mausteseosta voi kyllä huoletta yksinkertaistaa ja tai valita mukaan joitain muita mieleisiä "lihapullamausteita".
Pähkinäpyörykät
- 125 g pekaani- tai saksanpähkinöitä
- 1/2 kp kurpitsansiemeniä
- 4 herkkusientä
- 2 porkkanaa
- pieni pala juuriselleriä
- 1/2 valkosipulinkynttä
- 1/4 keskikokoisesta keltasipulista
- 7 aurinkokuivattua tomaattia
- 1/2 tl jeeraa
- 1/2 tl korianteria
- 1/2 tl jauhettua inkivääriä
- 1/4 tl savupaprikajauhetta
- nippu tuoretta persiljaa
- pieni nippu tuoretta timjamia (tai 1 tl kuivattua)
- mustapippuria
- 1 tl soijakastiketta*
- suolaa, jos tuntuu vielä tarvitsevan
Silppua herkkusienet mahdollisimman pieneksi. Puristele silppua käsin, niin että siitä irtoaa nestettä. Puristele neste pois ja sienet mahdollisimma kuiviksi. Niiden tilavuus vähenee n. puoleen. - Sienissä on todella paljon nestettä, joten ylimääräinen kannattaa poistaa varsinkin jos käytät liotettuja pähikinöitä, joiden mukana tulee jo jonkin verran kosteutta taikinaan. Ja koska en yleensä halua/jaksa/ehdi kuivatella mitään paria tuntia kauempaa, yritän tehdä mahdollisimman kuivan taikinan. -
Sekoita kaikki ainekset monitoimikoneen s-terällä tasaiseksi massaksi. Lisää tuoreet yrtit vasta loppuvaiheessa mukaan. Ne saavat jäädä karkeammaksi silpuksi. Tarkista maku ja muotoile taikinasta pieniä pyöryköitä. Laita kuivuriin/uunin ala-osaan (40 astetta) pariksi tunniksi. Kääntele pyöryköitä välillä, niin että kuivahtavat tasaisesti.
Tarjosin pyörykät kesäkurpitsapastan ja nopean tomaattikastikkeen kanssa. Ihanaa lohturuokaa! Jälkkäriksi meillä oli mansikkakakkusia, joiden ohje myöhemmin.
..............................................
* Koska olen liberaali, käytän usein maustamiseen mm. soijakastiketta, hiivahiutaleita, savupaprikajauhetta jne. Ne ovat jossain määrin prosessoituja tuotteita, eivät ainakaan raw. Haluan kuitenkin ruokani maistuvan hyvältä, joten ne pysyvät listalla jatkossakin.
Hyvän näköistä! Jos ei tietäisi niin luulisi....Olen itsekin joskus tehnyt samantapaisia,samoin hampurilaisversion,ja ovat kyllä tosi hyviä.Mukavaa,että lapsesikin tykkäävät:-)
VastaaPoistaYaelian, ulkonäkö on kieltämättä aika autenttinen :) Ja maussakin on jotain samaa... Varmaan hampurilaisissa toimisi tosi hyvin. Minkä väliin laitoit pihvin?
VastaaPoistaEn laittanut minkään väliin vaan söin salaatin seurana..
VastaaPoistaNäitä täytyy kyllä kokeilla ja toivoa, että lapsetkin uskaltaisivat maistaa. Ihailen suuresti luovuuttasi kokkailussa.
VastaaPoistaKuitin koivu, lapset kyllä söivät näitä, mutta seuraavalla kerralla ehkä vähennän sienten määrää. Nuorempi on tosi taitava bongaamaan sienen maun ja se aiheutti vähän närää tälläkin kertaa.
VastaaPoistaTestasin pyörykät, olivat tosi herkullisia. 2 vuotias söi 3kpl 5 vuotias puolikkaan, 9 vuotias 6kpl. Tein viime metreillä pienen myönnytyksen ja paistoin pyöryköitä pannulla niin, että olivat lämpimiä lorautin pannulle hieman oliiviöljyä, niin pyörykät kiilsivät. Käytin pyöryköistä lihapullat nimikettä, ettei turhaan syntyisi ennakkoluuloja. Huvittavinta tässä on se, että 9 vuotias näki koko tekoprosessin ja välillä jopa kommentoi tyyliin tuleeko niihin noitakin, kun heitin pähkinät ja kurpitsansiemenet sekoittimeen. Söi silti mielellään ja puhui itsekin lihapullista. Kysyin, onko hyviä vastasi, että on. Eli näitä tehdään vielä toistekin. Itse söin kuivurissa tehdyt versiot ja olivat erittäin maukkaita ja täyttäviä. En yleensä tykkää, että lapsia huijataan, mutta ajattelin, että tällä tutulla nimellä sain lapset maistamaan ja vanhinhan tosiaan näki mitä taikinaan laitoin, eikä ihmetellyt yhtään lihan puuttumista.
VastaaPoistaKuitin koivu, ihanaa kuulla että maistuivat! Itsekin teen usein niin, että pikakypsennän lapsille tarjottavat annokset esim. mainitsemallasi tavalla. Tänään viimeksi kiehautin lapsille tulevan bataattikeiton, jonka miehen kanssa pistelimme raakana. Näin kaikille maistuu mutta samalla saa kuitenkin sujautettua lasten lautasille paljon tärkeitä rakennusaineita.
VastaaPoistaTiedänkin mitä meillä syödään huomenna.
VastaaPoistaOlen pitkään ihastellut sinun kokkauksiasi ja miettinyt, millainen määrä opiskelua vaihtoehtoisen kameleonttikeittiösi muodostumiseen onkaan tarvittu.
Kuinka vain: olet Okriina vegesankarini ja keittiönero.
Heidi K, Oi kiitos! =) Tää on tällaista hands on -opiskelua, onneksi.
VastaaPoista