maanantai 27. toukokuuta 2013

Vege-gyros hortapedillä



Nälkäisten teinien kansoittamassa taloudessamme syödään soijatuotteita, sillä niistä syntyy helppoa ja nopeaa arkiruokaa. Myös kuivatut soijarouheet, fileet ja biitit ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi. Soijaproteiini, olipa se sitten tofuna, tempehinä tai kuivattuina proteiinikakkakaroina kannattaa aina marinoida ja hakea vielä paistopintaa joko pannulta tai uunista.

Soija saa usein luonnostaan makuhermot kumartamaan kohti itää ja hakemaan maustamisvaihtoehtoja sieltä päin. Itse kuitenkin inspiroidun aika simppeleistä välimerellisistä vaihtoehdoista. Ja koska villivihanneskausi jyllää, soijafileetkin päätyivät hortatunnelmissa kreikkalaiseen kuosiin. Vege-gyros syntyy pikamarinoimalla kuivat fileet mausteisessa keitinliemessä ja paahtamalla vielä uunissa. Herkun voi tarjota ihan perinteiseen tapaan pitaleivän välissä tsatsikilla ja vihanneksilla höystettynä, mutta omani päätyi villivihannespedille. Jos vuohenputken metsästyksessä ei ole onnea, vihreän alustan voi loihtia myös tuoreesta pinaatista. Olen tarjonnut hortapetiä sekä raakakypsennettynä, että perinteisemmin freesattuna. Molempiin vaihtoehtoihin on ohje alla. Samoin lemppari-tsatsikiin, joka on raw.



Vege Gyros

  • Paketti Soyappétit soijafileitä
  • 4 1/2  dl kasvislientä TAI 4 1/2 dl vettä + 1 rkl kasvisliemijauhetta
  • 1 tl soijakastiketta
  • 3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 tl sipulijauhetta
  • 1 tl jeeraa
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • n. 1/4 tl (ripaus) kanelia
  • 2 tl kuivattua oreganoa
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 rkl balsamicoa
  • ripaus cayenne-pippuria
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • 5 aurinkokuivattua tomaattia silputtuna (mieluiten kuivattuja)
  • reilut rouhaistu mustapippuria myllystä
  • oliiviöljyä

Kuumenna kasvisliemi kattilassa ja lisää mausteet öljyä lukuunottamatta. Kun seos kiehuu, lisää joukkoon soijafileet ja anna hautua n. 10 min. kansi päällä. Lisää tarvittaessa kasvislientä, jos uhkaa huveta. Lämmitä sillä aikaa uuni 225 asteeseen.

Siirrä pehmenneet soijafileet uunivuokaa ja kaada lientä pohjalle sen verran, että soijafileet eivät takerru vuokaan kiinni. Valele oliiviöljyllä ja paahda uunissa 10-20 min. tai sen verran, että fileet saavat hieman väriä. Valmista sillä aikaa vihannespeti.



Hortapeti


  • ISO kulhollinen mietoja villivihanneksia (vuohenputki, horsma, jauhosavikka, peltokanankaalin lehdet, voikukan lehdet jne. sekä nokkonen - jos kypsennät lisukkeen) TAI tuoretta pinaattia
  • nippu villiä tai kasvatettua ruohosipulia
  • 1 tl laadukasta suolaa
  • 1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • 1 tl sinappia
  • n. 2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 1 tl hunajaa tai vähän reilummin agave-siirappia
  • 1 valkosipulinkynsi puristettuna
  • ripaus jauhettua muskottipähkinää

a) Raw food -kypsennys: Sekoita vihannesseokseen kaikki mausteet ja puristele seosta käsin niin kauan, että lehtien rakenne pehmenee. Tarkista maku ja lisää suolaa, sitruunaa tai hunajaa/agavea tarvittaessa.

b) Hella-kypsennys: Kaada suuren kasarin pohjalle hieman oliiviöljyä. Siirrä villivihannekset kasariin ja freesaa vihanneksia keskilämmöllä jatkuvasti sekoitellen, kunnes seos on pehmennyt eli noin parin minuutin ajan. Huom! Nyt joukossa voi olla myös nokkosen lehtiä. Lisää vielä oliiviöljyä, mausteet ja tarkista maku.

Siirrä vihannesseos tarjoiluastian pohjalle ja asettele päälle soijafileet. Tarjoa kyytipoikana tsatsikia. Tässä oma lempparireseptini:

Raw Tsatsiki


  • 1/2 tl suolaa
  • 2 kurkkua
  • 2 1/2 dl cashew-pähkinöitä (liota väh 1/2 tuntia)
  • 1/2 - 1 stiruunan mehu (riippuen kuinka hapanta haluat)
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • 1 tl hunajaa
  • reilusti mustapippuria
  • tuoretta minttua

Kuori kurkut ja halkaise pituussuunnassa. Koverra siemenet pois pikkulusikalla. Säästä pähkinäjugen tekoon. Leikkaa kurkku niin ohuiksi tikuiksi kuin kärsivällisyys riittää ja sekoita joukkoon suola. Anna marinoitua puolisen tuntia ja kaada irronnut neste talteen.

Valuta ja huuhtele liotetut cashewit. Laita tehosekoittimeen ja jauha muruiksi. Lisää kurkkujen sisusta sekä kukkuviipaleista irronnut neste, sitruunan mehu, valkosipuli ja hunaja. Tehosekoita paksuksi mutta mahdollisimman sileäksi massaksi. Lisää tarvittaessa vettä. Tarkista maku ja lisää lopuksi kurkkusuikaleet, rouhittua mustapippuria sekä tuoreita mintun lehtiä. Taivaallista myös falafelien kanssa tai muuten vain dippinä.


Reseptin tarjoaa: Soyappétit









6 kommenttia:

  1. Soijatuotteet ovatkin hyviä proteiinipitoisuutensa ansiosta. Vakiokamaa tässäkin keittiössä, joskin viime aikoina käyttö on jäänyt vähemmälle. Hortapeti kuulostaa myös valloittavalta! :)

    P.S. Täältä Oulun korkeudelta taitaa löytyä vielä vaahterankukkia, taidanpa tietää, mitä teen niistä ;)

    VastaaPoista
  2. Anni, hih tulikin mieleen, että ehkä sitä pitäisi tehdä vaahterankukkavaellus halki Suomen, kun ovat niin lyhyen aikaa sesongissa. Ja soija nyt on sellaista peruskamaa. Säännöllsesti laitan tofua ja tempehiä. Rouheet ja fileet on enemmän miehen heiniä.

    VastaaPoista
  3. Näyttää hyvälle, tulee ihan vesi kielelle!
    Meillä soijatuotteet ovat myös vakituinen osa arkea, mutta noita fileitä en ole vielä kokeillut. Tuo mausteliemi toimii varmaan hyvin myös soijasuikaleiden kanssa?
    Pääsee ehdottomasti meillä kokeiluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, samaan tapaan marinoin suikaleet ja ne kuutiot vai mitä nugetteja ovatkaan. Mielestäni parasta tulee, kun marinoi näin ja sitten vielä pikapaistaa.

      Poista
  4. Minä tykkään myös paljon soijaproteiinista ja viimeksi ostin sellaisia pieniä palasia. Teen yleensä jotain tomaattista ,maustettua pataa niistä. Suomessa asuessani sain kerran 5 kilon säkin soijaproteiinia;veljen vaimon siskolta miehineen joilla oli soijatuotetehdas,joka sittemmin ikävä kyllä tuhoutui tulipalossa.Se soija (se oli sitä "jauhelihamaista " soijaa,kesti ikuisuuden eikä tuntunut koskaan loppuvan;D Ihana t6uo villivihanneslisäke!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaattinen liemi sopii minunkin mielestäni soijaproteiiniin hyvin. Ja kuulostaa aika rajulta tuo 5 kiloa proteiinijauhetta. Voisi luulla, että sen jälkeen ei olisi tehnyt vähään aikaan mieli soijaa missään muodossa :D

      Poista