maanantai 8. heinäkuuta 2013

Sahrami-falafelit

Yksi suosikki-blogeistani on Green Kitchen Stories. Ruotsalais-tanskalaisen pariskunnan tyylikäs vege-ruokablogi tarjoilee täysipainoista ja oivaltavaa kasvisruokaa, silmiä hiveleviä kuvia, sunnuntaifiilistä.  Ei varsinaisesti raakaa tai edes vegaanista mutta muuten freesiä, värikästä ja inspiroivaa meininkiä. Keväällä David Frenkiel ja Luisa Vindahl julkaisivat blogin pohjalta myös huikean herkulliselta näyttävän kirjan: The Green Kitchen. Opusta en olen hankkinut vielä itselleni, mutta siitä tehdyn näppärän sovelluksen kylläkin.



Teen harvoin suoraan kenenkään reseptejä, sillä homma lähtee lapasesta yleensä viimeistään siinä vaiheessa, kun ruvetaan maustamaa. Nyt kuitenkin tarvitsin helppoa ja kevyttä falafel-reseptiä ja niitähän Davidilla ja Luisalla piisaa kaksin kappalein. Yrtti-pistaasi- ja sahrami herauttivat molemmat veden kielelle, mutta kun kisassa oli mukana sahrami, ykkössijasta ei oikeasti tarvinnut edes neuvotella.

Aurinkoisen sahramin ja lämpimän karheiden falafelien liitto on niin itsestäänselvä, että ihmettelen, miten se ei ole aiemmin tullut mieleeni. Ja pyörykkätehtaasta putkahtikin lopulta takuuvarma hitti ja vakkariresepti tästä ikuisuuteen. Mutta... ei  kuitenkaan alkuperäisen ohjeen avulla.

Heti ensimmäistä taikinaa tehdessä aavistelin, että resepti kaipaa säätöä ja koe-erä vahvisti epäilyni. Sellaisenaan maku olisi jäänyt varsin pliisuksi ja falafelien rakenne oli erittäin hauras ja mureneva. Ei hyvä.

Toinen satsi lähti sitten etenemään omalla painollaan ja erinnäisten muokkausten jälkeen lopputuloksena oli kevyitä mutta koossa pysyviä, lämpimän mausteisia pullia. Nam!

Alkuperäinen resepti löytyy täältä. Alla oma versioni.


Sahrami-falafelit

  • 5 rkl kylmäpuristettua sesamöljyä
  • 1/4 tl jauhettua sahramia tai reilu hyppysellinen sahramin terälehtiä
  • 2 dl auringonkukansiemeniä
  • 5 dl kypsiä kikherneitä* (mieluiten itse keitettyjä, mutta purkkiherneetkin käyvät)
  • reilu nippu ruohosipulia
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • 1 tl raastettua sitruunan kuorta
  • 1 rkl kuorittuja psylliumin siemeniä
  • 1 tl laadukasta suolaa
  • 1 tl tamaria
  • 1 tl jeeraa
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • reilu teelusikallinen hunajaa
  • mustapippuria myllystä

Paahda auringonkukansiemeniä kevyesti kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Siirrä tehosekoittimeen (tai vastaavaan), anna jäähtyä hetki ja jauha jauheeksi. Kuumenna varovasti pannulla öljyä ja sahramia, kunnes sahramista alkaa irrota väriä ja tuoksua. Siirrä sivuun. 

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Laita kypsät kikherneet monitoimikoneen kulhoon ja aja rouheeksi. Lisää muut ainekset ruohosipulia lukuunottamatta (myös sahramiöljy) ja jatka tehosekoitusta, kunnes saat hieman karkean massan. Lisää lopuksi hienonnettu ruohosipuli ja sekoita joukkoon mieluiten käsin. Muotoile taikinasta 24 pyöreää palloa ja asettele leivinpaperilla päälystetyllä pellille. Sivele pyörykät kevyesti seesamiöljyllä ja paista uunissa 15 min. Jos haluat tasaisemman paistopinnan, kääntele pyöryköitä n. 5 min välein. Maistuvat kuumina tai kylminä, kuten kuvien falafel-salaatissa (tyypillinen esimerkki raakapainotteisista aterioista). 


Lisäsin omaan pullataikinaani myös kevyesti paahdettuja nigellan siemeniä (löytyy Lähi-idän tai Intian elintarvikkeisiin erikoistuneista kaupoista), jotka toivat kivasti pähkinäistä ja mausteista makua. Salaatin viimeistelin vielä kotitekoisella za'atarilla, jota vihdoin pääsin kokeilemaan saatuani käsiini jauhettua sumakia. Mutta pullerot vievät kielen mennessään ilmankin.

11 kommenttia:

  1. Ihanan aurinkoisia kuvia! Falafelipullia täytyy kyllä testata, silläkin uhalla ettei kupu palkokasveja kovin helposti sulata. Kikherneitä ja etenkin hummusta rupeaa jostain syystä tekemään aina kesällä mieli. Onkohan muillakin samanlaisia mielitekoja? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saman tapaisia mielitekoja täälläkin :D Mutta en kyllä osaa sanoa, miksi. Oma niksini helpompaan sulavuuteen on idättää kikherneitä liotuksen jälkeen hieman. Nämäkin herneet tekivät pienen idun jo oleiltuaan päivän ajan lävikössä kannella peitettynä. Usein myös vaihdan veden, kun olen keittänyt herneitä n. 20 min ja jatkan keittelyä uudessa vedessä niin, että herneet ovat oikein kunnolla kypsyneet eli n. tunnin yhteensä.

      Poista
  2. Oi vitsit, mikä herkkusalaatti! Ihania kuvia. Jostain syystä minulla on vielä falafelien tekeminen itse kokematta, mutta nyt kyllä kutkuttaa sen verran, että ei kai tässä auta kuin ryhtyä pyörittelyhommiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ia falafeleja nämä eivät ole, sillä ymmärtääkseni niissä kikherneitä ei kypsennetä ennen valmistusta, pelkästään liotetaan ja pyörykät uppopaistetaan. Mutta erinomaisen makuisia tulee näinkin.

      Poista
  3. Kyseinen blogi on minunkin suosikkejani:) Ja aika kiva ohje!

    VastaaPoista
  4. Idätys hyvä ja jos haluaa oikotien onneen, itseäni ainakin auttaa alfagalaktosidaasientsyymivalmisteet apteekista, luontaistuotepuodeista tai nettikaupoista. Palkoviljoissa on siis galakto-oligosakkarideja, joita pilkkomiseen ihmisellä ei löydy sopivaa entsyymiä elimistön entsyymiarsenaalissa. Viiden ruokalajin kasvisillallinen meksikolaisessa, no problems! Ja itselläni on varsin ärhäkkä ärtynyt suoli, joten olen melko hyvä koekaniini. :P Purkkiherneet sisältävät näitä vesiliukoisia yhdisteitä vähemmän, joten sinällään vatsaystävällisempiä. Kandee ottaa useampi kapseli, jos syö enemmän kerralla.

    Sahramia, nam! Koko resepti kuulostaa herkulliselta!

    VastaaPoista
  5. Leena, kiitos arvokkaista vinkeistä. Pavut, linssit ja herneet ovat loistavaa ravintoa, mutta kukaan meistä tuskin haluaa kaasulaitosta toimintaan niillä herkuttelun jälkeen. Näillä ohjeilla voi varmasti helpottaa tilannetta :)

    VastaaPoista
  6. Äh, tulee nyt tosi jälkijunassa lisäys, mutta laitanpa kuitenkin. Vegaaniversioita löytyy ainaskin nettikaupoista ja luontaistuotekaupoista. Toinen yleisimmistä apteekin valmisteista on liivatekuoressa - todella älykästä, kun tarkoitus on kai sulatella KASVISruokaa (laitoin tästä palautetta valmistajalle). Toinen taas sisältää sorbitolia, joka voi itsenäisesti aiheuttaa ilmavaivoja. Tosin pilleri on kyllä niin pieni, että suurin osa varmaan kestää pikku annoksen sorbitolia.

    VastaaPoista
  7. Mielelläni kuulisin vinkin, missä vika, kun falafel on niin hauras ja mureneva, että sulaa öljyyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama vika meikäläisellä monien papuja sisältävien pihvien kohdalla. Taikinassa on silloin käsittääkseni liian vähän sidosaineita ja/tai nestettä. Esim. papujen/linssien rakenne on niin tärkkelyspitoinen ja jauhomainen, että ne tahtovat hajota. Jauhetut pellavat/chia-siemenet, psylliumkuiti, pari lusikkaa vehnäjauhoja, gluteenijauhoja, kauraa, maissijauhoja tai peruja tms. jauhoja, pehmeää tofua... tässä joitain keinoja sitoa taikinaa, ellei esim. käytä kananmunaa. Itse paistan pihvit ja pyörykät yleensä uunissa, jolloin ne pysyvät paremmin koossa.

      Poista